TEMAT: Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 01 Sty 2020 21:59 #685576

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2348
  • Otrzymane dziękuję: 13722
Marzenko, na stronie "12" wszystko opisałam :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 01 Sty 2020 21:59 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka


Zielone okna z estimeble.pl

Między kuchnią a ogrodem 01 Sty 2020 22:05 #685580

  • Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2069
  • Otrzymane dziękuję: 3708
Ot ślepawam jeszcze po nocy sylwestrowej (poszłam spać ok 1 nocy :happy3: )
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 08 Sty 2020 08:59 #686385

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2348
  • Otrzymane dziękuję: 13722
Pięknie świeci słońce. Chyba dzisiaj wyjdę do ogrodu. Nie wiem, czy coś pójdzie zrobić, ale chyba nie wytrzymam :silly:
Przeglądałam dzisiaj zdjęcia i wybrałam zeszłoroczne z warzywnika. Prawie z tego samego miejsca.
Wczesny marzec

88BDC666-B972-4EE6-A654-5DB53D099BA9.jpeg

Wczesny czerwiec

0F26FBBF-5462-432A-A1E1-F46AC6837CE9.jpeg

Środek lipca

A23DE02E-C065-4B77-974B-083DB87671F6.jpeg

I kiełkujące żyto w październiku

34EF8E28-3E8B-4F04-945D-3FBC14777AFA.jpeg

I tak minął kolejny rok. Ale nie ma co się smucić, tylko z radością, z zapałem i nadzieją wejść w nowy. Może będzie jeszcze lepszy?
Obiecałam sobie, że w tym roku staranniej będę dokumentowała zmiany w ogrodzie, żebym miała co oglądać w zimie :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 09 Sty 2020 20:23 #686592

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2348
  • Otrzymane dziękuję: 13722
Otworzyłam dzisiaj słoik z marynowaną papryką, do której oprócz standardowych przypraw, dodałam źdźbła trawy cytrynowej

A4CCFA8C-6176-422F-B4B2-D1B32E67CF83.jpeg

Jestem zachwycona aromatem. Polecam. W przyszłym roku będzie to dodatek do wszystkich marynat. Dodam też eksperymentalnie do paru słoików z ogórkami kiszonymi :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Jagoda254, Armasza, pszczelarz5, minohiki, Betula, Pestka, Mamma, Jaedda, Zygowa, anaka, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 15 Sty 2020 16:34 #687280

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2348
  • Otrzymane dziękuję: 13722
Pogoda dzisiaj piękna była, ale jednak do ogrodu nie wyszłam, bo 4* to jednak za zimno na prace ogrodowe. Do tego jeszcze zapaszki z okolicznych kominów :mad2: . To poszalałam sobie w kuchni. Oprócz pieczenia chleba, zachciało mi się klopsików z cukinia, kupioną w sklepie niestety :( .
Cukinie starte na grubej tarce i posolone, żeby puściły sok. Filet z kurczaka rozdrobniony pulsacyjnie, czosnek, suszone pomidory, papryka, własna wegeta, trochę bułki tartej, przyprawy. Do tego wszystkiego wmieszana odciśnięta cukinia. Sok z cukinii został zużyty jako ciecz do gotowania kaszy :silly: .
Klopsiki obtoczone mąką podpiekłam na oleju z suszonych pomidorów

9F7FC054-D97D-4C07-9DE3-13F478B7099F.jpeg

Do tego swój przecier pomidorowy

3CEB0BD0-0A2E-4FBB-BC13-9A163C590DEA.jpeg

Trochę kaszy i gotowe

61D56D79-B7F7-46F7-A74D-A763497BBE2D.jpeg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 15 Sty 2020 16:36 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Armasza, Łatka, minohiki, Betula, Pestka, pszczolka, Nimfa, anaka, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 15 Sty 2020 16:53 #687281

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1275
  • Otrzymane dziękuję: 7530
Janinko,jestem po obiedzie,ale patrząc na Twoje pychotki poczułam się głodna.
Życzę miłego dnia Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, anaka, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 15 Sty 2020 19:32 #687323

  • Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8513
  • Otrzymane dziękuję: 23310
Bardzo apetycznie i hm, włosko to wygląda.
Niedawno robiłam (i wrzuciłam do "Łaciatej włoszczyzny") klopsiki w podobnym stylu - tylko bez sosu, przepis z włoskiego kryminału :lol:
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 15 Sty 2020 20:08 #687332

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2348
  • Otrzymane dziękuję: 13722
Sznita świeżo pieczonego chleba, inkszy karminadel z obiadu.

IMG_1406.jpg

I wieczerza gotowo. Póki sił starczy, byda lotać od kuchni do ogroda, bo warto, naprowda warto :rotfl1: :rotfl1:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Łatka, pszczelarz5, minohiki, Betula, Pestka, Jaedda, Nimfa, anaka, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 15 Sty 2020 20:17 #687335

  • Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8513
  • Otrzymane dziękuję: 23310
:bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo:
Jak ja Ci zazdroszczę!
Janeczko - dane mi było nauczyć się w różnym stopniu trzech języków obcych, ale polskim posługuję się tylko normatywnym, jak (mniej lub bardziej sprawnie) chyba wszyscy rodowici wrocławianie :(
Ostatnio zmieniany: 15 Sty 2020 20:18 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, anaka, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 15 Sty 2020 20:43 #687343

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2348
  • Otrzymane dziękuję: 13722
Wstyd się przyznać, ale moi Synowie nie potrafią godać. Pamiętając kłopoty w szkole dzieci mówiących gwarą, za moich czasów, bardzo dbałam o to, żeby mówili językiem normatywnym /już nie użyję zwrotu "poprawną polszczyzną"/. My z Mężem w domu mówimy "łamańcem" :happy:. Przypomina mi się wiele zabawnych zdarzeń "językowych", ale to już nie dzisiaj. Kiedyś, pamiętam, wstydziłam się jak poza Śląskiem, ktoś poznał skąd jestem :oops: Teraz zawsze mówię "Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna".
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 15 Sty 2020 20:56 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Łatka, pszczelarz5, Pestka, pszczolka, anaka, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 16 Sty 2020 15:54 #687446

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2348
  • Otrzymane dziękuję: 13722
To dzisiaj dalej kulinarnie. Zaglądałam dzisiaj do inspektów, bo tam przechowuję zapasy warzyw i jest dobrze. Przyniosłam sobie co nieco :) Jak po wstępnym umyciu na to spojrzałam, to wniosek mógł być tylko jeden - szałot :happy: .

20200116_134142.jpg

Jak pomyślałam tak zrobiłam
20200116_145656.jpg

Zamiast majonezu dałam swój jogurt wymieszany z kasundi. Wszystko, oprócz ziemniaków, to "tymi ręcyma" :silly: . Niesamowita satysfakcja :happy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Łatka, minohiki, Betula, Mamma, anaka, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 21 Sty 2020 21:05 #688440

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2348
  • Otrzymane dziękuję: 13722
Muszę dzisiaj opisać swój eksperyment. Robiłam sobie na kolację sajgonki w tempurze. W końcu mam dzisiaj święto :happy: . Tak naprawdę chciałam sprawdzić, jak długo tempura będzie chrupka na papierze ryżowym. Niestety szybko miękła, jednak po za papierem, była rewelacyjna, aż strzelała. Trochę mi ciasta zostało więc walnęłam do niego wątróbkę. Trochę w strachu, bo wątróbka lubi postrzelać, dałam ją do frytkownicy. Na szczęście ekscesów nie było :silly: . Wyszło niesamowicie chrupiące. Wątróbka w środku była mięciusieńka. Jedynie końcówki, takie cienkie były twardawe, ale szło zjeść.

20200121_202443.jpg

Zdjęcie niedbałe, bo i potrawa niedbała. Chciałam tylko wykorzystać resztę tempury :whistle:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 21 Sty 2020 21:06 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, minohiki, Mamma, Jaedda, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 21 Sty 2020 21:44 #688458

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Wszystko jest możliwe, wystarczy chcieć.
  • Posty: 1685
  • Otrzymane dziękuję: 6100
Uwielbiam Twoją kuchnię i eksperymenty :hug:
Na szczęście moja wyobraźnia jest tak "bogata w smaki", że prawie czuję na języku jak to smakuje... a ślinianki pracują :happy4:

My uwielbiamy drobiową wątróbkę smażoną w panierce, jak kotlet schabowy.
Aby nie pryskała tak bardzo, to moczę na noc w mleku.

U mnie dziś też azjatycko. Pikantno-kwaśna zupa na bazie rosołu z kaczki i gęsich żołądków, z masą warzyw, przypraw i świeżych grzybów shiitake.
Wszystko jest możliwe, wystarczy chcieć.
Ostatnio zmieniany: 21 Sty 2020 21:46 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, JaNina, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 21 Sty 2020 21:45 #688460

  • Jaedda
  • Jaedda's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 225
  • Otrzymane dziękuję: 1041
Wszystko w głębokim tłuszczu jest pyszne :happy4:
A spróbuj kiedyś w tempurze świeże zioła usmażyć :hearts:
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, JaNina, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 21 Sty 2020 21:48 #688461

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Wszystko jest możliwe, wystarczy chcieć.
  • Posty: 1685
  • Otrzymane dziękuję: 6100
Oj tak, fajny pomysł :)
Wszystko jest możliwe, wystarczy chcieć.

Między kuchnią a ogrodem 22 Sty 2020 07:11 #688484

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2348
  • Otrzymane dziękuję: 13722
Zioła w tempurze? Jeszcze nie robiłam, ale przecież wiosna tuż tuż i ziółka zaczną rosnąć, więc wszystko przed Nami :) Dziękuję za pomysł :kiss3:
Teraz bardziej zależało mi na uzyskaniu strzelającej z powodu chrupkości tempurze. Już przepis mogę podać, bo efekty bardzo zadowalające.
Jedna porcja mąki pszennej i taka sama porcja mąki ziemniaczanej. I teraz najważniejsze - niska temperatura. Można miskę z robioną tempurą położyć na lodzie, ale dla mnie to za dużo zabawy. Daję miskę z mąkami do lodówki na jakiś czas. Wodę gazowaną również bardzo mocno schładzam. Po dodaniu wody do mąki nie należy mocno mieszać, tylko należy lekko wymieszać /na siatce glutenowej nam nie zależy/. Do ciasta dodajemy oczywiście trochę soli jeśli chcemy. Taka tempura po upieczeniu jest raczej jasna, ale bardziej zależało mi na chrupkości.
Co do rosołu, to też już za mną chodzi :happy: Będzie na sobotę, taki na bogato, bo znowu mam gości :hearts: Muszę jeszcze tylko zrobić makaron :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Mamma, Jaedda, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 22 Sty 2020 21:35 #688682

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2348
  • Otrzymane dziękuję: 13722
Właśnie oglądam program w TV. Pani robi szwedzką zieloną szakszukę. Czerwone chilli i czerwoną cebulę pokroić i zamarynować w occie z odrobiną wody i soli. Na patelni na tłuszczu przesmażyć żółtą cebulę, tylko tak żeby zmiękła, dodać zamrożony szpinak, odparować nadmiar wody dodać mleko i śmietanę, dużo białego pieprzu, sól, gałkę muszkatołową. Wbić jajka. Jak białka się zetną dodać koperek, szczypiorek i zamarynowaną chilli z cebulą. Mam nadzieję, że nic nie umknęło mojej uwadze, ale ciężko się pisze patrząc na program :oops:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, Jaedda, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 25 Sty 2020 17:08 #689036

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2348
  • Otrzymane dziękuję: 13722
JaNina wrote:
Co do rosołu, to też już za mną chodzi :happy: Będzie na sobotę, taki na bogato, bo znowu mam gości :hearts: Muszę jeszcze tylko zrobić makaron :)

Rosół i makaron zrobiłam. Wygląda na to, że chyba dobry :rotfl1:

IMG_1449.jpg

Wyskrobane do ostatniej kropli :happy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 25 Sty 2020 17:10 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Armasza, Łatka, Pestka, Mamma, Jaedda, ewakatarzyna


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 1.781 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum