TEMAT: Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 29 Lip 2021 21:55 #771994

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3439
  • Otrzymane dziękuję: 7314
JaNina wrote:
Mąż zajadał, nie marudził :happy:
Szczczęścara! Pewnie bardzo Cię kocha . :) Pod takie "mokre" zapiekanki daję kuskus.


Zielone okna z estimeble.pl

Między kuchnią a ogrodem 29 Lip 2021 21:59 #771996

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4102
  • Otrzymane dziękuję: 4952
Niedawno spisałam sposób przyrządzenia czegoś pod nazwą imam bayaldi, bayildi bo tak i tak widzę. Bakłażany, papryka i cebula, dużo natki, pomidory oczywiście, wygląda na smakołyk, będę na niedzielę robić to zdam relację :) nie wiem czy powtórzę szakszukę ale kasundi na pewno. Dla leniwych czy zapracowanych to idealna propozycja, doprawić mięso, warzywa w garze rewelacja. Jeszcze to drugie ale zapomniałam co..
:rotfl1:
Szczęściarzem to jest mąż Janinki :)
Ostatnio zmieniany: 29 Lip 2021 22:01 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 29 Lip 2021 22:04 #771998

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3439
  • Otrzymane dziękuję: 7314
sierika wrote:
:rotfl1:
Szczęściarzem to jest mąż Janinki :)
To się jeszcze okaże. ;)

Między kuchnią a ogrodem 29 Lip 2021 22:22 #772000

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7744
  • Otrzymane dziękuję: 51116
Nooo, ciekawe tylko kiedy wyjdzie to, kto jest szczęściarzem :devil1:
W tym roku minęło 40 lat jak jesteśmy parą :woohoo:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 29 Lip 2021 22:26 #772001

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4102
  • Otrzymane dziękuję: 4952
Bardzo zacny staż, skoro nie ucieka znaczy szczęsliwy :happy2:

Między kuchnią a ogrodem 29 Lip 2021 22:42 #772002

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3439
  • Otrzymane dziękuję: 7314
Żeby uciec to trzeba mieć dokąd. Może po prostu już się poddał i zrezygnował? :devil1:
Ostatnio zmieniany: 29 Lip 2021 22:43 przez KaLo.

Między kuchnią a ogrodem 29 Lip 2021 22:49 #772004

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7744
  • Otrzymane dziękuję: 51116
Małżonek kocha trudne wyzwania. Ja do nich należę :rotfl1:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 30 Lip 2021 07:49 #772019

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3439
  • Otrzymane dziękuję: 7314
:rotfl1: Dzień dobry. Siadłem na chwilę bo skończyłem poranną robotę. 8 litrowych weków z ogórkami + 2 litrowy małosolnych. Już się nie mogę doczekać zimy bo ogóreczki wtedy najlepiej smakują. :happy3:

Między kuchnią a ogrodem 30 Lip 2021 09:04 #772033

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7744
  • Otrzymane dziękuję: 51116
O rety, a ja dopiero teraz piję poranną kawę :woohoo: Trochę mi się przyspało, bo noc miałam ciężką :jeez:
Jak się ogarnę, to jak co dzień ostatnio wpadam do młyna. Na początek chleb, później ogórki do weków. Już zawekuję ostatnie, bo mam przeszło 20, więc czas na korniszonki. Jak jakieś ogórki przeoczę i podrosną bardziej to jeszcze zakiszę.
Na zimę to aż tak nie czekam, choć faktycznie wspomnienie lata wtedy najbardziej smakuje :yummi:
Mąż ostatnio stwierdził, że są ciekawsze rzeczy do roboty, niż stanie z wężem w warzywniku, więc zakłada mi system kroplujący. Wieczory będą z Mężem, a nie z wężem :happy2:
Później jeszcze wpiszę co zrobiłam z następnymi bakłażanami.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 01 Sie 2021 21:29 #772370

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7744
  • Otrzymane dziękuję: 51116
Dzisiaj zrobiłam z bakłażanów takie panierowane kotleciki

IMG_4289-2.jpg

Jak już pisałam w wątku pogodowym, miałam zdjęcie drugiej, przyrumienionej strony, ale je normalnie wcięło :mad2:
To dokładnie ten sam przepis, jak na kotlety z pomidorów.
Mąka, jajko i tarta bułka z tartym serem. Nie dawałam żadnych przypraw, bo było to danie ćwiczebne. Ale następnym razem dodam przyprawy do mąki, bo kotlety dobre, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby były jeszcze lepsze :happy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): apal100, whitedame, pszczolka, Szafirek, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Kornik

Między kuchnią a ogrodem 03 Sie 2021 10:09 #772547

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4102
  • Otrzymane dziękuję: 4952
Gelioz na przekroju wygląda jak seler tylko miękki :) jak rosną Twoje miechunki? bo moje jakieś małe te owocki ;) jak im dogadzasz?
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 03 Sie 2021 22:06 #772630

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7744
  • Otrzymane dziękuję: 51116
Moje miechunki rosną dobrze, ale owoce już nie :( Jeszcze nie mam owoców :jeez: W tym roku rosną trochę w cieniu, więc może dlatego.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika

Między kuchnią a ogrodem 03 Sie 2021 22:37 #772637

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7744
  • Otrzymane dziękuję: 51116
Teraz jeszcze o bakłażanach w oleju. Nie zamieszczam przepisu w wątku o sprawdzonych przetworach, bo tak robiłam pierwszy raz, więc sprawdzone nie są :) . Robiłam trzy rodzaje. Dwa razy w oleju i raz w oleju, ale wcześniej zamarynowane w occie.
Najpierw w ojeju.
Pokroiłam cukinie i bakłażany w ok. 3 mm plastry, posmarowałam z obu stron olejem i wsadziłam do piekarnika 220*, termoobieg na ok. 20 min.
Po tym czasie wyglądały tak

E9C52CAE-F085-43D1-9A5A-D3DCEF4C3F6F.jpeg

Cukinie trochę się rozlazły, ale w smaku to nie przeszkadza :whistle:
Przekładałam plastry do garnka z grubym dnem, żeby sobie dochodziły

76CFD2A4-AD80-4CAF-99F6-4D8D49A253DD.jpeg

Później na patelni podgrzałam olej, nie za mocno. Tak do momentu kiedy puszcza pęcherzyki powietrza od dna. Wtedy do jednego oleju dodałam rozmaryn, tymianek, oregano, parę listków szałwii. Wszystko świeże. Jak się lekko podsmażyła i oddało smak olejowi, co większe gałązki i listki wyciągnęłam, a dodałam pokrojone ząbki czosnku. W tym momencie trzeba uważać, żeby nie przypalić czosnku. Poukładane w słoiku bakłażany i cukinie zalałam olejem który porozdzielałam po równo. Jak oleju braknie, to trzeba dolać już takiego zimnego. Do każdego słoiczka dodałam trochę soli. Zakręcić i zapasteryzować. Ja pasteryzuję w piekarniku.

Do drugiej porcji dodałam moje ukochane przyprawy, czyli ziarna kolendry, kuminu i kozieradki. Też lekko przesmażyłam i na koniec dodałam czosnek.

053A4EDC-0528-418F-95C8-6A97F1443AA7.jpeg


To te

C296B18E-F48A-4E75-ACFA-45F8DB0B2DF0.jpeg

W razie niejasności proszę śmiało pytać.
O bakłażanach marynowanych będzie jutro, bo już jestem śpiąca :sleep:
Jeszcze zapomniałam, że do każdej porcji dodawałam suszone papryki.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 03 Sie 2021 22:41 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 04 Sie 2021 06:42 #772644

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4628
  • Otrzymane dziękuję: 16754
Jej Janinko, wtrącę się w Twój wątek.
W bardzo podobny sposób ja robię w słoiki nieprzerośniętą cukinię.
Kroję tylko cieniej.
Opiekam, układam w słoikach przesypuję dużą ilością siekanej natki i czosnkiem.
Z przypraw sól i pieprz.
Cukinii w tym roku urodzaj, może Ty albo ktoś spróbuje..
Ostatnio zmieniany: 04 Sie 2021 06:43 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, JaNina, ewakatarzyna, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 04 Sie 2021 08:05 #772654

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7744
  • Otrzymane dziękuję: 51116
Pod koniec sezonu zwykle mam problem z pomysłami na zagospodarowanie cukinii. Pomysł się przyda. Później tylko pajda chleba i jedzenie gotowe :happy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 06 Sie 2021 13:48 #772952

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7744
  • Otrzymane dziękuję: 51116
Dzisiaj jeszcze o marynowanym bakłażanie w oleju.
Zagotować zalewę z octu winnego i wody. Tak pół na pół. Dodać soli i pieprzu. Ile? To zależy od ilości bakłażanów.
Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry i wrzucić do gorącej zalewy. Gotować przez 3 min. i odcedzić. Ułożyć w słoiczkach, dodać ulubione przyprawy, czy zioła, zalać olejem i do lodówki. Bez pasteryzacji wytrzymują 2 miesiące. Ja pasteryzowałam. Jak smakują jeszcze nie wiem :whistle:

IMG_4305.jpg

Ocet z wodą wykorzystałam, a dzisiaj robię dżem z bakłażana :woohoo: O tym jednak nieco później :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, zwykły chłop, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 06 Sie 2021 15:14 #772963

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3439
  • Otrzymane dziękuję: 7314
...dzisiaj robię dżem z bakłażana :woohoo:
Zanim coś napiszesz to pomyśl. Przez takich jak Ty, unijni biurokraci stwierdzili , że marchewka to owoc a ślimak to ryba. :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2021 15:16 przez KaLo.

Między kuchnią a ogrodem 06 Sie 2021 17:07 #772976

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7744
  • Otrzymane dziękuję: 51116
Więc jest szansa dla bakłażana na awans :devil1:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.480 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum