TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 29 Kwi 2016 19:30 #463116

• madzia
  • madzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1798
Dianko 99 $ to przesada :wink4:
Ja swoją kupowałam u Marco Fransena tej wiosny... więc za dużo o jej wzroście nie mogę powiedzieć.
Tworzy naprawdę ładną kępkę :hearts: a dostałam maleńką sadzonkę.
W wątku Hosta 2016 wstawiłam jej zdjęcie.
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...a-foto-2016?start=18
Jak ją zobaczyłam kombinowałam jak ją sprowadzić ze Stanów... udało mi się ją zdobyć u nas.
Pozdrawiam
Magda
Ostatnio zmieniany: 29 Kwi 2016 19:39 przez madzia.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): planta

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 01 Maj 2016 07:23 #463504

• Jo37
  • Jo37's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 251
Diano - prześliczne hosty pokazałaś ostatnio.
Masz chyba najbardziej kolorowy prywatny ogród w tej części Teksasu.
Pozdrawiam,Joanna

Domek na prerii 01 Maj 2016 21:09 #463838

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Nie jestem pewna co do tego, Jo :kiss3:
Widzialam ladne ogrody Master Gardeners, ale w wiekszosci zbudowane z tego co nie lubie-mnostwa jednorocznych, dwuletnich i bylin, ktore non stop trzeba bylo przycinac i golawiac, zeby dobrze to wszystko wygladalo. Dla mnie sprawialo wrazenie kolorowego buszu.No i zdecydowanie za duzo roboty, zwlaszcza dla osob pracujacych. Kiedy chcialam zainteresowac wlasnie hostami, weigelami i innymi niewymagajacymi roslinami...zainteresowanie wsrod starszyzny bylo zadne. Miedzy innymi dlatego stamtad odeszlam, ale zachowalam idee-edukowac ludzi.
Robert, moj fizykoterapeuta, wlasnie skonczyl robic wielkie zmiany kolo domu. Dom ma ukryty miedzy duzymi drzewami, na malej dzialce w miescie. Pod drzewami rosl bluscz, ktory przez ostatnie kilka lat ustawicznie lysial i mial choroby grzybowe.
Bluszcz zostal wykopany, miejsca pod drzewami i wzdluz scian domu przekopane z nowa ziemia i nawozem, a na to posadzone dziesiatki sadzonek host-nie sklamie jesli powiem ze z 50, bo dzielilam swoje hosty i wykopuywalam takie, ktore nie byly zbytniow moim guscie, przesadzalam do doniczek, a on je zawozil do domu. W koncu w dzipie zalozyl z powrotem dzrzwi, zeby mu sie doniczki nie wysypywaly :lol: Jak powiedzial, juz mial kilka jazd z jedna reka na kierownicy, druga trzymajac doniczki na siedzeniu pasazera :devil1:
Ostatnio pokazywal mi zdjecia, slicznie wygladaja. Sum i Substance, Empress Wu i kilka innych gigantow zostaly posadzone pod oknem sypialni, zeby je podziwiac co rano. A teraz pracuje nad nawadnianiem kropelkowym i sciolkowaniem. I przyznam ze dumna jestem z tego ogrodu, jakby to byl moj wlasny!
W czasie ostatniej wizyty rozmawialam z recepcjonistka w tym osrodku, ktora skarzyla sie ze nie ma szcescia do roslin, wszystko jej pada, bo ma tenedencje do podlewnia za duzego i zbyt czestego i jej rosliny nie wytrzymywaly. Poslalam jej link do amerykanskiego forum hostamaniakow i powiedziala ze ten weekend spedzi na czytaniu i dowiadywaniu sie, a potem przyjedzie odwiedzic zobaczyc je w naturze. I mam nadzieje, ze tak zrobi! Moze wezmie paulownie lub dwie, bo cos musze zrobic z tymi sadzonkami! :wink4:
Zwkwitl mi ostatnio jasminowiec i zaczelam robienie bukietow-dwie starsza saisadki bardzo sie ciesza z takich prezentow, a mi nie ubedzie. I tak staram sie pomagac i dzielic sie. Jka to mowia, nieszczescie podzielone na pol mniej boli, sczescie dzielone sie mnozy dwukrotnie.

Dzi pogoda jest niezachecajaca do wyjscia na zewantrz, jest kilka stopni powyzej zera i siapi caly dzien. Moje hostki dalej czekaja w garazu na wysadzenie, a te w gruncie jak na razie sobie radza, choc dwie noce byly tylko +4C. Babe znowu obzarla sie mlodej trawy, wiec ma areszt domowy na padoku-wczoraj znowu pokazywala objawy bolu brzucha,z tarzaniem sie, zawiezlismy ja do weta, ktory dal paste do pyska. Dostalismy kilka dawek, wiec przed chwila znowu zadalam.
Psy za to spia caly dzien, nie chca wyjsc-no z wyjatkiem Ralfa, ktoremu w futrze jest wszystko jedno.. :devil1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162
Za tę wiadomość podziękował(a): Jo37, malina

Domek na prerii 01 Maj 2016 21:15 #463844

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Planto :) piękne hostowiska.Ślicznie kwitną u ciebie krzewuszki i kalina.U nas dopiero w pakach.Pozdrawiam :bye:

Domek na prerii 01 Maj 2016 21:33 #463865

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Zdjecia z wczoraj, gdy nie padalo:
Touch of Class

DSCN8145-3.jpg

DSCN8146-2.jpg

Olive Branch coraz wyrazniej zmienia kolor srodka liscia na..no coz..oliwkowy :silly:

DSCN8149-2.jpg

DSCN8150-2.jpg

Collector's Banner to ciekawa hosta. Na jednej roslinie mozna znalezc liscie o roznych wzorach i odcieniach, od misted do dwukolorowych.

DSCN8151-2.jpg

DSCN8152-3.jpg

DSCN8153-3.jpg

Apropos misted, Ghost Spirit zaczal pokazywac ten wzorek na lisciach, ktore wczesniej byly jednolicie zielone:

DSCN8155-2.jpg

DSCN8156-2.jpg

DSCN8157-2.jpg

Wsrod stonowanych kolorow innych host, Miss Susie swieci jak zarowka

DSCN8158-2.jpg

DSCN8159-2.jpg

Dwa kroki od niej rosnie Revolution

DSCN8160.jpg

DSCN8161-2.jpg

a pod dzrewem, mloda American Hero, ktora dostalam jako gratis przy zamowieniu

DSCN8163-2.jpg

Z bolami zaczela w koncu wychodzic z ziemi Angel Falls, nowe odkrycie tego sezonu, ktora ma zakasowac Niagare Falls i Bridal Falls razem. Na razie wyglada niepozornie...

DSCN8164-2.jpg

Hollywood Lights sa strasznie powolne. Inne hosty juz maja pieknie rozwiniete kepy!

DSCN8169-2.jpg

I na koniec Great Expectations, ktora kupilam bez etykiety w supermarkecie i zidentyfikowalam w koncu dzieki naszemu forum o hostach! :bravo: :hug:

DSCN8171-2.jpg

DSCN8172-2.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 01 Maj 2016 21:37 #463871

• Roma
  • Roma's Avatar
Dianuś a jak wyglądały te objawy bólu brzucha? bo moje koniska dosyć często się tarzają w ciągu dnia ale myślę,że chyba to nie są oznaki jakichś dolegliwości :think:
U nas przez cały ubiegły tydzień temperatura była minusowa :(

Domek na prerii 01 Maj 2016 21:41 #463878

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
A to kilka fotek wczorajszego nieba
Jedna z chmur na tym zdjeicu wyglada jak UFO

DSCN8174-2.jpg

DSCN8180-2.jpg

DSCN8175.jpg

DSCN8176.jpg

DSCN8177.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): pamelka, Bart78, malina

Domek na prerii 01 Maj 2016 21:52 #463885

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Romo-przez weszystkim to, ze zamiast isc natychmiast do michy jesc, nie pokazuje zainteresowania. A Babe jesc lubi.
Zaczyna sie tarzac, zamiast stac czesto lezy. To drugi niepokojacy znak. Trzeci to konca twarz w bolu, z napietymi miesniami, zacisnieta szczeka i zwezonymi nozdrzami, wyglada tak:

face.jpg

A tak obrazowo wygladaja symtomy kolki (od lewej, gorny rzad-ogladanie sie na brzuch, czasem gryzienie sie; rozciaganie; kopanie sie w brzuch; nadmierne tarzanie sie; dolny rzad: kopanie kopytem w ziemi; podwijanie gornej wargi; brak apetytu, lezenie:

kolka.jpg

Szybsze bicie serca; pocenie sie, goraczka, kopanie w ziemi, tarzanie)
kolka2.jpg

U Babe kolejnosc jest wlasnie taka; brak apetytu, nawet na ulubione ziarno, tarzanie, lezenie, wzdete i twarde jak kamien boki, ktore nie ustepuja przy nacisnieciu, malo nawozu i lub wygladajacy inaczej -w jej przypadku jest duzo mniej i taki nie tworzacy kulek, lezac oglada sie na brzuch. Kiedy stoi lub chodzi, robi to z lbem zwieszonym do ziemi, jakby czegos szukala, w koncu staje, zaczyna kopac przednim kopytem i kladzie sie.
Jak czuje sie lepiej , od razu leb nosi wyzej, szczeka i wargi nie sa tak zacisniete, wokol oczu nie ma takiego napiecia, widac ze jest bardziej zrelaksowana.
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): malina

Domek na prerii 01 Maj 2016 21:56 #463888

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Babe jest lakoma na swieza trawe i dlatego tak sie to konczy. W tej chwili miala podany Prevail (biala pasta), z substanja aktywna flunixin meglumine). I teraz bedzie ograniczana ile czasu spedza na pastwisku, wiekszosc dnia bedzie na padoku, gdzie nie ma trawy.
W tym samym czasie Jerry nie pokazuje zadnych symtomow, a wczoraj skorzystal z okazji, ze probowalismy zlapac Babe zeby pomacac jej brzuch i zezarl swoja i jej porcje :jeez:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 01 Maj 2016 22:15 #463904

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Zielone, niebieskie, takie ktore sie nie wyroznialy niczym szczegolnym, te ktore mialam w kilku egzemplarzach np Whirlwind, Pauls' Glory, Sunshine Glory, Winter Snow, Pilgrim.
Zaraz ide do konie zobaczyc jak sie czuja..
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 01 Maj 2016 22:55 #463944

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Babe od razu podeszla do michy i zaczela jesc. Co za ulga :jeez:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 02 Maj 2016 17:17 #464095

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Moje dziady dzis rano, przy karmieniu. Zdjelam w koncu derki, bo jest slonecznie i cieplo.

IMG_0812.jpg

IMG_0811.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, pamelka, Jo37, Bart78, malina

Domek na prerii 02 Maj 2016 23:03 #464320

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Pracowicie zaczelam tydzien :lol:
Posadzilam hosty i roze, rosdzielilam Kiwi Full Monty, ktory pokazal az trzy czystozielone przyrosty. Opryskalam hosty zelazem. Powyrywalam chwasty z ogrodu japonskiego (poltorej taczki). Wiekszosc objetosci to byly mlode pedy paulowni, ktore rosna w wybujalych kepach. Wyrywam je, zostawiajac 2-3.
Wyczyscilam pastwisko z obornika, ktory podsypalam pod drzewka. Przywiozlam kolejnych kilka taczek z kompostownika i tez poroszypywalam . Jutro mam zamiar pojechac po sciolke, to przykryje nawoz.

A teraz zadowolona pije herbatke i robie w myslach plan na pozniej i jutro :bye:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 03 Maj 2016 09:59 #464383

• Anielska
  • Anielska's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2
Planto hamerykańska, a ja mam prośbę do Ciebie. Da radę, żebyś zrobiłaś całościowe (może być w kilku częściach ;)) zdjęcie swojego ogrodu? Coś jak z lotu ptaka?
Czytam zawzięcie Twojego bloga, powiem więcej, jesteś moją inspiracją! Dzięki Tobie uwierzyłam, że sama jakiegoś kwiatka mogę posadzić w moim mikrogordzie :D I TO ZROBIŁAM!
Teraz mam chęć na jakieś warzywa, ale zielonego pojęcia, jak się za to zabrać. No mam czosnek do posadzenia i zioła. Tyle na początek.

Domek na prerii 04 Maj 2016 18:10 #465010

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Niestety takie zdjecia musze jeszcze poczekac, bo dalej nie moge wspinac sie po drabinie, zeby wejsc na dach. Sorry :hug:

Z warzyw zawsze ladnie wschodzi rzodkiewka, salata, marchew, warto miec pietruszke naciowa-moja choc niepilnowana, rozrasta sie jak szalona. Pogadaj z Roma, ona jest bardziej doswiadczona :kiss3:

A ja wlasnie rozladowuje sciolke i rozkladam po ogrodzie. Wczesniej rosliny soliznie zasililam nawozem konskim. Oj przydalaby sie taka mini-koparka, ech...A dzien jak zwykle, zaczal sie od poszukiwania butow, skradzionych i wyniesionych na zewnatrz przez Ralfa. Wystarczy zapomniec schowac do szafki wieczorem :club2: Znalazly sie tez rozowe gatki corki, ukryte pod bambusem.

Kilka fotek, zanim bateria nie padla:
Great Expectation rozwija skrzydla:

DSCN8189-2.jpg

Nowa hosta, kupiona bez etykiety. W tej chwili sredniej wielkosci. Spodobaly mi sie jej liscie. Moze to jakis sport?

DSCN8190-2.jpg

DSCN8191-2.jpg

Angel Falls zaczela nabierac tempa

DSCN8192-2.jpg

A to byla duza niespodzianka! Posadzilam w zeszlym roku, ale pokraczne to bylo, dwa liscie na krzyz i w koncu padlo. A w tym roku zdecydowalo sie zyc! I to prawie przycisniete workiem z ziemia :devil1:

DSCN8193-2.jpg

Kolejny NN, kupiony wczoraj. Wsrod setki host byla tylko taa jedna, z podluznym, falujacym lisciem z marginesem. Moze tos rozpozna?

DSCN8194-2.jpg

DSCN8195-2.jpg

Rowniez nowa, Elisabeth Campbell.

DSCN8196-2.jpg

Srodek liscia wybieleje w lecie

DSCN8197-2.jpg

Sir Richard

DSCN8199-2.jpg

Bede musiala go przesadzic, bo jak juz zaczal sie rozwijac, to przykryl inne hosty. Dark Shadows.

DSCN8200.jpg

Czekam na przebarwienie liscia-srodek ma byc ciemniejszy

DSCN8201.jpg

Na tym tez prawie polozylam kreske. Streaked Prince of Darkness

DSCN8202.jpg

Rany, wszystko mnie boli. Chyba musze zrobic dluzsza przerwe. A jeszcze pol ladunku zostalo na pickupie :cry2:

Za to przed chwila dostalam przesylke z hostami!!!! Nareszcie wlasny Spartacus i War Paint!!! :dance:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 04 Maj 2016 18:39 przez planta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jo37, malina, Anielska

Domek na prerii 05 Maj 2016 15:52 #465367

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Wieczor spedzilam na przeszukaniach internetu. Ta bialo-zielona wyglada na odmiane Patriot, ale z nieregularnym wzorem na lisciach. Druga NN najbardziej pasuje do zdjec i opisu Libby www.hostaparadise.com/libby/1368/hosta-details.aspx

Nie miala baba klopotu, kupila se hosty... :devil1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): Nemo, malina

Domek na prerii 06 Maj 2016 04:38 #465623

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
PO rozladowaniu sciolki, strudzona, udalam sie do sypialni rozciagnac sie na lozku. I co widze?

IMG_0818.jpg

IMG_0817.jpg

Nieduzo zostalo miejsca dla mnie, nieduzo... :cry2:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): Jo37, hanya, malina, Adela

Domek na prerii 08 Maj 2016 00:10 #466249

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Pracowity dzien dzisiaj, choc tylko czesc w ogrodzie. Rozladowalam sciolke, i zaraz potem przyjechala nowo poznana znajoma, ktora zachecilam do zrobienia ogrodu przy domu, i to z hostami! :lol: Trzy godziny lazilysmy po ogrodzie, pokazywalam jej rosliny, tlumaczylam ja co sie sadzi itp. A potem drugie trzy godziny spedzilam na wozeniu starszej pani po wypadku do roznych sklepow. Okazalo sie ze mamy podobne upodobania zywieniowe-owoce i warzywa, sery, mleko, jogurty, kefiry. Tyle tylko, ze ja nie zwracam uwagi czy jest organiczne czy nie, skutkiem czego bylismy w trzech sklepach z organiczna zywnoscia :hammer:
Za to konie sie ucieszyly, bo kupilam im kukurydzy cukrowej w kolbach :devil1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.672 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum