TEMAT: Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 06 Sie 2021 18:06 #772980

  • Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 19274
  • Otrzymane dziękuję: 79717
Janeczko, narobiłaś mi trochę smaku, o ile rzeczy konserwowane octem u mnie totalnie odpadają, kiszone - lubię niespecjalnie (z wyjątkami), to takie warzywa sott'olio, jak mówią Włosi - pycha.
Żeby aż robić zapasy, nikt mnie nie zmusi, ale na bieżące zjedzenie...hm...myśl godna rozważenia.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina


Zielone okna z estimeble.pl

Między kuchnią a ogrodem 06 Sie 2021 19:01 #772983

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1848
  • Otrzymane dziękuję: 6161
KaLo wrote:
...dzisiaj robię dżem z bakłażana :woohoo:
Zanim coś napiszesz to pomyśl. Przez takich jak Ty, unijni biurokraci stwierdzili , że marchewka to owoc a ślimak to ryba. :rotfl1:
Zamiast je dołączyć do owoców i ryb lepiej by było , gdyby dla ślimaka i marchewki utworzyli oddzielne departamenty z dyrektorem, zastępcą, sekretarką i personelem.
P.S. Dżem z marchewki jest naprawdę pyszny.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 08 Sie 2021 09:00 #773094

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7842
  • Otrzymane dziękuję: 51966
Przeglądałam tureckie strony kulinarne i zauważyłam, że bakłażan przed obróbką zawsze jest przygotowany tak

35715C01-7F44-4525-A415-7DF5E12F4EDC.jpeg

Jak jest grubszy, to tych „obrań” ma więcej.
Tak upiększonego bakłażana pokroiłam na plasterki, ale takie nie do końca. Tak tylko, żeby było miejsce na klopsik. Takiego bakłażana podsmażyłam na patelni na oleju. Po przestygnięcie między plastry powtykałam klopsiki. Dodałam do nich ziarna kolendry, kuminu i kozieradki, paprykę, natkę pietruszki, cebulę, czosnek, sól i trochę bułki tartej. Parę klopsików zostało luzem.

714EECE4-45A3-4F62-BB15-D222443ACC68.jpeg

Zalałam to sosem, a właściwie moim sosem pomidorowym, dodałam pokrojona cukinię i papryczki, bo mam, przykryłam folią i do piekarnika na 200*.

02B83091-C928-4423-93E2-24353405DBB6.jpeg


Po 20 minutach folię zdjęłam i jeszcze piekłam około 15 minut

B123DA56-E92A-40C5-BAA7-DC504D1D32B2.jpeg

Dobre, ale niestety przy wyciąganiu te węże trochę mi się rozwaliły.
Następnym razem bakłażany podpiekę tylko posmarowane olejem. Potrawa nie była mi za tłusta, ale jednak widziałam ile oleju wchłonęły :ohmy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 08 Sie 2021 09:01 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, apal100, Łatka, Jaedda, Szafirek, ewakatarzyna, renmanka, JaKasiula, Kornik

Między kuchnią a ogrodem 11 Sie 2021 18:54 #773462

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4102
  • Otrzymane dziękuję: 4952
Bakłażany to pijaki, woda, tłuszcz byle pić ;) Mrozisz fasolke szparagową, jakieś sposoby na nadwyżki proszę :)
Właśnie mam I etap umami :lol:

Między kuchnią a ogrodem 11 Sie 2021 21:29 #773486

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7842
  • Otrzymane dziękuję: 51966
Fasolkę uprawiam, bo ją bardzo lubię. Blanszowaną zamrażam, ot i mój sposób :oops: . Jutro jak znajdę chwilę, to zobaczę w moich przepastnych przepiśnikach, czy coś mam na fasole ;)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika

Między kuchnią a ogrodem 12 Sie 2021 09:44 #773525

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4102
  • Otrzymane dziękuję: 4952
Dzięki, moja Mama zawsze miała w słoiczkach na zimę ale nie wiem jak robiła ;) wtedy mnie to wcale nie interesowało :think:

Między kuchnią a ogrodem 15 Sie 2021 09:07 #773855

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7842
  • Otrzymane dziękuję: 51966
Wczoraj zasnęłam przed monitorem, trzymając mysz w ręce :woohoo: Dobrze, że krzesło ma podłokietniki i nie spadłam. Pierwszy raz coś takiego mi się zdarzyło. Z pilotem w ręku, leżąc przed tv już nieraz przysnęłam, ale na siedząco, pierwszy raz :unsure:
Wracając do fasolki. Tutaj jest przepis na samą fasolkę Hiacynty
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...ime-do-sloikow#68798
a tutaj który podał KaLo
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...kow?start=486#767681
Ja natomiast mam taki
1 kg fasolki szparagowej żółtej lub zielonej
1 litr wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
1 łyżka soli do przetworów

Przygotowaną fasolkę podgotuję , w około 2 l wody z dodatkiem 1 łyżeczki soli i 1 łyżeczki cukru. Gotuję przez 3 minuty .
Następnie odcedzam i odstawiam do przestudzenia .
Po włożeniu fasolki do słoików zalewam zalewą z podanych składników. Pasteryzuję, a właściwie pasteryzowałam w wodzie 30 minut.
Teraz pasteryzuję wszystko w piekarniku, ale fasolki jeszcze nie robiłam.
Mam jeszcze fajny przepis na fasolkę z warzywami, który w tym roku chcę wypróbować. Wkleję później :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Kornik

Między kuchnią a ogrodem 15 Sie 2021 12:20 #773880

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3460
  • Otrzymane dziękuję: 7391
Przejrzałem kilka wydawnictw z lat '80 i późniejszych i w zasadzie wszystkie p4r5zepisy na fasolkę pasteryzowaną różnią się nieznacznie. Znalazłem jeszcze " fasolkę w zalewie pomidorowej" a różnica jest taka, że fasolkę trzeba gotować kilka minut i zamiast wody jest sok pomidorowy doprawiony trochę mocniej cukrem i solą. Znalazłem też coś co może być fajne ale tego nie robiłem.

"Sałatka fasolowa"
1,5 kg fasolki umyć i pokroić na 3-4 cm kawałki, 1 kg marchwi obranej i pokrojonej w kostkę, 1 kg cebuli pokrojonej w kostkę, 2 małe przeciery pomidorowe, łyżka octu, łyżka soli, łyżka cukru, pieprz do smaku.
Cebulę podsmażyć na oleju - w przepisie szklanka ale pewnie można trochę mniej, dodać marchewkę , fasolkę i dusić pod przykryciem prawie do miękkości podlewając w razie potrzeby wodą, następnie dodać przecier i przyprawy. Przełożyć do słoików i pasteryzować 5-10 min.

Między kuchnią a ogrodem 15 Sie 2021 12:37 #773882

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
zdecydowanie bardziej wolę zamrozić zblanszowaną - kombinowałem ze słoikami na różne sposoby i jakoś nie moja baja a kiszona to poszła na kompost(testowo kilka słoiczków)

zresztą w tym roku nie miałem wielce tego kłopotu, bo prawie wszystko wrypały ślimaki i mieliśmy tylko na kilka obiadów

Między kuchnią a ogrodem 15 Sie 2021 13:24 #773891

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7842
  • Otrzymane dziękuję: 51966
Janusz, ta którą ja chcę robić jest całkiem podobna.

1,5 kg fasolki szparagowej
1,5 kg pomidorów
0,5 kg papryki
0,5 kg cebuli
0,5 kg marchwi
100 g pietruszki

50 ml octu jabłkowego 6%
2 listki laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
do smaku sól, pieprz
cukier do smaku
100 ml oleju

Pokrojoną fasolkę trzeba z 15 min podgotować w lekko osolonej i pocukrzonej wodzie.
Podsmażyć cebulę na oleju, później dodać potarte marchew i pietruszkę oraz pokrojoną paprykę. Poddusić. Na koniec dodać pokrojone pomidory bez skórki i przyprawy. Na koniec dodać podgotowaną fasolkę. Dusić wszystko do miękkości i do słoików.
Sądzę, że z warzywami można poeksperymentować i zmieniać skład. Niestety nie mam jeszcze papryki, więc czekam :lev:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 15 Sie 2021 14:26 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 15 Sie 2021 13:57 #773897

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3460
  • Otrzymane dziękuję: 7391
Papryka ostatnio staniała. W dyskontach była po 4 zł/kg.

Niby zmiana niewielka ale papryka i pietruszka może zrobić robotę :yummi: . Osobiście zamiast pietruszki dałbym seler.
Pożarte to chyba miało być potarte? Regionalizm czy literówka ?

Między kuchnią a ogrodem 15 Sie 2021 14:26 #773905

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7842
  • Otrzymane dziękuję: 51966
iPad wie czasem lepiej :devil1:
Już poprawiłam :oops:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 15 Sie 2021 14:31 #773906

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7842
  • Otrzymane dziękuję: 51966
Też myślałam nad selerem. W zeszłym roku na koniec sezonu, jak już nie miałam pomysłów, to zobiłam keczup z dodatkiem selera i bakłażana. Jest bardzo dobry.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 15 Sie 2021 15:06 #773907

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 5675
  • Otrzymane dziękuję: 26890
A cukier do gotowania fasoli jest tylko dla smaku czy w jakimś innym celu? Ja osobiście bym z cukru zrezygnowała, własna marchew jest tak słodka, że cukru wystarczy tyle co w niej (dla mnie) chyba że pomidory do sosu będą b.kwaśne, ale to już pod koniec. Lubię cukier, ale w ciastach i to też jak najmniej się da.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 15 Sie 2021 15:07 przez Babcia Ala.

Między kuchnią a ogrodem 15 Sie 2021 15:42 #773911

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7842
  • Otrzymane dziękuję: 51966
Alu, przypuszczalnie z cukru zrezygnuję. Ze słodyczy najbardziej lubię kiełbasę :whistle:
Też uważam, że z ogródka jest wystarczająco słodkie. Trochę się czasem dziwię, jak ktoś napiszę, że do keczupu dodał cukier. Ale o smakach nie będę rozprawiała, jak ktoś lubi słodkie, to sobie doda.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 17 Sie 2021 08:09 #774119

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7842
  • Otrzymane dziękuję: 51966
Miałam znowu bakłażanów dzień. Tym razem na tapetę poszły nadziewane, ale nie podpiekałam ich w oleju, tylko wysmarowane olejem w piekarniku.

72D2D114-BC39-4CEC-9F64-E87A53D05F8A.jpeg

Później rozcięłam, ale nie na pół, tylko tak, żeby powstała kieszonka

65A45CFF-3A0F-4CD2-948D-5F84B4DC47DD.jpeg

Do środka można włożyć co się akurat ma. Ja miałam resztę farszu z nadziewane cukinii. Nadziane bakłażany ułożyłam w naczyniu żaroodpornym i podlałam moim sokiem pomidorowym

6AE053F2-67C6-4337-8638-590B00A347FE.jpeg

180* termoobieg, 20 minut pod folia i kolejne 10 minut bez folii. Po upieczeniu wyglądały tak

7AFE4140-2D83-4873-9406-4A0BAE389606.jpeg

Na drugi raz dam więcej soku.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, whitedame, Szafirek, anaka, ewakatarzyna, JaKasiula, renons

Między kuchnią a ogrodem 20 Sie 2021 10:48 #774447

  • renons
  • renons's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 772
  • Otrzymane dziękuję: 1974
Dzień dobry :)
Wpadłem się po sąsiedzku przywitać, ale już wiem, że to nie będzie krótki kaszel ;)... zostanę na dłużej... duuużo dłużej. :)
Samo przeczytanie wątku trochę zajmie, a jeszcze myszkowanie po garach... próbowanie przepisów... jak ja to lubię... już się cieszę.
Teraz patrząc w kierunku Mikołowa, będę myślał nie tylko o zbliżających się burzach. :search:
Pozdrawiam
Życzę miłego dnia... Jędruś ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, anaka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 20 Sie 2021 18:48 #774491

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7842
  • Otrzymane dziękuję: 51966
Super, że zajrzałeś do mojego wątku :) Miłego buszowania i smacznego kosztowania :drink1:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, ewakatarzyna, Babcia Ala, renons


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.910 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum