TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 18 Maj 2016 21:05 #471024

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Podroz w zasadzie byla tylko dluga i meczaca. Setki kilometrow najpierw plaskiej prerii Wielkich Wyzyn, potem zaczela sie zazieleniac, jak zjechalismy z poltorej tysiaca stop nizej. Wszystko pozarastane krzewami mesquite i drzewami. Co jakis czas wpol zaludnione miasteczka jak wyjete z westernu, z glinianymi budynkami o duzych frontach. Widac bylo, ze wszystcy co moga, migruja stamtad do wiekszych skupisk.
A zatrzymalismy sie w hotelu zwanym Great Wolf Lodge i juz na wstepie mozna bylo zobaczyc dlaczego :lol:

IMG_0880.jpg

Sam hotel, choc gigantyczny, to jeszcze nic, ale mial pod dachem wodny park rozrywki, ktorego elementy byly widoczne na zewnatrz.

IMG_0879.jpg

Pokoj czekal na nas na czwartym pietrze, na samym koncu. Po kilku wyciaczkach do sklepow z pamiatkami, basenow i restauracji, powloczylam nogami za soba..(czerwona kropka na mapie pokazuje lokalizacje naszego pokoju)

IMG_0878.jpg

W zaszdzie ten hotel przypominal mi bardziej Disneyland niz normalny hotel. Wszystko zwiazane bylo z wilkami. Nawet wywieszki na drzwiach o zachowaniu godziny nocnej :lol:

IMG_0877.jpg

Wzdluz sian byly figurki i lby wilkow, pirackie skrzynie ze skarbami i ekrany multimedialne. Dzieci dostawaly rozdzki i mapy skarbow i ganialy szukac nastepnego punktu. Pod wplywem rozczki lby ozywaly, blyskaly oczami i zadawaly zagadki, prowadzace do nastepnego punktu do odkrycia. Mala byla zachwycona :silly:

IMG_0869.jpg

IMG_0861.jpg

Sam hol wygladal tak:

IMG_0873.jpg

Dwa naturalnych rozmiarow drzewa w holu...(plastikowe, pomacalam :rotfl1: )

IMG_0862.jpg

IMG_0863.jpg

"Skalna" sciana z wilkami, ktore wyly od czasu do czasu. Z konarow drzew rozlegaly sie spiewy i cwierkania ptakow

IMG_0864.jpg

Miejsce, gdzie punktualnie o osmej odbywaly sie przedstawienia z bajek na dobranoc:

IMG_0857.jpg

Nienaturalnych rozmiarow kominek, siegajacy czwartego pietra

IMG_0856.jpg

IMG_0855.jpg

Wszystkie meble, stoly , restauracje i wyposazenie zrobione z solidnego drewna. Myslalam o rabnieciu ale troche trudno by bylo wyniesc bez zwrocenia uwagi :wink4:

IMG_0876.jpg

IMG_0874.jpg

Jedna z restauracji:

IMG_0860.jpg

IMG_0858.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): malina

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 18 Maj 2016 21:23 #471049

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Nasz pokoj mial wydzielony maly pokoik dla dzieci:

IMG_0833.jpg

IMG_0832.jpg

IMG_0834.jpg

W srodku pietrowe lozko i telewizor z pilotem. Corka byla zachwycona i nie mogla sie zdecydowac, na ktorym lozku spac :lol:

IMG_0836.jpg

IMG_0835.jpg

Sciany "jaskini" jak to bylo nazwane, byly pokryte malunkami wilczkow

IMG_0837.jpg

(corka uznala, ze te wilczki na gorze to dziewczynki, bo mialy rozowe pazurki :devil1: )
IMG_0838.jpg

Sciana przy dolnym lozku:

IMG_0839.jpg

IMG_0843.jpg

Wszystko zrobione z pieknego drewna... :hearts:

IMG_0844.jpg

IMG_0846.jpg

IMG_0847.jpg

IMG_0848.jpg

IMG_0849.jpg

Dostalismy tez mapki parku wodnego:

IMG_0841.jpg

Dziecko zaraz zagonilo ojca na zjezdzalnie, a ja znalazlam jacuzzi gdzie moczylam sie przez godzine, bo wszytskie miesnie mi zesztywnialy od podrozy.

Rano, przy sniadaniu w holu, zrobilam zdjecia parku wodnego przez wielka szybe zajmujaca cala sciane. Park byl dopiero otwierany o 9.

IMG_0868.jpg

IMG_0870.jpg

IMG_0872.jpg

Widok na "Fort McKenzie" z wielka beczka wody, ktora co jakis czas przelewala sie twaorzac wodospad. Wokol mnostwo roznych fontann i prysznicow

IMG_0866.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 18 Maj 2016 21:26 przez planta.

Domek na prerii 18 Maj 2016 21:28 #471055

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
IMG_0867.jpg

IMG_0865.jpg

Ze zjezdzalni tej z lejkiem przypominajacym spluczke w ubikacji maz wyszedl zielony , z wytrzeszczonymi oczami, i stanowczo odmowil drugiej rundki. Corka byla zawiedziona, ale za to zrobila sobie (z tatusiem rzecz jasna) kilka rundek na niebieskiej zjezdzalni, po czym maz z wielkim pluskiem wylatywal z rury i przewracal sie z nadmuchiwanym kolem, na ktorym jechal. Na szczescie nie musialam im towarzyszyc :rotfl1:
A z zakupow wrocilam z lupem: trzy tshirty z wilkami, jedna bluza z dlugim rekawem z logo hotelu, breloczek, magnes na lodowke, trzy koszulki dla corki i maskotke-wilka.

Znaczy, podroz byla udana! :lol: :bye:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 18 Maj 2016 21:32 przez planta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, malina

Domek na prerii 19 Maj 2016 22:15 #471543

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 512
Witam Planto fajne miejsce super pomysły aranżacji przestrzeni tylko ludzi nie widać ,pusto jak w Czarnobylu coś właścicielom nawala promocja :sad2: :bye: :bye: :bye: :bye:

Domek na prerii 19 Maj 2016 22:55 #471576

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Askad. Wszystkie pokoje byly zabukowane i do nas jeszcze dzwonili w drodze, czy przyjezdzamy, b po maja wielu chetnych. Zdjecia robilam rano, kiedy nie krecilo sie jeszcze wielu ludzi, a park wodny byl jeszcze zamkniety :lol:

Kurcze, drugi dzien pada. Przebieram nogami zeby popracowac nad cieniowka. Dzis przywiozlam deski na ogrodzenie i cieniowke. Mam nadzieje, ze chociaz troche zrobie zanim znowu zacznie padac, jest fajnie, chlodno. A za trzy dni bedzie 35C. Witamy w Teksasie :devil1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 20 Maj 2016 18:30 #471767

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Praca nad plotkiem posuwa sie naprzod...W koncu siatka (i nieczesto koszona trawa :oops: ) przestana straszyc :P

DSCN8313-2.jpg

Na razie mam dwie belki pod cieniowke. Czekam, zeby wiatr troche ucichl, zeby moc wejsc na drabine :devil1:

DSCN8314-2.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 20 Maj 2016 18:40 przez planta.

Domek na prerii 21 Maj 2016 03:46 #471999

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Jestem w pozytywnym szoku. W czasie ostatnich dni, kiedy nie zagladalam do ogrodu, wylazla nowa hosta. Glowe dam, ze to Cotton Candy (forums.gardenweb.com/discussions/2811436/hosta-c-2014), ktora kupilam jako malenka sadzonke z in vitro rok temu i zaraz padla.
Nowe liscie sa tak samo cetkowane, jak na zdjeciu szkolki :supr3: :think:

DSCN8318-2.jpg

DSCN8319-2.jpg

DSCN8320-2.jpg

Pokazal tez liscie nowy nabytek, Fire Opal, ktory sadzilam jako kielek :dance:

DSCN8321-2.jpg

W koncu wybarwil sie Captain's Adventure, ktory zachwycil mnie na zdjeciach w internecie :kiss:

DSCN8323-2.jpg

DSCN8324-2.jpg

Dream Weaver zniebieszczal

DSCN8325-2.jpg

Sport odmiany Sum and Substance, Winter Snow w odcieniu zielonego jabluszka

DSCN8326-2.jpg

Broad Band (?) jednak prowadzi, jesli chodzi o rozmiar lisci i wielkosc kepy

DSCN8327.jpg

No i juz jestem na 90% pewna, ze to duze, przypominajace Andrew i posadzone obok, ale gigantyczne, to Eskimo Pie. Rosliny sa w tym samym wieku :think:

DSCN8328.jpg

DSCN8329-2.jpg

Zaczelo sie lato, zaczely sie chiggers. To malenkie, praktycznie niewidoczne golym okiem insekty przypominajace kleszcze, ktorych ukaszenia sa straszliwie swedzac. Mozna sie zadrapac na smierc. Na skorze wywoluja swedzace, czerwone, spuchniete plamy.
Zwykle ukaszenia pojawiaja sie tam, gdzie ubranie przylega do ciala, a wiec na linii skarpetek, gumek od majtek, paska od spodni itp. Ponoc pomaga odstraszyc siarka sypana do skarpet, ale jeszcze nie probowalam. Jesli ktos ma w planach podrozowanie po Stanach, zwlaszcza poludniowych, niech wezmi eto pod uwage i nie wchodzi na trawe!
(Przykladowe zdjecia z netu)
chigger_rash.jpg

Chigger-Bite-Relief.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 21 Maj 2016 04:25 przez planta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bart78, malina

Domek na prerii 22 Maj 2016 01:39 #472257

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Prince of Darkness rozwinal skrzydla

DSCN8363.jpg

Pierwsze lilie! :dance:

DSCN8364.jpg

DSCN8366.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 22 Maj 2016 15:17 #472409

• Bart78
  • Bart78's Avatar
  • Gold Boarder
  • 2
  • Otrzymane dziękuję: 162
A to nie swierzbowce?

Domek na prerii 22 Maj 2016 17:31 #472427

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Nie mam pojecia, Bartku. Czy swierzbowca zyja w trawie?

Wczoraj pieknie niebo sie zachmurzylo, ale cala burza poszla daleko, nie spadla nawet kropla deszczu

DSCN8379-2.jpg

DSCN8380.jpg

DSCN8389.jpg

DSCN8391-4.jpg

DSCN8395-4.jpg

DSCN8393-4.jpg

DSCN8397.jpg

DSCN8399-2.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): Aszka, Jo37, piotrek_ns, Bart78, malina

Domek na prerii 22 Maj 2016 18:45 #472440

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Boję się takich chmur :jeez: chociaż nie ukrywam,że są piękne
Za tę wiadomość podziękował(a): planta

Domek na prerii 29 Maj 2016 12:30 #475139

• dobra nuta
  • dobra nuta's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 78
Witam Cię serdecznie :)
Czytam i czytam i zostało mi jeszcze z jakies 3,5 roku :D Jestem pełna podziwu dla Ciebie,w pewnym sensie będziesz moją inspiracją w sprawach budowlanych :)
I nie wiem co mnie bardziej w Twoim wątku pociąga - ogród czy "młotek" w ręce... Gratulacje za zdany egzamin !!! :flower1: - bedę z wielką przyjemnoscią zaglądać do Twojego wątku. Już jest moim ulubionym...

Domek na prerii 30 Maj 2016 19:26 #475704

• Makowalka
  • Makowalka's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 55
Cześć, mnie przeczytanie Twojego wątku zajęło trzy tygodnie.Czytałam przez zimowe święta, Nowy rok i jeszcze trochę. My czytelnicy przez te kilka lat możemy Cię poznać,dowiedzieć jak się zachowujesz, co cię zajmuje i jak to się zmienia (jak w jakimś telewizyjnym serialu). Ty niestety nie masz tej możliwości. Jesteś taką kumpelą w jedną stronę. Cieszę się, że mogę też poznać Teksas, nie wiedziałam wcześniej jaki jest tam klimat i na pewno nie spodziewałam się w tym miejscu śniegu. Mam do Ciebie pytanie: to kiedy wybierasz się do Polski ? :) Teraz już możesz?
Magda

Domek na prerii 01 Cze 2016 20:40 #476611

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Przepraszam za przerwe w pisaniu. Tyle sie dzialo i tyle mialam roboty, ze nie wiedzialam w co rece wlozyc.

Dobra Nuto, Makowalko -milo mi Was poznac :kiss3: Mialam nadzieje byc taka wlasnie inspiracja dla innych, bo w koncu nie od razu piramidy zbudowano. A robiac po troszku co tydzien (juz nie mowie co dziennie, bo wiekszosc jednak pracuje), mozna zmienic ogrod nie do poznania.
Co do podrozy, chcialabym w przyszlym roku. N arazie czekam az zbiora grono osob tu w Amarillo, zeby je zaprzysiagnac na flage i Konstytucje, co moze zabrac jeszcze dwa miesiace. Potem poltorej miesiaca od zlozneia podania do wydania paszportu (moj polski jest nieaktualny). Tak wiec nie wyrobie sie w tym roku.
Makowalko-kilka osob napisalo do mnie na priva i tak nawiazalismy przyjaznie. Wtedy nie jest w jedna strone, ale mozemy sie wymieniac zdarzeniami w naszych zyciach. Gdybys chciala-bedzie mi bardzo milo :hearts:

A tak wyglada progres w budowaniu trzeciej pergoli:

DSCN8535-2.jpg

Tak wyglada calosc z daleka czyli ze srodka ogrodu :devil1:

DSCN8575-3.jpg

Z przodu postawilam plotek 1,2 m wysoki jako wiatrochron-sporo host przy tych naszych wiatrach mialo polamane liscie, szczegolnie te duze hosty. Plotek zapewni tez cien, a slupki beda czescia przyszlego tarasu.

DSCN8536-3.jpg

Deski kupilam cisnieniowo impregnowane, zabejcowalam (kolor Timberline), nastepnego dnia juz byly suche i nadawaly sie do montazu.
Daszek pergoli jest lekko skosny. Zrobilam w koncu obrzeza okien i domu z "desek" cementowo-wloknowych. Sa bardzo wytrzymale, choc tez bardzo ciezkie.

DSCN8537-3.jpg

Pojechalam do sklepu po nawoz, a wrocilam z roslinami. Oczywiscie nawozu zapomnialam :hammer: Od lewej jalowiec Spartan, posrodku Eastern Red Cedar cokolwiek to jest (musze sprawdzic w necie) i jalowiec Blue Point.

DSCN8538-2.jpg

DSCN8539.jpg

DSCN8540-2.jpg

Hosty wygladaja teraz tak:

DSCN8541.jpg

Prawie codziennie mamy burze, jest bardzo parno i cieplo-idealna pora dla grzybow, wiec dzisiaj pryskalam srodkiem grzybobojczym, ktory dziala systemicznie. A jutro popryskam caly ogrod od insektow, bo znowu mam nawrot cmy, ktora sklada jaja z mlodych pedach sosen :mad2:

Picea glauca KBN Variegated nie bardzo urosl w tym roku, za to pieknie i dlugo trzyma kolor:

DSCN8542.jpg

jego towarzysz juz zmienil kolory na letnie

DSCN8543-2.jpg

ma tylko lekkie oszronienie na iglach:

DSCN8545-2.jpg

Picea orientalis Spring Frost od miesiaca wyglada tak:

DSCN8547-2.jpg

DSCN8548.jpg

Picea orientalis Daureas ma tylko oszronienie

DSCN8549-2.jpg

W ogrodzie blyszczy teraz kosodrzewina (Pinus mugo) Yellow Point. Chyba jedyna zoltoigielna, ktora sie nie przypala!

DSCN8551-2.jpg

A przynajmniej mniej niz inne :wink4:

DSCN8552-2.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 01 Cze 2016 21:33 #476641

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Niesamowicie szaleja sosny thuberga (Pinus thunbergii).

Ogon znaczy po japonsku zolta, po prawej. Po lewej densiflora Aurea.

DSCN8554-2.jpg

DSCN8555-2.jpg

Pinus thunbergii Katsuga

DSCN8557.jpg

Pinus thunbergii Taihei

DSCN8559.jpg

Pinus thunbergii Torabu-matsu

DSCN8561.jpg

DSCN8562-2.jpg

Pinus thunbergii Ogi z charakterystycznymi, przypominajacymi ukwialy, przyrostami

DSCN8569-2.jpg

DSCN8568-3.jpg

Pinus thunbergii Aocha-matsu z zoltymi iglami

DSCN8570-2.jpg

Pinus thunbergii Okinakabu, wydaje sie ze pokroj bedzie waskostrzelisty

DSCN8572-3.jpg

i najwieksza z sosen, Pinus thunberii Frosty Patches

DSCN8573-2.jpg

DSCN8574-3.jpg

A to samodzielnie tworzaca dziwny ksztalt, sosna gestokwiatowa (Pinus densiflora) Robinson's Bonsai. Bardzo trafna nazwa!

DSCN8576.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): Jo37

Domek na prerii 01 Cze 2016 21:57 #476666

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Planto ;) dawno mnie nie było a u Ciebie takie zmiany.Zadaszenie śliczne,hosty także a lilie cudne.Ależ Ty kobitko pracujesz.Pozdrawiam z burzowej i deszczowej Polski :kiss3:

Domek na prerii 02 Cze 2016 00:36 #476760

• Makowalka
  • Makowalka's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 55
Myślałam że tak hop siup, a to jeszcze tyle formalności z tym obywatelstwem :blink:
A jak zechcesz wybrać się do Polski, to kto ogarnie Wasz zwierzyniec? Mówi się, że nie ma ludzi niezastąpionych, ale w Twoim przypadku to trudne. A właśnie, jak wyjeżdżacie całą rodziną(np ostatnio do wilczego hotelu), to kto czworonogi dogląda? Możesz się na wyjeździe zrelaksować psychicznie? Ja to bym obgryzła paznokcie przez czarne wizje.
Dom ładnie się prezentuje z opaskami wkoło okien, dodały mu urody.
Czy nie odczuwasz w domu braku światła słonecznego po zbudowaniu cieniówek, trochę go pewnie odbierają?
Magda

Domek na prerii 02 Cze 2016 01:02 #476762

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Kasionku-nie moge sie doczekac reszty lilii, bo juz grube paki maja. Ta na tylnym podworku jest chyba najwieksza i ma najwiecej pakow.

DSCN8577-3.jpg

Z kann zostala 1/3 (podarowalam znajomym), wiec reszta bedzie miala gdzie rozkladac liscie:

DSCN8579-3.jpg

DSCN8580-3.jpg

Zapomnialam pokazac moj dzisiejszy nabytek. Wg etykiety-hosta Wide Brim.

DSCN8581-3.jpg

DSCN8582-3.jpg

Na posadzenie, juz pod nowa pergola, czeka Guacamole. To akurat wybralam, bo mialo interesujace wybarwienie lisci:

DSCN8583-2.jpg

DSCN8584-2.jpg

DSCN8585-2.jpg

Doszla tez siewka klonu palmowego za smieszna cene 18$ za dwumetrowe drzewko;

DSCN8586-2.jpg

DSCN8587-3.jpg

Po burzy..

DSCN8511-3.jpg

DSCN8516-4.jpg

Makowalko-no wlasnie jest ten problem :pinch: . Kiedy wybylismy do Dallas, psy dostaly pelne michy jedzenia, plus dwa wiadra wody i wpolotwarte drzwi na zewnatrz od ogrodu. Koty to samo. Konie karmila moja sasiadka zza drogi, 75 letnia Virginia ze swoim mezem. I tak bardzo sie denerwowalam i mialam czarne scenariusze.
Na dluzszy czas-nie mam pojecia. Balabym sie w tej chwili zostawic zwlaszcza konie same, bo Babe miala kolke dwukrotnie w ostatnich miesiacach, i jesli mnie oko nie myli, rzeczywiscie za jakies 6 tygodni bedziemy mieli zrebaka.
Psy i koty moglyby pojsc do hotelu dla zwierzat, ale konie sa za duze :P . Moze moglabym je postawic w osrodku jezdzieckim, ale to koszt 400$ miesiecznie od sztuki, jesli beda trzy... :whistle:

Co do okien, podobne opaski maja oba okna z tylu plus drzwi na patio. Kiedy wymienie okna kuchenne, zrobie tez opaski do kompletu. Dla mnie nadaje lekko orientalnego stylu.
Na brak swiatla nie narzekamy. Tu w Amarillo na placach mozna policzyc dni zachmurzone ( o ile pamietam, 330 dni slonecznych rocznie), slonce swieci bardzo jaskrawo i przejscie do domu, chlodnego cienia, jest przyjemnoscia.
Ten kto wymyslil klime, powinien dostac Nobla...
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 02 Cze 2016 01:10 przez planta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jo37, malina, Makowalka, dobra nuta

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.868 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum