TEMAT: Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 25 Kwi 2021 21:30 #759272

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
Dla mnie to też smak dzieciństwa
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina


Zielone okna z estimeble.pl

Między kuchnią a ogrodem 25 Kwi 2021 21:36 #759273

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54395
U nas to czorne kluski :) Kojarzą mi się z roladami i modrą kapustą bardziej, niż kluski śląskie :woohoo: Pewnie dlatego, że jak wiele innych rzeczy, mąka ziemniaczana była deficytowa. Teraz robię kluski „cyganione”, jak to nazywała moja Mama.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 25 Kwi 2021 21:42 #759276

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
tak z tego co wiem to one są znane praktycznie tylko w Wielkopolsce i na Śląsku

żona i teście z Warszawy i pierwszy raz widzieli te rarytasy na oczy
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 25 Kwi 2021 22:01 #759282

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Takie kluski ziemniaczane są znane a raczej były znane w całej Polsce w tradycyjnej kuchni wiejskiej min. jako pecyny albo prażoki, jedzone z serem białym albo okraszone skwarkami ze słoniny lub olejem.
Ostatnio zmieniany: 25 Kwi 2021 22:02 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 25 Kwi 2021 22:06 #759283

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
trochę inna technologia przy prażokach :)))

1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy już będą miękkie odcedzamy je tak, aby zostało tylko połowa wody. Zasypujemy mąką i przykrywamy na 2-3 minuty gotując na małym ogniu. Następnie tłuczemy ja na puree (ewentualnie dodajemy trochę mąki).
Dużą łyżką formujemy kluski. Posypujemy podsmażonym boczkiem z cebulką.
Kapustę kwaszoną odcedzamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy z liściem laurowym i zielem aż będzie miękka. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem i podajemy do kluseczek.

tu masz surowe pyrki i mąkę + skrobię (niektórzy dają jajko) ale są drobno tarte surowe ziemniaki

prażoki to już bardziej pod pyzy ziemniaczane podchodzą

tutaj z wikipedii

Prażonki – potrawa pochodząca z okolic Zawiercia i Myszkowa. W Porębie w woj. śląskim co roku organizowany jest „Światowy Festiwal Prażonek”. Prażonki sporządzane są z ziemniaków krojonych w plastry lub kostkę i duszonych w żeliwnym kotle ze smalcem, cebulą, kiełbasą, boczkiem, ew. burakami i marchwią, przykrywane liściem kapusty lub ew. papierem śniadaniowym, które to następnie dociska się ściśle i szczelnie pokrywką dokręcaną na śrubę. Doprawiane odpowiednio solą i pieprzem. Podawane zwykle z kefirem i mizerią. Inne nazwy to pieczonki, duszonki, duszaki, prażynki, duszone, maścipula, dymfoki, prażuchy. Rodzaj zwany dymfokami składa się z ziemniaków, kiełbasy, boczku i białej kapusty z dodatkiem pieprzu i soli.
Ostatnio zmieniany: 25 Kwi 2021 22:08 przez Lukas79.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 25 Kwi 2021 22:14 #759286

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6319
  • Otrzymane dziękuję: 29677
Lukas w przepisie gotujesz ziemniaki, a piszesz o surowych, co jest grane? U nas z surowych to się nazywa fusate kluski.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 25 Kwi 2021 22:15 #759287

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
wkleiłem KaLo przepis na prażoki

szare to surowe tarte ziemniaki
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 25 Kwi 2021 22:20 #759289

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Masz rację, :oops: znam to danie pod nazwą porka i przynajmniej kilka razy w roku jest robiona mną . Najlepiej smakuje odsmażona na 2 dzień.
Lukas79 wrote:
wkleiłem KaLo przepis na prażoki
szare to surowe tarte ziemniaki
Czytałem, :) ciasto jak na pyzy , babkę czy kiszkę ziemniaczaną chociaż robiłem te potrawy z ciasta pół na pól gotowane z surowymi i przyznam, że takie smakuje mi lepiej.
Ostatnio zmieniany: 25 Kwi 2021 22:24 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 25 Kwi 2021 22:24 #759290

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
ja wolę takie świeże

ale całe towarzystwo odsmaża potem :))) - czasem nawet z jajkiem ....

też się staram kilka razy w roku tymi rencoma to zrobić - za dzieciaka to co sobotę babcia robiła i całe towarzystwo się zganiało na kluchy
Czytałem, :) ciasto jak na pyzy , babkę czy kiszkę ziemniaczaną chociaż robiłem potrawy z ciasta pół na pól gotowane z surowymi i przyznam, że takie smakuje mi lepiej.

u nas z kolei babka ziemniaczana, kiszka - praktycznie nieznana

nigdy nie jadłem nawet

pyzy ziemnniaczane bardziej - przynajmniej ktoś o nich już słyszał :))), ale byś u nas komuś powiedział, że chcesz pyzę, to byś dostał taką dmuchaną drożdżową (też je uwielbiam !!! )
Ostatnio zmieniany: 25 Kwi 2021 22:27 przez Lukas79.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 25 Kwi 2021 22:25 #759291

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Tymy rencyma, nie kalecz jenzyka :happy4:
PS.
Wczoraj poszła do utylizacji ostatnia kiełbaska ziemniaczana w natruralnym flaku. Poezja. Smaku .
Ostatnio zmieniany: 25 Kwi 2021 22:27 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 25 Kwi 2021 22:30 #759293

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
kolejna rzecz to bigos z pomidorami

tu innego nie dostaniesz :))) a z tego co wiem, to też dość mocno regionalne
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 25 Kwi 2021 22:34 #759296

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Jak z pomidorami to pewnie ze słodkiej kapusty, chociaż do takiego tradycyjnego też dodaje się łyżkę koncentratu.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 25 Kwi 2021 22:38 #759297

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
właśnie nie - mało kto dodaje nawet słodką

masa pomidorów, mięcha i głownie kwaśna (ja nie daję wcale słodkiej)

bigos musi być tu czerwony i kwaśny :)))

kiedyś byłem w jakimś zajeździe pod Lublinem, który dostał jakieś medale za bigos z dziczyzny - to zamówiłem

słodki, mięsny i nie czerwony :))) - głupio mi było zapytać, kiedy mi bigos przyniosą

smaczny, ale to kapucha z mięsem była dla mnie
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 26 Kwi 2021 08:43 #759327

  • Szafirek
  • Szafirek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2269
  • Otrzymane dziękuję: 10960
Oj, uwielbiam te kluski. Znam nazwy szare i żelazne, ale u nas mówiło się na nie : kluski z tarcia.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 26 Kwi 2021 22:59 #759417

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Ja nie kluskowo, do czego uzywasz sumaka?
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 27 Kwi 2021 07:01 #759423

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Sumaka używam do zakwaszania potraw. Tak jak cytryny. Najczęściej jednak do przyprawiania cebuli i sałatek ją zawierających. Sama cebula posypana sumakiem i solą po „przegryzieniu” smakuje bardzo dobrze.
Zajrzyj proszę tutaj
turcjawsandalach.pl/content/sumak
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika

Między kuchnią a ogrodem 28 Kwi 2021 07:12 #759532

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Jak co roku, przed sałatkowy sezonem zrobiłam ser dojrzewający w oleju. W tym roku miałam fantazję, żeby dodać kozieradki, ale nie nasion, tylko suszonego ziela. Do tego dodatkowo papryczka.

4E680C90-B15C-442B-954C-017824D6A219.jpeg

Wyszło pysznie, polecam :yummi:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Szafirek, ewakatarzyna, Babcia Ala, czarna2066, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 28 Kwi 2021 19:48 #759621

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Smakowicie wygląda, ale pojęcia nie mam jak się robi :oops: jakoś nie dotarłam do serów ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Babcia Ala


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.836 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum