TEMAT: Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 2 LATO

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 2 LATO 04 Lip 2020 08:42 #718418

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Zapowiadają solidne kontrolę i kary dla firm, które wzięły pieniądze z tarczy.

Oglądam cały ten obłęd i jestem zszokowana, że w Polsce jest tylu i tak bardzo ograniczonych ludzi :eek3:
A ile w nich agresji i nienawiści...szok.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Mirek19

Zielone okna z estimeble.pl

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 2 LATO 04 Lip 2020 09:58 #718426

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7721

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 2 LATO 04 Lip 2020 11:14 #718440

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17541
Wyborcy PADa 2020:
www.o2.pl/informacje/zrywal-plakaty-trza...la-6528037897329376a
Oraz wyborcy Trzaskowskiego:

FB_IMG_1593855108386.jpg
Ostatnio zmieniany: 04 Lip 2020 11:35 przez whitedame.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 2 LATO 04 Lip 2020 19:33 #718485

• kokolidek
  • kokolidek's Avatar
Wprowadzenie nowej matrycy stawek VAT jest dostosowaniem do unijnej Nomenklatury scalonej (CN). Miało być wprowadzone od 1 kwietnia, "tarcza antykryzysowa" przesunęła termin na 1 lipca.

1. Towary opodatkowane od 1 kwietnia 2020 r. obniżoną stawką VAT

1/ Owoce tropikalne i cytrusowe oraz niektóre orzechy (pistacjowe, migdały, kokosowe) z 8% na 5%.

2/ Pieczywo każdego rodzaju, włącznie z ciastkami z 5%, 8%, 23% na 5%

(Pieczywo świeże w zależności od daty przydatności do spożycia (graniczny termin wynosiL 14 dni) objęte było stawką 5% lub 8%, z kolei wyroby ciastkarskie stawkami 8% i 23% (również w zależności od daty przydatności do spożycia - termin graniczny wynosiL 45 dni). Od 1 lipca 2020 r. stawka 5% obejmie wszystkie produkty z działu CN 19, np. makarony, płatki zbożowe, pieczywo i wyroby ciastkarskie oraz mieszaniny do ich wytworzenia).

3/Zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna (w tym również dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego) z 8% na 5%;

4/ Musztarda, przyprawa słodka papryka, niektóre przyprawy przetworzone (np. pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek) z 8% na 5%;

5/ Produkty dla niemowląt i dzieci (żywność przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci, smoczki, pieluszki oraz foteliki samochodowe z 8% na 5%;

6/ Artykuły higieniczne (podpaski, tampony higieniczne, pieluchy) z 8% na 5%.

2. Na które towary wzrośnie stawka VAT?

1/Niektóre przyprawy nieprzetworzone (np. gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy, kmin, szafran, kurkuma) z 5% na 8%;

2/ Homary i ośmiornice oraz inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne (m.in. kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże) oraz przetwory z nich, kawior oraz namiastki kawioru z 5% na 23%;

3/ Lód - używany do celów spożywczych i innych celów chłodniczych z 8% na 23%.

No i :) Stawka w wysokości 8% będzie miała zastosowanie do dostawy towarów i świadczenia usług identyfikowanych według PKWiU 56 "Usługi związane z wyżywieniem", z wyłączeniem sprzedaży m.in. posiłków i dań, których składnikiem są homary i ośmiornice oraz inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne (m.in. kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże, ślimaki) oraz przetwory z nich, kawior oraz namiastki kawioru. - czyli wzrasta cena wszystkich dań z owocami morza, rozumiem, ze dla niektórych "to załamka".

Każdy ma prawo do własnego zdania - ale tak dla przypomnienia, żeby wiedział o czym mówi. Mnie osobiście ten bajzel jaki był ze stawkami doprowadzał do .... (dama jestem B) . Żeby ustalić stawkę Vat na ciastka potrzebowałam nieraz dwóch dni.
Ostatnio zmieniany: 04 Lip 2020 19:34 przez kokolidek.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 2 LATO 04 Lip 2020 19:43 #718491

• kokolidek
  • kokolidek's Avatar
103004648_2666905320194758_8044148810146833192_n.png

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 2 LATO 04 Lip 2020 19:52 #718493

• Zefirka
  • Zefirka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1652
kokolidek wrote:
Wprowadzenie nowej matrycy stawek VAT jest dostosowaniem do unijnej Nomenklatury scalonej (CN). Miało być wprowadzone od 1 kwietnia, "tarcza antykryzysowa" przesunęła termin na 1 lipca.

A co z rolnictwem? Weterynaria, nawozy... Bo podobno też wzrosło?
Wiedźmowata

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 2 LATO 04 Lip 2020 20:06 #718496

• kokolidek
  • kokolidek's Avatar
Od 1 lipca 2020 r. na niezmienionym poziomie opodatkowane będą stawką:

obniżoną do 8%
: towary zwykle wykorzystywane w produkcji rolniczej (zwierzęta gospodarskie, nawozy i środki ochrony roślin czy sznurek do maszyn rolniczych), towary związane z ochroną zdrowia (wyroby medyczne, produkty lecznicze, środki odkażające),

obniżoną do 5%
: napoje bezalkoholowe, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego, lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego oraz napoje na bazie soi o zawartości białka 2,8% masy lub większej (CN 2202 99 11), napoje na bazie soi o zawartości białka mniejszej niż 2,8% masy; napoje na bazie orzechów objętych działem CN 08, zbóż objętych działem CN 10 lub nasion objętych działem CN 12 (CN 2202 99 15).
Ostatnio zmieniany: 04 Lip 2020 20:06 przez kokolidek.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 2 LATO 04 Lip 2020 20:32 #718503

• kokolidek
  • kokolidek's Avatar
Mamma wrote:
Zapowiadają solidne kontrolę i kary dla firm, które wzięły pieniądze z tarczy.

Ale te kary to za co? Za to, że wzięli, czy za to, że wydatkowali niezgodnie z umową? Bo to pieniądze na określony cel. No i kontrole będą pod kontem składania nieprawdziwych oświadczeń - czy to takie dziwne?

Jeżeli ktoś dostał pieniądze na pensje dla pracowników, a zamiast wypłacić zaległe pensje kupił sobie wypasiony samochód to uważasz, że nie powinien zostać ukarany?

Wzięłam pieniądze z PUP i przeznaczyłam je na świadczenie urlopowe dla pracowników (tak zwane wczasy pod gruszą), żeby "dołożyć ludziom do wypoczynku, to uważasz, że teraz powinnam się bać ;) ?

"Uwielbiam" komentarze: podobno, zapowiadają :lol:

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 2 LATO 04 Lip 2020 20:39 #718504

• kokolidek
  • kokolidek's Avatar
Nie podniecają mnie "przepychanki" na górze, bo to przedstawienie dla maluczkich. A co im za różnica, czy są przy władzy, czy w opozycji? Kasę i tak dostają, a poza kamerami - jest takie stare powiedzenie: ktoś komuś łba nie urwie.

No dobra - koniec lansu. :rotfl1: Już Wam nie przeszkadzam, bawcie się dalej :drink1:
Ostatnio zmieniany: 04 Lip 2020 20:41 przez kokolidek.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 2 LATO 04 Lip 2020 20:55 #718505

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
Gwoli uściślenia:
drewno opałowe – z 8% do 23%.
To akurat zaboli bo ogrzać muszą się wszyscy.
Z ważnych rzeczy dla rolników to fakt, iż od 1 lipca stawka VAT zmieniła się z 8% na 23% na środki przeznaczone do zwalczania gryzoni, much itp.
Ciekawostka: Tak jak napisaliśmy wyżej, VAT na środki ochrony roślin pozostaje bez zmian. Ujednolicona została stawka na niektóre nawozy m.in. sól potasową, którą również można kupować na 8 % VAT a nie na 23% bez składania oświadczeń, które do tej pory obowiązywały.
wg kobietawsadzie.pl/czy-od-1-lipca-zmienia...vat-na-sor-i-nawozy/
Ostatnio zmieniany: 04 Lip 2020 20:58 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): kokolidek

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 2 LATO 04 Lip 2020 20:59 #718506

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
A teraz pytanie ciekawostka.
Jeśli zamówię pizzę z owocami morza a mój M z wieprzowiną to w jakiej stawce będzie dowóz tych pizz?

:jeez:
Ostatnio zmieniany: 04 Lip 2020 20:59 przez whitedame.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 2 LATO 04 Lip 2020 21:07 #718507

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
kokolidek wrote:
Nie podniecają mnie "przepychanki" na górze, bo to przedstawienie dla maluczkich. A co im za różnica, czy są przy władzy, czy w opozycji? Kasę i tak dostają, a poza kamerami - jest takie stare powiedzenie: ktoś komuś łba nie urwie.

No dobra - koniec lansu. :rotfl1: Już Wam nie przeszkadzam, bawcie się dalej :drink1:

Właściwie to mnie też te przepychanki nie interesują.
Mój kandydat na Prezydenta przepadł a dwaj pozostali na placu boju nie do końca mi odpowiadają.
Niestety naród tak fascynują wybory między dżumą a cholerą, że odebrałam dzisiaj kilkanaście telefonów od bliższych i dalszych, rodziny i znajomych agitujacych do głosowania na tego czy owego kandydata.
Bardziej natarczywi są wyborcy PADa. Śmieszna sprawa, kuzyn z którym nie rozmawiałam parę lat jutro przyjedzie pożyczyć wózek inwalidzki dla ojca.
CAŁA wieś idzie głosować na Dudę, ojca też zawiezie.
Mobilizacja pełna :think:
Za tę wiadomość podziękował(a): kokolidek, Mamma

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 2 LATO 04 Lip 2020 21:09 #718508

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3800
To ja z całkiem innej beczki, a raczej basenu. Zakupiłam basen intex 244/76 na RODos. Pytanie o pompę= musi być taka na stałe podłączona do basenu? bo od razu mi ktoś ją wiecieco. Są takie co to przyniosę z domu, podłączę łatwo (!!!), przefiltruję i zabiorę z sobą? nie umiem znaleźć.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 2 LATO 04 Lip 2020 21:18 #718511

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
W małych firmach wygląda to trochę inaczej ;) , ale znam kilka dużych, które bardzo szybko wycofały się np. z dotacji na pracowników w związku z obniżeniem wymiaru czasu pracy.
Przykład: księgowość, Hr, finanse. Swoje muszą zrobić a wymiar czasu pracy obniżony o 20% i brak nadgodzin. Skutek; 4 dni pracy zamiast 5-ciu, praca bez nadgodzin, za to duża premia w koszty, bo praca musi być wykonana.

Sprawy wydają się proste w przypadku kilkuosobowych działalności w większych już tak łatwo nie jest.
Natomiast prawo podatkowe w Polsce i tak jest interpretacyjne a nie literalne.
Nie mam zamiaru rozwodzić się w tym temacie, ale tarcze zawierają dużo nieścisłości i wielu, mimo wszystko może się na nich przejechać.

A co do zmian w opodatkowaniu, to bardzo ubolewam nad mięczakami :placze:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 04 Lip 2020 21:23 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): kokolidek

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 2 LATO 04 Lip 2020 21:45 #718518

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
whitedame wrote:
kokolidek wrote:

Właściwie to mnie też te przepychanki nie interesują.
Mój kandydat na Prezydenta przepadł a dwaj pozostali na placu boju nie do końca mi odpowiadają.
Niestety naród tak fascynują wybory między dżumą a cholerą, że odebrałam dzisiaj kilkanaście telefonów od bliższych i dalszych, rodziny i znajomych agitujacych do głosowania na tego czy owego kandydata.
Bardziej natarczywi są wyborcy PADa. Śmieszna sprawa, kuzyn z którym nie rozmawiałam parę lat jutro przyjedzie pożyczyć wózek inwalidzki dla ojca.
CAŁA wieś idzie głosować na Dudę, ojca też zawiezie.
Mobilizacja pełna :think:

Oj, koleżanko dobrze prawisz. Cholera czy dżuma...a co daje większą szansę na przeżycie :think:
Marlena
Ostatnio zmieniany: 04 Lip 2020 21:49 przez Mamma.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 2 LATO 04 Lip 2020 21:51 #718520

• kokolidek
  • kokolidek's Avatar
whitedame wrote:
Gwoli uściślenia:
drewno opałowe – z 8% do 23%.

Tutaj mamy inną sytuację. Od 1 lipca 2020 r. w związku z tym, że w świetle obowiązujących przepisów drewno opałowe nie zostało wymienione w żadnym z załączników do ustawy VAT zawierających wykaz towarów opodatkowanych obniżoną stawką VAT, podlega ono opodatkowaniu 23% stawką VAT.

Tutaj nie mamy zmiany stawki vat, mamy sytuację taką, że nie ma go wśród towarów z obniżoną stawką. Więc zadziałała zasada, że jak nie obniżona to podstawowa.
Więc trzeba trochę poczekać, bo na dzień dzisiejszy nie wiadomo czy to świadomy zabieg czy przeoczenie. Jak znam życie i podatki to czeka nas kilka nowelizacji. Ewentualnie poszukać na stronie sejmu uzasadnienia do zmian (ale na to w tym oszołomstwie to nie mam czasu, doba ma za mało godzin, niestety, tarcze, subwencje itd ). Ale jak na coś natrafię to wrzucę informację.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 2 LATO 04 Lip 2020 21:54 #718521

• Rzepka
  • Rzepka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1560
gałązka, z basenem nie pomogę, nie znam się na tym,, na działce mam zgromadzone ponad dwa metry sześćcienne deszczówki w mauzerach, beczkach, wiadrach, w ostatniej chwili uchroniłam wanienkę do mycia, sądzicie, że mogę o oczko wnioskować. ;) :drink1:
Każdy wybierze, jak uważa, ale szlag mnie trafia, jak słyszę, że dla Seniorów 60+ wybory są zupełnie bezpieczne, corona wypłaszczona, ba, prawie jej nie ma, widzimy codzienne komunikaty, czy w przypadku zachorowań Premier rządu weźmie odpowiedzialność za swoje słowa, czy też znów będą wyrwane z „ konstekstu” :devil1:
Z uwagi na wiek, żywo mnie to interesuje, zastanawiam się, czy to nie celowa polityka, mniej emerytów, mniej comiesięcznych wypłat, może ci wytrwali doczekają nawet tych czternastych, piętnastych, dwudziestych....

Pozdrawiam Irena

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 2 LATO 04 Lip 2020 21:57 #718523

• kokolidek
  • kokolidek's Avatar
whitedame wrote:
A teraz pytanie ciekawostka.
Jeśli zamówię pizzę z owocami morza a mój M z wieprzowiną to w jakiej stawce będzie dowóz tych pizz?

:jeez:

No tutaj nie musisz się martwić - transport to odrębna usługa. :rotfl1: Osobiście nie widziałam nigdy na paragonie usługi transportowej. Zamawiam tam, gdzie dowóz gratis :happy:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.769 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum