TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 22 Mar 2016 10:53 #447799

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Znalazłam Cię :lol: .Czytałam poprzedni wątek , jak wynajmowaliście domek i on się szybko skończył.Myślałam , cóż może coś się stało i przestała dziewczyna pisać.A tu tak się ucieszyłam jak znalazłam nowy,no już nie taki nowy , ale ja tu od niedawna i jeszcze wszystkiego nie przejrzałam w forum.Pisze , abyś mi nie zniknęła.A ja powoli doczytam do końca :coffe: .Już teraz podziwiam Twoja wenę i umiejętności budowlane ;) Pozdrawiam
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): planta

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 22 Mar 2016 16:14 #447906

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Mam wrazenie, ze pomylilas mnie z kims. Domku nigdy nie wynajmowalismy.Ale ciesze sie, ze wpadlas! :hug:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162

Domek na prerii 22 Mar 2016 17:20 #447927

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
Planto myślę , że to był Twój watek , Ty wtedy remontowałaś jakiś dom,pamętam ,że pisałaś o krzywych futrynach drzwiowych i to na pewno były stany , pamiętam avatarka.Pamiętam , że mówiłam o Tobie mężowi , że jesteś w stanach-on ma do nich sentyment.Być może zaczęłam czytać , nie wpisałam się i watek mi uciekł.Tak czy inaczej ciesze się ,że do Ciebie zajrzałam.Wspaniała z Ciebie mistrzyni budowlana,podziwiam takie kobiety.I zapewne będę gościć , muszę tylko nadrobić zaległości w podróży po Twoim wątku.Pozdrawiam

Domek na prerii 22 Mar 2016 17:39 #447929

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
Planto znalazłam- czytałam wcześniej wątek -mój remont,niekończąca się opowieść.Z ty wynajęciem rzeczywiście coś poplątałam.Ale już się przestraszyłam , że taką mam sklerozę i rzeczywiście Ciebie pomyliłam.A i głupio mi się zrobiło.Uf , to był Twój watek, odetchnęłam ;) Miłego dzionka :flower2:

Domek na prerii 22 Mar 2016 20:50 #448014

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Dzieki sliczne :hearts:

A ja od rana zdazylam zaladowac pickupa czesciowo przekompostowanym obornikiem...i zerwal sie sielny wiatr. Tak wiec siedze i czytam forum, popijajac goraca herbatka. A tak sie cieszylam, ze ma byc ocieplenie i moge zrobic cos na zewnatrz, ehhh... :whistle:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 22 Mar 2016 22:15 #448070

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Wyszlam popstrykac wiecej fotek.
Nowe lilie

DSCN7590-2.jpg

DSCN7591-2.jpg

Hosta "White Feather"

DSCN7593-2.jpg

Hosta "First Frost"

DSCN7595.jpg

Hosta "Island Breeze"

DSCN7597-2.jpg

Hosta "Lakeside Reflecting Glass"

DSCN7599-2.jpg

Hosta "Ani Machi" aka "Geisha"

DSCN7600-2.jpg

A to wartswa kompostu, po roku kompostowania sie sciolki (calkiem sporo azotu musze dodawac, bo okrada rosliny). Widac kwitnace zycie biologiczne :wink4:

DSCN7601-2.jpg

DSCN7602-2.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): Bart78, malina

Domek na prerii 24 Mar 2016 00:30 #448566

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Caly dzien burza piaskowa. Wiatr tak silny, ze samochody jezdzily po calym pasie. Dwa wypadki na dystansie od domu do fizykoterapeuty. I widocznosc chwilami ograniczajaca sie do konca maski samochodu, z piaskiem tworzacym zamiec na asfalcie. I ma tak byc do piatku :dry:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): malina

Domek na prerii 25 Mar 2016 17:44 #449103

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Co sie wczoraj uspokoilo na jakis czas, to znowu dzisiaj wieje. Przynajmniej jak na razie bez piasku :jeez:
Przejechalam sie jak glupia, bo bylam pewna, ze moj zabieg fizykoterapii jest o 11, a tymczasem bedzie o 2. Za to zobaczylam na parkingu pod gabinetem jeepa, zrobionego a la Rosomak! Pewnie sie kolejnej osobie spodobal-juz widzialam kilka skopiowanych samochodow, w tym duzego czarnego Forda pickupa, z identycznymi zderzakami, kolami i nakolami, tylko bez dodatkowych swiatel.
A to ten jeep:

IMG_0739.jpg

Nawet rurki-stopnie z boku ma takie same. Ktos musial obfocic Rosomaka i poszukac podobnych. Bardzo mi to pochlebia :lol:

IMG_0741.jpg

Rosomak

DSCN7613-2.jpg

Ma tez zaczepy do holowania z gumowymi ochraniaczami. Ja mam czarne, ktos znalazl czerwone, pod kolor kol. Bardzo ladny efekt :lol: Zazdrosze o wiele latwiejszego dostepu do wyciagarki. Ja musze wsadzic reke w niewielki otwor, zeby przyczepic pilota i zeby przekrecic dzwignie sprzegla :dry:

IMG_0742.jpg

Rosomak

DSCN7611-2.jpg

Dla porownania, to sa typowe zderzaki, ktore widzi sie na ulicy. Zwlaszcza te z blachy wytlaczanej w romby, kompletnie plaskie.
www.rangeroffroad.com/Gage-Front-Bumpers_c_255.html

A to przerobiony garbus z tabliczka na sprzedaz. Nie wiem czemu kojarzy mi sie z z DeLoreanem z Powrotu do Przyszlosci :silly:

IMG_0737.jpg

Zimno i wieje. Psy o dziwo zgodnie zajely sofe, a na propozycje wyjscia na zewanatrz rownie zgodnie szczekaja zebami, robiac cos w rodzaju 'dddrrrrrrrttt'. Naprawde! :rotfl1:

IMG_0744.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 25 Mar 2016 18:05 przez planta.
Za tę wiadomość podziękował(a): futrzasta, Nemo, Bart78, malina

Domek na prerii 25 Mar 2016 21:37 #449193

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Nareszcie ucichlo. Psy wrocily do rownowagi psychicznej i znowu zaczely sledzic koty..

IMG_0724.jpg

Natomiast zdziwila mnie Babe. Po karmieniu, z wlasnej i nieprzymuszonej woli, wlazla do stajni i tak stala, tylna polowke w srodku :think:

IMG_0746.jpg

Ten sam kon, ktorego na sile, za kantar, wciagalam do stajni, gdy padal marznacy deszcz :devil1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 26 Mar 2016 00:17 #449234

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Zdaje sie ze przeszedl nade mna dust evil :think: Wszystko sie zakotlowalo, Babe wpadla w panike, Jerry tylko ruszyl uchem. Wiatr nagle byl tak silny, ze musialam zlapac sie ogrodzenia, zeby ustac na nogach i przez ten moment bylam oslepiona kurzem.

A teraz na niebie gromadza sie chmury ze zwisajacymi smugami zastanawiam sie, czy nie bedzie padac. Jak dobrze, ze zamknelam konie w korralu kolo stajni :jeez:

DSCN7616-2.jpg

DSCN7615-2.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): futrzasta, piotrek_ns, malina, Kasionek

Domek na prerii 26 Mar 2016 02:17 #449237

• Mysiul
  • Mysiul's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111

Domek na prerii 26 Mar 2016 20:53 #449452

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
Planto :) radosnych świąt wielkanocnych dla Ciebie i Twojej Rodzinki :kiss3:

Domek na prerii 27 Mar 2016 17:44 #449576

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Mam nadzieje, ze Wasze Swieta beda mniej niezapomniane niz moje!

Wczoraj po poludniu zauwazylam, ze Babe zaczyna dziwnie sie klasc co chwile i roluje sie na boku. Polecialam sprawdzic w ksiazkach i wszystkie mowily to samo: kolka! Zalecaly tez spacery w reku z koniem i kontakt z wetem. Tak wiec spedzilam kilka godzin na zmiane z mezem oprowadzajac ja po pastwisku, kiedy zostawialismy wiadomosci na telefonach wetow. Nikt nie oddzwonil :dry:
Na szczescie po jakims czasie zrobilo sie jej lepiej i zaczela skubac trawe.
A w miedzyczasie pogoda zrobila sie coraz gorsza. Z kompletnie zachmurzonego nieba i silnego wiatu zrobil sie deszcz. Zalozylismy derki przeciwdeszczowe na konie i wpuscilism do korralu. Kolo 9 deszcz zamienil sie w mokry snieg i zamiec. Sprawdzilam konie, oba byly zasniezone i trzesly sie, wiec pobieglam po kolejne derki, cieplejsze i zalozylam je zmamarzajacymi palcami, bo nie mialam rekawiczek.
Maz w tym czasie byl na polowaniu na czekoladowe zajace w sklepie, bo nie mial czasu wczesniej.
Kiedy przyszlam do domu plakalam z bolu, odmrozone rece bolaly tak, ze nie moglam zapanowac nad soba. Ale przynajmniej konie czuly sie lepiej, Babe nadal stala, nie lezala.

Dzis juz zainteresowala sie jedzeniem, w tej chwili odsypia na stojaca noc. Ziemia pokryta jest bialym sniezkiem, ktory juz sie rozpuszcza-na dzis zapowiadaja jakies +15C.
Corka cieszy sie z czekoladowych zajacow, a wczorajszy dzien wydaje sie snem...
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 27 Mar 2016 18:52 #449596

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Ale miałaś nieprzyjemny dzień. Współczuję odmrożonych rąk, znam ten ból jak zamarzają a później odmarzają.
Życzę ci aby dalsza część świąt przebiegała już w spokoju i byś odpoczęła :)
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

Domek na prerii 27 Mar 2016 19:43 #449602

• Cypryda
  • Cypryda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 340
To mogła być kolka. Konie mogą dostać kolkę i na zmianę pogody, ciśnienia, z jedzenia tez, nawet ze zdenerwowania.

Moge Ci poradzic żebys w apteczce miała leki u nast to nospa ( działa rozkurczowo) i biovetalgin p. bólowy ( o dzialaniu spazmolitycznym)
Problem w tym ż e te trzeba dawać dożylnie ( musiałabyś nauczyć sie podawania) no i u was mogą być inne leki o takim działaniu). Musiałabyś się zorientować. Nie jest trudne nauczenie sie robienia zastrzyków dożylnie i zakładanie wenflonu bo to tez jest ważne. U nas robił to właściciel stajni i mój syn. Stajnia ma zawsze w apteczce te leki. Bo przy kolce ważny jest czas żeby szybko zadzialać. Jeżeli kolka utrzymuje się dlużej to trzeba podać wlewy z płynami fizjologicznymi ok 20 litrów. Do tego musi byc zalozony wenflon i przydaje sie pompka może być z ciśnieniomierza ( dla ludzi). U nas sporo kolek było to już wiemy co robic.

A jak chodzi o szczepienia tez też kupujemy szczepionki u weterynarza i podajemy samo bo podaje się domięśniowo. Potem tylko wet podbija książeczkę a raczej paszport.
Przy kolce musisz przyłożyc ucho do brzucha i posłuchać czy jelita pracują, jak jest cisza to jest kolka.
Wlewy podaje się żeby koń sie nie odwodnił i zeby treść jelitowa zmiękła.

Życze zdrowia i żebyś nie miała takich przypadków. Ale skoro do weta cięzko sie dodzwonić to warto miec takie środki, porozmawiaj z weterynarzami.

Domek na prerii 27 Mar 2016 21:36 #449627

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Dziekuje Wam za wsparcie :kiss3:

Mielismy wyjatkowego pecha, zeby pierwsza nasza kolka zdarzyla sie akurat w swieta. I nawet weterynarz, ktory powinien byc pod telefonem 24/7, nie oddzwonil. Taki w naglych przypadkach. Nasz weterynarz zreszta nie oddzwonil rowniez.

Dzis Babe dosc duzo lezy , ale na pieska i z glowa w gorze. Mysle ze nie spala w nocy i ze teraz moze byc wyczerpana :think: . Je-dajemy jej mniejsze niz normalnie porcje na wszelki wypadek, ale oba konie maja caly czas wolny dostep do siana.
To poza tym wysoka ciaza, 3 miesiace do rozwiazania. Srodki medyczne na pewno kupimy, jak juz tylko otworza gabinety, czyli w poniedzialek. Nie chce drugi raz przezywac takiej bezsilnosci.
Dzis rece sa w porzadku, ale bol biodra oslepia. W sumie zrobilam ladnych kilka kilometrow z nia wczoraj, a przez te adrenaline nawet nie czulam. Noc nieprzespana, bo i zmartwienie i strach o konia i bol. Na szczescie dzis troche odespalam w ciagu dnia, maz zabral corke z domu i jest cisza.

Czy jest cos co moge jeszcze zrobic dla Babe, zanim bede miala dostep do srodkow medycznych?
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 28 Mar 2016 17:48 #449796

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Babe juz wrocila do siebie. Pogoda sie poprawila, jest dosc chlodno ale slonecznie i prawie bezwietrznie, wybralam sie wiec sprawdzic straty w ogrodzie.
I o dziwo, snieg nie zaszkodzil niczemu, nawet klonom japonskim! :blink:

DSCN7640-2.jpg

DSCN7633-3.jpg

Weigela My Monet

DSCN7618-2.jpg

Kly host
Seducer-jeden ale solidny kiel

DSCN7639-2.jpg

Jedna z najnowszych odmian typu misted, Mountain Mist. Sporo tych mleczakow ! :wink4:

DSCN7638-2.jpg

White Feather, wystartowala kilka dni wczesniej i jest nieco wieksza

DSCN7636-3.jpg

Sunshine Glory-nie jestem pewna czy nie pojdzie w ludzi. Jakos mnie nie zachwycila w zeszlym roku.

DSCN7635-2.jpg

Final Summation, z jednym klem-gigantem. Ciekawe czy roslina z niego tez bedzie wieksza od reszty? :think:

DSCN7632-3.jpg

Kly giganty: Sum and Substance

DSCN7626-2.jpg

Winter Snow

DSCN7628-3.jpg

No i normalnych rozmiarow: George Smith

DSCN7625-2.jpg

Christmas Tree

DSCN7623-3.jpg

White Dove, ktora dostalam w zeszlym roku przez pomylke sprzedawcy. Pozwolil mi ja zatrzymac. Nie wiem praktycznie nic o niej.

DSCN7621-2.jpg

Jaki cudowny dla serca widok. Babe sie pasie...

DSCN7617-2.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 28 Mar 2016 20:27 #449831

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Oddzielilam ten wielki kiel Final Summation i posadzilam oddzielnie. Zobaczymy, co z niego wyrosnie :silly:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.730 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum