TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 07 Cze 2015 15:41 #376978

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Agusiu, to w takim razie musialabym sie przerzucic na hodowle krzewow mesquite i opuncji. Trawa wylacznie preriowa, bo trawnik jest trudny do utrzymania :P :rotfl1:
Cyz nie jest tak, ze interesuja nas rosliny, nie calkiem pasujace do naszego klimatu? Jak bambusy, cedry itp w Polce, a hosty w Teksasie? :drink1: Wlasnie z powodu egzotycznosci :lol:

Kalmio-da sie, ale musze ostroznie wjezdzac :devil1: zeby zostawic im dosc miejsca :wink4: Key West nie mam (jeszcze? :wink4: ), ale moze sprobuj po prostu wpisac golden /yellow hosta na eBay. Te podwojne jasminowce wlasnie nie bardzo pachna, pachna te zwykle, pojedyncze. U mnie o dziwo zakwitl jakis miniaturowy, o ktorym zapomnialam na smierc. Posadzony pod spiera kolo smietnika-zdziwlilam sie co to ma takie duze, biale kwiaty. Powachalam...o tak...jasminowiec :hearts: Jakis pozny na dodatek :think:
Moze sprobuje uszczknac i ukorzenic dla Ciebie, jesli chcesz? :hug:

Z facetami miaalm to samo-moj ojciec nie chcialzebym sama cos dotykala z wyjatkiem podawania mu narzedzi-do dzis pamietam te ceremonie wbijania gwozdzia w siane. Pan stawal na krzesle i wrzeszlam na mnie zeby mu przyniesc mlotek, nie ten, wiekszy, slepa jestes...
I to wszystko po polrocznym, rocznym oczekiwaniu (mama do dzis czedka na dokonczenie wykafelkowania lazienki 2x2). Zaczetej 7 lat temu.... Na naprawe-wymiane zawiasow w drzwiach do szafy czekalam pol roku, a drzwi byly wyjete z zawiasow (dwoch) i staly, oparte o sciane caly ten czas...

Mosewo-o dziwo te posadzone w jedynym cieniu pod domem dobrze sie mialy i rozrastaly tak, ze musialam je oddawac po ludziach. Te pod pergola nr 1 nie byly okrywane na zime, tylko podlewane. Tak, ze mam wielkie nadzieje i jeszce wieksze oczekiwania, ze skoro ugoscilam je jak krolowe, to powinny sie odwdzieczyc :devil1:

Fajnato-determinacja prowadzi do uczenia sie fachu z ksiazek i na wlasnych bledach. Ale szopka np, stoi do dzis, choc niedokonczona i zbudowana dosc solidnie, by przetrwac huragany i mojego meza, ktory wjechal w daszek. Daszkowi nic, a Blacki zyskala nowe wgiecie na dachu :happy4:

Nie moge sie doczekac sadzenia! Na razie jednak dalej zdzieram farbe z tarasu. Wczoraj przegrzalam maszynke tak, ze zaczela iskrzyc, znaczy koniec na ten dzien :evil: Dzis bede szlifowac dalej, o ile sie nie zepsula :whistle:
Obiecalam mezowi zrobic taras w ten weekend, to zrobie ! :lol:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 07 Cze 2015 16:25 #376996

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Ten cudak:

DSCN8881.jpg

DSCN8882.jpg

DSCN8879.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 07 Cze 2015 20:58 #377099

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Tak to jest pracowac w niedziele. Ostrze pily oscylacyjnej( rucpricating saw) poslizgnelo sie i wbilo w noge. Na szcescie niezbyt gleboko, ale krawie jak prosie :whistle: Ech... :hammer: :hammer:
Ale deska w tarasie, ktora byla wygieta, teraz jest wymieniona, przycieta i przykrecona :lol: Taras zostal gruntownie umyty i teraz czekam az wyschnie, zeby pomalowac :dance:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 07 Cze 2015 21:32 #377112

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
brrr aż mnie ciarki przeszły!! Uważaj na siebie kochana!! :hearts:
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku
Za tę wiadomość podziękował(a): planta

Domek na prerii 08 Cze 2015 00:22 #377189

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Wypadki chodza po ludziach :devil1:
A tak w ogole, przestalam krwawic, tylko boli. Znaczy, goi sie :wink4:

Taras odmalowany, teraz tylko zdjac tasmy i dotknac pedzlem tu i tam. Zamawialam ciemny braz, a wyszla mleczna czekolada :think: Jak mowia gorale-'tys piknie" :wink4:

WP_20150607_16_46_58_Pro.jpg

WP_20150607_16_47_07_Pro.jpg

Farba ma rodzaj wypelniacza, jak drobny piasek, ktory wciska sie w spekania drewna. Teraz wyglada prawie jak kompozyt! :devil1:

WP_20150607_16_47_18_Pro.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): Bart78

Domek na prerii 08 Cze 2015 07:09 #377206

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Piknie piknie :)
Przez chwilę zastanawiałam się co Cię napadło na niebieskie dodatki, ale po chwili dotarło do mnie, że pisałaś coś o taśmie :wink4:
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Domek na prerii 08 Cze 2015 07:57 #377211

• Kalma
  • Kalma's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11
planta wrote:
U mnie o dziwo zakwitl jakis miniaturowy, o ktorym zapomnialam na smierc. Posadzony pod spiera kolo smietnika-zdziwlilam sie co to ma takie duze, biale kwiaty. Powachalam...o tak...jasminowiec :hearts: Jakis pozny na dodatek :think:
Moze sprobuje uszczknac i ukorzenic dla Ciebie, jesli chcesz? :hug: :

Gdybyś mogła to dla mnie zrobić i spróbować ukorzenić byłabym wdzięczna bardzooooooooo. Oczywiście zwrócę Ci koszta przesyłki, ukorzeniacza, ziemi, doniczki i wszelkich kosztów poniesionych.
Ja z kolorami też miewam podobne przygody - w sklepie kolory jakoś prezentują się inaczej niż w domu. Czary jakieś? :ohmy:

Domek na prerii 08 Cze 2015 14:00 #377290

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Tasma malarska-chroni przez czescia mazniec, dlatego mam dwucentymetrowej szerokosci, sciety pedzel do podmalowywania :lol:

Kalmio-nie wyguuupiaj sie :hug: Utne dzis, mam ukorzeniacz, zobaczymy jak wyjdzie :kiss3: A tak w ogole to literowka mis ie zrobila; powinna byc "pod spirea" :oops:
Z ta farba-hmm. Wybieralam wedlug folderu z kolorami, na poleczce byl jeszcze pomalowany roznymi kolorami kawalek drewna. I tak, tam byl ciemnobrazowy. Mysle raczej, ze facet, ktory farbe mieszal w kompie, cos sknocil :huh:

Po drugi galon nie pojde, kosztowala z 80$ za puszke :sick:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 08 Cze 2015 14:02 przez planta.

Domek na prerii 09 Cze 2015 19:37 #377674

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Praca nad pergola wre. Ma juz prawie pol daszku :dance:
Oderwal mnie od niego listonosz z paczka :lol:

Sir Richard z pieknymi kolorami na duzych lisciach

DSCN8900.jpg

DSCN8901.jpg

Silver Mine z liscmi typu misted

DSCN8905.jpg

DSCN8906.jpg

Ice Age Trail typu streaked

DSCN8902.jpg

DSCN8903.jpg

Dream Maker, rowniez streaked

DSCN8904.jpg

A to zebata poczwara, ktora przybrala na wadze juz 4 kilko, odkad go mamy :lol:

DSCN8908.jpg

Sam juz wskakuje na sofe, kiedy chce. Gaby nie jest zachwycona, ze musi sie dzielic :wink4:

DSCN8896.jpg

...kiedy jest noc, mozna zawsze znalezc jasna plame..

DSCN8795.jpg

...zwinac sie pod stolem panci...

DSCN8798.jpg

...albo pokazac podwozie :devil1:

DSCN8800.jpg

DSCN8791.jpg

DSCN8794.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): mirdem, Jo37, hanya

Domek na prerii 09 Cze 2015 19:55 #377680

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Jak ja ci zazdraszczam :oops: :oops: tej możliwosci zakupów streakedów tutaj niemożliwe do zdobycia :hammer: :hammer: .............. i lubie zaglądac co też nowego sobie kupiłaś :P :P
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

Domek na prerii 09 Cze 2015 21:31 #377742

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
A ja zazdraszczam Wam, czytajac forum, nie tylko o hostach, ale o iglakach. Co z tego ze sa super hiper odmiany, jak trzeba po nie jechac do Oregonu, ze dwa tysiace km w jedna strone? :pinch:
Z kolei caly czas-czasem i dwa razy dziennie ogladam co przybylo na watku o hostach, szcegolnie hosta foto 2015 :lol:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 09 Cze 2015 22:11 #377773

• faj-nata
  • faj-nata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 616
Lubisz zwierzaki :whistle:
Kochane są :P
Wiejska baba z duszy i ciała,
czego nie wie, to się dowie , czasem i opowie ;)

Domek na prerii 09 Cze 2015 22:35 #377794

• Roma
  • Roma's Avatar
Całkiem już straciłam rachubę w Twoich hostach :jeez: Czyżbyś zamierzała dogonić Poll i Romka? :P Maluch jest przeuroczy,gdyby tak jeszcze nie rósł i nie wydoroślał ;)

Domek na prerii 10 Cze 2015 04:24 #377821

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Ze nie wspomne o zazdraszczaniu Tobie host, wliczajac Alana Titchmarsha, ktorego tu nie znajde ! :cry2: :cry2: :cry2:

Romo-podejrzewam ze zblizam sie do skonczenia drugiej setki. Ciekawe ile oni ich maja :hearts: Pojechalam dzis po sciolke, kiedy mala byla na zajeciach gimnastyki, bede miala na przekopanie z tutejsza glina. Kupilam tez 10 workow ziemi ogrodowej na poczatek.
Zostalo mi 40 deseczek do przykrecenia na cieniowce, zanim bede mogla wprowadzac nowe nabytki. A w sobote mala ma przyjecie urodzinowe. W miedzyczasie odmalowuje fragmenty domu i stawiam jedno przeslo ogrodzenia kolo domu, zeby dac cien mini hostom pod domem :bad-idea:
Maz mnie zabije za to ostatnie, ale nie dbam, bo zabije mnie na pewno, jak zobaczy rachunki za zakupy hostowe :crazy:

Fajnato-sa kochane, zwlaszcze jak spia i nie zaczynaja sie bawic koscmi o 4 nad ranem :club2: Dzis zamykam drzwi do sypialni i nie pozwole im spac ze mna. Cala noc albo wlazily i zlazily, moscily sie kolo mnie i na mnie (nie wspomne o nowym ugryzieniu Ralfa w niewymowne, bo probowalam spac na brzuchu), ale Xena CHRAPIE!!!! Jak stary alkoholik!!!!!! :hammer:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): Jo37

Domek na prerii 10 Cze 2015 09:39 #377846

• Kalma
  • Kalma's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11
Och za pachnacy jasmin oddam wszystkoooo - to takie moje dzieciece wspomnienie z wizyt u ukochanej babci - pokoj gdzie spalam mial okno na wielki krzew jasminu - pachnialo nieziemsko! Babcia odeszla 2 lata temu, brat cioteczny, ktory odziedziczyl dom po babci, krzak wycial....okno mu zaslanial czy jakos tak :crazy:

Ladny ten Rysiek tzn. (ta) Sir Richard ;-) Hmmm Hosta to ON czy ONA? Ralf super slodziak!!! Pociesze Cie,ze koty tez chrapia!!!

A wracajac do kolorow - Malz mnie do okulisty wysyla przed kazdym zakupem farb w Home Depot - od momentu kiedy musial przemalowywac sypialnie 3 razy, bo kolor sie nie zgadzal ;-)

Domek na prerii 10 Cze 2015 13:46 #377914

• Roma
  • Roma's Avatar
Dianuś-ile host ma Poll tego nie wiem ale gdzieś słyszałam,że Romek ma ok 1000 odmian :teach: masz jeszcze wiele możliwości aby go dogonić :P

Domek na prerii 10 Cze 2015 14:17 #377922

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Romo-no to nie ma szans. Wyjscia sa dwa-albo caly ogrod zabuduje pergolami (nierealne), albo zaczne zbierac male i mini :devil1: :rotfl1:

Kalmio-masz jak w banku, bede ukorzeniac malucha i moj krzaczor. A co do hosty...moze sa dwie plcie, tylko my nie zagladamy im tak dokladnie. Niby hosta to ona, ale pediatra to takie nie wiadomoco. A Smierc u Pratchetta to on... :wink4:

Moj maz na szczescie jest czesciowym daltonista i subtelnosci kolorow nie rozroznia. A kiedy malowalam, malo mi nie wlazl z zakupami na taras, bo NIE ZAUWAZYL ze jest w trakcie malowania. Bo dla niego kolory cedr (musztarda) i "timberline" czerwonawy braz, sa takie same. Do dzis sie nabijam, jak wspomina, jak to poznal mnie, a ja mialam na sobie rozowa bluze....

bluza byla jasnoniebieska :evil: A rozowego koloru na sobie sie brzydze :rotfl1: :rotfl1:

Poranny widok,kiedy wypuscilam Ralfa na siusiu. Oba koniowate spiace kolo ogrodzenia :devil1:

WP_20150610_06_56_09_Pro.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 10 Cze 2015 14:21 przez planta.

Domek na prerii 10 Cze 2015 21:11 #378044

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Kolejna rzecz odhaczona. Zdjelam falszywe okiennice z polnocnej sciany domu, od strony ogrodu, wycielam stary silikon wokol okien, zalozylam nowy i pomalowalam sciane :jeez:
Mam nadzieje, ze tym razem w czasie deszczu przestanie sie lac przez hamerykanskie okno do srodka. To jest okno tymczasowe i wymieniac go nie ma sensu-w planach jest wyciecie go z kawalkiem sciany i wstawienie wielkich przeszklonych drzwi. Jak sie naucze jak mozna bezpiecznie wyciac kawalek sciany :whistle: :wink4:
Od bialej (z dzisiaj) i czarnej farby (z wczoraj) wygladam jak dalmatynczyk... :devil1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.655 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum