TEMAT: Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 03 Lut 2021 16:26 #746519

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Robiłam dzisiaj na obiad kopytka i tak mi przyszło do głowy, żeby pokazać jak je robię "na lenia". Właściwie nie chodzi o same kluski, tylko o ziemniaki. Na kluski wszelkiego rodzaju, ziemniaki gotuję zawsze na parze i w mundurkach. muszą być oczywiście dobrze umyte.

76A57EAB-4414-4E96-A455-632702BD2551.jpeg


Po ugotowaniu i przekrojeniu na pół, wkładam je przeciętą stroną do praski.

DE518C91-85D2-4DF8-A9B4-5FD5B50C15CE.jpeg


Po przeciśnięciu, skórka zostaje na "dekielku"

D1FF5E58-B731-41CD-B4B2-4CCE1B0532A9.jpeg


Po chwili ziemniaki są przeciśnięte, a skórki osobno :)

2049BA1B-628F-402E-A432-B2AE4B9F7ED0.jpeg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 03 Lut 2021 16:29 przez JaNina.


Zielone okna z estimeble.pl

Między kuchnią a ogrodem 03 Lut 2021 17:59 #746543

  • Malkar
  • Malkar's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1197
  • Otrzymane dziękuję: 2344
Świetny pomysł, zawsze się męczę z obieraniem skórek.
W czasie łowienia ryb trzeba zachować najwyższą ostrożność - szczególnie gdy się jest rybą.
Małgorzata

A u mnie w ogrodzie
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, anaka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 08 Lut 2021 08:45 #747264

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Robiłam ostatnio klopsiki rybne, takie do octu. Chcę jednak napisać o zalewie, bo wyszła mi zalewa życia :happy: Zalewa jak zalewa, żadnych rewelacji nie dawałam. Mój ocet jabłkowy, sól, cukier, ziele, liść, papryka, kolendra, kumin, cebula, czosnek, pieprz syczuański, sporo trawy cytrynowej, a na koniec porządna łychą kasundi. I to było to :woohoo: Trawę cytrynową do zalew dodaję zawsze, bo lubię :) Jednak dodatek kasundi to był strzał w dziesiątkę. Polecam
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Malkar, Mamma

Między kuchnią a ogrodem 08 Lut 2021 09:06 #747269

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3658
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Janinko a ja właśnie dziś zamierzam robić porządki w zamrażarce i z racji tego zrobić klopsiki.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 08 Lut 2021 20:00 #747395

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Rzeczywiście zalewa jak zalewa :lol: ale okazuje się , że mam w domu wszystko ..prócz klopsików :happy: czy tylko rybne nadadzą się?
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 08 Lut 2021 20:16 #747402

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Śledzie solone po wymoczeniu też pakuję do zalewy, od teraz już jednak będzie z dodatkiem kasundi :happy: Później te śledzie wykorzystuję stopniowo jak na przykład tu
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...odem?start=90#657457
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 08 Lut 2021 20:32 #747406

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3658
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Zalewą można by zalać świeże smażone śledzie, albo smażone grzyby : kanie, boczniaki a może duże pieczarki :think:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): gosiap32, JaNina, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 08 Lut 2021 20:36 #747407

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Dokładnie tak :) ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia :happy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 08 Lut 2021 21:38 #747430

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Wyobraźni kulinarnej nie mam za grosz, odtwarzam tylko mniej lub trochę mniej udolnie :oops: :rotfl1: ale tu zawsze czymś się zainspiruję, nawet na urodziny sprawiłam sobie robota planetarnego, Janinko zgadnij Kto tak zamieszał mi w głowie :funnyface: na początek biorę rybki i śledzie/tez rybki ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 08 Lut 2021 21:51 #747435

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
:whistle:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 11 Lut 2021 11:14 #747824

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Wczoraj wyciągnęłam ze spiżarki buteleczkę soku. Naklejka z czego on, odpadła :huh: Kosztujemy, wyczuwamy smak jeżyn, trochę malin i jagód. Taki smak leśny :) Ale skąd :woohoo: Dopiero dzisiaj mnie olśniło :rotfl1:
KaLo wrote:
możesz też podpiec garść świeżej aronii w piekarniku w temp. 70-80 st i spróbować po 2-3 dniach. Wg. mnie taka podpiekana aronia jest najsmaczniejsza bo nabiera jagodowego smaku.

I to jest właśnie sok z tej podpieczone aronii. Pyszny. Już zawsze będę tak robiła.

P.S. Winko też dobre :drink1:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Zygowa, Prządka, renmanka, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 13 Lut 2021 16:32 #748168

  • renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 814
  • Otrzymane dziękuję: 5258
Janinko czy możesz mi doradzić do czego użyć mąki z pestek z dyni. Dostałam dziś 500g i nie wiem co z tym począć :thanks:
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 13 Lut 2021 16:37 #748169

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6319
  • Otrzymane dziękuję: 29677
Janko, czy znajdę gdzieś u Ciebie w wątku sposób na kapuśniak. Chciałabym porównać, albo zrobić po Twojemu, jeśli inaczej go przygotowujesz. Proszę. :kiss3:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 13 Lut 2021 17:16 #748176

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Alu, ja już nie pamiętam kiedy ostatnio kapuśniak robiłam :) Zaznaczam, że u mnie jak kapuśniak, to tylko z kapusty kiszonej.
Przepisu nie mam, ale jakbym miała robić teraz, to tak:
Na pewno na wieprzowinie wywar z dodatkiem marchewki, pietruszki, selera i pora. Lubię mięso/kości najpierw trochę podpiec. Taka lekka karmelizacja wnosi inny smak. Później na powstałym tłuszczyku podsmażyłabym pokrojone w kosteczkę warzywa. Nie żeby je upiec, tylko żeby zrobiły się też leciusieńko podpieczone. Robią się wtedy słodsze. Kapustę dodaję dopiero jak wszystko jest miękkie. Dodaje też paprykę, liść, ziele angielskie, kminek, pieprz, czosnek. Jak wywar był na kościach, to dodawałam podpieczone kawałki kiełbasy. Teraz już nie robię zasmażek, ale jak chłopcy byli jeszcze na stanie, to kapuśniak wykańczałam zasmażką. Jak Kapusta była zbyt kwaśna, to płukałam, bo nie lubię zbyt kwaśnej. Jeszcze jak miałam suszone grzyby, to też dodawałam zmielone. Na koniec kosztowanie i doprawianie. To lubię najbardziej :happy:
To chyba wszystko. Ale narobiłaś mi smaka na kapuśniak :happy: Chyba będę w przyszłym tygodniu gotowała :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Malkar, Mamma, Zygowa, Babcia Ala, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 13 Lut 2021 17:26 #748180

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Celinko, mąka z pestek dyni ma tę zaletę, że można ją jeść bez obróbki cieplnej. Można ją więc wykorzystać jako zagęstniki, np do koktajli, czy past na chleb. Można dodawać też do wypieków, ale musisz pamiętać, że ona bardziej chłonie wodę, więc na każde „podmienione” 10 g mąki dodać 10 ml płynu, np. wody lub mleka. Można ją również wykorzystać jako panierkę. Mam nadzieję, że pomogłam :oops:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, Prządka, renmanka, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 13 Lut 2021 17:44 #748183

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3801
  • Otrzymane dziękuję: 32088
Kapuśniak robię podobnie jak Janinka.Warzyw nie podsmażam,ale podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę.Dodaję trochę soku/koncentratu z pomidorów.Zasmażki nie daję.
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, JaNina, Zygowa, Prządka, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 13 Lut 2021 18:00 #748187

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3658
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Ja z kolei kapuśniak gotuję na wędzonych kościach z których robię wywar, aż do rozgotowania kości. Warzywa ścieram na grubej tarce i podsmażam na boczku razem z cebulą i ziemniakami. Warzywa zalewam wywarem mięsnym z wędzonki. W międzyczasie osobno gotuję do miękkości w niewielkiej ilości wody kapustę kiszoną. Łączę, gdy ziemniaki są już miękkie.

Dziś była zupa tajska po mojemu :happy4:

IMG_20210213_163149962.jpg

Wybaczcie te łyżki :whistle:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 13 Lut 2021 18:06 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, JaNina, Zygowa, Prządka, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 13 Lut 2021 19:43 #748197

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6319
  • Otrzymane dziękuję: 29677
Bardzo Wam dziewczyny dziękuję. Mroźny czas i to, że dużo czasu upłynęło od bogatej w warzywa jesieni, sprawiło że do menu trafił kapuśniak i fasolowa.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Prządka, renmanka


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.955 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum