TEMAT: Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 10 Sty 2021 22:05 #742289

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Marlenko, to nie tak że Wy „mi tu”. To jest dla mnie bardzo dobre „lekarstwo” psychiczne :) Bardzo współczuję wszystkim chorym, jednak wtedy dociera do mnie, że jestem niesamowitą szczęściarą, która nie musi dokonywać tysiąca wyborów odnośnie leczenia. Musieliśmy się z Mężem z tym problemem zmierzyć, lecz teraz płynie to spokojnym strumieniem, a nie rwącą rzeką. Mąż jest pod stałą opieką kardiologa i jest dobrze :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Mamma, anaka, ewakatarzyna, Babcia Ala


Zielone okna z estimeble.pl

Między kuchnią a ogrodem 10 Sty 2021 22:30 #742293

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Jeszcze moje dzisiejsze wariacje w kuchni. To bułeczki bo. Bardzo proste w wykonaniu.
Składniki na ciasto
mąka pszenna – 550 g
cukier – 2,5 łyżeczki
suszone drożdże – 11 g
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
sól – 1 łyżeczka
mleko – 320 ml
olej – 2 łyżki
Tak jest w przepisach internetowych. W oryginalnym przepisie jest jeszcze ocet, który też dodałam, bo w azjatyckich potrawach musi być równowaga między smakiem słodkim i kwaśnym. Następnym razem dla porównania zrobię bez octu, dla porównania.
Po wyrobieniu ciasta zostawić do wyrośnięcia. Później ciasto podzielić na porcje, mi wyszło po 85 g.

FBBF4976-DDF4-4F87-B446-659E38D68E8D.jpeg

Po 15 minutach ciasto rozwałkować. Dla porównania wielkości leży miarka

9EBBD654-0AC4-4BD2-93CD-D5465A18AE5E.jpeg

Dobrze jest jak powstanie taki „rancik”. Placek smarujemy olejem i składamy na pół, posmarowaną powierzchnią do środka

F7380DFD-DDCD-4D0B-889C-5BDA81DA269A.jpeg



AC7F4865-DEC9-4AE6-9939-05E886C49265.jpeg

Po około 20 minutach gotować na parze przez 20 minut. Po ugotowaniu wyglądają tak. Przepraszam za jakość zdjęcia, ale brakowało mi kolejnej ręki :whistle:

A2B9CF0E-6C63-43DA-A9E8-7FF65F498AAB.jpeg

Do środka można dać co tylko wpadnie do głowy :happy:

D61820B9-DBAF-490B-8F88-73BA27390CA6.jpeg

Na kolację podpiekłam parę bułeczek na patelni i znowu nadziałam, ale nie zrobiłam zdjęcia, bo wcześniej zjedliśmy :oops: . Zostały jeszcze dwie bułeczki na rano, więc się poprawię.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 10 Sty 2021 22:31 przez JaNina.

Między kuchnią a ogrodem 11 Sty 2021 10:33 #742328

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Śniadanko pochłonięte :)

47A95ACA-0E60-4877-9283-D8D1A8F338EA.jpeg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 11 Sty 2021 12:11 #742337

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Smakowicie wygląda, zapiszę przepis do realizacji :) octu wystarczy mniej niz pół łyżeczki? smarować olejem środek tylko rozumiem?
Ostatnio zmieniany: 11 Sty 2021 12:29 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kajtkowa, bietkae, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 11 Sty 2021 15:59 #742372

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Octu dałam łyżkę. Smarować olejem tylko środek, żeby się ciasto nie skleiło :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, Kajtkowa, bietkae, anaka, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 11 Sty 2021 17:09 #742384

  • bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2067
  • Otrzymane dziękuję: 11832
Musze kiedyś popróbować bo na parze robię tylko bułeczki do sosu z truskawkami i śmietaną bo moje łasuchy w moment zjedzą zrobione nawet z 1 kg mąki. Takie wytrawne muszą być świetne do każdej sałatki, dziękuję :)
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Kajtkowa, JaNina, anaka, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 11 Sty 2021 19:57 #742442

  • Kajtkowa
  • Kajtkowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 719
  • Otrzymane dziękuję: 2953
Janeczko, a piekłaś kiedyś pitty?
Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae

Między kuchnią a ogrodem 11 Sty 2021 20:05 #742446

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Oczywiście :happy: Uwielbiam :yummi:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 11 Sty 2021 20:06 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kajtkowa, bietkae, anaka, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 11 Sty 2021 20:27 #742450

  • Kajtkowa
  • Kajtkowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 719
  • Otrzymane dziękuję: 2953
Wiedziałam! bo w Twoim przypadku nie ma innej opcji.Zawsze mnie zadziwia, że właściwie z niczego powstaje coś tak dobrego.Podejrzewam, że pieczesz je w swoim piecu chlebowym i wyobrażam sobie jak pięknie muszą być nadmuchane.Pieczesz z mąki pszennej?
Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae

Między kuchnią a ogrodem 11 Sty 2021 20:33 #742453

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Elu, pieca chlebowego używamy tylko w "sezonie". Dla nas dwojga, zbyt dużo opału poszłoby na jego zagrzanie. Pity piekłam w piekarniku, tylko musiał być dobrze zaparowany. Przepisu nie mam :oops: Jednak teraz poczuwam się do obowiązku upiec i napisać jak to zrobiłam :happy: Będzie to również z korzyścią dla mnie, bo będę miała przepis :happy4:
Edit: Piekłam z mąki pszennej.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 11 Sty 2021 20:34 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kajtkowa, bietkae, anaka, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 11 Sty 2021 20:53 #742458

  • Kajtkowa
  • Kajtkowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 719
  • Otrzymane dziękuję: 2953
Super!Pitta to również mój ulubiony chlebek do nadziewania tym co pod ręką szczególnie w sezonie pomidorowo-ogórkowo-warzywno-grillowym.
Muszę Ci powiedzieć, że Twoja szakszuka cieszy się w mojej rodzinie wielkim uznaniem.Nie uwierzysz, jeden osobnik robi z niej rozgrzewającą zupkę :happy4:
Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 11 Sty 2021 21:44 #742467

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
U mnie też, część, której nie zjedliśmy od razu "zasiliła" gulasz :lol: a na jakich drożdżach robisz pitę?
Ostatnio zmieniany: 11 Sty 2021 21:50 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, anaka, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 12 Sty 2021 08:27 #742512

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Wszystkie drożdżowe wypieki, robię na tych suszonych drożdżach

4266115F-DD54-49AD-85A8-20677435207E.jpeg

Są droższe niż inne, ale o niebo lepsze.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 12 Sty 2021 09:49 #742532

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Obleciałam kilka sklepów włoskich na szybko i tych akurat nie ma ;) za to innych nie brakuje :) może kiedyś trafią się :lol:
Jak juz pytam to ile miałaś krzaczków miechunki pomidorowej i ile plonu zebrałaś? bo zastanawiam się ile posadzić a miejsca bardzo skąpo mam.
Ostatnio zmieniany: 12 Sty 2021 14:22 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 12 Sty 2021 21:10 #742724

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Miałam dwa krzaczki miechunki i jest to wystarczająca ilość :) W tym roku też będą dwa.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 12 Sty 2021 21:37 #742735

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
To dobrze, jak Tobie starczyło to mi tym bardziej :) choć rozkręcam się z jedzeniowymi sprawami, dziś na kolacje zrobiłam leczo-bataty, bakłażan i pomidory, poezja. Stałam nad garem, próbowałam, cos mi nie pasowało, co chwilę wygarniałam jakieś przyprawy mysląc..co by Janinka tu jeszcze dodała :rotfl1: blisko obsesji :tongue2: :happy4:
Jeśli to nie tajemnica to gdzie zaopatrzyłaś sie w te drożdże? ale odpowiadać nie musisz
Ostatnio zmieniany: 12 Sty 2021 21:38 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 12 Sty 2021 21:45 #742739

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
I co dodałaś?
Sprawdzałam, niestety ta oferta sprzedaży drożdży jest już nieaktualna :( Postaram się zapytać sprzedającego, kiedy będzie dostępna :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 12 Sty 2021 22:00 #742743

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Oprócz soli, pieprzu i bazylii dodałam paprykę ostrą i słodką, kolendrę-kilka zgniecionych ziaren i ten proszek z Twojego pomysłu, to co zostało z pomidorów/skórki i pestki z mnóstwem przypraw, no to jest rewelacja, obowiązkowy będzie każdego roku. Pamiętaj, ża ja raczkuję w kuchni :happy3:
Właśnie widziałam, że chwilowo przynajmniej nie ma tych drożdży dostepnych.
Ostatnio zmieniany: 12 Sty 2021 22:02 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.777 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum