TEMAT: Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 2 LATO

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 2 LATO 04 Lip 2020 22:03 #718524

• Zefirka
  • Zefirka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1652
Rzepka wrote:

Z uwagi na wiek, żywo mnie to interesuje, zastanawiam się, czy to nie celowa polityka, mniej emerytów, mniej comiesięcznych wypłat, może ci wytrwali doczekają nawet tych czternastych, piętnastych, dwudziestych....

Raczej chodzi o wybory. Ludzie starsi głosowali w większości za Dudą. Chcą zachęcić tych co nie głosowali do wzięcia udziału w drugiej turze. Stąd też te udogodnienia: 60+ mają głosować bez kolejki.
Wiedźmowata
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 2 LATO 04 Lip 2020 22:12 #718526

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17541
Może ktoś z Was będzie wiedział czemu mojej Babci nie
ma na karcie do głosowania.
Fakt od dawna nie głosowała ale to nie powód by jej nie było.
Sąsiadka mi doniosła akurat jest w komisji.
Jestem przekornym człowiekiem skoro ją pominięto to jak mogę upomnieć się o jej prawa?
Ostatnio zmieniany: 04 Lip 2020 22:13 przez whitedame.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 2 LATO 04 Lip 2020 22:15 #718527

• kokolidek
  • kokolidek's Avatar
Mamma wrote:
ale tarcze zawierają dużo nieścisłości i wielu, mimo wszystko może się na nich przejechać.

Nieścisłości? Tam miejscami jest taki bełkot, że sam autor nie wie co napisał :coffe: . Ale cóż, musimy czekać, aż sobie przypomni, co chciał napisać :mad2: .

Oczywiście, że wielu się przejedzie, często na własne życzenie. Ale też z powodu nieprecyzyjnych przepisów.

Ale u nas z podatkami zawsze był cyrk:

W okresie międzywojennym była ustalona stawka podatku obrotowego z tytułu sprzedaży ryb. Nagle władza się zorientowała, że rozwinął się eksport raków do Francji, a na raki stawki podatku nie było. I co? Rząd sobie poradzi, minister finansów rozporządzeniem wprowadził przepis, że:
"NA POTRZEBY USTAWY PODATKOWEJ RAK JEST RYBĄ".

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 2 LATO 04 Lip 2020 22:19 #718532

• Rzepka
  • Rzepka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1560
Ewuśka, doskonale o tym wiem, ale nie mieści mi się w głowie, że można grać ludzkim życiem, ot wyszło z sondaży, że w pierwszej turze część emerytów została w domu, no i teraz będą na wagę złota, a raczej pałacu prezydenckiego :teach:
Czy można zaufać takim ludziom :mad2:

Pozdrawiam Irena
Za tę wiadomość podziękował(a): kokolidek

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 2 LATO 04 Lip 2020 22:20 #718533

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Upsss...to teraz już wiadomo, skąd tak duże poparcie. Ciekawe ilu takich "ukrytych" wyborców jest w Polsce.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 2 LATO 04 Lip 2020 22:24 #718535

• kokolidek
  • kokolidek's Avatar
Zefirka wrote:
Stąd też te udogodnienia: 60+ mają głosować bez kolejki.

Naprawdę? Może się skuszę :rotfl1:

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 2 LATO 04 Lip 2020 22:32 #718537

• kokolidek
  • kokolidek's Avatar
whitedame wrote:
Może ktoś z Was będzie wiedział czemu mojej Babci nie
ma na karcie do głosowania.
Fakt od dawna nie głosowała ale to nie powód by jej nie było.
Sąsiadka mi doniosła akurat jest w komisji.
Jestem przekornym człowiekiem skoro ją pominięto to jak mogę upomnieć się o jej prawa?

Czemu to nie wiem, pewnie w gminie jak przenosili do systemu to nie wykazali babci w ewidencji zameldowanych. A jak "upomnieć się" "
Jak dopisać się do rejestru wyborców
Rejestr wyborców jest listą, na której znajdują się stali wyborcy. To przede wszystkim osoby zameldowane w danym miejscu, ale nie tylko. Mogą znaleźć się na niej również osoby, które na co dzień mieszkają w innym miejscu niż mają meldunek.

By dopisać się do rejestru wyborców, należy wypełnić wniosek o wpisanie do rejestru wyborców oraz deklarację, że w danym miejscu faktycznie mieszkamy na stałe. Podkreślmy, że po jednorazowym wpisaniu do rejestru wyborców zostaje się w nim na stałe.

Dokumenty można dostarczyć osobiście do urzędu gminy, na terenie której chcemy głosować lub przez internet. W tym drugim przypadku możemy to zrobić za pośrednictwem portalu GOV.PL w dziale "meldunek i wybory" - potrzebujemy też profilu zaufanego, który potwierdzi naszą tożsamość.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 2 LATO 04 Lip 2020 22:35 #718541

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
kokolidek wrote:
Zefirka wrote:
Stąd też te udogodnienia: 60+ mają głosować bez kolejki.

Naprawdę? Może się skuszę :rotfl1:

Szlag, nawet na to się nie łapię

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 2 LATO 04 Lip 2020 22:38 #718542

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
Dobra, pomidorkami chcę się pochwalić.
Równo pod folią i w gruncie Gold Nugets i Pinokio zaczynają:

20200704_204426.jpg

20200704_204241.jpg
Ostatnio zmieniany: 04 Lip 2020 22:39 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): kokolidek, ewakatarzyna

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 2 LATO 04 Lip 2020 22:41 #718544

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
A to Kozulki w niskich efkach od Tereni i MagdziM:

20200704_204301.jpg

20200704_204308.jpg

20200704_204316-2.jpg

20200704_204326-2.jpg

20200704_204433.jpg

20200704_204440.jpg

20200704_204453.jpg
Ostatnio zmieniany: 04 Lip 2020 22:58 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): kokolidek, ewakatarzyna

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 2 LATO 04 Lip 2020 22:42 #718547

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
No cudo, szczególnie ten Gold Nugets. Czy już mogę zrobić rezerwację nasionek :whistle:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 2 LATO 04 Lip 2020 22:44 #718550

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
No pewnie, dla przyjaciół będzie wszystko.
Kozulki znów nie weszły.
8 zdjęć wstawiałam.
Ostatnio zmieniany: 04 Lip 2020 22:46 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 2 LATO 05 Lip 2020 08:32 #718567

• Zefirka
  • Zefirka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1652
Rzepka wrote:
nie mieści mi się w głowie, że można grać ludzkim życiem, ot wyszło z sondaży, że w pierwszej turze część emerytów została w domu, no i teraz będą na wagę złota, a raczej pałacu prezydenckiego :teach:
Czy można zaufać takim ludziom :mad2:

Ja tym ludziom już od dawna nie ufam. Sami sobie na ten brak zaufania ciężko zapracowali.
Wiedźmowata
Za tę wiadomość podziękował(a): Rzepka

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 2 LATO 05 Lip 2020 09:56 #718585

• newrom
  • newrom's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
kokolidek wrote:
Tutaj mamy inną sytuację. Od 1 lipca 2020 r. w związku z tym, że w świetle obowiązujących przepisów drewno opałowe nie zostało wymienione w żadnym z załączników do ustawy VAT zawierających wykaz towarów opodatkowanych obniżoną stawką VAT, podlega ono opodatkowaniu 23% stawką VAT.

Tutaj nie mamy zmiany stawki vat, mamy sytuację taką, że nie ma go wśród towarów z obniżoną stawką. Więc zadziałała zasada, że jak nie obniżona to podstawowa.
Więc trzeba trochę poczekać, bo na dzień dzisiejszy nie wiadomo czy to świadomy zabieg czy przeoczenie.

Czyli zwiększono podatek na drewno opałowe, tyle że zrobiono to usuwając go z listy towarów o obniżonej stawce. Ludzkie pany..
Propaganda tłumaczy że podwyżki nie było, a jak wprowadzają nowy podatek. To mówią że to jest opłata/danina czy jakiś inny eufemizm. A AFAIR ponad trzydzieści podatków pojawiło się za pisu.
Swoją drogą wczoraj się przypadkiem dowiedziałem że drewno opałowe podrożało od stycznie i to sporo. Trzeba sobie powoli przypominać pojęcie "hiperinflacja".
Podniesienie stawki na owoce morza pewnie zaboli tych co jedzą morskie robaki, niedawno widziałem w sklepie tę karmę dla biedaków i cena była niższa niż za schabowego. Zresztą każde podniesienie podatków to bandytyzm.

PS. podobno w dwudziestu gminach z najwyższym poparciem dla Andrzeja D. będzie ułaskawione po jednym pedofilu i jednym urzędniku który łamał prawo. Tak że warto rozważyć czy się nie opłaca (oczywiście krakówek i warszawka są skreślone z listy zawodników do nagrody) ;P

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 2 LATO 05 Lip 2020 10:13 #718594

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Nie wyrażaj się. " Co wolno wojewodzie, to...itd". Krakowska inteligencja moze obrażać mieszkańców niepokornych miast , my jako plebs nie.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 2 LATO 05 Lip 2020 10:29 #718599

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Romku jak zwykle paskudny malkontent z Ciebie wylazł. Spójrz na to z innej strony. Olej jest tani, staniała musztarda, ocet tani zawsze był, możesz teraz bez szkody dla budżetu domowego robić sos winegret. Zwykłe kartofle polane takim sosem smakują co najmniej europejsko ba, ma nawet światowo. :)
newrom wrote:
PS. podobno w dwudziestu gminach z najwyższym poparciem dla Andrzeja D. będzie ułaskawione po jednym pedofilu i jednym urzędniku który łamał prawo.
Ja już mam nawet piewszego kandydata, takie 2 w 1 www.fakt.pl/wydarzenia/polityka/wyszkow-...-go-z-partoo/y2slxpe

Będzie nagroda jak nic :devil1:

Oto oficjalne wyniki z Wyszkowie, potwierdzone przez PKW:

Andrzej Sebastian DUDA - 51,05% (10 407 głosów)
Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI - 22,73% (4 633 głosów)
Szymon Franciszek HOŁOWNIA - 12,67% (2 583 głosów)
Krzysztof BOSAK - 9,09% (1 854 głosów)
Władysław Marcin KOSINIAK-KAMYSZ - 2,22% (453 głosów)
Robert BIEDROŃ - 1,44% (294 głosów)
Stanisław Józef ŻÓŁTEK - 0,23% (46 głosów)
Marek JAKUBIAK - 0,19% (39 głosów)
Paweł Jan TANAJNO - 0,16% (32 głosów)
Mirosław Mariusz PIOTROWSKI - 0,13% (27 głosów)
Waldemar Włodzimierz WITKOWSKI - 0,09% (18 głosów)
Ostatnio zmieniany: 05 Lip 2020 10:44 przez KaLo.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 2 LATO 05 Lip 2020 10:42 #718604

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7721
newrom wrote:
PS. podobno w dwudziestu gminach z najwyższym poparciem dla Andrzeja D. będzie ułaskawione po jednym pedofilu i jednym urzędniku który łamał prawo. Tak że warto rozważyć czy się nie opłaca (oczywiście krakówek i warszawka są skreślone z listy zawodników do nagrody) ;P
Ja już mam nawet piewszego kandydata, takie 2 w 1 www.fakt.pl/wydarzenia/polityka/wyszkow-...-go-z-partoo/y2slxpe

Będzie nagroda jak nic :devil1:

Oto oficjalne wyniki z Wyszkowie, potwierdzone przez PKW:

Andrzej Sebastian DUDA - 51,05% (10 407 głosów)
Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI - 22,73% (4 633 głosów)
Szymon Franciszek HOŁOWNIA - 12,67% (2 583 głosów)
Krzysztof BOSAK - 9,09% (1 854 głosów)
Władysław Marcin KOSINIAK-KAMYSZ - 2,22% (453 głosów)
Robert BIEDROŃ - 1,44% (294 głosów)
Stanisław Józef ŻÓŁTEK - 0,23% (46 głosów)
Marek JAKUBIAK - 0,19% (39 głosów)
Paweł Jan TANAJNO - 0,16% (32 głosów)
Mirosław Mariusz PIOTROWSKI - 0,13% (27 głosów)
Waldemar Włodzimierz WITKOWSKI - 0,09% (18 głosów)

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 2 LATO 05 Lip 2020 11:01 #718609

• newrom
  • newrom's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Przepraszam, zachowałem się jak gówniarz. Obiecuję że to było po raz przedostatni. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to że dłużej mieszkałem w Krakowie niż długopis. :P

Sos winegret?! Nie będą mi dawać obcej paszy! Ziemniaki z masłem i kwaśnym mlekiem. To jest to!
A co do musztardy to wczoraj zrobiłem grilla specjalnie żeby zaoszczędzić używając musztardy, dopiero po zjedzeniu ostatniego szaszłyka dotarło do mnie że narobiłem strat. Musztarda kupiona jeszcze z VATem 23%! Powinienem kupić z vatem 8%! :-D

Olej tani? Wczoraj widziałem butelkę 0,5L (albo i mniej) za ~30zł. I to w biedrze, a nie w delikatesach dla hipsterów.
Nawet powrócił pomysł zakupu wyciskarki oleju z nasion.

Edit, jeszcze pocztówka z Krakowa ;-)
Ostatnio zmieniany: 05 Lip 2020 11:51 przez newrom.
Za tę wiadomość podziękował(a): zielonajagoda, CHI, anaka, Zefirka

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.804 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum