TEMAT: Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 09 Sie 2022 21:09 #811223

  • Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 19988
  • Otrzymane dziękuję: 83430
Marleno - ponieważ to wątek Janki, napiszę w swoim, jak ja robię cytrynowego kurczaka. Pewno to nie jest jedynie słuszna wersja.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Kornik


Zielone okna z estimeble.pl

Między kuchnią a ogrodem 09 Sie 2022 21:43 #811226

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Uff, dzieciaki w końcu zasnęły, więc mam trochę czasu :supr:
Marlenko, skoro masz słusznej wagi kuraka, to proponuję co następuje.
Przekroić ptaszka wzdłuż kręgosłupa na pół. Chodzi o to, żeby piersi były razem, a udka na zewnątrz
To zdjęcie z netu, ale o takie ułożenie mi chodzi.

5E9E1AA4-5963-4488-91EF-58EBE138D5D6.jpeg


Wtedy skrzydełkami można „przykryć” piersi i zbyt mocno nie wysychają. Pod skórę dobrze jest wetrzeć masło, może być czymś zaprawione, ale nie musi.
Kuraka kładziemy na plasterkach cytryny i można czymś jeszcze. Dodatkowo pokrywamy go też plastrami cytryny. Nie należy bać się kwaśności, bo pieczona cytryna jest słodka. Sól wg siebie, przyprawy też.
Do piekarnika. Lepiej piec dłużej, ale w niższej temperaturze. To tyle :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, renons, Kornik

Między kuchnią a ogrodem 09 Sie 2022 21:49 #811229

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
sierika wrote:
Grzebiąc w przepisach na zimę znalazłam Twoją cukinię z bakłażanem, jak myślisz gdyby to zamrozić/zamiast pasteryzacji dałoby się zjeść?
Leniwka ;)
A jeszcze, czy cebula sałatkowa nada się do przetworów? nigdy nie stosowałam, tylko do bieżącego spożycia.

Chcę w tym sezonie zamrozić podpieczone w piekarniku bakłażany i cukinie. Oczywiście, jeżeli będę miała nadmiar :whistle: Jestem prawie pewna, że pójdzie to wykorzystać np. do lazanii.
W takiej lazanii i tak później nie widać w jakim stanie są składniki :happy:

C43995EC-EFF0-4B27-860F-68352F74340D.jpeg

Do przetworów używam cebuli, jaka wpadnie mi w ręce :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, Łatka, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Kornik

Między kuchnią a ogrodem 09 Sie 2022 22:26 #811235

  • renons
  • renons's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 772
  • Otrzymane dziękuję: 1975
JaNina wrote:
Chodzi o to, żeby piersi były razem, a udka na zewnątrz... :)

Jakże bliska jest mi ta idea... :wink4: :wink4:
Życzę miłego dnia... Jędruś ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna, zwykły chłop, JaKasiula, Kornik

Między kuchnią a ogrodem 09 Sie 2022 22:33 #811237

  • Kornik
  • Kornik's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1005
  • Otrzymane dziękuję: 2856
bardzo ciekawie ;) opisany obraz, się Janeczce udał :happy:
Pozdrawiam serdecznie,wcześniej Paulina, a od niedawna Małgosia


Koń jaki jest każdy widzi, ale kim jest ogrodnik i co w nim drzemie, tego nie wie prawie nikt . I niech tak zostanie

Między miastem i wsią - wszystkiego

Ostatnio zmieniany: 09 Sie 2022 22:34 przez Kornik.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 09 Sie 2022 22:36 #811238

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Dzięki, pierwsze cukinie już podpiekłam i zamroziłam, teraz czas na bakłażany. Ślinka mi pociekła na tę lazanię :P
Dzisiaj spędziłam 4 godziny w piwnicy by dojść ładu ze słoikami, pustymi i pełnymi. Oj, bajzel tam okropny był. Przy okazji ustaliłam co robić czego nie w tym sezonie, sporo dobra zostało, więc mniej roboty.
Ostatnio zmieniany: 09 Sie 2022 22:39 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna, JaKasiula, Kornik

Między kuchnią a ogrodem 10 Sie 2022 06:19 #811244

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Jędruś, jakoś Panów do gotowania też trzeba zachęcić :rotfl1:

Ewciu, ja też zrobiłam sobie spis z natury w spiżarce. Teraz jak coś zabieram, to sobie wykreślam. W tym roku szaleć nie zamierzam, bo też sporo dobra zostało :whistle:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, ewakatarzyna, JaKasiula, renons, Kornik

Między kuchnią a ogrodem 10 Sie 2022 22:30 #811302

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Za dużo robimy ;) :lol:
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 12 Sie 2022 09:59 #811422

  • Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6965
  • Otrzymane dziękuję: 25480
Janinko ,ale tutaj smakowitości :bravo: :bravo:
Szkoda ,że tak daleko mieszkasz ,może jakiś catering by sie udał :rotfl1:
Eh i ogrod i dom i te cuda w kuchni jak Ty to robisz masz chyba inna dobę niz wszyyscy :flower1:
Pozdrawiam serdecznie
Dla Ciebie

Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
*************************************************************************
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 20 Sie 2022 21:11 #812114

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Bobka wrote:
....masz chyba inna dobę niz wszyyscy
Chciałobysię :rotfl1:
Jest ciężko, ale jeszcze mnie to cieszy. Częściej też myślę głową, a mniej sercem :oops: Niektórzy co prawda twierdzą, że wcale nie myślę :woohoo: . No cóż, ich prawo ;)
Teraz próbuję swoje "wyczyny" dostosować do peselu, jednak nie zawsze mi to wychodzi :whistle:
Dzisiaj robiłam przetwory z myślą o lazanii w środku zimy.

IMG_5647.jpg

Typowe, cukinia, bakłażan papryka, pomidory i moje ulubione przyprawy, czyli kolendra, kumin i kozieradka.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, zwykły chłop, JaKasiula, Kornik

Między kuchnią a ogrodem 20 Sie 2022 21:33 #812117

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
I ja robiłam mając przed oczami Twój przepis, tylko ja zamroziłam ;) nie chciało mi się szykować słoiczków :oops: a miałam w rękach słoiczek kozieradki, nie tylko nie otworzyłam, pomyślałam sobie, że kupiłam i leży ;) cóż, jakoś boję się jej :rotfl1: bakłażany rosną, cukinie też więc..następną partię zaszczepię kozieradką, tak z ciekawości :lol:
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 20 Sie 2022 21:42 #812118

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Pamiętaj tylko, żeby nie dać jej za dużo. Lepiej mniej niż więcej, bo daje goryczkę. Jednak użyta z umiarem, jest świetna.
Jak robię sobie mieszankę, taką do stosowania na co dzień, to daję 5 łyżek /miarek/ kolendry, 3 łyżki kuminu i tylko 1 łyżeczkę /miarkę/ kozieradki. Proporcje mówią same za siebie :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, Kornik

Między kuchnią a ogrodem 21 Sie 2022 10:35 #812143

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6314
  • Otrzymane dziękuję: 29657
Zapytam u JaNiny, bo ona o gotowaniu wie wszystko. Buraki czerwone na ćwikłę gotujecie czy pieczecie? Jeśli pieczecie jak mam to zrobić? Słoiki już czekają, temperatura spadła, pada, więc z ogródkowania nici, akurat bym to zrobiła dzisiaj.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 21 Sie 2022 10:36 przez Babcia Ala.

Między kuchnią a ogrodem 21 Sie 2022 10:53 #812147

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1545
  • Otrzymane dziękuję: 8230
Alu dam Ci trzecią opcję, ja paruję ;)
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 21 Sie 2022 10:57 #812149

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Ja też gotuję na parze. Paruję nieobrane. Korzonka nie obcinam. Zostawiam też ze 2 cm łodyżek.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop, Kornik

Między kuchnią a ogrodem 21 Sie 2022 11:01 #812150

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6314
  • Otrzymane dziękuję: 29657
To mogę parować w sokowniku? Mam tylko sokownik, nie mam gara do gotowania na parze.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna

Między kuchnią a ogrodem 21 Sie 2022 11:12 #812155

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1545
  • Otrzymane dziękuję: 8230
ja paruję na tacce do parowania, takiej rozkładanej jak wachlarz, no ale dziś to jej nie kupisz :( , sokownika nie mam więc nie doradzę
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.

Między kuchnią a ogrodem 21 Sie 2022 11:14 #812156

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6314
  • Otrzymane dziękuję: 29657
Janko, Adamie dziękuję za odzew. Myślę, że sokownik się nada, dużo wejdzie buraków do tej części z dziurkami, spróbuję. Jak będzie "wpadka", napiszę.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.902 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum