TEMAT: Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 30 Sie 2021 21:03 #775475

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Nigdy jeszcze nie miałam niebieskiego imbiru, ale z tego co kiedyś czytałam, można go spokojnie spożywać.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika


Zielone okna z estimeble.pl

Między kuchnią a ogrodem 30 Sie 2021 21:07 #775476

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Bardzo się cieszę, że coraz śmielej poczytasz sobie w kuchni :kiss3: Jest jeszcze tyle smaków do odkrycia w naszych kuchniach :search:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika

Między kuchnią a ogrodem 31 Sie 2021 20:16 #775535

  • renons
  • renons's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 772
  • Otrzymane dziękuję: 1975
Jestem po lekturze... baaaardzo smaczna :)
Czytając miałem wrażenie, że siedzę sobie cichutko w Twojej kuchni, po której się krzątasz... a przy stole zawsze trochę osób... ktoś wchodzi, ktoś wychodzi... Ty też się kręcisz... a to do spiżarki, do ogrodu, na strych... coś tam gotujesz, pokazujesz... jest próbowanie, dyskusja, pichcisz znowu, są ochy i achy... pytania i odpowiedzi... taka zwyczajna niezwyczajność.
Kiedyś były wielkie kuchnie, bo to w nich toczyło się życie... w nich było ciepło i bezpiecznie.
Właśnie znowu do takiej trafiłem :drink1:
Życzę miłego dnia... Jędruś ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 31 Sie 2021 20:45 #775540

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Bardzo Ci dziękuję za miłe słowa :)
Pomimo, że moja kuchnia nie jest wymiarowo zbyt duża, to bardzo się staram, żeby to była właśnie taka przysłowiowa wielka kuchnia, serce domu :hearts:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): JaKasiula, renons

Między kuchnią a ogrodem 31 Sie 2021 21:28 #775551

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Dzisiejsze pieczone pierożki z ciasta filo nadziane tofu ze szpinakiem, czosnkiem, papryką. Zjedzone w biegu :P

DSC01487.jpg


DSC01488.jpg


A w garze sos sliwkowo-bakłażanowo-paprykowo-pomidorowy.
Ostatnio zmieniany: 31 Sie 2021 21:30 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, renons

Między kuchnią a ogrodem 31 Sie 2021 21:33 #775553

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
No kochana, kuchnia przez duże "K" :bravo:
Przypomniałaś mi, że mam w lodówce oryginalne tofu z samej Japonii :) . Muszę coś z niego zrobić :silly:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, ewakatarzyna, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 31 Sie 2021 21:39 #775555

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Dziekuję :) A gdzie zaopatrujesz się w oryginalne produkty japońskie? trochę buszuję po internetowych sklepach azjatyckich i nie tylko.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 31 Sie 2021 21:43 #775556

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Jutro przeszukam pocztę i dam Ci znać :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 31 Sie 2021 21:45 #775558

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
:kiss3:

Między kuchnią a ogrodem 31 Sie 2021 21:51 #775559

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
A ja "oryginalne japońskie tofu" kilka razy robiłem sam. :rotfl1:
Za tę wiadomość podziękował(a): renons

Między kuchnią a ogrodem 31 Sie 2021 21:55 #775561

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Też robiłam, bo naprawdę jest proste do wykonania. Ale jak brakuje do darmowej dostawy, to trzeba do koszyka coś wrzucić ;)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 01 Wrz 2021 10:40 #775599

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Porobiłam trochę przetworów, więc muszę zapisać co zrobiłam, bo jak siebie znam to zapomnę.
Na pierwszy ogień coś jak peperonata, ale bez miechunki, bo jeszcze nie mam :(
Pokroiłam bakłażany w kosteczkę i spryskałam olejem z atomizera.

5A4859C7-2F03-4479-BF9E-CA1C7CF328B0.jpeg

Wszystko po to, żeby nie trzeba było za dużo lać podczas pieczenia

CE19B04A-5790-417F-A7C8-BBFCBC88D5E0.jpeg

Piekłam małymi partiami do zarumienienia

3387CBF0-98CE-4A40-B4AE-02598968D58A.jpeg

Z cukinią zrobiłam to samo

082B8F3E-C4D4-4858-815C-A3D6C19ACECB.jpeg

Później podpiekłam cebulę

D7CA3854-AD84-44BA-9D61-A0EFC2F6890A.jpeg

Wszystkie te podpieczone rzeczy lądowały w garze z grubym dnem.
Paprykę podpiekłam w piekarniku pod grillem, dla smaku i żeby można było ściągnąć skórkę

A14E201A-323A-4CB4-8376-863C51349E92.jpeg


3511D37F-1EB1-4C8C-9B4B-85961A0CF24A.jpeg

Pomidory po obraniu ze skórki pokroiłam w kostkę

9A66F131-A40E-4F43-81F8-907ED80681C1.jpeg

Następnie zaromatyzowałam olej kolendrą, kominem i kozieradką. Po zestawieniu z palnika dodałam pokrojony czosnek.

4AF14E50-7E48-49F9-A48A-F597301A9F95.jpeg

Wszystko wylądowało w garze, żeby poddusić. Doprawiłam do smaku. Zakwaszałam cytryną. Pasteryzacja w piekarniku.
To te słoiczki między sokami i przecierami :)

B1C553F8-9579-4C31-B1C9-45B4B3085E9E.jpeg

Robiłam jeszcze fasolkę w warzywach, ale o tym później :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 01 Wrz 2021 10:42 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, Szafirek, Bea612, ewakatarzyna, malinaa, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula, renons

Między kuchnią a ogrodem 05 Wrz 2021 08:09 #775875

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
sierika wrote:
Dziekuję :) A gdzie zaopatrujesz się w oryginalne produkty japońskie? trochę buszuję po internetowych sklepach azjatyckich i nie tylko.
Przepraszam za zwłokę :oops: Kupuję na All..., bo mam darmową dostawę.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika

Między kuchnią a ogrodem 05 Wrz 2021 21:45 #775958

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Wracając do fasolki szparagowej. Jedną porcję zrobiłam plus/minus wg tego przepisu
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...dem?start=990#773891

20210831_191404.jpg


Nie ukrywam, że smak octu trochę mi przeszkadzał, ale może po czasie smak się zmieni.
Dzisiaj natomiast zrobiłam porcję z moimi ukochanymi przyprawami, czyli: kolendra, kumin i kozieradka. Zakwasiłam cytryną.

IMG_4472-2.jpg

To te słoiki z lewej strony.
Za parę miesięcy, jak porównam, to opiszę, co mi bardziej smakowało :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 05 Wrz 2021 21:45 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Kornik

Między kuchnią a ogrodem 10 Wrz 2021 10:07 #776229

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
mam sporo winogron, chcę podejść do zrobienia octu pierwszy raz

i tu się zaczynają schody, bo w necie nic ciekawego nie znalazłem i są różne metody

same winogrona, winogrona + woda z cukrem i też, by najpierw zrobić wino i potem je "zoccić"

ktoś ma jakieś doświadczenie w tej materii ??

Między kuchnią a ogrodem 10 Wrz 2021 13:17 #776233

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Najlepszy ocet jest z samych owoców, bez dodatku wody. Winogrona mają sporo soku. Ja raz robiłam. Niemyte owoce potraktowałam mikserem, dodałam troszeczkę cukru i na garnek w którym to było naciągnęłam gazę. Codziennie mieszałam. Najpierw pachniało winkiem, a po jakimś czasie już octem. Potem przecedziłam, bez filtrowania i był. Tak robiłam, gdy nie miałam matki octowej. Teraz mam i się zastanawiam na jakim etapie ją dodać. Może ktoś bardziej doświadczony tu zajrzy i poradzi :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 10 Wrz 2021 14:06 #776235

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
dziekuję !!!

biorę się do roboty - zrobię dokładnie tak samo, matki niestety nie mam

dodam jeszcze ciut pożywki do drożdży, szybciej to powinno ruszyć przez to, co się zawsze wiąże z mniejszą podatnością na pleśń

tak troszkę szperałem po internetach i człowiek taki stary a nadal się dziwi

balsamico.shop/pl/produkt/stary-aceto-ba...radizionale-100-lat/

ocet balsamiczny to osobna kwestia, ale raczej nie do zrobienia w domowych warunkach

te wszystkie octy w sklepach opisane "balsamiczny" to nawet nie stały koło prawdziwego
Ostatnio zmieniany: 10 Wrz 2021 14:08 przez Lukas79.

Między kuchnią a ogrodem 10 Wrz 2021 14:09 #776236

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6318
  • Otrzymane dziękuję: 29670
Teraz ja do Janinki po prośbie (za chwilę kolejka się ustawi :tongue2: ). Ostre papryki w takich ilościach mam pierwszy raz, bo z kapsaicyną mi nie po drodze, ale chcę zrobić "paprykową" oliwę, czy któraś papryka jest szczególnie przydatna do takich celów?
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.882 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum