Małgosiu -

Co do "rozjeżdżania się fenologicznego" to odkąd mam ten kawałeczek w Karkonoszach dość dokładnie obserwuję różnicę i w stosunku do Wrocławia wynosi ona +/- trzy tygodnie. Jak to się ma do Twojej głuszy, nie wiem, może od zapory ciągnie ziąb.
W tym roku piwonie tak się popisują, że nawet zepchnęły z najwyższego klocka podium róże. Tym bardziej, że kolczaste będą kwitły do jesieni (z małymi wyjątkami), a piwonie strząsną płatki i po występie.
Itoh Lollipop, w tym roku bardzo ładne kwiaty.
Salmon Chiffon, boczne pąki (już się sypią).
Sword Dance, pierwsze kwitnienie u mnie.
Honey Gold z Peony World, więc chyba prawidłowa; za nic nie odróżniam od Laury D.
Coral Sunset, oba kwiaty; jak ktoś nie wie, nie uwierzy, że z jednej karpy.
Boule de Neige, przynajmniej tak zakupiona.
Bo ta kupiona jako nieomal biała Kasia Fontijn
Po prawej prawdziwa KF, po lewej Festiva Maxima
No i ten kwiat jak bliźniak pokazywanego wyżej BdN; nie wiem, czy pomyłki, czy te stare odmiany prawie identyczne?
Z przodu Pink Hawaiian Coral, on nie płowieje do kremowego, tylko tak dziwnie; a z tyłu kolejna zagadka.
PHC stulony rankiem
I pani Zagadkowa, kupiona jako Raspberry Sundae
Inny egzemplarz tego samego rodzaju; widocznie uparcie chciałam RS.
Ta na pewno nie rozczarowuje, Do Tell, miękną mi kolana, gdy przechodzę.
A to kolejny ćwiek w głowie. Kupiona na samym początku mojego piwoniowego świrowania, nędzny ogryzek z marketu, podpisana tak, że powinna być bordowa.

Nie kwitła, nie rosła, miałam wywalić. Przestraszyłą się, wyprodukowała pąki, początkowo kompletnie nie przemawiające do mnie. A teraz widzę w niej potencjał.
Dobrze, że ta zgodna; Aphrodite's Kiss; kość słoniowa i śmietanka.
Następna dość nowa i zgodna, choć przysłana "na zastępstwo". Może fajniejsza od zamówionej. Candy Stripes.
Ta nabyta jako Scarlet O'Hara; na zdjęciu APS inny odcień, nie wiem więc...
I tak mi się podoba.
Crincled White, już przekwita
Gardenia???
Wygląda podobnie, choć na wstępie ma taki ledwie, ledwie różany rumieniec.
A to ma być Doreen.
No i tak to wygląda.