TEMAT: Na Woli do woli

Na Woli do woli 21 Sie 2016 15:49 #497752

  • Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2491
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Melduję się na Woli :comp:
Pomidorami, takimi prawdziwymi zapachniało :eek3:
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Na Woli do woli 21 Sie 2016 16:02 #497756

  • Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2869
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Piotrze przepis skopiowany. Teraz pozostaje tylko zrobić ;)
Temat został zablokowany.

Na Woli do woli 21 Sie 2016 16:22 #497764

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2649
  • Otrzymane dziękuję: 3766
To teraz Piotruś ten sos do pizzy :thanks:
Pozdrawiam. Jolka.
Temat został zablokowany.

Na Woli do woli 21 Sie 2016 16:42 #497766

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Dlaczego salsa? za Wikipedią Salsa to termin włoski i hiszpański dla sosu typowego dla kuchni meksykańskiej. Niejednorodny gładki sos pomidorowy z dodatkiem chilli, cebuli, kukurydzy i innych przypraw.
Łatwiej prosić Cię o przepis na salsę niż o przepis na sos pomidorowy gładki, ostry, czerwony.
Ale teraz poważnie. Robiłam ten sos mam Lemon Drop która przezimowałam i ma mnóstwo owoców, co prawda nie jest czerwona, ale nie wpłynęło to na kolor sosu. jest pyszny i łatwy. Ja przedtem robiłam gotując ostrą paprykę z pomidorami po zmiksowaniu przecierałam i to był horror. Po za tym pieczona papryka daje taki fajny posmak. Choć ze skorki to obierałam byle jak.Ty mi podałeś ,że trzeba dać sos pomidorowy, więc dodałam przetarte pomidory. Nie powiem wyszło ekstra.
Temat został zablokowany.

Na Woli do woli 21 Sie 2016 17:23 #497778

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 974
  • Otrzymane dziękuję: 2359
Sos ostry 1:1:1 kiedyś wymyśliłem i tak robię, Lemon Drop jest zółty i zmienia kolor sosu. Podpieczona papryka dodaje smaku.

Co do sosu a'la ketchup Heinza to przepisu nie podam, cały czas eksperymentuje i smak jeszcze nie taki, choć już bliski.
Napiszę co dałem: pomidory ok 2 kg pokrojone ze wszystkim, 2 selery, pietruszka, marchew, 2 kwaśne jabłka, 1 suszona Cayenne, lubczyk, salsę z czosnku niedźwiedziego, suszony rozmaryn, suszony imbir, sól, biały pieprz, czosnek świeży, ocet jabłkowy. Długo trzeba gotować na min ogniu, miksować blenderem, konsystencja ma być gęsta.

Ten sos jest idealny do pizzy.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniany: 22 Sie 2016 14:19 przez Forumowa Żabula.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula, Adasiowa, Armasza, otojolka, rozalia

Na Woli do woli 22 Sie 2016 00:17 #497911

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1648
  • Otrzymane dziękuję: 3561
To i ja się melduję i bardzo dziękuję za przepis na ostry sos. Z wykonaniem poczekam na ostre papryczki.
Pozdrawiam cieplutko
Hanka
Temat został zablokowany.

Na Woli do woli 22 Sie 2016 14:14 #497961

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Piotruś, co do przepisu na sosik do pizzy a'la ketchup Heinza, to skąd mam wziąć salsę z czosnku niedźwiedziego?
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniany: 22 Sie 2016 14:21 przez Forumowa Żabula.
Temat został zablokowany.

Na Woli do woli 22 Sie 2016 15:03 #497964

  • Mart62
  • Mart62's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Posty: 20
  • Otrzymane dziękuję: 10
Poza pytaniem skąd rzeczoną salsę wziąć, ciekawa jestem jak się ją w ogóle robi :silly:
Temat został zablokowany.

Na Woli do woli 22 Sie 2016 18:05 #497994

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 974
  • Otrzymane dziękuję: 2359
Aby zrobić taką salsę,3-ba mieć świeże liście czosnku niedźwiedziego, trochę parmezanu , niesolonych orzeszków (najlepiej piniowych)dobrze wszytko zmiksować i zlać gorącą dobrej jakości oliwą tłoczona na zimno. Smak jest ostry, mocno wyrazisty.Robiłem go w maju, przelałem do małych słoiczków i trzymam na dnie lodówki z innymi tego typu miksturami. Ile bym nie zrobił, szybko się kończą.

B)
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mart62

Na Woli do woli 22 Sie 2016 19:36 #498016

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Piotruś, ależ niespodziankę zrobiłeś tą salsą z czosnku niedźwiedziego - super! Na liście i tak musimy poczekać do marca/kwietnia, ale przepis warto zapisać już dzisiaj. Na szczęście mój czosnek raczy się rozrastać i kwitnąć, więc jest nadzieja na przyszłoroczne zbiory :)

Może namówiłbyś społeczność na uprawę tego czosnku :happy: ? W Warzywniku mamy co prawda wątek poświęcony tej odmianie, ale traktowany jest raczej jako ciekawostka i ozdoba, podczas gdy Ty znalazłeś bardzo smaczne zastosowanie. I zdrowe !
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

Na Woli do woli 22 Sie 2016 20:40 #498037

  • Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2869
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Jak to takie cudo ten czosnek to tez muszę nasadzić.
Salsa czosnkowa brzmi apetycznie ;)

Ja już nakopiowałam tyle przepisów :jeez: Teraz tylko robić.
Temat został zablokowany.

Na Woli do woli 22 Sie 2016 21:20 #498046

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4742
  • Otrzymane dziękuję: 17536
Witam Piotrek, z ciebie to prawdziwy człowiek renesansu, nie że taki stary tylko wszechstronny :happy3:
To taki mały żarcik był.
Przyłączam się bo Twoje przepisy jako jedyne bez sprawdzenia mogę wpisywać w swój kajet.
Zawsze coś od Ciebie podłapię i wykorzystuję bezwstydnie.
Sos też wypróbuję jak mi się znudzi Adżika, którą teraz się zajmuję.
Temat został zablokowany.

Na Woli do woli 23 Sie 2016 08:30 #498129

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 974
  • Otrzymane dziękuję: 2359
Beata, dobrze wiesz, że robię sery. Skoro mam własny parmezan,to żal było go nie wykorzystać i tak powstało pesto z czosnku niedźwiedziego. Skoro Włosi robią w ten sposób pesto z bazylii,to dlaczego nie zrobić podobnie z b.zdrowym czosnkiem niedźwiedzim.
Rośnie krótko i dlatego w maju należy go wykorzystać , oprócz pesto sporo go suszę i dodaję do sosów. Warto również zrobić z niego nalewkę.Smak może nie powala, ale działa pro zdrowotnie, podobnie jak Gynostemma , Propolis itd....

Informuję Cię również że mikstura z kurkumy osiągnęła dojrzałość i zaczynam jej stosowanie. Jak rozumiem mały słoiczek Adżiki odłożyłaś?


Dorota, Ty w swoim lesie masz pole do popisu z czosnkiem niedźwiedzim, już wiem do kogo się będę uśmiechał o liście.

Czosnek niedźwiedzi
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Temat został zablokowany.

Na Woli do woli 23 Sie 2016 10:19 #498138

  • Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2869
  • Otrzymane dziękuję: 2502
No Piotruś dałeś mi do myślenia. Muszę nasadzić większe pole czosnku :woohoo:
Ja ostatnio ze względów zdrowotnych zalewałam alkoholem bukwicę. Jeszcze nie próbowałam działania ;)
Temat został zablokowany.

Na Woli do woli 23 Sie 2016 12:26 #498155

  • Mart62
  • Mart62's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Posty: 20
  • Otrzymane dziękuję: 10
Chyba u mnie też pora zainwestować w czosnek niedźwiedzi, mąż by się nie posiadał z radości od takiej salsy :lol:
Temat został zablokowany.

Na Woli do woli 23 Sie 2016 19:51 #498214

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4742
  • Otrzymane dziękuję: 17536
Piotrus na razie robię wersje dla tych delikatniejszych członków mojej rodziny czyli takie z jedną habanerką na gar.
Jak zrobię wersję dla prawie chiliheadów (my) to na pewno mały słoiczek dostaniesz.
Ten czosnek niedźwiedzi bardzo lubię, niestety własnego mam i muszę posiłkować się żebractwem od znajomych.
Kupowałam cebulki ale nigdy mi się nie przyjęły a jak się przyjęły to okazało się, że sprzedawca mnie oszukał i zamiast niedźwiedziego sprzedał mi niejadalny czosnek Molly.
Temat został zablokowany.

Na Woli do woli 23 Sie 2016 20:09 #498217

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 974
  • Otrzymane dziękuję: 2359
Uff, wróciłem z działki, zawsze jest coś do zrobienia oprócz podlewania, tym razem aura dopisała.

Nic tak nie cieszy, jak wschody, prawda? Moje poplony wysiane pod linijkę bardzo ładnie poprzecinały ziemię i już liścienie oglądają Świat, więc nasiona okazały się zacne i poplony (oby) nie będą się ociągały w rośnięciu.

Zrobiłem przegląd pomidorków, kilka wytypowałem do oddania nasion, kilka jeszcze czeka:
IMG_9059.jpg


IMG_9069.jpg


IMG_9070.jpg


IMG_9072.jpg


Dwa niezłe w smaku pomidorki poszły pod nóż:

Black Master:

IMG_9093.jpg


Nepal, poza walorami smakowymi, nie choruje i b.długo sie przechowuje:


IMG_9094.jpg


Zagościły na stole z cebulką, pieprzem i śmietaną (przypominam: Pomidorów nie solimy), reszta była na parze. Poza wcześniejsza obróbką kurczaka: parzony, wędzony, zgrzany próżniowo i zamrożony.
Do tego dereniówka ad 2015. Młodziak, ale już z charakterem.

IMG_9097.jpg
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniany: 23 Sie 2016 20:13 przez Biotit.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Na Woli do woli 23 Sie 2016 20:43 #498232

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Beatko, jeśli mogę zaoferować w przyszłym roku trochę czosnkowych liści, to wiesz, gdzie mnie szukać.
Piotruś, mam nadzieję, że wśród pomidorowych nasionek przeznaczonych na Pomidorowy Targ znajdzie się choć kilka tej pomarańczowej sakwy ?
Bardzo dziękuję i ja za przepis na "salsę", chociaż i ten na "keczup a'la Heinz" wygląda bardzo smakowicie. Cóż, przyszły rok upłynie pod kątem czosnku niedźwiedziego .. u mnie szczęśliwie się przyjął i od dwóch lat powiększa rozmiary "rabatki".

Obiad ( kolacja ) ... marzenie! Smacznego :) Ilu procentowej śmietanki używasz do pomidorów ?
pozdrawiam cieplutko ....
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.407 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum