TEMAT: Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 24 Cze 2021 22:00 #767273

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
My mamy zawsze zapas cukru. Nie wynika to jednak ze starych przyzwyczajeń, ale z faktu posiadania pszczół. Nigdy nie wiadomo, kiedy trzeba będzie dokarmić :dry:
Pozbyłam się wszystkich rozsad, ale żeby mi się nie nudziło, to zrobiłam nowe :crazy:
To jednak nie moja wina :whistle:
Jak zmieniałam miejscówkę truskawkom, to zawsze brałam swój materiał, tzn. ukorzeniałam sadzonki ze swoich krzaczków. Zauważyłam jednak, że z roku na rok, jest coraz gorzej. Postanowiłam, że co cztery lata kupię sadzonki z profesjonalnej uprawy.
Tak, czy siak, muszę zlikwidować grządkę z truskawkami, więc pojawiło się miejsce na coś nowego. Padło na kapustę późną.
Miałam już tylko wysiać kapustę pekińską, ale zasady są tylko po to, żeby je łamać, nieprawdaż?
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Zygowa, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Kornik


Zielone okna z estimeble.pl

Między kuchnią a ogrodem 24 Cze 2021 22:22 #767279

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
zasady są tylko po to, żeby je łamać, nieprawdaż?
No i żeby je mieć i kwasów nie robić. :devil1:
Za jakiś tydzień z jednej grządki zejdzie groch łuskowy i cukrowy a z drugiej bób. Już zaplanowane, że wejdzie fasolka szparagowa i ogórki , ew. sałata.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 24 Cze 2021 23:01 #767290

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
No, wiedziałam kiedy wpisać :happy: Po groszku zaplanowałam wysiew fasolki, tylko nie wiedziałam czy można. Tylko właściwie, kto mi zabroni?
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Lunka, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 24 Cze 2021 23:16 #767295

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Wczesne odmiany można siać do połowy lipca bez straty plonu. Dzisiaj na wolnym kawałku uziemiłem Sonestę a na miejsce po grochu czeka Korona i Supernano Giallo, niska ze strąkami typu mamut i czarnymi nasionami.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 25 Cze 2021 09:39 #767316

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6319
  • Otrzymane dziękuję: 29677
A gdyby Ci się Janko nie chciało rozsady przygotowywać, to wysiej facelię, zdąży jeszcze zakwitnąć, pszczółki będą się jesienią cieszyć :dance:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 25 Cze 2021 09:39 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 25 Cze 2021 11:08 #767322

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Kapusta wczoraj już została wysiana :whistle: , ale masz Alu z tą facelią dobry pomysł :bravo: . Przecież kapusta tak zaraz nie urośnie, więc między sadzonkami kapusty może wysieję coś facelii. Tylko nie wiem, czy facelia z kapustą się „dogadują”
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 25 Cze 2021 11:35 #767323

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1549
  • Otrzymane dziękuję: 8237
Nie wiem jak jest jak rosną razem ale przed pekinką na pole sieje się facelię to może jakoś dadzą radę
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.

Między kuchnią a ogrodem 25 Cze 2021 12:27 #767329

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Super :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 25 Cze 2021 20:53 #767383

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6319
  • Otrzymane dziękuję: 29677
U mnie facelia z samosiewów rośnie w kapuście, tak pojedynczo, gdy ma dosyć miejsca, to jedna roślina b. się rozrasta, wysiej ją Janko punktowo, po kilka nasion. Wczoraj przejęła uderzenie nawałnicy, jej grad nie zaszkodził, a osłoniła trochę kapustę. I jeszcze jedno, facelia poprawia strukturę gleby
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 25 Cze 2021 21:13 #767387

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Nie jest też spokrewniona z żadną inną rośliną uprawną więc nie przenosi chorób.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 25 Cze 2021 22:27 #767394

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Jutro jadę na Dni Otwartych Drzwi Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, to może kupię nasiona. Jak nie to zamówię w necie.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 09 Lip 2021 22:21 #769303

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Facelia jeszcze nie jest wysiana :(
Miałam przyhamować z przetworami :dry:
Dzisiaj w końcu przerobiłam zamrożone wcześniej połowy, trochę rabarbarowego musu, po dwa słoiczki ogórków i buraczków, no i zrobiło się przeszło 30 słoików :jeez:

IMG_4113.jpg


I weź tu kobieto się ogranicz :happy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Zygowa, ewakatarzyna, JaKasiula, Kornik

Między kuchnią a ogrodem 09 Lip 2021 22:30 #769307

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4746
  • Otrzymane dziękuję: 17542
A w tych słoikach z prawej yo jakieś rybki?

Między kuchnią a ogrodem 09 Lip 2021 22:51 #769314

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Tak, to leszcze, najpierw podwędzone, a dopiero później zmielone, w zalewie octowej :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 09 Lip 2021 22:52 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame

Między kuchnią a ogrodem 09 Lip 2021 23:41 #769328

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
A ja się zastanawiałem czego "połowy" zamrażałaś? :rotfl1:
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 11 Lip 2021 09:21 #769458

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
W tym tygodniu próbowałam przepis na gofry z ciasta drożdżowego, zamieszanego dzień wcześniej. Gofry piekłam rano.
3/4 szklanki mleka
4 łyżki masła
1 szklanka mąki
1 łyżeczka soli
Niecała łyżeczka suchych drożdży
1 duże jajko
Masło rozpuścić w mleku, na małym ogniu, tylko tyle, żeby masło się rozpuściło.
Wszystkie składniki dałam do miski i tylko dokładnie wymieszałam, nie wyraniałam.
Miskę przykryłam talerzem i wstawiłam na noc do lodówki.
Rano porządnie rozgrzałam gofrownicę i dawałam po łyżce.
Jak widać nie zawsze dobrze się rozprowadziło, ale na smak to wpływu nie ma ;)

EF6AB6E2-8749-4E3D-AABD-D9A299A14F5B.jpeg

Chrupiące na zewnątrz, a w środku puszyste

FCC2A6D8-52F9-4E6A-B0E7-531A7F0025A6.jpeg


My jedliśmy z wędzonym łososiem, cebulką, ogórkiem kiszonym i majonezowym jogurtem.
Można jednak zamiast soli dodać cukru i jakiś aromat i będą na słodko.
Zostawiłam jednego do wieczora, żeby sprawdzić jaki będzie. Skórka oczywiście zmiękła, ale nie był na szczęście gumowaty :)
Polecam :yummi:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, Armasza, whitedame, Szafirek, Zygowa, ewakatarzyna, Bobka

Między kuchnią a ogrodem 18 Lip 2021 21:28 #770637

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Dawno nie zaglądałam, ale pomału zbliża się sezon przetwórczy więc czas się przypomnieć :rotfl1: Janinko, czy masz sposoby na zagospodarowanie pigwy? wiem, że jeszcze daaaleko do pigwy no ale zleci szybko ;) szkoda, że nie mam gofrownicy :think:

Między kuchnią a ogrodem 19 Lip 2021 20:38 #770756

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
U mnie sezon przetwórczy już trwa :) Co prawda nie mam jeszcze pomidorów i papryki, ale porzeczek, agrestu, malin i czego tam jeszcze jest dużo. Na szczęście mam sporo zamrażarek, więc wszystkie owoce na soki mogę mrozić, a potem hurtowo przerabiać na sok, lub :drink1: Ogórki też jak na razie rosną. Kiszę na bieżąco.
Co do pigwy. W zeszłym roku najwięcej pigwy starłam razem z jabłkami na grubych oczkach, wsadziłam do słoików i zapasteryzowałam.
Do ciasta pychota :yummi: Dodawałam też do jakiś przecierów owocowych, bo pigwa ma dużo pektyny i fajnie zagęszcza, a żelfixy mi nie smakują.
Pigwy można długo przechowywać, więc dodawałam do pieczonych kaczek i karkówek. Ma tę zaletę, że się nie rozlatuje tak szybko.
Robiłam też kiedyś pigwówkę, też dobra, ale nalewek już nie robię :(
Jak mi się jeszcze coś przypomni, to napiszę :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, ewakatarzyna


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.589 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum