TEMAT: Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 13 Lut 2021 19:56 #748199

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3640
  • Otrzymane dziękuję: 16687
Tak przy okazji kapusty kiszonej i fasoli, przypomniał mi się przepis na sałatkę z mojego rodzinnego domu, zwaną (dosłownie) Winigretem (chociaż z sosem nie mającą nic wspólnego ;) )
A więc...jak to szło.... Ugotowane buraki pokroić w grubą kostkę. Do tego ugotowana gruba fasola Jaś i kapusta kiszona. Można (niekoniecznie) dodać też ugotowane i również pokrojone w kostkę ziemniaki i cebulę. Wszystko; posolić, popieprzyć i polać solidnie olejem, wymieszać. Koniec.
Polecam :bye:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 13 Lut 2021 20:23 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, JaNina, Prządka, Babcia Ala, JaKasiula


Zielone okna z estimeble.pl

Między kuchnią a ogrodem 13 Lut 2021 20:08 #748204

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7838
  • Otrzymane dziękuję: 51938
Marlenko, a ta kapusta to gotowana?
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, Prządka, Babcia Ala, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 13 Lut 2021 20:10 #748205

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3640
  • Otrzymane dziękuję: 16687
Kapusta i cebula "surowe" :) Z solą ostrożnie (bo kapusta), ale pieprzu i oleju solidnie.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 13 Lut 2021 20:17 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Prządka, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 13 Lut 2021 20:26 #748208

  • JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3680
  • Otrzymane dziękuję: 19562
Aż dostałam ślinotoku :rotfl1: Buraki, kiszona kapusta, pycha i tak wigilijnie ;)
Buraki gotowane w skórce?
Tylko, czy Mama ma jeszcze kiszoną kapustę, bo wiadomo, mamusine najlepsze :happy:
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, Prządka, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 13 Lut 2021 20:31 #748209

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3640
  • Otrzymane dziękuję: 16687
Buraki wedle dowolności; gotowane w skórce lub pieczone...byle nie pokrojone i gotowane, bo stracą ten piękny karminowy kolor i smak.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 13 Lut 2021 20:33 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Prządka, Babcia Ala, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 16 Lut 2021 08:57 #748508

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7838
  • Otrzymane dziękuję: 51938
Wczoraj wieczorem przeglądałam wątek z przepisami na dania z bakłażana. Dlatego przeglądałam, bo próbuję jeszcze uzyskać życie z nasion bakłażana Patlikan. Wiem, że patlikan to po turecku bakłażan, więc to bakłażan Bakłażan, ale tak pisało na opakowaniu i tak zostawiłam :oops: Trafiłam na turecką stronę z fajnymi przepisami :bravo: aż mi ślinka ciekła na widok tych wszystkich sałatek. W sumie wszystkie składniki są u nas w sezonie dostępne, a przyprawy mam, więc co stoi na przeszkodzie? Muszę tylko dokupić sumaka bo już mam mało, No i oczywiście muszę w odpowiednim czasie wysiać odpowiednie nasiona :happy: . Nasiona bakłażana wykładam na waciki za dwa dni. Nareszcie się zacznie :dance:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, pszczolka, Jaedda, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 17 Lut 2021 14:59 #748750

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4102
  • Otrzymane dziękuję: 4952
Pytanie jak zwykle :oops: zrobiłam śledzie ale nie wiedziałam czy kasundi zagotowujesz w zalewie? ja domieszałam do mocno gorącej ale nie gotowałam razem :think: zobaczę co wyjdzie :lev:
Poszukam i ja bakłażanowej strony bo mam sporo odmian do wysiania :whistle:
Za tę wiadomość podziękował(a): Prządka

Między kuchnią a ogrodem 17 Lut 2021 15:06 #748753

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7838
  • Otrzymane dziękuję: 51938
Też znowu muszę poszukać tej tureckiej strony, bo przeinstalowałam sobie system, a o zakładkach "ulubione" zapomniałam i muszę na nowo :whistle:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Prządka, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 19 Lut 2021 17:27 #749166

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7838
  • Otrzymane dziękuję: 51938
Nareszcie zaczął się czas wysiewów :dance: Wczoraj na waciki powędrowało 11 odmian bakłażanów :crazy:, a dzisiaj kapusta pekińska Forco F1. Natomiast nasiona pora późnego Gigante d'inverno, selera Albin i fenkułu Mantovano wylądowały bezpośrednio w podłożu. Pojemników przybywa i nareszcie jest co przestawiać. Jutro jeszcze chcę wysiać pora Starozagorski Kamush.
Później będzie przerwa, aż do marca :lev:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 19 Lut 2021 17:30 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Eleni

Między kuchnią a ogrodem 20 Lut 2021 18:49 #749336

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7838
  • Otrzymane dziękuję: 51938
W sezonie robiłam cukinię marynowaną, a dla eksperymentu dodałam takie dodatki

IMG_2681.jpg

Dzisiaj otworzyłam słoik z dodatkiem wiśni

20210220_122754.jpg

Trochę zabarwione

20210220_122811.jpg

A co do smaku, to powiem tak. Dobre, ale nie będzie to pozycja, którą muszę corocznie zrobić. Aromat wiśni ładnie przebijał się w smaku, nawet smaczne, ale czterech liter nie urywa :oops: Jak będę miała w sezonie pod ręką cukinię i wiśnie, to zrobię, a jak nie, to się obejdę :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Adasiowa, Jaedda, Szafirek, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 22 Lut 2021 20:42 #749718

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7838
  • Otrzymane dziękuję: 51938
Wiosna na całego. Pszczoły obsiadają co mogą :)

IMG_3528.jpg

A przy samych ulach trzeba było uważać, żeby się z pszczołami nie zderzyć :happy:

IMG_3523.jpg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, sierika, grula, Jaedda, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 22 Lut 2021 21:45 #749739

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4102
  • Otrzymane dziękuję: 4952
To u Ciebie juz po sniegu, ja mam biało i 2 dni ciepła nie powodują topnienia ;) podejrzałam kimchi z ogórka, zrobię ale w sezonie, z porządnych ogórków.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 23 Lut 2021 20:46 #749882

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7838
  • Otrzymane dziękuję: 51938
JaNina wrote:
Nazwa sosu mi się podoba :)
Chciałam jeszcze pokazać co zrobiłam. Jakiś czas temu podałam przepis na szybkie pikle z ogórków, który jest tutaj
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...dem?start=396#721798
Zalewa tak nam smakuje, że zrobiłam tym sposobem też buraczki. Jednak najpierw je ugotowałam nieobrane na parze, a później pokroiłam na mandolinie na cienkie plasterki. Po zjedzeniu buraczków została mi pyszna zalewa o pięknym kolorze. Uzupełniłam nieco ubytki octu, cukru i soli i zalałam nią pokrojoną cukinię Tromba d’Albenga i zapasteryzowałam

2700C7FA-55ED-490B-ADE6-64F95B8EF9B9.jpeg

I tym sposobem mam następne dwa słoiki, bez roboty w spiżarni :happy:
Dzisiaj wyciągnęłam jeden słoik. Oczywiście na początku nie wiedziałam co to jest :oops: , ale po otwarciu, jak poczułam ten zapach, to zaraz mi się przypomniało :)

0E835E49-9553-4FB0-BD90-A107D41EA860.jpeg


6922543E-28CE-4224-A77B-7C4D7D783794.jpeg

Przepis zostaje na przyszłe lata, bo wyszło świetnie.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Łatka, Jaedda, Bea612, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 25 Lut 2021 17:38 #750145

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4102
  • Otrzymane dziękuję: 4952
Janinko, jak przechowujesz drożdże instant?

Między kuchnią a ogrodem 25 Lut 2021 17:47 #750150

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7838
  • Otrzymane dziękuję: 51938
W takim szczelnym pojemniku

IMG_3543.jpg

z którego zawsze usypuję mniejsze ilości do takiego samego, ale mniejszego. Chodzi mi o to, żeby tego dużego nie otwierać zbyt często :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, Kasionek, ewakatarzyna, Bobka

Między kuchnią a ogrodem 25 Lut 2021 19:12 #750168

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7838
  • Otrzymane dziękuję: 51938
Dzisiaj trochę z ogrodu :)
Trawa pampasowa, po zdjęciu okrycia, wygląda bardzo dobrze

IMG_3535.jpg

Okrycie jeszcze jest zostawione w pogotowiu.
Rozmaryn załapał się pod okrycie karczochów i wygląda jakby zimy wcale nie było :happy:

IMG_3538.jpg

A na kwietnikach, właściwie wszędzie, pojawiają się zapowiedzi wiosny.

IMG_3536.jpg


IMG_3537.jpg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Jaedda, Szafirek, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 25 Lut 2021 21:59 #750193

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4102
  • Otrzymane dziękuję: 4952
Wiosna u Ciebie zaawansowana :) dopytam jeszcze, czy w lodówce? bo te 0,5 kg to mi starczy na rok ;)

Między kuchnią a ogrodem 25 Lut 2021 22:08 #750194

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7838
  • Otrzymane dziękuję: 51938
W szafce kuchennej :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.996 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum