TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 27 Lut 2016 23:22 #439380

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Kolejny, ostatni slupek zostal wyciagniety z ziemi razem z bryla cementu.

IMG_0639.jpg

Trzy nowe zostaly zacementowane. Zostaly dwa do wykopania i postawienia, na ktorych zozepnie sie siatke ogrodzeniowa. Mam nadzieje, ze za kilka dni bede mogla znowu wpuscic konie do korralu. Nowe ogrodzenie bedzie jakies pol metra od sciany stajni, wiec na wszelki wypadek zagrodze przejscie lancuchami z obu stron, gdyby cos ktoremus koniowi odbilo i probowal tamtedy przejsc :hammer:

Poza tym przenioslam obie latarnie.

DSCN7492-2.jpg

DSCN7491.jpg

Widok na wysepke na srodku ogrodu, gdzie przenioslam duza latarnie. Mala pojdzie gdzies, jeszce nie wiem dokladnie gdzie :think:

DSCN7493-2.jpg

DSCN7494.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jo37, malina

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 28 Lut 2016 02:02 #439402

• Anielska
  • Anielska's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2
planta wrote:
Ugh...smrod jest taki, ze skreca wlosy w nosie w obwarzanki a psy zwialy z domu :blink:
Nastepnym razem priorytetem bedzie slowo "niskosmrodliwe' na etykiecie.. :think:

Popłakałam się ze śmiechu!!!! :happy4: :happy4: :happy4: :happy4: :happy4:
Za tę wiadomość podziękował(a): planta

Domek na prerii 29 Lut 2016 23:05 #440038

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
W ramach odpoczynku od pracy fizycznej-caly weekend pracowalismy przy ogrodzeniu-pojechalam sobie na zakupy kwiatowe. Wydalam wiecej niz planowalam, ale mysle, ze warto bylo! Troche kann, troche lilii i duzo, duzo mieczykow :wink4:

DSCN7505.jpg

DSCN7496-2.jpg

DSCN7497-2.jpg

DSCN7498-2.jpg

I pare kwiatow dla sasiadki zza drogi. Nie sadze, zbey w tym roku byla zdolna cos robic w ogrodzie, nie w jej wielu i z polamana rzepka kolanowa. Wczoraj wybralam sie do jej ogrodu troche wypielic, ale ziemia jest wyschnieta i twarda tak, ze motyka odbija sie jak od kamienia. Calosc gesto porosnieta trawa, cos czuje, ze to bedzie zadanie na dluzej. Tylko [po godzince z motyka wszystko mnie dzis boli. Starosc nie radosc :angry:
Kupilam tez troche workow ziemi ogrodowej do przemieszania, bo widac ze wyjalowiona przez lata. A ze sasiadka lubi dalie, znalazlam kilka ciekawych.
Mysle, ze bedzie dobra mieszanka, zeby cos kwitlo jej przez wiekszosc czasu? :think:

DSCN7499-2.jpg

DSCN7500-2.jpg

DSCN7501-2.jpg

Mieczykami sie podzielimy, bo chce posadzic dla corki tylko po 3-4 danego koloru

DSCN7502-2.jpg

DSCN7503-2.jpg

DSCN7504-2.jpg

Tymi liliami tez sie podziele, bo nie potrzebuje po 8 cebul kazdego koloru

DSCN7506-2.jpg

I wlasnie odkrylam, ze narcyzy/zonkile mi wylaza z ziemi! :dance:
Troche odgarnelam sciolke, bo za grubo dalam :whistle:

DSCN7507-2.jpg

DSCN7508-2.jpg

Paczek kwiatowy? :eek3:
DSCN7509-2.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 29 Lut 2016 23:07 przez planta.
Za tę wiadomość podziękował(a): malina

Domek na prerii 29 Lut 2016 23:58 #440044

• Jo37
  • Jo37's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 251
Piękne zakupy.
Pozdrawiam,Joanna

Domek na prerii 02 Mar 2016 00:18 #440411

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
:jeez: Przyznam sie, ze po 40 minutach zrywania darni w ogrodku sasiadki, odpadlam :oops: Na razie mam skopana 1/3, ale mam nadzieje, ze jesli codziennie skopie choc przez pol godziny, w koncu bede mogla posadzic jej te cebulki, zanim wypuszcza paki! :devil1:

Wczesniejsza czesc dnia spedzilam na swoim podworku. Plyty, ktore zdjelam, tworzace chodnik do garazu, teraz beda tworzyc obwodke kamiennego patio.
Wczesniej wygladalo to tak. Myslalam, ze to bedzie dobry pomysl, ze zwir pomoze w odwodnieniuu patio po deszczu. Okazalo sie, ze jest to znakomite miejsce dla chwastow i resztek skoszonej trawy. Przykrywalo to wszystko rure, czesc systemu podlewania trawnika. No i psy uznaly, ze stanowi to czesc ich toalety :hammer:

DSCN7510-2.jpg

Tak wiec zdejmuje zwir, mate od chwastow, na ktorej jest ze dwa centymetry naniesionej wiatrem gleby, kopie glebiej, robie podscioke z pasku i klade plyty. Tak wyglada juz po wysypaniu piaskiem silikonowym szczelin miedzy plytami. Mysle, ze bedzie teraz mniej zwiru do roznoszenia wszedzie,a i latwiej bedzie kosik brzeg trawnika. Znaczy, jesli nie bedziemy uzywali do tego celu koni :devil1:

DSCN7511-2.jpg

Na razie polozone 7, zostaly cztery do polozenia.
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 02 Mar 2016 00:28 przez planta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jo37, piotrek_ns, malina

Domek na prerii 05 Mar 2016 00:44 #441521

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Dwa dni silnych wiatrow i burze piaskowe :whistle: Wszystko wyglada jak zamglone, nawet slonce..

DSCN7515-2.jpg

Na szczescie dzis juz jest spokojniej. Bylam w stanie posadzic cebulkowe u sasiadki, posypac nawozem i polozyc sciolke na skopanym kawalku. Reszte sciolki polozylam u koni. Jutro mam w planach, o ile znowu nie bedzie wialo, zaladowac pickupa nawozu i rozlozyc w ogrodzie. Bo sterta juz urosla jak Mount Everest :jeez:
Przez te slonce i brak opadow jest bardzo sucho. Na horyzoncie kolejny pozar :pinch:

IMG_0665.jpg

Zrobilam Jerremu lizawke-jako ze w plastikowym pojemniku byla reszta skrystalizowanego miodu, obcielam czesc i dalam mu do lizania. Zebyscie widzieli, jak kon potrafi sie oblizywac! :rotfl1:

IMG_0664.jpg

Nie moge sie doczekac, zeby w koncu zgubily zimowa siersc, bo co wyczesze, to moge psa sredniej wielkosci ulepic, a i tak efektu nie widac :huh:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): Jo37, malina, ardiss

Domek na prerii 05 Mar 2016 10:02 #441557

• ardiss
  • ardiss's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21
piękne te cebulki- jak zakwitną będziesz miała bajeczny ogród:)

co prawda koni nie mam, ale mam dwa koty-wyczesywanie ich to masakra, kłaki są wszędzie:)) i też mało widać ze wyczesane:)) łączę się w bólu.

dopiero było Boże Narodzenie, a już Wielkanoc idzie, zamierzam popełnić pasztet, pieczony schab, sałatkę, zrazy i tort :cool3: a Wy?

Domek na prerii 05 Mar 2016 22:52 #441854

• Mysiul
  • Mysiul's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
Diana!!!

mam potrzebe :) odbierasz gazetowego maila?

Domek na prerii 06 Mar 2016 01:12 #441890

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Nie myslalam jezcze o menu/ Wlasciwie to zapomnialam, ze to juz wkrotce! :club2: Musze przejrzec swoje ksiazki kucharskie.

A tak wyglada tylne podworko po zostawieniu sam na sam Ralfa z paczka nasion trawy .... :hammer: :hammer: :hammer: 10 kilo nasion.... :jeez:

DSCN7518-2.jpg

W nastepny weekend mamy zmiane czasu. Wieczorem bedziemy mieli slonce do 8 !! :woohoo:
DSCN7517-2.jpg

Mysiulku-napisz, prosze, na PW tutaj :kiss3:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 06 Mar 2016 01:18 przez planta.

Domek na prerii 06 Mar 2016 06:03 #441895

• Mysiul
  • Mysiul's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
ok, to napisalam :comp:

Domek na prerii 06 Mar 2016 10:03 #441926

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
planta wrote:
W nastepny weekend mamy zmiane czasu. Wieczorem bedziemy mieli slonce do 8 !! :woohoo:
DSCN7517-2.jpg

U nas zmiana czasu dopiero za 3 tygodnie, dokładnie w święta :rotfl1: śniadanie będzie godzinę wcześniej :wink4:
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie
Ostatnio zmieniany: 06 Mar 2016 10:05 przez piotrek_ns.

Domek na prerii 06 Mar 2016 18:32 #442105

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Sniadanie dla koni tez..one maja zegarek w brzuchu i potrafia sie glosno domagac spoznionego posilku.
A juz sie cieszylam, ze rano zaczyna byc jasno i znowu bedzie ciemno, kiedy wstaje! :sleep:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 06 Mar 2016 23:48 #442322

• Bella35
  • Bella35's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 82
Kurcze jak ci to wszystko porośnie bedziesz miec piekny ogród.

Hehe i tak trawka, Rolf odgapil od od pani, z pani taki ogrodnik to pies chciał pomoc :happy4:

Co ko sierści to Justyna mowi ze jak koń chodzi cała zimę w derce to tak nie zarasta.
I TAli rzeczywiscie cała zimę ma króciutka sierść, a on sie ostrzyc nie da wiec Justyna bardzo tego pilnuje ,bo nie lubi obrośniętych koni.
Moze gdyby chodziły cały czas przykryte, sierść by im tak nie rosła.

Troche zdjeć mojego zwierzyńca :wink4:

1-bella.jpg

image-7.jpeg

image-3.png

A co u Babe jak z ciąża wiecie cos juz?

Kurcze jak ten czas leci, na początku stycznia zaczelam prace a tu juz świeta za pasem...
Ostatnio zmieniany: 08 Mar 2016 08:09 przez . Powód: poprawiono fotkę

Domek na prerii 07 Mar 2016 18:21 #442471

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Super! Dzieki za zdjecia! :kiss3:

U nas ostatnie dwa dni znowu silne wiatry podnoszace pyl. Udalo sie jednak zacementowac dwa ostatnie slupki ogrodzeniowe, choc pod koiec wygladalam jak zombie, bylam szara od pylu cementowego.Za to pochwale sie; siedzialam wczoraj na Babe! I bylam w szoku-najpierw byla przelonzowana, pieknie biegala bez przyspieszania, sama sie zganaszowala. Potem na nia wsiadlam...i Babe szla tylko stepa i zatrzymywala sie na najlzejszy dotyk, a uszy miala caly czas na mnie, do tylu. Pojezdzilam w roundpenie moze 5 minut i zsiadlam, z bananem na twarzy :lol:
Nie wiem, czy to bylo zresetowanie sie Babe przez kilka miesiecy luzem na pastwisku, czy tez pomogly ziola uspokajajace, ale to nie ten sam kon byl :dance:
Dalej nie moge zaciagnac meza zeby pomogl zawiezc Babe do weta na potwierdzenie ciazy, ale jej kobiecy ksztalt zaczyna sie coraz bardziej rysowac. To juz siedem miesiecy...
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): , piotrek_ns, malina

Domek na prerii 07 Mar 2016 23:24 #442602

• Bella35
  • Bella35's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 82
Kurcze nie wiem czemu te zdjęcia tsk wychodzą przekręcone :think:

Nie ma za co...

Kurcze jak ten czas leci dopiero co pisałaś o ciazy ze chcecie :supr3:

No hormony dlatego taka grzeczna , dzidziusia w brzuchu nosi to i głupot sie odechciewa hehe

A praca u was jak zwykle pełna para, czasem mozna i zostać zombi tak dla rozrywki :happy3:

Domek na prerii 08 Mar 2016 00:07 #442612

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Tiaa...zobaczylabys jak klusuje w kolko po korralu, bo nie chce dac sie zlapac. Powiedzialabys ze kon wyscigowy a nie ciezarny! :rotfl1:

Dzis w koncu zrobilam czesc zaplanowanych robot; posadzilam cebulki lilii, bo juz powypuszczaly pedy (ziemie przekoppalam z pol taczki odlezanego obornika), zaladowalam pickupa nawozu i teraz mam nadzieje, ze wiatr troche ucichnie, zebym mogla rozlozyc go w ogrodzie traw. W czasie ladowania zerwal sie wiaterek, wiec skonczylam plujac nawozem. Czuje sie...donawozona :devil1:

Pojechalam do sklepu dla farmerow kupic dwa worki ziarna, a skonczylam z paroma sadzonkami :wink4: . Jak zwykle zreszta :devil1:

Biale truskawki, ponoc o smaku ananasa (en.wikipedia.org/wiki/Pineberry):

IMG_0674.jpg

Widzialam ich nasiona w katalogu wysylkowym i zastanawialam sie nad zakupem. No i mam :lol:

Agrest-tutaj rzadko spotykany i niezwykly. Wiekszosc ogrodnikow z kola nawet nie wie o ich istnieniu!

IMG_0673.jpg

Jostaberry-krzyzowka dwoch gatunkow agrestu i czarnej porzeczki (en.wikipedia.org/wiki/Jostaberry)

IMG_0672.jpg

Jagody Goji (pl.wikipedia.org/wiki/Kolcow%C3%B3j_chi%C5%84ski):

IMG_0671.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 08 Mar 2016 00:20 przez planta.
Za tę wiadomość podziękował(a): piotrek_ns, malina

Domek na prerii 08 Mar 2016 04:11 #442616

• Jo37
  • Jo37's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 251
Fajne zakupy. Z porzeczkoagrestu będziesz zadowolona. Ja pierwsze dwa krzaczki posadziłam ze 30 lat temu.
W smaku bardzo podobne do czarnej porzeczki a wielkość jagód zbliżona do agrestu.
Pozdrawiam,Joanna

Domek na prerii 09 Mar 2016 23:32 #443246

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Czy powinnam dokupic drugi porzeczkoagrest czy wystarczy jeden krzak do zapylania siebie? Zaczelam wczoraj szukac informacji i znalazlam, ze dla pewnosci powinny byc ze dwa, jak z jagoda kamczacka. Czy ktos moze wie? :flower1:

Krzaczki zostaly posadzone w sadku kolo siatki. Musze pamietac, zeby nie wpuszzcac tam psow, zanim ni eurosna, bo Ralf z upodobaniem obgryza wszystko, jak mysz. Wczoraj udalo mu sie nawet zlapac ( i czesciowo zjesc) cos w rodzaju golebia. Resztki ze zwisajacymi flaczkami znalazlam na srodku pokoju. Pochwalic sie chcial :rotfl1:

Jako ze chlodno dzis i jakos tak chmurzyscie, zajelam sie wybieraniem chwastow ze zwiru. Po zebraniu wiaderka dalam sobie na dzis spokoj. :silly: I tak musze powiedziec, ze gdyby nie mata od chwastow pod spodem, mialabym duzo, duzo gorzej.

Zakwitl mi pierwszy zonkil !(albo narcyz, zawsze mi sie myla :oops: )Miniaturowe kwiatki wielkosci moze grosza, ale i tak ladne. Dave powiedzial, ze pod jego praca narcyzy sa w pelni kwitnienia. Moze dlatego, ze posadzone byly wczesniej, nie w tym roku? :think:

Reszta powinna zakwitnac lada dzien..

DSCN7533-2.jpg

Iglaki tez pieknie sie zolca. Pinus nigra Gold Fingers z pieknymi, dlugimi i dwukolorowymi iglami:

DSCN7535.jpg

DSCN7536.jpg

Pinus mugo Amber Gold, moj ulubieniec. Jest tak jaskrawy, ze przyciaga spojrzenie kazdego, kto przechodzi!

DSCN7538.jpg

Pinus thunbergii Ogi zaczyna jakby przelamywac sen zimowy. Jego paczki sa bardzo charakterystyczne, w ksztalcie koralowcow

DSCN7537.jpg

Nowo posadzony swierk klujacy Baby Blue Eyes, znaleziony w markecie budowlanym

DSCN7539-2.jpg

Chyba ten jalowiec bedzie musial byc przyciety. Za bardzo wlazi mi na tuje :think:

DSCN7540-2.jpg

Miskanty pokazuja nowe listki! :woohoo:

DSCN7541-2.jpg
Załączniki:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 09 Mar 2016 23:38 przez planta.
Za tę wiadomość podziękował(a): pamelka, malina, Anielska

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.643 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum