TEMAT: Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 30 Wrz 2021 08:35 #777692

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Dzisiaj coś do jedzenia :)
Zostało mi jeszcze parę świeżych bakłażanów i miałam w lodówce z „wczoraj” zarobione ciasto na makaron, więc postanowiłam zrobić lazanię.
Czasu miałam niewiele, bo szalałam w ogrodzie, ale poszło szybko.
Najpierw na patelni grillowej podpiekłam posmarowane olejem warzywa. Plastry dosyć grube, ale jak pisałam, czas mnie gonił.
Mniej więcej do takiego stanu

9C53F20C-3991-4E9F-B486-C37D26975063.jpeg


5E8245ED-5834-456A-855A-E374702C3BBF.jpeg


C6FB374E-AC01-49D0-8EFE-2DDE1A5E23D3.jpeg

Przełożyłam je do garnka z grubym dnem i zostawiłam, bo musiałam :garden:
Jak przyszła pora obiadu, to do wysmarowanego naczynia żaroodpornego poukładałam warstwy. Ciasto na makaron przepuściłam przez maszynkę na najmniejszej szczelinie. Warstwy dowolne. Ja na dwie warstwy makaronu dawałam mięso mielone, a na ostatnią warstwę zamiast beszamelu, pomidor. Każda warstwa była posypana solą i przyprawami. Miałam jeszcze trochę rosołu, więc trochę dodałam, żeby było wystarczająco dużo wilgoci. 180*, termoobieg i chyba 30 minut. Dokładnie nie wiem, bo kończyłam :garden:
Wyszła zgrabna i lekka lazania

4A6B2F23-851F-47D2-AB76-848ED0FA50F5.jpeg

Ważne, żeby lazanię po pieczeniu zostawić na jakiś czas, żeby się później nie rozlatywała

BB14DCFA-D3B5-4F04-A4E6-A1F3F4D796B2.jpeg

Zdrowo, pysznie i kolorowo :happy:
Jeszcze o papryce. Nie lubię do potraw na ciepło dodawać papryki ze skórką. Jednak nie miałam czasu, więc wzięłam kąpię Tyrkiet i pokroiłam ze skórką jak widać na zdjęciu. Okazało się, że skórka jest miękka i wcale mi nie przeszkadzała. To duży, jak się okazało, plus tej papryki :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Jaedda, Szafirek, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula


Zielone okna z estimeble.pl

Między kuchnią a ogrodem 30 Wrz 2021 19:12 #777741

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
U Ciebie wszystko wyjdzie, nawet pozostawione bez nadzoru :) jak znajdziesz kiedys czas to nieśmiało przypominam się o chlebek tostowy :hug:

Między kuchnią a ogrodem 30 Wrz 2021 21:52 #777765

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 30 Wrz 2021 21:53 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 09 Paź 2021 08:37 #778374

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Ostatnie dary lata trzeba jakoś przejeść, bo zapasów już pod dostatkiem.
Podpiekłam warzywa na patelni grillowej, tak jak zawsze

1A1C8272-2C85-4CD1-8F6F-E0A76E65E68D.jpeg

Do tego jeszcze cebula i czosnek. Bakłażan jest wyciągnięty z zamrażarki, bo świeżych już nie ma :(
Poddusiłam wszystko do miękkości i nafaszerowałam tym ciasto drożdżowe

9A7FDDBE-769A-4D23-8933-3B2238475CCC.jpeg


E4F3732D-F045-46F7-B7F3-EFD58016721A.jpeg

Na zdjęciu jeszcze niedokładnie zaklejone. Tym zaklejeniem na blaszkę. Posmarowane jajkiem i posypane sezamem.

622C5011-814C-446A-9B97-5E2560157563.jpeg

Niektóre trochę popękały :oops:

240474A5-A03D-4D76-BB82-74A7A83BD4A6.jpeg

Trochę keczupu i wszystkie zniknęły :happy:

14AA6060-46CD-4C3E-B9EB-BE278CEC5B00.jpeg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, Jaedda, Szafirek, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 09 Paź 2021 16:59 #778420

  • haw5
  • haw5's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 40
  • Otrzymane dziękuję: 95
Janinko,jesteś bardzo kreatywną osobą,pięknie to wygląda i nie mam wątpliwości,że wspaniale smakowało.
Pozdrawiam Krystyna.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 10 Paź 2021 19:56 #778587

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Zainspirowana widzianym ostatnio programem kulinarnym, zrobiłam sobie syrop z bazylii tajskiej. Jestem tak zachwycona, że chyba zacznę wyrób takowych syropów z różnych produktów.
Ścięłam cały, całkiem spory krzaczek bazylii tajskiej i po umyciu i lekkim pocięciu, wsadziłam go do przegotowanej, ale już nie wrzącej wody. Później to podgrzewałam, ale nie przekraczałam 80*. Jak było 80*, to po prostu gasiłam gaz i po jakim czasie znowu zapalałam. Następnie po całkowitym wystudzeniu przecedziłam i dodałam cukru. Oczywiście jak to u mnie, na oko :whistle: Nie chciałam ulepu. Z całego tego pokaźnego pęczka, wyszło mi tyle

20211010_194439.jpg

Smak mocno bazyliowy, z zapachem tak mocnym, że zapach rozchodzi się po całym domu :woohoo: Takiego uderzenia zapachu naprawdę chyba jeszcze nigdy nie uzyskałam.
Syrop będzie idealny do sałatek, jak i do dań wytrawnych, bo wystarczy dodać tego syropku naprawdę niewiele, więc słodycz nie będzie wyczuwalna.
W tym roku już nie ma zbyt wiele materiału, ale w przyszłym ruszam z "produkcją". Na pewno będzie miętowy, melisowy, tymiankowy i rozmarynowy.
Przypuszczam, że to może być też dobry materiał na zrobienie octu. Może zrobię z jednej buteleczki :think:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, renons

Między kuchnią a ogrodem 10 Paź 2021 20:01 #778588

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4746
  • Otrzymane dziękuję: 17541
Miętę też tak zrobisz?
Mam jakąś odmianę mięty, która późno odbiła.
Ma świeżutkie młode listki.
Nie jest tak aromatyczna jak pieprzowa ale jest idealna do wykorzystania.
Właśnie myślałam co by tu z niej zrobić :think:
Ostatnio zmieniany: 10 Paź 2021 20:02 przez whitedame.

Między kuchnią a ogrodem 10 Paź 2021 20:27 #778598

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Miętę, jak i inne ziółka, będę robiło dokładnie tak samo. Chodzi o to, żeby nie gotować surowca. W tym roku może się jeszcze skuszę na rozmaryn. Krzak duży, to może nie zauważy, że przed zimą go trochę podgoliłam :oops:
Jeszcze uwaga, dawałam wszystko, łącznie z łodygami.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 10 Paź 2021 20:38 #778600

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Ciekawe co by wyszło z pachnotki ;) a może z werbeny cytrynowej?
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 10 Paź 2021 21:10 #778606

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Nic tylko spróbować :)
Uprawiasz werbenę cytrynową? Ja dwa razy próbowałam i kicha :placze:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 10 Paź 2021 21:22 #778612

  • gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1040
  • Otrzymane dziękuję: 3800
Janinko, a odcedzałaś to czy z krzakami wekowałaś? I czy na gorąco czy pasteryzowałaś?
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 10 Paź 2021 21:26 #778613

  • Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6967
  • Otrzymane dziękuję: 25488
Jestem pełna podziwu co do poezji smaków Janinko . :bravo:
To jest piękne ,a jakie smakowitosci .Zbieraj to w kupę te swoje przepisy i rady i
twórz książkę ,a my wymyślimy tutaj jej tytuł naprawdę .
Kolejny talent :thanks: ,który powinien być zaadresowany do większej grupy
osób niż tylko na forum .Na pewno nie powinnaś go chować w kuchennych szafeczkach . :thanks:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
*************************************************************************
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .

Między kuchnią a ogrodem 10 Paź 2021 21:35 #778616

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Co to znaczy kicha? nie przeżyła zimowania w domu rozumiem? Zobaczę co moja na to ;) mam też do przetrzymania w domu pachnotki i trawę cytrynową, ciężko będzie :blink:
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 10 Paź 2021 21:43 #778619

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
gałązka wrote:
Janinko, a odcedzałaś to czy z krzakami wekowałaś? I czy na gorąco czy pasteryzowałaś?
Poczekałam, aż całość wystygnie i przecedziłam. Pasteryzowałam w piekarniku. Termoobieg 80* :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): gałązka

Między kuchnią a ogrodem 10 Paź 2021 21:49 #778622

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Bogusiu, żaden ze mnie talent, ale dziękuję, to miłe :kiss3: . Ja po prostu to kocham, więc cały wolny czas, poświęcam na czytanie, oglądanie programów kulinarnych i w miarę możliwości kosztowania tego, czego nie znam. Ileż ja porażek kulinarnych mam na sumieniu :jeez: A że mam fantazję :happy: to działam :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Babcia Ala, Bobka

Między kuchnią a ogrodem 10 Paź 2021 21:54 #778623

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
sierika wrote:
Co to znaczy kicha? nie przeżyła zimowania w domu rozumiem? Zobaczę co moja na to ;) mam też do przetrzymania w domu pachnotki i trawę cytrynową, ciężko będzie :blink:
Tak, nie potrafię przezimować werbeny. Trawy cytrynowej zresztą też, ale przynajmniej jej uprawa mi wychodzi.
Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie próbowała :whistle: Trawa cytrynowa właśnie dzisiaj po przesadzeniu do doniczek, wylądowała na strychu.
Pachnotki nie uprawiałam, ale chodzi mi to po głowie. Jej liście pojawiają się w dużej ilości przepisów :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 11 Paź 2021 19:04 #778686

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Trzymałaś w kuchni czy w chłodniejszym pomieszczeniu? jeśli nie uda się to kupię sadzonki wiosną ;)

Między kuchnią a ogrodem 11 Paź 2021 19:20 #778692

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Już nie pamiętam :oops:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.813 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum