TEMAT: Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 19 Mar 2020 10:23 #699218

• Rzepka
  • Rzepka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1560
Beatko, z korony na razie zrezygnuję :rotfl1:

Pozdrawiam Irena
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 19 Mar 2020 11:52 #699231

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Wracając do kociego rodu:

kot-2.jpg
Ostatnio zmieniany: 19 Mar 2020 11:53 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, anaka, vimen

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 19 Mar 2020 14:51 #699249

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17542
20200319_144813.jpg

20200319_144843.jpg

Mam taką zagwozdkę, wysiałam nasionka, opis jak na zdjęciu, tylko nijak mi opis do odmiany nie pasuje.
Może ktoś z Was odgadnie a może Danusia zajrzy :search:

Na Wikipedii opisana jest ketmia szczawiowa z jasnożółtym kwiatem ale roślina ma mieć do 3m.? :jeez:
pl.m.wikipedia.org/wiki/Ketmia_szczawiowa
Ostatnio zmieniany: 19 Mar 2020 15:05 przez whitedame.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 19 Mar 2020 15:58 #699258

• Rzepka
  • Rzepka's Avatar
  • Platinum Boarder
Beatko, co się martwisz, pola masz dużo, miejsce na 3 m ketmię się znajdzie :rotfl1:
Tak serio, to chyba chodzi o ketmię południową, hibiskusa jednorocznego, nie siałam go, ale wiem, że dziewczyny na forum wysiewają co roku.

Pozdrawiam Irena

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 19 Mar 2020 16:53 #699267

• vimen
  • vimen's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 417
To nie jest ketmia południowa - ta jednoroczna. Tamta ma inne liście i jest niższa 30-40 cm. Ketmia szczawiowa mi nie wyrosła. Ale w naszych warunkach,w donicy może mieć te 70 cm. Listki ma jak moja ketmia zmienna, ale to o niczym nie świadczy. A o mojej też piszą, ze 2 metry osiąga, a ona w donicy ma 50-70 cm.

pozdrawiam Katarzyna
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 19 Mar 2020 17:22 #699275

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
Zupełnie nie znam się na ketmiach, więc w miarę wzrostu będę pytać tu o rozpoznanie.
Ważne, że macie pojęcie co to takiego. :garden1:
Ostatnio zmieniany: 19 Mar 2020 18:09 przez whitedame.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 19 Mar 2020 20:05 #699316

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Tak się załatwia sprzęt medyczny ;)
sport.onet.pl/pilka-nozna/inne-ligi/koro...onny-od-chin/e5l090w
A teraz możemy się pośmiać z Wojaka Szwejka i pomarzyć...
Za tę wiadomość podziękował(a): newrom

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 19 Mar 2020 20:08 #699319

• newrom
  • newrom's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Ale o czym? Przecież nasz rząd wg słów Matousza "Pinokia" Morawieckiego do pandemii przygotowywał się OD MIESIĘCY!
Żaden rząd na świecie nie jest równie gotowy na covid19!

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 19 Mar 2020 20:34 #699323

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
A co się dziwić. Jako 12 latek obalał komunę a nie tak dawno była 15 rocznica jak wprowadził Polske do Unii, to i koronawirusa pokona. :bravo:

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 19 Mar 2020 20:44 #699324

• newrom
  • newrom's Avatar
  • Platinum Boarder
Obalał komunę bo nie o taką Polskę walczył w Powstaniu Warszawskim!
PS. to prawda że prezesina nie wychodzi z pod kocyka bo się boi magnetyzmu 5g pod postacią koronawirusa?

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 19 Mar 2020 20:59 #699326

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
Tego nie wiem, ale jest następny sukces na polu walki z pandemią :bravo:
wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/korona...e-covid-19-u/rxcl7qw
Dzięki temu wyraźnie spadnie ilość obywateli III RP zarażonych koronawirusem.
Ostatnio zmieniany: 19 Mar 2020 20:59 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): newrom

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 19 Mar 2020 21:03 #699327

• Rzepka
  • Rzepka's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja tam słyszałam, że i krowy doił, za miskę ryżu, oczywiście :rotfl1:

Pozdrawiam Irena

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 19 Mar 2020 21:17 #699330

• newrom
  • newrom's Avatar
  • Platinum Boarder
Ach jak to wspaniale! W takim razie powoli zbieram się do kraju, tylko przed granicą będę musiał kilka paracetamoli zjeść i może wciągnę kreskę by się pozbyć tego dziwnego kaszlu. Z reklam wiem że to kaszel palacza, bo rzuciłem fajki (lata temu), ale lepszego medykamentu nie posiadam ;)

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 19 Mar 2020 22:15 #699335

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
A oto krótkie sprawozdanie jak radził sobie nasz rząd z koronawirusem wg. Janusza Borowika.
Chętnie wstawiłabym to gdzie indziej, ale myślę, że byłoby to zbyt dużą traumą dla co niektórych.

Karty na stół! Sprawdzamy kłamstwa, ignorancję i brak odpowiedzialności

Połowa grudnia 2019 – pierwsze oficjalnie potwierdzone przypadki zachorowań na koronawirusa w Wuhan
13 stycznia 2020 - pierwsze potwierdzony przypadek poza granicami Chin – w Tajlandii
13 stycznia 2020 – początek ferii w Polsce – rodacy rozjeżdżają się po górskich resortach. GIS niczego nie zaleca.
Styczeń (połowa) 2020 – rząd nie wziął udziału we wspólnym unijnym przetargu na zakup m.in. maseczek, bo Polska nie podpisała unijnego „wspólnego mechanizmu zamówień” z 2014 r. Minister Szumowski zapewniał, że choć Polska nie mogła jeszcze przystąpić w styczniu do tego przetargu, to nie jest to problem, bo na razie ma wystarczającą ilość tych środków. Jednocześnie pojawiła się narracja, że to wina rządów PO-PSL, trudna do obronienia po 5 latach rządzenia. Możliwości było bez liku. Żadnej nie wykorzystano.
20 stycznia 2020 – SARS-Cov-2 nagły wzrost zachorowań w Chinach.
W tym samym czasie WHO nie oceniała tej epidemii jako zagrożenia zdrowia publicznego o zasięgu międzynarodowym
24 stycznia 2020 pierwszy przypadek zainfekowania w Europie. W Wuhan problem jest już tak wielki, że powstają ogromne szpitale polowe
GIS milczy.
27 stycznia 2020 – minister Szumowski wraz z prezydentem Dudą jeżdżą sobie na nartach
28 stycznia 2020 – liczba zgonów spowodowanych SARS-Cov-2 przekroczyła 100
GIS milczy.
28 stycznia 2020 - Katarzyna Lubnauer: „oczekujemy od rządu, żeby zorganizował sztab kryzysowy. Jest sztab kryzysowy w Czechach, dlaczego polski rząd bagatelizuje zagrożenie?”
Pytanie pozostawione bez odpowiedzi i jakiegokolwiek komentarza
29 stycznia czyli 5 dni po pojawieniu się wirusa w Europie - po raz pierwszy zbiera się zespół zarządzania kryzysowego w Ministerstwie Zdrowia
GIS milczy.
30 stycznia 2020 - WHO uznaje epidemię koronawirusa za stan zagrożenia zdrowia publicznego o zasięgu międzynarodowym
GIS milczy.
2 lutego 2020 umiera pierwszy pacjent poza granicami Chin
2 lutego 2020 premier Morawiecki uspokaja: „Koronawirus nie dotarł do Polski, służby medyczne są przygotowane na taką ewentualność. W Polsce jesteśmy bezpieczni. Trzymamy rękę na pulsie i monitorujemy sytuację. Jesteśmy przekonani, że zostały podjęte wszystkie niezbędne działania.”
GIS milczy.
14 lutego umiera pierwszy pacjent w Europie – dokładnie we Francji
GIS milczy.
14 lutego opozycja składa projekt ustawy w sprawie walki z epidemią dający możliwość stosowania kwarantanny
14 lutego PiS podnieca się wprowadzeniem ustawy kagańcowej i nic nie jest w stanie zepsuć im wielkiej satysfakcji. Ustawa walentynkowa. Morawiecki zbywa temat wirusa stwierdzając, iż zapewne wirus dotrze i do nas, jednak „jesteśmy na to przygotowani i żadne specjalne przepisy nie są potrzebne”
GIS milczy.
14 lutego wiceminister w Ministerstwie Zdrowia deklaruje przekazanie pomocy dla Chin
19 lutego ambasador Chin dziękuje marszałek Witek za pomoc ze strony Polski w postaci tysięcy masek ochronnych
23 lutego we Włoszech następuje gwałtowny przyrost zachorowań – ponad 150
23 lutego 2020 GIS wydaje pierwsze oświadczenie, zalecające rodakom wstrzymanie się z wyjazdami do Włoch, równocześnie prosząc powracających aby kontaktowali się z Państwową Inspekcją Sanitarną
24 lutego opozycja grzmi: „To kwestia czasu, aż koronawirus pojawi się w Polsce. Jakie działania podjął polski rząd? Potrzebujemy natychmiastowych rzetelnych informacji o stanie przygotowań Polski na pierwszy przypadek niebezpiecznego wirusa”.
24 lutego 2020 – rząd odmawia przedstawienia przed Sejmem takiej informacji
25 lutego minister zdrowia Łukasz Szumowski informuje gabinet Morawieckiego o sytuacji. Mówi, że ewentualne pojawienie się wirusa w Polsce nie wpłynie na postępowanie służb, wszystkie procedury są wdrożone, pacjenci mogą się czuć bezpiecznie, nasz kraj jest przygotowany na zarządzanie kryzysowe i sytuacje awaryjne, mamy odpowiedni sprzęt i profesjonalnych pracowników opieki zdrowotnej. Zapada decyzja o sformalizowaniu zespołu ds. monitorowania sytuacji epidemiologicznej dotyczącej koronawirusa.
25 lutego Senat decyduje, że następnego dnia wysłucha informacji rządu w sprawie epidemii. Senatorowie PiS są przeciw. Sejm się nie zbiera – parlamentarzyści Zjednoczonej Prawicy twierdzą, że nie ma powodu
26 lutego Kidawa-Błońska informuje na Twitterze, że projekt KO ustawy o koronawirusie nie dostał nawet numeru druku sejmowego. Tego samego dnia prezydent Andrzej Duda apeluje do marszałek Witek o zwołanie specjalnego posiedzenia Sejmu.
26 lutego jeden z liderów Lewicy Robert Biedroń wzywa Dudę, by zwołał Radę Bezpieczeństwa Narodowego. Rzecznik prezydenta Błażej Spychalski odpowiada: – Apelujemy do opozycji, by sprawy koronawirusa nie wykorzystywać politycznie, w szczególności w kampanii wyborczej.
27 lutego wirus obecny w 50 krajach na wszystkich kontynentach (za wyjątkiem Antarktydy)
27 lutego marszałek Witek – dopiero po apelu Dudy – a na głosy opozycji była głucha – informuje, że 2 marca odbędzie się posiedzenie Sejmu ws. sytuacji związanej z koronawirusem
W porządku obrad nie znalazł się jednak przygotowany przez KO projekt nowelizacji ustawy o zapobieganiu i zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych. Wicemarszałek Sejmu Ryszard Terlecki (PiS): – Nie ma potrzeby, aby dopisywać do ustawy kolejny wirus. Ustawa jest wystarczająco pojemna, żeby objąć też koronawirusa.
28 lutego rząd włoski podaje informację: jest już ponad 800 chorych
28 lutego Jarosław Pinkas, główny inspektor sanitarny, mówi w "Dzienniku Gazecie Prawnej": - Wielu polityków, którzy posługują się koronawirusem jako elementem gry politycznej, powinno sobie włożyć lód do majtek. (!!!!)
2 marca odbywa się nadzwyczajne posiedzenie Sejmu. Posłowie błyskawicznie przyjmują przygotowany przez rząd projekt ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych.
4 marca stwierdzono w Polsce pierwszy przypadek zakażenia koronawirusem. Tego dnia Morawiecki zaprasza liderów opozycji na spotkanie: – Chcę im bardzo dokładnie przedstawić przebieg naszej dzisiejszej dyskusji na sztabie kryzysowym i chcę pokazać, w jaki sposób realizujemy krok po kroku najlepsze praktyki w walce z koronawirusem.
4 marca minister zdrowia Łukasz Szumowski mówi: - Ja bym nie powiedział, że on (koronawirus) jest tak niebezpieczny. Jest podobny do wirusa grypy, może mieć trochę wyższą opisywalną śmiertelność, ale na razie mówimy o bardzo małych liczbach, nie wiemy, ile osób bezobjawowo choruje.
10 marca odbywa się posiedzenie Rady Bezpieczeństwa Narodowego.
11 marca dyrektor WHO ogłasza stan pandemii światowej
11 marca Morawiecki ogłasza: wszystkie szkoły i uczelnie w Polsce zostaną zamknięte na dwa tygodnie
11 marca prezydent Duda zapędził się i dziękując służbom województwa zachodniopomorskiego powiedział: „w ten proces (ofiarnego działania służb) właściwie można śmiało powiedzieć od połowy stycznia, bo wtedy pojawiły się pierwsze sygnały, pierwsze przypadki i od razu były tutaj bardzo zdecydowane reakcje, za co bardzo dziękuję...”
13 marca rząd wprowadza stan zagrożenia epidemicznego: zostają przewrócone pełne kontrole na wszystkich polskich granicach, wstrzymane międzynarodowe połączenia lotnicze i kolejowe, zostaje ograniczona działalności galerii handlowych oraz całkowicie zamknięte restauracje, bary, kluby i wszelkie miejsca rozrywki.
14 marca rozpoczyna się rządowa akcja „Lot do domu”, która ma umożliwić powrót Polaków do Polski. Organizuje ją LOT z finansowym wsparciem od państwa. Korzystający narzekają na horrendalne kwoty za powrót (bilet w jedną stronę), często przekraczające ponad dwukrotnie koszt tam i z powrotem w normalnych warunkach.
17 marca rząd zapowiada ustawę „Tarcza antykryzysowa” – ma pomóc pracownikom i firmom, którzy wpadli w kłopoty z powodu epidemii
18 marca premier Morawiecki na wspólnej konferencji z prezydentem Dudą zaskakująco stwierdził: – Widzimy doskonale, że musimy radzić sobie z okolicznościami, których nikt się jeszcze miesiąc temu nie spodziewał, dwa miesiące temu nikt o tym nie wiedział.
18 marca premier Morawiecki przemawia i twierdzi: „rozpoczęliśmy te przygotowania parę miesięcy temu, kiedy usłyszeliśmy po raz pierwszy, bodaj 9 stycznia o przypadkach koronawirusa”

… ciąg dalszy zapewne nastąpi

Wstawiam to dlatego gdyż uważam, że koronawirus pokazał się w Polsce już na przełomie stycznia i lutego i wielu z nas go przechorowało. Rządzący zaś zatajali przypadki kierując się swoimi partyjnymi powodami.
Podobnie jak teraz nie wykonuje się wystarczającej ilości testów a potem zataja się ich wyniki.
W mojej miejscowości nosicielrm koronowirusa okazało się 5 letnie dziecko z przedszkola. Dziecko z ojcem przyszło w piątek do lekarza, który przyjmował cały dzień.
Wyniki testów były wiadome w środę, 4 dni po pobraniu!!!
Dziecko chore, ojciec nie.
Nadal nie ma wzmianki o tym przypadku.
Ostatnio zmieniany: 19 Mar 2020 22:22 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 19 Mar 2020 23:15 #699336

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Hmmm...hmmm.
Właśnie przeczytałam coś takiego.

21:54

"Zarówno policja, jak i służby specjalne monitorują to, co dzieje się w sieci. Namierzają osoby, które wytwarzają fake newsy i w odpowiednim momencie będą wyciągane wobec nich daleko idące konsekwencje" - powiedział minister Mariusz Kamiński w TVP.

A gdzie wolność słowa...demokracja :placze:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 19 Mar 2020 23:28 #699337

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak serio, to w bajki przestałam wierzyć już dawno a w demokrację nigdy nie wierzyłam.
Mam nadzieję, że nas nie skasują za nasze wypowiedzi, bo już mnie w tym kraju nic nie zdziwi...
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 19 Mar 2020 23:34 #699339

• Blewand
  • Blewand's Avatar
  • Fresh Boarder
Jestem nowym użytkownikiem i dotychczas tylko sobie podczytywałem sobie to forum, ale trafiłem również na ten wątek i postanowiłem się tutaj zarejestrować. Przeczytałem go od przysłowiowej deski do deski i z jednej strony fajnie się można w nim zrelaksować, jednak z drugiej strony pewne wpisy wywołują zgoła odmienne reakcje.
Czy takie wpisy jak np. Twój Whitedame są w obecnej sytuacji potrzebne? Zauważyłem po Waszych wpisach, że jesteście przeciwko obecnemu rządowi, ale w sytuacji gdy nawet opozycja siedzi cicho, Wy cały czas i na każdym kroku krytykujecie... Przykre to, że w tak dramatycznych dla Polski okolicznościach, kiedy wymagana jest jedność w narodzie, Wy zajmujecie się wytykaniem błędów rządzącej partii. Przykre jest jak potraktowaliście użytkownika Czesia, który przecież o nic niemożliwego nie poprosił, a Wy go zignorowaliście...
Z góry uprzedzę, nie popieram żadnej partii, żyję tak żeby nikomu nie szkodzić, więc niestety jestem wrażliwy na pewne kwestie, zwłaszcza jak jedni Polacy traktują innych.
Widać po wątku, że potraficie być jednak życzliwi dla innych, w związku z tym pamiętajcie że zamiast siedzieć i zajadle wszystko krytykować i narzekać, warto poświęcić tą energię na więcej życzliwości w stosunku do innych.
Mimo wszystko co napisałem powyżej, pozdrawiam Was serdecznie.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 19 Mar 2020 23:47 #699340

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
Mówiłam, że trzeba siedzieć cicho i się ładnie uśmiechać...

Blewand mamy tu na NASZYM forum pewne zwyczaje. Grzeczność nakazuje, aby wpierw przedstawić się i przywitać a nie wkraczać z buciorami w czyjś wątek i jeszcze komentować czyjeś wpisy.
Marlena
Ostatnio zmieniany: 19 Mar 2020 23:54 przez Mamma.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.823 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum