TEMAT: Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 13 Wrz 2021 15:21 #776506

  • haw5
  • haw5's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 40
  • Otrzymane dziękuję: 95
Z ogromnym zaciekawieniem i przyjemnością przeczytałam cały wątek i miło mi będzie podczytywać go w dalszym ciągu.
Nadrabiam zaległości po dłuższej nieobecności na forum i Twój Janino wątek wpadł mi w oko,jestem pod wrażeniem .
Idę dalej szukać Twoich wpisów w innych wątkach. :)
Pozdrawiam Krystyna.


Zielone okna z estimeble.pl

Między kuchnią a ogrodem 13 Wrz 2021 20:57 #776523

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Witaj w mojej kuchni i w ogrodzie :kiss3:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): haw5

Między kuchnią a ogrodem 14 Wrz 2021 08:07 #776536

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Wczoraj nadziewałam ostre papryczki serkiem :) Dostałam nasionka jako NN i z jednego wyrosły małe ostre papryczki idealne do nadziewania. Ricotte mam swoją. Odciekała całą noc na sicie i zrobiła się idealna. Do serka dałam tylko sól

E959AF90-1474-4C20-9FD0-2AF4DC24946D.jpeg


C54926E4-5843-49B9-958E-91105EA8AC37.jpeg

Zalałam wszystko gorącym olejem z dodatkiem czosnku i ziela kozieradki. Olej niestety był trochę za gorący, ale chyba się udało :oops:

524F61FD-062F-412E-9D84-BB81C36C3986.jpeg

Dodałam też inne papryczki, bo tych ostrych było za mało :whistle:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 14 Wrz 2021 08:08 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, rozalia, Bea612, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, renons

Między kuchnią a ogrodem 14 Wrz 2021 22:04 #776577

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Sąsiadką mojej Siostrzenicy w Berlinie jest, jakby to delikatnie powiedzieć, Pani która mogłaby być moją mamą. To Arabka, która z rodzinnego kraju przywiozła sobie sadzonkę winogrona, którego liści używa się do robienia ichnich gołąbków. Jak już pisałam dwa lata temu, dostałam pozwolenie, żeby pobrać sobie materiał na sadzonki.
Udało się, jedna z sadzonek rośnie i ma się dobrze. Do tej pory nie korzystałam z liści, bo na sadzonkę tylko chuchałam i dmuchałam. Liście są niesłychanie miękkie. Można je ścisnąć w małą kuleczkę, a one wracają do stanu początkowego. Za niedługo i tak straci liście, więc dzisiaj parę liści oberwałam, żeby zrobić próbę.
Z farszem nie przesadzałam. Udziabałam sobie zamrożonego bakłażana

20210914_113943.jpg

Dodałam papryki ostrą i słodką, cebulę, czosnek, przyprawy i oczywiście ryż

IMG_4503.jpg

Po wymieszaniu przełożyłam na liście. Jako że była to próba, z liśćmi nic nie robiłam, tylko umyłam. Jedne ułożyłam błyszczącym do góry, a inne odwrotnie
IMG_4506.jpg

Liście są tak niesamowicie miękkie, że nie było problemu. Gołąbki zalałam robionym akurat przecierem

IMG_4507.jpg

Po ugotowaniu musiałam dodać jeszcze przecieru.

IMG_4509.jpg

Nie będę rozwodziła się o smaku, bo nie było to istotą próby, ale o liściach. Mięciusieńkie :) , a trzeba pamiętać, że są już nie takie soczyste jak wiosną.
W przyszłym roku zaczynam pobieranie liści. Starsza Pani wiedziała co przywieść i posadzić w swoim ogródku :garden1:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 16 Wrz 2021 16:30 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 14 Wrz 2021 22:15 #776578

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
JaNina wrote:
Wczoraj wyciągnęłam ze spiżarki buteleczkę soku. Naklejka z czego on, odpadła :huh: Kosztujemy, wyczuwamy smak jeżyn, trochę malin i jagód. Taki smak leśny :) Ale skąd :woohoo: Dopiero dzisiaj mnie olśniło :rotfl1:
KaLo wrote:
możesz też podpiec garść świeżej aronii w piekarniku w temp. 70-80 st i spróbować po 2-3 dniach. Wg. mnie taka podpiekana aronia jest najsmaczniejsza bo nabiera jagodowego smaku.

I to jest właśnie sok z tej podpieczone aronii. Pyszny. Już zawsze będę tak robiła.

P.S. Winko też dobre :drink1:

Jak sprawdziło się u JaNiny to powinno sprawdzić się i u Ciebie bo u mnie sprawdza się od lat. Tyle tylko mogę dodać na swoje usprawiedliwienie :)
Dodatek liści podobno ma zniwelować cierpkość i goryczkę ale to nie są moje przepisy tylko wzięte z książek. Wg. mnie po zabiegu podpiekania aronia jednak potrzebuje niewielkiego dodatku kwasu cytrynowego bo posłodzona staje się odrobinę za mało wyrazista ale gusta są różne. Jak zwykle na próbę proponuję wziąć łopatę a nie od razu całe taczki :rotfl1: .
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 16 Wrz 2021 16:11 #776668

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6317
  • Otrzymane dziękuję: 29668
Janko, przesłodziłam sobie sok z malin (malin już nie mam), czy dodanie soku z cytryn coś da? Proszę poradź coś. Na swoje usprawiedliwienie, że to spaprałam, mam tylko to, że po szczepieniu na covid, po około 2 tygodniach odnowiła mi się borelioza, a później spuchła mi ręka w okolicy łokcia, trwa to już dwa tygodnie. Nie mogę się uczesać, umyć włosów, bo nie potrafię jej całkiem ani zgiąć, ani naprostować i mam stale stan podgorączkowy, doktor leczy on-line, drugi jest na urlopie, więc idę dzisiaj do doktorów z Ukrainy, może coś poradzą. Drugiej dawki na razie nie przyjęłam, a wahałam się z powodu żylaków, a tu masz ci babo placek - borelioza.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 16 Wrz 2021 17:43 przez Babcia Ala.

Między kuchnią a ogrodem 16 Wrz 2021 18:51 #776684

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Kto wie jakie jeszcze pokłosie szczepionek ujawni się szeroko ;)
Alu a może melasą z granatu? mocno kwaśna :lol:
Ostatnio zmieniany: 16 Wrz 2021 18:52 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 16 Wrz 2021 19:24 #776685

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1548
  • Otrzymane dziękuję: 8236
cytryna moim zdaniem wyostrzy smak, nie wiem jak Ty ale ja raczej unikam bo i owszem sok będzie pwenie mniej słodki ale jak ja to mówię"będzie dawał po zębach"
może ja mam takie wrażliwe zęby, jeszcze swoje :happy3:
jak przesłodziłem jagody to ratowałem się borówką amerykańską, a może spróbować pigwą? albo jednak poszukać gdzieś malin


PS.
Janinko czy jest gdzieś tu u Ciebie w tych wspaniałych recepturach instrukcja poczynienia takowej kiełbasy zaprezentowanej w wątku pogodowym ?
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 16 Wrz 2021 19:31 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 16 Wrz 2021 20:09 #776687

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Najpierw Ala :hug:
Ja osobiście nic bym nie robiła. Jak robiłam pierwszy raz sok z kwiatów czarnego bzu, to robiłam wg przepisu i też go z powodu słodyczy przełknąć nie mogłam. Dopiero później jak go do czegoś wlewałam, to dodawałam sobie cytryny, albo trochę witaminy C.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 16 Wrz 2021 20:10 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 16 Wrz 2021 20:13 #776689

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6317
  • Otrzymane dziękuję: 29668
A malinowo-jeżynowy, obrałam 1,5 litra jeżyn, ja nie łączyłam nigdy tych dwojga ze sobą, bo nie było jesiennych malin, tylko latem z lasu. Co myślicie?
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna

Między kuchnią a ogrodem 16 Wrz 2021 20:15 #776690

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Adamie, tak trochę to opisałam tutaj
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...nki?start=288#645648
Ta jałowcowa była jeszcze wędzona na drugi dzień, ale już z niższą temperaturą
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop

Między kuchnią a ogrodem 16 Wrz 2021 20:17 #776691

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Babcia Ala wrote:
...
Nie ma sensu cytować całości bo jak ktoś ciekawy to sam znajdzie. :)
Alu latami byłaś zdrowa a po " eksperymentalnym preparacie" odnowiły się stare rany i teraz jesteś chora. :think: Po jaką cholerę przystąpiłaś do światowego eksperymentu medycznego? W Izraelu szpitale są zapchane tymi co są po 2 dawkach, w Anglii która ma podobnie wysoki odsetek wyszczepienia jest podobnie a w Szwecji znoszą wszystkie ograniczenia bo nie ma zachorowań. Od dawna twierdzę, że ten wirus atakuje mózg nie płuca. Sorry za off top.

Alu jak masz za słodki sok malinowy to poddaj go fermentacji przy pomocy drożdży. Nadmiar cukru zniknie :rotfl1: .
Ostatnio zmieniany: 16 Wrz 2021 20:19 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop, Bobka

Między kuchnią a ogrodem 16 Wrz 2021 21:36 #776709

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1912
  • Otrzymane dziękuję: 6412
W Szwecji zaszczepiono dwiema dawkami ponad 75% społeczeństwa.

Między kuchnią a ogrodem 16 Wrz 2021 22:31 #776713

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
W Izraelu podobnie i co?

Między kuchnią a ogrodem 16 Wrz 2021 22:38 #776714

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Mam prośbę. Za mało wiemy, żeby prowadzić taką dyskusję. Nie mam nic przeciwko temu, żeby tu opisać swoje problemy po szczepieniu i problemy bo się ktoś nie zaszczepił. Jednak dyskusja o wyższości jednych świąt nad drugimi, to ani w kuchni, ani w ogrodzie :(
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, Szafirek

Między kuchnią a ogrodem 16 Wrz 2021 23:28 #776721

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6317
  • Otrzymane dziękuję: 29668
Jestem dobrej myśli, moksy wypalone (siekierę można było powiesić), igły postawione, ale pytanie o mieszankę malin z jeżynami w soku zeszło na dalszy plan :dry:. Powtarzam pytanie, czy to dobre połączenie, bo nigdy nie łączyłam tych dwojga.
Janka przepraszam :flower2: , wiesz za co.
Janusz, małoletni też go będą spożywać, więc odpada :tongue2: .
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna

Między kuchnią a ogrodem 17 Wrz 2021 08:01 #776724

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Alu, my wyciskamy owoce w prasie. Zawsze wyciskamy minimum dwa rodzaje owoców, żeby było przy jednym „pultaniu”. Ostatnio szły maliny, a za nimi czarna porzeczka z zapomnianą paczuszką czerwonej. Sok w słoiku który jest napełniany między jednymi, a drugimi owocami, jest zawsze dwuowocowy, ale zawsze dobry.
Jeżyna i malina to jedna rodzina więc się nie pogryzą. Nie wiem tylko czy nie zatracisz tego cudownego malinowego zapachu i smaku :dry:
Nie przepraszaj, nie ma za co :kiss3:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 17 Wrz 2021 09:31 #776732

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Dla mnie jeżyny są trochę trawiaste z powodu głąba w środku owocu. Z tego powodu lepiej spróbować na mniejszej ilości aby nie zepsuć malin. Jak się takie połączenie sprawdzi to przerobić resztę.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.917 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum