TEMAT: Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 17 Wrz 2021 09:50 #776734

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6317
  • Otrzymane dziękuję: 29666
KaLo wrote:
Dla mnie jeżyny są trochę trawiaste z powodu głąba w środku owocu.
Dwuletni Michał mówi, że tam ba jest w środku, też chyba nie lubi tego dna kwiatowego

Zrobię tak jak piszecie Janka i Janusz. Oddzielnie teraz zrobię jeżyny, a potem pomieszam trochę na próbę. Maliny nie są leśne, aromat jest słabszy, więc rzeczywiście mogą jeżyny je przebić zbyt mocno. Wszystkim za rady dziękuję.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna


Zielone okna z estimeble.pl

Między kuchnią a ogrodem 17 Wrz 2021 16:58 #776759

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
ja się biorę za balsamiczny z ciemnych winogron

plan jest taki:

mam około 15 litrów moszczu już - blg 21 (moja pierwsza wątpliwość, czy to dużo mało - mierzone refraktometrem, więc zakładam, że to faktyczna ilość cukru, bo spławik to dochodzi jeszcze zawartość cząstek owoców ? )

zredukuję około 50% (właśnie się gotuje)

pójdzie do balonika (wydaje mi się na tym etapie najbezpieczniej) - dodam drożdże (bo się boję, że wygotowane może nie ruszyć)

mam oryginalny ocet z modeny to jak mi to ruszy dam trochę, by zaszczepić octowymi

jak już przestanie "robić" wywale to do dębowej beczułki, nakleję datę do piwnicy i zapomnę na dłuuuugo

jakieś modyfikacje planu radzicie ?
Ostatnio zmieniany: 17 Wrz 2021 17:06 przez Lukas79.

Między kuchnią a ogrodem 18 Wrz 2021 09:52 #776783

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
jakieś modyfikacje planu radzicie ?
Gość z filmiku wstawionym w Twoim wątku gadał coś o strychu. :)
Mam namiastkę takiego octu w litrowym słoiku, stoi już 3 lata i nadal słodkie. Może stężenie cukru po zagęszczeniu soku jest zbyt duże i zwykłe drożdże winne sobie nie radzą i należało by użyć drożdży miodowych, takich do dwójniaka bądź półtoraka.
Ostatnio zmieniany: 18 Wrz 2021 09:57 przez KaLo.

Między kuchnią a ogrodem 18 Wrz 2021 15:26 #776800

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
20210918_152526.jpg

Janusz, ja kupiłem oryginalny z Modeny

jest słodki, jak cholera, mega aromatyczny, gęsty

on nie smakuje, jak zwykły ocet - ale jest przepyszny

tylko nie do zastosowań, jak zwykły winny

---- edit

kupiłem, jeszcze taki z dolnej półki, koło 80 pln za 250 ml (on ma jakieś domieszki, leżakowany krótko, ale ta sama manufaktura)

luchnąłem sobie trochę na galaretkę z polędwicy i nie mój klimat na niej (za słodki)

przeprosiłem jabłkowy eko z delikatesów i dolewałem :)))

edit2

rewela kilka kropel na kanapkę z serem/wędliną

do lodów (ja robię sorbety teraz co drugi dzień, póki tyle owoców)

ponoć dobry jest na świeżych owocach, ja nie próbowałem jeszcze

ale prawdziwy ocet balsamiczny, koło octu to nawet nie stał, jak dla mnie 2 różne produkty

nie sugerujcie tym płynem balsamicznym kupowanym w marketach, to nawet nie jest namiastka - tym wynalazkom bliżej do zwykłego winnego (zresztą w 99% na nim bazują)
Ostatnio zmieniany: 18 Wrz 2021 16:20 przez Lukas79.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 18 Wrz 2021 18:42 #776811

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6317
  • Otrzymane dziękuję: 29666
Ja po prośbie do Janki. Chciałabym zrobić pastę z papryki. W zeszłym roku zrobiłam na próbę, dałam ze skórą i wyszło gorzkie, nie wiem dlaczego, musiałam wywalić. Teraz szukałam w internecie, większość blenduje paprykę w całości ze skórą. Blendowanie ma swoje zalety, ale napowietrza całą pulpę i nie wiem czy to akurat jest dobre w tym przypadku. Jak znalazłam pastę z pieczonej papryki, to czytam "opruszyć", to ja z takiej strony szybko zmykam, być może niesłusznie, ale ja tak mam.
Z podczytywania Twojego wątku, wydaje mi się, że Ty podpiekasz paprykę i ściągasz skórę, czy tak byś zrobiła do pasty paprykowej? W niektórych przepisach jest cebula, ale ja się boję, że mi się to będzie z cebulą psuło w tych słoikach, co myślisz?

Edit: finał przesłodzonego soku malinowego - dodałam soku własnego z jeżyn w proporcji 1 część soku z jeżyn, 2 części soku malinowego. Sok ma smak i aromat soku malinowego.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 18 Wrz 2021 19:05 przez Babcia Ala.

Między kuchnią a ogrodem 18 Wrz 2021 20:12 #776819

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Robiłem z tego przepisu tak z czerwonych jak i zielonych chili. Jest super. Whitedame to potwierdzi. :mad2: :yummi:
www.olgasmile.com/sambal.html
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 18 Wrz 2021 22:45 #776823

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
W tym roku chcę zrobić sambal wg tego przepisu, który zalinkował Janusz.
Skórki z papryk i pomidorów usuwam tylko w przypadku, gdy będą używane po obróbce termicznej. Wtedy w produkcie finalnym skórka i tak się oddziela, a ja bardzo nie lubię jak mi skóry osobno latają w potrawie. Natomiast w innych przypadkach skóra zawsze zostaje. Jest w niej sporo smaku. Nie na darmo wszystkie skóry które mi zostają po produkcji pulpy pomidorowej, czy innej suszę i póżniej miksuję.
W tym roku chcę jeszcze zrobić Srirachę wg przepisu dino_saura.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 18 Wrz 2021 22:49 #776824

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Jeszcze o cebuli w przetworach. Tam gdzie coś kwaśnego dodaję tylko dla smaku, to cebulę przed użyciem przesmażam. Natomiast tam gdzie dodaję cebulę na surowo, musi być dodatek octu. Nic mi się nie psuje.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Zygowa, Babcia Ala, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 24 Wrz 2021 08:42 #777261

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Wczoraj robiłam dolmalik biber, czyli nadziewaną papryczkę Dolmalik.

F9CD975C-7BF5-49AE-9F10-F93E84A9D8EC.jpeg

Do środka dodałam ryż, przesmażone z cebulką pomidory i bakłażana i upieczone mięso, które zostało z obiadu. Oczywiście też przyprawy.
Po nadzieniu góry przykryłam

52887BF2-64CE-4DD5-8F77-1C6382EB7735.jpeg

Gotowałam na parze

B7CB0751-1F07-4F84-AE8F-C075F1F1F167.jpeg

Było pełno, ale przed zrobieniem zdjęcia już trochę zjedliśmy :whistle:
Jak już pisałam na Straganiku, pychota. I nie chodzi mi o moje talenta kulinarne, tylko o papryczkę ;)

5AD5BABA-5537-436E-82C9-1745C02838E6.jpeg

Zjedliśmy z sosem jogurtowo paprykowo czosnkowym.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, Szafirek, Zygowa, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, renons

Między kuchnią a ogrodem 24 Wrz 2021 08:56 #777264

  • renons
  • renons's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 772
  • Otrzymane dziękuję: 1975
Dobry pomysł, żeby nadziewane papryki zrobić na parze... dzięki:) .
Ryż był surowy?... płukany? Jak długo całość parowałaś?
Życzę miłego dnia... Jędruś ;)
Ostatnio zmieniany: 24 Wrz 2021 08:59 przez renons.

Między kuchnią a ogrodem 24 Wrz 2021 14:51 #777291

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Ryż był już ugotowany. Do takich dań, jak i do zup, używam ryżu parboiled, więc nie płuczę.
Podczas parowania sprawdzałam miękkość tych dekielków z papryki. Jak były miękkie, to i reszta była gotowa. Na zegarek nie patrzyłam :oops:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, Babcia Ala, JaKasiula, renons

Między kuchnią a ogrodem 24 Wrz 2021 20:44 #777311

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Pytanie o chleb tostowy, w zasadzie nie używam ale czasem przydałby się ;) Janinko używasz kiedykolwiek ? swojego czy jakiś substytut?

Między kuchnią a ogrodem 24 Wrz 2021 20:53 #777314

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Muszę mieć tostowy, bo Wnuczęta przepadają :hearts: Sprawdzę czy podawałam gdzieś przepis, a jak nie to napiszę.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 24 Wrz 2021 21:00 #777315

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Jesteś bezcenna :kiss3:
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 24 Wrz 2021 21:09 #777317

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Powiem Mężowi :rotfl1:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, ewakatarzyna, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 24 Wrz 2021 21:19 #777318

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Swojemu? Bez sensu, wie o tym od lat ale tego Ci nie mówi. Powiedz to jakiemuś innemu "mężowi" , efekt murowany. :P
Przykład : mąż twierdzi, że mam świetne cycki i g... co komu do tego, czyj to mąż. Wystarczy? :wink4:

Między kuchnią a ogrodem 24 Wrz 2021 21:28 #777320

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Oj tam, oj tam. Po wyjściu ze sklepu, Mąż twierdzi, że z zakupami jestem bardzo cenna :P Więc mu przypomnę, że czasem jestem bezcenna :devil1:
Nawet z dzisiejszymi zakupami :whistle:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 24 Wrz 2021 21:29 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, ewakatarzyna, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 24 Wrz 2021 21:29 #777321

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
:flower1:
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.663 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum