TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 10 Gru 2020 21:59 #738035

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Nie podoba mi sie niebo. Ze slonecznego i cieplego nagle wyglada tak:

IMG_0081.jpg

Mam nadzieje, ze to nie nadchodzaca nagle burza sniezna!

Wlasnie skonczylam podwiazywac placzacy cedr libanski. Chce, zeby urosl wyzej i wtedy bede go formowac w ksztalcie luku nad rzeczka. Poszly dwas metalowe prety i mnostwo sznurka, a rece mam jak po walce z kotem!

IMG_0079-2.jpg

Wczoraj zaczelam robic murek ogrodzeniowy, uzywajac nowego dla mnie, bialego cementu. Jest taki mocny, ze pol godziny po polozeniu mozna po tych kamieniach chodzic! Musze sie spieszyc, kiedy z nim pracuje. Co wlasciwie znaczy cement typu N?

IMG_0075.jpg

Z dzis-skonczylam na razie bo nie wiem co sie dzieje z pogoda

IMG_0078.jpg

A kot tak porannie smacznie spal na parapecie :lol:

IMG_0076-2.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162
Za tę wiadomość podziękował(a): jokaer, Anula, Gandalf Biały, ewakatarzyna, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 11 Gru 2020 02:05 #738048

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Zapomnialam dodac, jak zostalam wykiwana ostatniej nocy!
Kot jak zwykle bawil sie srubkami (kradnie, kurka, moje srubki i nosi w pysku, zeby toczyc najchetniej w kuchni po kafelkach), Chinook byla okryta kocykiem i spala smacznie przytulona do mnie, Ralf jak zwykle przeniosl sie pod drzwi wyjsciowe bo bylo mu goraco, wiec po krotkich poszukiwaniach, gdzie jest ten $%^^&! kot dalam za wygrana i zamknelam drzwi do sypialni. Bylo cicho i zasnelam, zeby w srodku nocy byc obudzona przez znajomy ciezar na plecach i mruczenie z ugniataniem....spryciara schowala sie gdzies w sypoialni i byla cicho!
1:0 dla mnie...
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): jokaer, Anula, Gandalf Biały, ewakatarzyna

Domek na prerii 11 Gru 2020 09:23 #738055

• jokaer
  • jokaer's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 333
Diano, tu możesz poczytać o klasach cementu muratordom.pl/budowa/sciany-murowane/ozn...-16M7-Ppov-hjGU.html

Chciałam nieśmiało Cię zapytać, czy myślałaś o zarabianiu np lepieniem pierogów, :oops: czymś czym można nakarmić pracujących / na wynos czy donos oczywiście/ Może niekoniecznie pierogi, ale coś co jest smaczne, pożywne, w dobrej cenie i dla Ciebie w kosztach i dla płacących?
Za tę wiadomość podziękował(a): planta, Gandalf Biały, Babcia Ala

Domek na prerii 11 Gru 2020 15:08 #738084

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Hej Jokaer :hug: Nie widzialam Cie przez jakis czas! Ciesze sie, ze wrociles!
Myslalam o tym, Monty ciagle mowi, ze sporo facetow z pracy by placilo za takie zarcie, jakie mu serwuje, bo pchaja sie z lyzkami do jego pojemnikow, jak je odgrzewa, musi sie z nimi dzielic. Nie wiem tylko jak to wygladaloby pod wzgledem organizacyjnym, czy potrzebuje sprawdzanie przez tutejszy Sanepid itp.
W kazdym razie nasza zwyczajna salatke warzywna jadlo 10 chlopa, nawet gosc bez trzustki, ktory nie powinien jesc jablek. Bigos zostal skonsumowany przez czesc, bo czesc zdecydowala ze nie lubi kapusty. Monty sie ucieszyl :lol:

Z cementem zaciekawilo mnie, co to za ustrojstwo ze w pol godziny wysycha na kamien!
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): jokaer, Gandalf Biały, ewakatarzyna, Babcia Ala

Domek na prerii 11 Gru 2020 16:46 #738099

• Gandalf Biały
  • Gandalf Biały's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 346
Worki z cementem oznaczone literką M oznaczają cement o czasie wiązania normalnym, literka R oznacza cement szybko wiążący. Nie jestem pewien czy w USA są takie same normy dotyczące cementu jak w Polsce, więc u Ciebie litera M może znaczyć co innego.

Rodzaje cementów

Jokaer dobrze Ci radzi z tym biznesem gastronomicznym, pomyśl nad tym.
'Świat jest komedią dla tych , którzy myślą i tragedią dla tych , którzy czują''
Ostatnio zmieniany: 11 Gru 2020 16:53 przez Gandalf Biały.
Za tę wiadomość podziękował(a): planta, jokaer, Babcia Ala

Domek na prerii 11 Gru 2020 16:59 #738101

• jokaer
  • jokaer's Avatar
  • Gold Boarder
Diano, cieszę się, że i Ty się cieszysz :) , ale jestem " ona" nie " on " :silly: :happy:

No i cieszę się, że i Gandalf mnie popiera.
Mój tok rozumowania jest właśnie taki, jak sama Diano przyznajesz, że Twoje jedzonko smakuje ludziom.
A jak jest nawet jakiś najgorszy kryzys i problemy, to ludzie co jak co, zrezygnują z ubrania,
czy z innych rzeczy, ale nie z jedzenia.
Jeść trzeba.

Ja miałam kiedyś znajomą, która miała córkę w Kanadzie,
która mówiła, że nie robią takich problemów jeśli chodzi o żywienie " zbiorcze" jak np w Polsce.
Z tym, że to było dość dawno temu.
Za tę wiadomość podziękował(a): planta, ewakatarzyna, Babcia Ala

Domek na prerii 11 Gru 2020 18:43 #738116

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Dziekuje Wam obojgu. Sorry, Jokaer :oops: :hug:
Zapytam Monty'ego, on bedzie bardziej zorientowany. Przychodzi dzisiaj na polskie mielone :devil1:
Cement jest taki
www.lowes.com/pd/70-lb-N-Cement/1000331481
Przy okazji zobaczylam, ze cena, jaka zaplacilam (16.28), jest nieprawidlowa, bo strona podaje 10.60$. Zrobie zdjecie i pojade po zwrot nadplaty. Kasjerka pomylila sie o 6$, A to 80 funtowa paczka zwyklego cementu!

Zrobilam dzis dobry uzytek z karty prezentowej od Chris, siostry meza. Kupilam pol tony siana dla koni! Juz od tygodnia jada na resztkach, a od wczoraj bardzo sie ochlodzilo i w niedziele zapowiadaja snieg. Same pellety nie wystarczaja, konie pastiwskowe. Musze znowu zlapac Shy, zeby zalozyc jej derke, Babe porasta jak mamut, ale Shy ma cienkie futerko.
Po czym oddalam reszte nieuzytych zlaczec do kanalizacji 2" srednicy, nabralam 1,5" srednicy i jeszcze mi zwrocili 3$! :devil1: Kupilam tez metalowa skrzynke na kabel pod domem, ktory konczy sie gniazdkiem lezacym na ziemi. Obetne i zakoncze w metalowej puszcze przykreconej do legara, bo boje sie spiecia.
Przyszla paczka z koldra i poduszka dla corki w jej ulubionym ostatnio, szarym kolorze. Corka wczoraj zazyczyla sobie zelazka, bo powiedziala, ze nienawidzi pogniecionych bluzek. Ja do prasowania mam dwie lewe rece, ale boje sie ze ona jest zapominalska i ze ktoregos dnia zapomni wylaczyc. Zastanawiam sie, czy sa jakies zelazka, wylaczajace sie automatycznie po jakims czasie lub po osiagniecu danej temperatury?
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 11 Gru 2020 18:51 przez planta.
Za tę wiadomość podziękował(a): jokaer, Gandalf Biały, ewakatarzyna, Babcia Ala

Domek na prerii 11 Gru 2020 21:43 #738150

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3800
Są takie żelazka. Wyłączają się wtedy, kiedy są w bezruchu. Planto, ja też uważam, że powinnaś dopytać o możliwość sprzedawania jedzenia. Nawet kilka dolarów to przecież na ulicy nie leży :D zwłaszcza, że i smakuje i odbiorcy czekają. Zlokalizowałaś wyciek pod domem?
Za tę wiadomość podziękował(a): planta, jokaer, Gandalf Biały, ewakatarzyna, Babcia Ala

Domek na prerii 12 Gru 2020 01:00 #738184

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Godzine czekalam na powrot internetu!

Monty byl zmeczony i zly, bo szef znowu na urlopie i on musi robic za niego i za siebie. Zapytam go w weekend, bo byl tak zestresowany, ze bolal go zoladek.Nie chcialam juz go meczyc, a i tak zobaczymy sie w niedziele.
Udalo mi sie znalezc nawet kilka przeciekow. Z rurek do prysznica, potem z glownej rury gdzie przykleilam lacznik prowadzacy do odnogi do nowej toalety, kiedy podnioslam koniec glownej rury, zeby byl spadek. Uzylam specjalnych silikonowych paskow, ktorymi sie owija rure, sklejaja sie do siebie i tamuja przeciek.
Teraz bede musiala dokonczyc izolacje rur z woda i kupilam rolke materialu ocieplajacego, ktory przybije od dolu do legarow

IMG_0085.jpg

IMG_0086.jpg

Wczesniej usilowalam przybic to gwozdzikami z plastikowymi pokrywkami, ale trudno jest operowac mlotkiem paktycznie lezac na plecach, wiec zdjelam pokrywki i zalozylam na sruby, latwiej bedzie przykrecic niz przybic ten Reflectix. A potem wypelnie przestrzen miedzy legarami welna mineralna.

IMG_0087.jpg

A to skrzynka elektryczna z pokrywka do zamkniecia przewodu, ktory znalazlam na golej ziemi. Przykrece ja do legara i zabezpiecze przed spieciem.

IMG_0084.jpg

Jak ja nie lubie zmy i mrozow! Wyszlam nakarmic konie przed zmrokiem, a nie wzielam rekawiczek. Duzy blad. Niby tylko nasypac pelletow, ale zmarzlam. Odzwyczailam sie przez te lata w Teksasie, zwykle jest kolo 10C na plusie.

Galazko-dziekuje slicznie! Wiesz moze jakie firmy je produkuja? Bedzie latwiej znalezc, bo nie moge ufac corce ze nie zapomni wylaczyc. Dzis rano znalazlam w jej pokoju grzejnik rozkrecony na max i tak zostawiony, choc mialysmy juz kilka rozmow, ze to niebezpieczne i moze sie przegrzac. Boje sie, ze moze nagle uznac szykujac sie do szkoly, ze wezmie inna bluzke i w ostatniej chwili ja prasowac. Albo nie wylaczyc na noc.
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 12 Gru 2020 01:14 przez planta.
Za tę wiadomość podziękował(a): jokaer, Gandalf Biały, ewakatarzyna

Domek na prerii 12 Gru 2020 06:49 #738189

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25504
Diano pomysł z posiłkami na sprzedaż to bardzo dobry na zarabianie ,tym bardziej we własnym domu .Tendencja by kupować online ,na wynos będzie jeszcze bardzo długo się utrzymywać .Ja osobiście bym się zorientowała jakie wymagania stawia odpowiednik u Ciebie polskiego Sanepidu i jeśli mogłabyś wydzielić pomieszczenie tylko na tę produkcję to byłby to krok do rozwoju w przyszłości .Nie jeden milioner zaczynał sprzedaż na rynku na gazecie rozłożonej na chodniku .Nie trać czasu bo to b dobry okres na tego rodzaju start :hearts:
Nie wiem czy masz listwę odcinającą prąd to ważne by wpinać do niej wszystkie urządzenia ,komputery żelazko i inne .

www.ceneo.pl/Zelazka/Bezpieczenstwo:Auto...zACAv8MaAvj2EALw_wcB

Bezpieczny link do takich żelazek :wink2:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Ostatnio zmieniany: 12 Gru 2020 06:59 przez Bobka.
Za tę wiadomość podziękował(a): planta, jokaer, Gandalf Biały, ewakatarzyna

Domek na prerii 12 Gru 2020 15:50 #738270

• jokaer
  • jokaer's Avatar
  • Gold Boarder
Tak jak pisze Bobka, dowiedz się jak najszybciej. Potem porozmawiaj z Montym,
jak już będziesz wiedzieć jakie warunki trzeba spełnić by założyć taką działalność.
Za tę wiadomość podziękował(a): planta, Gandalf Biały, ewakatarzyna, Bobka

Domek na prerii 12 Gru 2020 20:12 #738295

• Gandalf Biały
  • Gandalf Biały's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 346
żelazka z Allegro

większość żelazek ma automatyczne wyłączanie.
Trzymam kciuki żeby ten Twój biznes gastronomiczny szybko wystartował.Żeby dał Ci pieniądze i satysfakcję
'Świat jest komedią dla tych , którzy myślą i tragedią dla tych , którzy czują''
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka

Domek na prerii 12 Gru 2020 20:20 #738298

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29697
Przygotowywanie tych posiłków, to też ciężka praca, ale nie tak jak ta dla miasta i co najwyżej palucha utniesz, a nie kręgosłup zajedziesz. Popieram wszystko co napisano powyżej w tym temacie.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Gandalf Biały, ewakatarzyna, Bobka

Domek na prerii 12 Gru 2020 21:26 #738307

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
Gastronomia jest ciężką pracą ,dlatego należy wysondować jakie potrawy są najchętniej kupowane ,i zrobić małe na początek menu kilka i je sprzedawać ,rozszerzając ewentualnie potem.Nie tworzyć od razu ogromnego menu bo to się nie sprawdzi .Po za tym najpierw wybrać asortyment i stworzyć "warsztat "produkcyjny jak najberdzoej zmechanizowany ,jeśli pierogi lubią typowo polskie to urządzenie do zagniatania ciasta ,maszynkę może do lepienie pierozków itd .Trudno samej na piechotę zrobić ileś porcji .Może wyznaczyć dni w których się je sprzedaje nie codziennie , ,ale trzeba w tej działalności być dotrzymujqcym umów ,klient przyjezdza na umówiony dzień i wie ,że kupi inaczej klapa w krótkim czasie .Po za tym trzeba zainwestować od pierwszego dnia w dobre produkty ,nie można zacząć tanio i z byle produktami ,wychodząc z założenia ,że kiedyś się je zmieni .Bo tego kiedyś już nie będzie .Konsument kupi skonsumuje i będzie wracał ,albo już go nie zobaczymy .
Nie wiem jak lokalna społeczność traktuje estetykę podania potraw ,natomiast wiem ,ze je się oczami ,a to oznacza ładne estetyczne opakowanie i zadbaną osobę wychodzącą do klienta
Teraz jest sporo gastronomicznych fajnych serwetek ,opakowań itd warto od razu przemyśleć jak to ma wyglądać ,opracować sobie wszystko na spokojnie zebrać ,i powoli ruszać .Jeśli się zdarzy parę razy ,ze klient przyjedzie a nikogo nie zastanie np to mamy pozamiatane .
:hearts:
Za tę wiadomość podziękował(a): Gandalf Biały, Eowyn, ewakatarzyna, Babcia Ala

Domek na prerii 12 Gru 2020 21:39 #738309

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
Diano na tym forum ,są koleżanki co i pieką ciasta ,chlebki, robią sosy przeróżne :thanks: wierze ,ze jesteśmy w stanie wszyscy pomoc Ci dostosować menu do potrzeba tam gdzie mieszkasz ,ja chętnie też podzielę się wiedzą gastronomiczną .Wiesz w kupie jest łatwiej i zobaczysz jaką stworzysz firmę od nazwy ,którą Tobie tu wymyślimy :happy4: przez logistykę aż po sprzedaż .Trzeba się tylko przekonać ,że warto .A kiedy już ktoś tam zachwyca się daniami Twoimi ,to lepszego startu nie można sobie wymarzyć :flower1:
Za tę wiadomość podziękował(a): jokaer, Gandalf Biały, Eowyn, ewakatarzyna, Babcia Ala

Domek na prerii 13 Gru 2020 01:24 #738317

• jokaer
  • jokaer's Avatar
  • Gold Boarder
A kiedy już ktoś tam zachwyca się daniami Twoimi ,to lepszego startu nie można sobie wymarzyć :flower1:
Dokładnie. Już lepszej rekomendacji nie trzeba.
Co do estetyki. To chyba pod każdą szerokością geograficzną ludzie jedzą pierw oczami.

A teraz Wam tu opowiem króciutką historię o przebranżowieniu.
Znam człowieka, który był mechanikiem samochodowym ze specjalnościa równiez elektronik.
Jednak jakoś nie miał zbyt wielu klientów. Skutkiem tego kompletnie nie miał co naprawiać.
Miejscowi poradzili mu, żeby się zabrał za to co robią tu ludzie, mianowicie jakieś drewniane wyroby.
Zaczął od najprostszych rzeczy. Z niezłym skutkiem bo sprzedawał co zrobił. Zaczął się rozwijać i z tego co wiem
zatrudnił dwóch pracowników. I to wszystko w przeciągu paru lat, nawet nie pięciu.
Ostatnio zmieniany: 13 Gru 2020 01:27 przez jokaer.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gandalf Biały, ewakatarzyna, Babcia Ala

Domek na prerii 13 Gru 2020 11:58 #738363

• kryonka
  • kryonka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 183
Diano, a gdybyś tak na początek robiła dania tylko dla Montiego, dla jego współpracowników w pracy i ew sąsiadów?, na czarno, tak niby dla znajomych a potem przez rekomendację powoli rozszerzać tę działalność? Ważne jest rozpoznanie smaków i potraw.Teraz jest dobry czas, trzeba tylko znaleść drogę do ich ulubionych smaków.
Ogród pod lasem -ogrodowa terapia
pozdrawiam Krysia
Za tę wiadomość podziękował(a): planta, Anula, Gandalf Biały, ewakatarzyna, Babcia Ala

Domek na prerii 18 Gru 2020 15:45 #738902

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Internet wrocil! :dance:
Ostatnie dni doprowadzal mnie do szalu, byl po minucie i znowu znikal. Nic sie nie dalo poczytac ani odpowiedziec. Sadze ze wiecej ludzi siedzialo przed kompami i znowu siec byla przeciazona. Nie wiem jak bedzie w Swieta :dry:

Monty w tej chwili sie cieszy, bo ktos w pracy przyniosl szynke. Ktos z strep-zapaleniem krtani. No i teraz dwoch ludzi jest chorych, tych,ktorzy zostali poczestowani. Monty odmowil, bo mial ode mnie bigos i zamierzal go skonczyc. Wczoraj poczestowal zwyklym rosolem z kluskami, facet zjadl caly pojemnik i reszte zupy wycieral swoim, meksykanskim zarciem, zeby sie nie zmarnowalo :devil1:

Na razie czekam na jego opinie, co i jak. Do dzisiaj ma urwanie glowy, bo szef na urlopie, czesc ludzi chora, jak nie covid, to strep.

U nas wczoraj w koncu zrobilo sie cieplej. Wylalam kolejna czesc murku kolo drogi wjazdowej, bo cement lezal od jakiegos czasu. Za mokro zeby zrobic cos w ogrodzie, a nosilo mnie. Od dobrego tygodnia praktycznie nie moge spac. Przez zimne dni podgonilam prace w dopmu, podlaczylamw koncu gniazdka do linii w pokoju dziennym, pomalowalam sciany w malym holu, lacznie z listewkami

IMG_0125.jpg

IMG_0126.jpg

Moja pomocnica

IMG_0110-2.jpg

A tak sie bawia, pies z kotem

IMG_00991.jpg

IMG_00961.jpg

"Tak bardzo cie kocham!"

IMG_0104.jpg

"co masz do jedzenia na biurku?"

IMG_0102-2.jpg

A to spanie mnie rozbroilo...

IMG_0111.jpg

IMG_0114.jpg

IMG_0124.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): jokaer, Jan4, Gandalf Biały, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 1.002 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum