TEMAT: Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 08 Lis 2021 18:55 #781297

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
W tłumaczeniu gochu-oznacza chili, a garu to proszek jednak smakuje inaczej niż zwykłe chili. Podobno koreańczycy mieszkający w Polsce używają do kimchi płatków z papryki wędzonej. Uzbrojony w taką wiedzę kupiłem płatki papryki słodkiej i ostrej i podwędziłem domowym sposobem. Niestety nie miałem nawet pół koreańskiego testera do próbowania gotowego wyrobu. :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala


Zielone okna z estimeble.pl

Między kuchnią a ogrodem 08 Lis 2021 19:00 #781302

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
W mojej mieszance jest i wędzona :) W niewielkiej ilości, ale jest.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 08 Lis 2021 19:05 #781303

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
KaLo wrote:
Niestety nie miałem nawet pół koreańskiego testera do próbowania gotowego wyrobu. :)
W swojej kuchni nie miałam koreańskiego, ale wietnamskiego już tak. Nie wiem czy to to samo, ale wsuwał jak się patrzy :happy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 08 Lis 2021 19:24 #781309

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
To pokonywanie tysięcy km ekologią nie trąci, prawda, ale obok sosu rybnego zmieści się paczuszka gochugaru :P Moje kimchi tez przyjechało z Korei, istotnie są różne rodzaje, ale najbardziej podchodzi mi klasyczne.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 08 Lis 2021 19:27 #781311

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Zdradź co jeszcze kosztowałaś :yummi:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 08 Lis 2021 19:55 #781318

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Było jeszcze z prażonej kapusty, niezłe i jakieś piekielnie ostre, ale zatkało mnie na długo więc nie powtórzę :evil: Klasyczne jest super dla mnie., wszystkie firmy Jongga.
Napiszę jeszcze o liściach sezamu, kiedy otworzyłam puszeczkę zapach mnie odrzucił, pierwszy kęs nie zachwycił ale potem było już smacznie. Cóż są to smaki naprawdę egzotyczne dla nas, ale M skosztował dzis wspomnianego kimchi z rzodkwi i zachwycał się chrupkością i smakiem, no ale stało ze 3 miesiące w lodówce przegryzając się :lol:
Od roku stały w lodówce też cytryny kiszone, dodane do kurczaka zrobiły z niego bardzo smaczną i delikatną potrawę. W żółwim tempie ale do przodu prę kulinarnie :P
Ostatnio zmieniany: 08 Lis 2021 19:58 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 08 Lis 2021 20:00 #781319

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Nie znam tej firmy, bo jadłam tylko kimchi domowej roboty :) Babcia zrobiła, wnuczek przywiózł, a ja skosztowałam :happy:
Liści sezamu nie kosztowałam :oops: , ale to jest właśnie piękne, że jeszcze tyle do poznania :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 08 Lis 2021 20:07 #781321

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Słowem mamy po co żyć :rotfl1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 08 Lis 2021 20:12 #781322

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
I za to kocham ogród i kuchnię. Zawsze plany, wspomnienia tylko jako nauka, a nie jako ... Nie wiem jak to nazwać. Zabrakło mi słowa :woohoo:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 08 Lis 2021 20:19 #781324

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
A myślałam, że tylko mi słów brakuje, coraz częściej :woohoo:
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 08 Lis 2021 20:24 #781327

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Witaj w klubie :whistle:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 08 Lis 2021 20:25 #781328

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Od jakiegoś czasu mam azjatycką przyprawę w której są płatki piekielnie ostrej papryki, jakieś listki i kawałki suszonej ryby. Co jeszcze nie wiadomo. Zapach ogólnie przyjemny ale moc papryki powala i zastosowałem może 3-4 razy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 08 Lis 2021 20:51 #781336

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Nie miałam jeszcze tego :huh: Ale w kimchi, albo w kurczaku w sosie kokosowym... oj moje kubki smakowe szleją :silly:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 08 Lis 2021 21:08 #781341

  • gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1040
  • Otrzymane dziękuję: 3800
Ja namiętnie oglądam kanał yt o Polce w Korei. I ona mówi, że każde kimchi smakuje inaczej, bo każda gospodyni ma swoje dodatki. I pewnie papryk mają kilka różnych producentów mieszanek. Jak u nas bigos :D Więc Janinko, my też robimy każdy jak lubi. A u ciebie to bym się chętnie poczęstowała, bo takie smakołyki pokazujesz, że aż ślinianki ciekną.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 09 Lis 2021 18:49 #781417

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Ja tez oglądam Wiolę i Sonu a raczej odwrotnie, a 'winna' jest Janinka i jej kimchi, od tego się zaczęło :hug: nawet zakupiłam sobie i córce jej książkę, żeby mieć pod ręką a nie przewracać tysiące karteluszek :oops:
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 09 Lis 2021 22:04 #781433

  • gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1040
  • Otrzymane dziękuję: 3800
Jestem fanką Sonu :D A zaczęłam od kimchi Janiny, która skomentowała, że jej tak nie wygląda. To była moja bardzo luźna wariacja na temat ;p Ale teraz już jakoś idzie a znajomi córki twierdzą, że jest ok.
Ach te karteluszki...ileż razy obiecuję sobie założyć zeszyt :D
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 09 Lis 2021 22:40 #781442

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Karteluszki mnie dołują. Ale jak bez nich żyć. To moje przepisy na dwa rodzaje chleba :woohoo:

2108A929-0FEB-4D43-BC13-971B1E66D3E4.jpeg


Jak patrzę na te zdjęcie, to sama nie wierzę :jeez:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 09 Lis 2021 22:43 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda

Między kuchnią a ogrodem 10 Lis 2021 00:12 #781446

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6317
  • Otrzymane dziękuję: 29664
Janka, wygląda jak kryptogram.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.931 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum