TEMAT: Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 08 Kwi 2021 08:22 #756596

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Alu, bardzo się cieszę, że tu zaglądasz :hearts: Ja sama niestety nie mam na nic ochoty. W kuchni robię jedynie to co muszę :oops: , a w ogrodzie, to szkoda gadać

6584451A-E084-421E-80DF-0BAE6401BB6A.jpeg

Mam odśnieżać, czy co? :mad2:
Dobrze, że rozsady rosną, to jest się czym zająć.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): MagdaH, Jan4, Jaedda, ewakatarzyna, Babcia Ala


Zielone okna z estimeble.pl

Między kuchnią a ogrodem 08 Kwi 2021 10:33 #756617

  • MagdaH
  • MagdaH's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Uzależnienie roślinne silniejsze jest niż inne
  • Posty: 1791
  • Otrzymane dziękuję: 3088
Janko, u mnie to samo. Byle do jutra, ma byc słońce, a jak nie to je sobie narysuję...
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 09 Kwi 2021 21:16 #756834

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Znalazłam kolendrę indyjską od Ciebie, kiedyś czytałam co i jak ale nie pamiętam, siać do gruntu prosto czy za delikatna? ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 09 Kwi 2021 22:05 #756860

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Kolendra, to tak jak koperek, rządzi się sama. Najlepiej rosną samosiejki. Wysiewałam ją w zeszłym roku, ale było bardzo kiepsko ze wschodami :oops: Co do różnicy w smakach, to w zieleninie różnicy nie wyczuwałam. W nasionach różnica między kolendrą siewną, a indyjską jest spora. Za dużo jednak używam ziaren kolendry, by starczyło mi z upraw. Uprawiam praktycznie tylko na zielone, więc obojętne mi która. Dziękuję za przypomnienie mi o moim ulubionym zielonym :whistle: Zrobię chyba jednak rozsadę, tak jak kopru. I to już jutro :ohmy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): MagdaH, sierika, whitedame, Jaedda, ewakatarzyna, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 10 Kwi 2021 20:52 #756985

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Pokuszę się o rozsadę i ja, choć coraz więcej wszystkiego a miejsca malutko ;) Dzisiaj skosztowałam do mięsa pieczonego liści sezamowych w zalewie, ojej co za smak, mniam.
Za tę wiadomość podziękował(a): MagdaH, JaNina, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 10 Kwi 2021 21:34 #756989

  • MagdaH
  • MagdaH's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Uzależnienie roślinne silniejsze jest niż inne
  • Posty: 1791
  • Otrzymane dziękuję: 3088
JaNina wrote:
(...) Co do różnicy w smakach, to w zieleninie różnicy nie wyczuwałam. (...)
Tak, u mnie ślimaki też nie widzą różnicy w smaku :devil1: niestety, nigdy nie zdążyłam się załapać na choćby łodyżkę, więc się nie wypowiem...
Ostatnio zmieniany: 10 Kwi 2021 21:35 przez MagdaH.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 11 Kwi 2021 08:12 #757014

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Co do ślimaków :mad2: to tak jak pisałam w pogodowym, wzięłam się w tym roku na sposób. Ja głupia myślałam, że zimują jajeczka i na wiosnę wyłażą małe. Więc wiosną rozglądałam się tylko za większymi sztukami. W zimie wyczytałam, że one zimują takie malutkie :woohoo: Wyszłam raz wieczorem, uzbrojona w latarkę i to był strzał w dziesiątkę :) . Tysiące. Jedne są długości 10 mm i cienkie jak nitka, inne mają parę milimetrów wzdłuż i w szerz, do wyboru, do koloru. Wczoraj zlikwidowałam między 1500, a 2000 sztuk :woohoo: . Takich większych, było „tylko” w okolicy 100. Jak pomyślę, że każdy z nich mógł złożyć, marnie licząc z 50 jajeczek, to przestaję się dziwić, że wszystko miałam zażarte. Mam nadzieję, że te moje zabiegi, trochę zmniejszą populację.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): MagdaH, whitedame, Łatka, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 11 Kwi 2021 09:25 #757032

  • MagdaH
  • MagdaH's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Uzależnienie roślinne silniejsze jest niż inne
  • Posty: 1791
  • Otrzymane dziękuję: 3088
Wczoraj wyciągałam z prymulek :mad2: jedna prawie do korzenia ogryziona, hiacynty też z dziurami. I to same maluchy tam buszowały.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 11 Kwi 2021 10:52 #757057

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Obiecałam kiedyś, że wpisze, jak robię wino ze źdźbeł trawy cytrynowej i oczywiście zapomniałam :oops:
Tylko jak zwykle u mnie przepis, to brak przepisu :whistle:
Źdźbła trawy cytrynowej zalewam wodą z cukrem, dodaję drożdże i fermentuję w „miazdze” przez około dwa tygodnie. Ile cukru i wody. Jak to u mnie, nie za dużo i nie za mało, tak w sam raz :dry:
Po tym czasie przelewam to przez sito i wlewam do fermentora. Jak potrzeba, to dodaję wody z cukrem. Ja lubię wina mniej słodkie. Już wtedy z „gerglasa” unosi się bardzo przyjemny aromat. A dalej to już jak z każdym innym winem. Ot i cały przepis :huh:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Mamma, Jaedda, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 11 Kwi 2021 21:54 #757194

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Zapomniałam napisać, że podczas fermentowania trawy /w miazdze/ trzeba przynajmniej dwa razy dziennie to mieszać.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): MagdaH, ewakatarzyna, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 12 Kwi 2021 06:42 #757206

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4746
  • Otrzymane dziękuję: 17542
Janinko, robisz rozsadę kopru?
Pojedynczo czy grupkami.
Zawsze koper wsiewam w inne grządki i "sam" sobie rośnie ale w zeszłym roku chyba wysechł.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 12 Kwi 2021 12:55 #757229

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Robię rozsadę kopru, ale tylko na wiosnę. W zeszłym roku, nawet z rozsady nie pojadłam wiosennego kopru, bo mi go mszyce i ślimaki zezarly :mad2: W tym roku wysiałam w połowie marca, rzutowo do doniczek. Teraz wygląda tak

6A3D4C78-0A40-4662-9319-5830C3ABA67F.jpeg

Uparcie wojuję ze ślimakami, to może coś se zjem :angry:
Natomiast wysiewany rzutowo na grządki w lecie, rośnie bez problemów.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 12 Kwi 2021 12:56 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): MagdaH, whitedame, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 12 Kwi 2021 15:43 #757241

  • MagdaH
  • MagdaH's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Uzależnienie roślinne silniejsze jest niż inne
  • Posty: 1791
  • Otrzymane dziękuję: 3088
JaNina wrote:
[...]
Uparcie wojuję ze ślimakami, to może coś se zjem :angry:
Natomiast wysiewany rzutowo na grządki w lecie, rośnie bez problemów.
Może potem w lecie masz coś atrakcyjniejszego,zdaniem glutów, na grządkach, dlatego kopru nie ruszają :think: W tym roku zaopatrzę się w piwo i będę łapać. Nie chcę granulek ze względu na inne żyjątka...
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 12 Kwi 2021 15:52 #757242

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4746
  • Otrzymane dziękuję: 17542
Zalej wodą psią karmę.
Zobaczysz jak im smakuje.
Za tę wiadomość podziękował(a): MagdaH, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 12 Kwi 2021 17:04 #757248

  • MagdaH
  • MagdaH's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Uzależnienie roślinne silniejsze jest niż inne
  • Posty: 1791
  • Otrzymane dziękuję: 3088
whitedame wrote:
Zalej wodą psią karmę.
Zobaczysz jak im smakuje.
Wiadomo, tylko u mnie Czesiu skusiłby się na "mokrą karmę z mięsną wkładką" :devil1: Ale może u Janki ten patent da radę :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 12 Kwi 2021 20:00 #757287

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Okoliczne koty czasem zostawiają w naszym ogrodzie coś bardziej konkretnego :unsure: Zauważyłam, że bezmuszlowe za tym przepadają :woohoo: Pułapki piwne stosowałam, ale mają jeden minus. Trzeba je często „czyścić”. Miałam też wrażenie, że na wyszynk przychodziły z całej okolicy :ohmy: a nie tylko „moje”
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 12 Kwi 2021 20:06 #757288

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Mamy dzisiaj ciężki dzień. Umarł mój Teść. Nie na covid. Był już bardzo schorowany. Z powodu ilości zgonów, pogrzeb dopiero w sobotę. Kiedyś był zapalonym działkowcem, miał zieloną krew :cry3:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, renmanka, Babcia Ala, ama

Między kuchnią a ogrodem 12 Kwi 2021 20:16 #757289

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3658
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Janinko :hug:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, ama


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.804 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum