TEMAT: Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 07 Lip 2022 20:08 #808217

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Janinko, robisz rozsadę z pekińskiej czy siejesz do gruntu? doczytałam na opakowaniu, że źle znosi przesadzanie, nigdy nie miałam pekińskiej więc pytam eksperta :)
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina


Zielone okna z estimeble.pl

Między kuchnią a ogrodem 07 Lip 2022 20:28 #808222

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Zawsze z rozsady. Wysiewam 15.07. :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, ewakatarzyna, JaKasiula, renons

Między kuchnią a ogrodem 07 Lip 2022 20:55 #808229

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Dzięki, przymierzam się do kimchi z pachnotki :P
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 07 Lip 2022 21:46 #808241

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Widzę że się rozkręcasz ;) Dla mnie w tym roku odkryciem było kimchi z sałat rzymskich Romana Rouge D'hiver i Romana Bionda Degli Ortolan. Z pekińskiej lepsza, ale przy ryzyku wiosennej uprawy, te rzymskie spisują się naprawdę rewelacyjnie :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, Jaedda, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 08 Lip 2022 22:17 #808336

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Skoro mam wysiewać w przyszłym tygodniu pekińską, to trzeba jej przygotować wypasioną grządkę ;) Tradycyjnie po uprawie czosnku. Dołeczki wykopane

20220708_171315.jpg

Zaprawione przefermentowanym obornikiem od kucyków, czekają na sadzonki :)

20220708_173053.jpg

Rozsada kapusty włoskiej i białej już rośnie i też ma już przygotowane miejscówki :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, JaKasiula, renons, Kornik

Między kuchnią a ogrodem 08 Lip 2022 22:54 #808345

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
To grzęda a nie grządka :) ile tych kapust będzie :lol: :woohoo: muszę jutro zaprawić dołeczki, po bobie u mnie będzie ale dużo mniej.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 08 Lip 2022 23:03 #808346

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Pekińskiej będzie 18 sztuk :whistle: Zachęcona sukcesem w przechowaniu jej do prawie marca tak szaleję :P
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, renons, Kornik

Między kuchnią a ogrodem 13 Lip 2022 22:56 #808868

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Dzisiaj zaprawiłam dołki i wyszło 14 :woohoo: hm, nie planowałam tyle :rotfl1: o ile w ogóle cos wyrośnie ;) jeszcze pak choja spróbuję, siałaś może?
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 14 Lip 2022 07:40 #808883

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Pak choi i pekińską wysieję jutro, albo w sobotę :)
To ostatnie tegoroczne wysiewy na rozsadę będą. Nie wiem, czy się cieszyć, czy smucić :happy4:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 14 Lip 2022 07:42 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Kornik

Między kuchnią a ogrodem 14 Lip 2022 20:40 #808935

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Janinko a jakiś sposób na cukinię, smaczny ale u Ciebie zawsze smakowitości są, bo mnoży się w zastraszającym tempie ;)

Między kuchnią a ogrodem 14 Lip 2022 21:26 #808940

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Może być Janusz? B) . Duża , wyrośnieta cukinia nie obierać, pokroić w poprzek na kilkucentymetrowe kawałki 5-7 cm. Łyżką lub nożem usunąć nasiona tak aby został brzeg o grubości ok 1,5 cm . Uzyskane miejsce zapełnić farszem jak na gołąbki .Cukiniowe pierścienie ustawić na wysmarowanej olejem blasze , polać sosem pomidorowym, można posypać serem i zapiec do miękkości. Dobry przepis na gołąbki dla tych co nie mogą kapusty. Smacznego. :yummi:
Ostatnio zmieniany: 14 Lip 2022 21:27 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop, Babcia Ala, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 14 Lip 2022 21:45 #808944

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Można również przekroić wzdłuż i nadziewać czym tylko się chce :)

2547C52A-C2D7-498D-9E10-C187101CAEEB-2.jpeg

To jest chyba wędzony łosoś, a na górze co Ci się podoba ;)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 14 Lip 2022 22:22 #808950

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
sierika wrote:
Janinko a jakiś sposób na cukinię, smaczny ale u Ciebie zawsze smakowitości są, bo mnoży się w zastraszającym tempie ;)
Ja w temacie bakłażanów i cukinii lubię tę stronę :)
ye-mek.net/
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, Zygowa, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 15 Lip 2022 21:03 #809041

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Zajrzę z ciekawością :kiss3:
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 15 Lip 2022 22:40 #809050

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1547
  • Otrzymane dziękuję: 8230
ja zajrzałem, i od razu spodobał mi się "kebab" z kurczaka :drink1:
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 16 Lip 2022 20:37 #809103

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Wysiałam dzisiaj, zobaczę co wzejdzie z tego ;)
Mam pytanie znowu, czy mrozisz cukinie? szczerze to nie lubię takiej ale może nie potrafię tego dobrze zrobić :oops:

Między kuchnią a ogrodem 16 Lip 2022 20:59 #809106

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Miałam woreczek i akurat w tym tygodniu dawałam do zupy. Sądząc po śladach, były wstępnie podpieczone, chyba na patelni grillowej. Nie pamiętam co dokładnie robiłam, ale dzisiaj zrobiłabym tak:
Pokroiłabym ją wzdłuż na trochę więcej niż centymetrowej grubości pasy. Po posmarowaniu olejem, smażenie na grillówce. Po wystudzeniu można zamrozić te pasy, lub jeszcze trochę pokroić na kostkę, ale nie za drobną.
Trochę miałam obawy, że to się w zupie rozpaćka, ale o dziwo trzymała fason. Oczywiście nie tak jak świeża, ale całkiem przyzwoicie :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika

Między kuchnią a ogrodem 16 Lip 2022 21:07 #809108

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
:kiss3: za cierpliwość, tak zrobię.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.542 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum