TEMAT: Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 19 Lip 2021 20:52 #770761

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Jak zawsze niezawodna :kiss3: z tą mnogościa zamrażarek tez w sedno. Zanim wysprzątalismy mrozonki z ubiegłego roku owoce zaczęły dojrzewać na grandę a ja nie zdążyłam rozrozić przed sezonem, nie chcę robic tylu dżemów itp. bo nie przejadamy. Lepiej mrozić bo mniej roboty i więcej mozliwości. No i M wysyłał mnie do sklepu po drugą, miałam 2 ale padła nie kwalifikując się juz do naprawy. Czasem przydałaby się druga, chocby po to by nie przekładać wszystkiego, żanim wyjmę to co trzeba ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina


Zielone okna z estimeble.pl

Między kuchnią a ogrodem 19 Lip 2021 21:01 #770764

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Ja mam lodówko zamrażarkę w kuchni i zamrażarkę w spiżarni. Jednak jak pisałam mój Mąż robi piwo, więc potrzebuje lodówki. Kupił więc sobie używaną lodówko zamrażarkę i dostał moją starą. Stoją na strychu. Później stwierdził, że kupi jeszcze jedną, a ja nie protestowałam. Kupił taką z dwoma agregatami, ale jeden się popsuł. Na szczęście dla mnie ten z chłodziarki, a ten z zamrażarki działa :happy: Skoro znowu mu brakowało chłodziarki, to kupił znowu lodówko zamrażarkę. Więc na strychu mam 4 x po 3 szuflady w zamrażarkach :happy4:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 19 Lip 2021 22:12 #770787

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Toś szczęściara :lol: w mojej lodówko-zamrażarce/na 2 agregaty/ wysiadła zamrażarka, ulatniał się freon, rozszczelniał się układ chłodniczy, 2 razy był dobijany ale 3 raz nie dało się ;) kupiłam duża zamrażarkę. Ponieważ lodówka działa bez zarzutu więc nie wyrzucam i tak to jest.

Między kuchnią a ogrodem 22 Lip 2021 09:18 #771087

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Polatałam dzisiaj po ogrodzie i pozbierałam to

C4624D94-56AD-48B4-ADAA-C373381236E2.jpeg

Są to zielone nasiona kolendry. Gdzieś wyczytałam, że zielone nasiona są pyszne po ukiszeniu. Kocham kolendrę, więc musiałam spróbować :whistle:
Jak wyjdzie coś dobrego, to wpiszę przepis do wątku o kiszonkach :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 24 Lip 2021 20:42 #771407

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Jakiej długości bakłażany zrywasz? właściwie to nie wiem kiedy je obrywać ;)

Między kuchnią a ogrodem 24 Lip 2021 21:21 #771411

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Ewuś, to zależy od odmiany. To tak jak z "kolorowymi" pomidorami. Trzeba pomacać, ale skórka musi być świecąca. Mam bakłażany dopiero drugi rok, więc i doświadczenie :whistle:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 24 Lip 2021 22:03 #771416

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Ja też drugi rok, pytam bo mam dużo na krzaczku takich 10-15 cm a wyżej mnóstwo kwiatów, gdybym już te oberwała to i te od góry zdążą dorosnąc i dojrzeć ;) cóż trochę to pazerne podejście ale sezon u nas krótki na bakłażany :think:

Między kuchnią a ogrodem 24 Lip 2021 22:14 #771418

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Jakie odmiany uprawiasz?
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 24 Lip 2021 22:35 #771421

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Z 8 odmian wyrosły tylko 3 Ałmaz, Gelioz i Japoński Karlik. Wygląda na to, że Karlik to ciemny, podłużny, nie mam podpisane nazwami :oops:
Ostatnio zmieniany: 24 Lip 2021 22:43 przez sierika.

Między kuchnią a ogrodem 25 Lip 2021 08:45 #771442

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
JaNina wrote:
Zerwałam dzisiaj swoje pierwsze w życiu bakłażany :dance:

F64027C1-B1DF-46E9-A9C4-8990F7CE6438.jpeg

Od lewej: Solomon, Japonskij Karlik, Puczkowoje Siemiejstwo, Carska Ikra i Apple Green.
Jak widać zrywałam małe sztuki, później już większe.
Japoński Karlik ma trochę inną skórkę niż reszta „normalnych” bakłażanów. Almaz wysiewałam, ale niestety mi nie wykiełkowały nasionka :( Gelioz nie miałam.
Edit: to zdjęcie z zeszłego roku :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 25 Lip 2021 08:46 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, ewakatarzyna, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 28 Lip 2021 09:52 #771807

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Musiałam przerobić pierwsze bakłażany, a tu jak na złość nie ma jeszcze papryki i pomidorów :dry:

AAA71C84-3BE6-4D9C-8303-C1C2B30AFBD7.jpeg

Pokroiłam i przesypałam solą. Nie są gorzkie, tylko zależało mi, żeby puściły jak najwięcej soku.

3C59E7AE-DDA2-42DB-90CE-02410F74C2AC.jpeg


1B5A0147-2589-428F-A0CD-9407402DD053.jpeg

Póżniej partiami płukałam i przesmażałam na patelni. Nie do miękkości, tylko żeby się ładnie zarumieniły
Przekładałam je do garnka z grubym dnem i na koniec poddusiłam do miękkości. Na koniec wyszła taka nieapetyczna, ale smaczna breja.

E8401D2A-9B4C-4035-A190-6D7C6D2FDFAB.jpeg

Po wystygnięciu przełożyłam do woreczków i zamroziłam

C74DC105-1C5E-4782-AAAC-8EA10995991B.jpeg

Wkładam takie rzeczy do woreczków strunowych na „płask”, bo póżniej jest łatwo odłamać potrzebny kawałek.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 28 Lip 2021 09:57 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, ewakatarzyna, zwykły chłop, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 28 Lip 2021 12:12 #771823

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6319
  • Otrzymane dziękuję: 29677
Do czego tego potem używasz?
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna

Między kuchnią a ogrodem 28 Lip 2021 13:43 #771827

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Alu, należałoby zapytać, do czego będę używała :happy: . Bakłażany uprawiam dopiero drugi raz i nie spodziewałam się tak wczesnych plonów do zagospodarowania :woohoo: . Myślę, że zużyję do jakiś potrawek, po zmiksowaniu do jakiś past, zapiekanek i co mi tam jeszcze przyjdzie do głowy. W zimowe wieczory pewnie znowu będę wertowała tureckie strony kulinarne, to zapotrzebowanie na bakłażany się znajdzie :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 28 Lip 2021 15:11 #771833

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Wielkie dzięki i pokłony, zaglądam, mam, wiem i w ogóle :hug: Ja też jestem zadowolona z pierwszych zbiorów, okazuje się, że bakłażany kontra papryki zdecydowanie górują. Szybciej, obficiej, W przyszłym sezonie jeszcze więcej bakłażanów :) tylko trzeba dopilnować bardziej wysiewów.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 28 Lip 2021 23:57 #771906

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6319
  • Otrzymane dziękuję: 29677
Dziewczyny, ja zupełnie nie umiem wykorzystywać bakłażanów, co roku w końcu lądują w kompoście, a sieję je głupia co roku, w nadziei, że wymyślę coś sensownego. W tym roku nasiona nie chciały współpracować (może czuły pismo nosem), więc mam ich mniej. Gotuje syn, ja zajmuję się swoją pracą, produkcją ogrodniczą i przetworami. Musiałabym go zainspirować, by to to nie leżało w słojach na wieki wieków w spiżarni.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna

Między kuchnią a ogrodem 29 Lip 2021 08:34 #771924

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Spróbuj ajvar, taki sos to do wszystkiego. Tu jest przepis Emalii
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...ostra-papryka#488325
Podobna jest lutenica. Możesz podpiec bakłażany, cukinię, paprykę i pomidory i zrobić coś jak keczup. Ja dodaję bakłażana do sosu do szakszuki.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 29 Lip 2021 20:28 #771982

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Dzisiaj na obiad były, a jakże, bakłażany :happy:
Pokroiłam bakłażany wzdłuż na około 5 mm grubości, ale pierwszy i ostatni plasterek zrobiłam cieńszy i odłożyłam, bo nie chciałam plastrów z jednej strony całych ze skórą. Posmarowałam oliwą i podpiekłam. Termoobieg, 220*, około 15 minut.
Do naczynia żaroodpornego dałam mojego pomidorowego soku/sosu i na to położyłam warstwę bakłażanów. Na to poszła mozzarella, ale nie ta w kulkach, tylko twarda do krojenia. Na to cebulka, czosnek, przyprawy wg uznania i znowu sos.

DE69EFF9-74FA-45F7-A125-32948C522057.jpeg

Następna warstwa taka sama, ale dodałam trochę mojego sera, bo charakterny był i trochę boczku z grilla, bo miałam. I tak do wyczerpania. Ostatnia warstwa, to sos i mozzarella. Po piekarnika, który i tak był już ciepły. 200* przez 30 minut.

E0B68B58-C0D7-4F72-96D5-748300197F3D.jpeg

Nie było w tej zapiekance nic, co spiłoby nadmiar płynu, ale też nie wiedziałam co z tego będzie, więc nic nie dodawałam. Po wyjęciu z piekarnika, odczekałem przed podaniem z 15 minut

0937C7DD-A3BB-4939-9452-2AF5BFBBBDB7.jpeg

Między warstwy można dodać np.ryż lub makaron.
Taka tam próba użycia bakłażana :oops:
Mąż zajadał, nie marudził :happy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, Lunka, Szafirek, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 29 Lip 2021 21:25 #771992

  • Jaedda
  • Jaedda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 533
  • Otrzymane dziękuję: 3166
Ser, boczek i warzywa to nie może być złe :happy:
Ostatnio zmieniany: 29 Lip 2021 21:25 przez Jaedda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.783 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum