TEMAT: Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 16 Lip 2022 21:43 #809116

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Wracając do pekińskiej, to ja dzisiaj nie wysiałam, bo mi czasu "zbrakło" :whistle: Jutro wysieję.
Mój jedyny Wnuczek skończył dzisiaj 7 lat :hearts:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, whitedame, ewakatarzyna, renmanka, renons, Margaretka


Zielone okna z estimeble.pl

Między kuchnią a ogrodem 16 Lip 2022 21:46 #809118

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
O to szczęście, piękny wiek 7 lat, Babcia szczęśliwa i pewnie z kuchni nie wychodziła :lol: mój we wrześniu skończy 3 latka.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Margaretka

Między kuchnią a ogrodem 16 Lip 2022 22:17 #809120

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Babcia dzisiaj "robiła za gościa" i nawet do kuchni nie zajrzała :woohoo:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 16 Lip 2022 22:25 #809123

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Nie wierzę, Babcia gościem, szczerze to stresowałabym się podając na stół :lol:
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 16 Lip 2022 22:39 #809125

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Jako teściowa, mam takie motto - pamiętaj wole, jak cielęciem byłeś ;) Najważniejsze, że podane od serca. Mnie też jeszcze teraz nie wszystko wychodzi :whistle:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, renmanka, Kornik

Między kuchnią a ogrodem 16 Lip 2022 22:52 #809127

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Masz rację, tak trzeba bo wytykanie nic dobrego nie daje.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 31 Lip 2022 12:36 #810508

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Jak już kiedyś pisałam, udało mi się pozyskać odmianę winogron z liśćmi idealnymi do zrobienia gołąbków
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...em?start=1062#776577
W tym roku krzaczek ma też owoce :)
Zrobiłam sobie też gołąbki. Tym razem jednak liście lekko zblanszowałam w osolonej wodzie.

20220728_165500.jpg

Gotowałam w soku pomidorowym

20220728_165624.jpg

Dobre :yummi:

20220731_121204.jpg


20220731_121330.jpg

Zaczyna się mój ulubiony czas w kuchni. Są świeże warzywa, więc kulinarne hamulce mi puszczają :happy2:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, rozalia, Zygowa, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, renons, Kornik

Między kuchnią a ogrodem 31 Lip 2022 20:47 #810551

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Prawda, nawet ja mam czasem ochotę coś ugotować w tej obfitości, na razie zrobiłam jedynie liście pachnotki w marynacie, pycha :) wróciłam z tygodniowego wesela i czas cos robić ;) oj, ogród zarośnięty i dom nieogarnięty :tongue2:
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Bea612, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 31 Lip 2022 21:17 #810554

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Z tygodniowego wesela :woohoo: To Ci się teraz należy tydzień urlopu :happy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Bea612, ewakatarzyna, Kornik

Między kuchnią a ogrodem 31 Lip 2022 21:59 #810559

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3658
  • Otrzymane dziękuję: 16786
U mnie był tydzień gości, oj działo się działo. Zwłaszcza kulinarnie. Synowa wegetarianka, syn wręcz odwrotnie, wnusio nie wiele co jada (wybredny), a my na diecie ketogenicznej...istny cyrk :crazy:
No i ten cyrk na mojej biednej głowie. Ja, która za gotowaniem nie bardzo :happy4:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 31 Lip 2022 22:00 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Zygowa, Bea612, ewakatarzyna, renmanka, zwykły chłop, Kornik

Między kuchnią a ogrodem 01 Sie 2022 21:25 #810617

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Janinko, przyjemnie i męcząco jednocześnie, najgorzej zebrać się do codziennej krzątaniny ;)
Chce zapytać czym będziesz zasilac rozsadę kapustek pekińskich? widziałam tez twoje papryki, moje w tym sezonie kiepskie zdradź więc czym je dokarmiasz? :)

Między kuchnią a ogrodem 01 Sie 2022 21:33 #810618

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Robiłam analizę gleby, więc tylko dokarmiam saletrą wapniową, bo tylko wapnia brakuje. Tak samo będę dokarmiała pekińską, ale mam już zaprawione dołki przefermentowanym obornikiem końskim. Nic więcej nie dostanie :) Pekińska ;)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika

Między kuchnią a ogrodem 07 Sie 2022 21:25 #811078

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
W wątku selerowym napisałam
JaNina wrote:
Dzisioj na łobiod był szałot, więc trza było wytargać jedyn seler ;)

IMG_5598.jpg

Wybór padł na Denara. Zapomniałam zrobić zdjęcia po usunięciu korzeni i natki, ale zrobiłam po ugotowaniu.

IMG_5600.jpg

Jedynie smak mi nie pasował :dry: Wydaje mi się, że Albin w zeszłym roku bardziej mi smakował.
Muszę porównać te odmiany pod względem smaku pod koniec sezonu.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Kornik

Między kuchnią a ogrodem 07 Sie 2022 22:07 #811088

  • Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 19990
  • Otrzymane dziękuję: 83440
"Szałot"? "Na łobiod"?

Na gorąco tę sałatkę podajesz? :supr3:
I za cały obiadek?
U mnie by absolutnie nie przeszło.
Jako że od trzech tygodni "kapią" mi goście imieninowi - był do wyboru kurczak pieczony pod cytrynami i schab w sosie borowikowym. :tongue2:
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, JaNina, Kornik

Między kuchnią a ogrodem 07 Sie 2022 22:13 #811089

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3658
  • Otrzymane dziękuję: 16786
U mnie bez różnicy czy ciepłe, czy zimne na obiad, byle było :happy4:
Ale takim mięsnym frykasom nikt nie odmówi ;)
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Kornik

Między kuchnią a ogrodem 08 Sie 2022 07:13 #811103

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Aniu, szałot jak najbardziej na zimno, a do tego obowiązkowo ciepły kawałek czegoś mięsnego. Kotlet, udo kurczaka czy kiełbasa, różnie. Przypomniałaś mi o kurczaku z cytryną, dawno nie robiłam, a bardzo lubię :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka

Między kuchnią a ogrodem 09 Sie 2022 20:46 #811219

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Grzebiąc w przepisach na zimę znalazłam Twoją cukinię z bakłażanem, jak myślisz gdyby to zamrozić/zamiast pasteryzacji dałoby się zjeść?
Leniwka ;)
A jeszcze, czy cebula sałatkowa nada się do przetworów? nigdy nie stosowałam, tylko do bieżącego spożycia.

Między kuchnią a ogrodem 09 Sie 2022 20:50 #811220

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3658
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Poproszę przepis na kurczaka z cytryną. Odmroziłam takiego ponad 3kg :happy4:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.937 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum