TEMAT: Mamma mia herbu zielona pietruszka znów wiosna.

Mamma mia herbu zielona pietruszka znów wiosna. 14 Sty 2022 09:23 #788929

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7721
"Mój mąż" z anegdotki pewnie był lekarzem bo oni też "bez zmieszania" wiadomosci.wp.pl/szpitale-ujawnily-covid...lo-6725927306894304a
Ta dmuchana pandemia będzie trwała bo trwa mać.

Kawę już piliście?
Ostatnio zmieniany: 14 Sty 2022 11:58 przez KaLo.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, bietkae, Herbatnik, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Mamma mia herbu zielona pietruszka znów wiosna. 14 Sty 2022 13:04 #788945

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21384
Nawet słuchać mi się nie chce...

Przyjdą nowe stawki dopłat (PROW), to się obudzą...

Na razie "się obśmiałam" - będą dodatkowe dopłaty
AŻ 40 zł do ha.
Do 30 ha max.
Co daje max 1200 zł/rok.
Miesięcznie 100 zł...

NA GOSPODARSTWO EXTRA. Normalnie rozpusta...

Edit:
Pomyliłam z propozycjami i musiałam poprawić...
Ostatnio zmieniany: 14 Sty 2022 13:12 przez CHI.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Mamma, Herbatnik, ewakatarzyna, Babcia Ala

Mamma mia herbu zielona pietruszka znów wiosna. 14 Sty 2022 16:52 #788968

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8152
Ja to się czasami upajam widokiem........wszystkie teorie spiskowe które miały być bujdą na resorach się sprawdzają. Mina gamoni w rodzinie wzdłuż i wszerz , którzy mieli mnie za głupca bezcenna. Tak zdecydowanie dla takich chwil warto żyć ! :happy: Na argumenty podane nie potrafią w żaden racjonalny sposób odpowiedzieć. Pamiętna scena gdzie występuje Roman Wilhelmi i Wojciech Pokora. Końcowa. Mowa tutaj o Karierze Nikodema Dyzmy autorstwa Tadeusza Dołęgi-Mostowicza. Pamiętna. Ponadczasowa. Smutna. Książka jeszcze lepsza. Ludzie wolą wierzyć w kłamstwa typu wina Tuska/ czy Putina , okłamują sami siebie, bo nie chcą poczuć się zwyczajnie głupcami, naiwniakami czy wręcz frajerami. Propaganda w telewizji publicznej osiągnęła poziom przewyższający czasy komuny. Z jednej strony nie ma pieniędzy na nic, z drugiej strony rozdawnictwo. Kłamać o też trzeba umieć/ i dobry kłamca musi mieć rewelacyjną pamięć , musi wiedzieć co gadał poprzednio żeby się nie pomylić. Nawet tego nie potrafią. Dotyczy to nie tylko stanu faktycznego gospodarki/ finansów ale także pandemii. Teorie zmieniane według rozkazów z góry. Trochu śmieszno, trochu straszno można było by powiedzieć żeby nie szło o ludzkie życie, istnienie , egzystencję milionów.
Robert
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, CHI, bietkae, Mamma, Zygowa, ewakatarzyna

Mamma mia herbu zielona pietruszka znów wiosna. 14 Sty 2022 19:43 #788979

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17537
To w każdej dziedzinie tak jest.
Ci, którzy dali się nabrać będą za wszelką cenę bronić swej racji by nie wyjść na idiotów.
Przyznać się do pomyłki? Trzeba mieć klasę. :oops:

Ciekawe historie z naszymi skoczkami raz im testy wykazały raz nie....
Na świecie już od dawna wiadomo, że te testy goo..o warte ale u nas ważne.
Na świecie zapędzają się do tego, że przyrównują koronkę ze zwykłą grypą a u nas..... szpitale koronkowe co i rusz.
No ale jak się patrzy na te apanaże służb.... to którz podcinałby gardło kurce znoszącej złote jaja.

No i te tłumaczenia, dla dobra ogółu daj się zaszczepić.
Może dla dobra cukrzyków nie jedzmy cukru, alkoholików nie pijmy alkoholu.

www.facebook.com/piotr.socha.96/videos/493262925481281/

Na to ostatnie ja się nie zgodzę, tej rzeczywistości "biez poł litra nie rozbieriosz"

Po co ja kiedyś się uczyłam?
Trzeba było kamienie tłuc a tak to słucham Vateusza i nic mi się nie zgadza.

W statystykach zachorowań na crown też mi wyszły machloje.
A filmów z ludźmi, którzy czarno na białym je obnażali już nie ma.
Pousuwane, bo prawda jest tylko jedna.
A tego, że król nagi nikt nie zauważa, szczególnie jeśli poszedł w jego ślady.
Ostatnio zmieniany: 14 Sty 2022 21:40 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Mamma, Herbatnik, Zygowa, ewakatarzyna

Mamma mia herbu zielona pietruszka znów wiosna. 14 Sty 2022 20:21 #788981

• newrom
  • newrom's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
niepatrz.jpg

Mamma mia herbu zielona pietruszka znów wiosna. 14 Sty 2022 20:48 #788989

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
A ja dawno tak prawdziwego.

I to jest prawdziwa skala...
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 14 Sty 2022 21:04 przez Mamma.

Mamma mia herbu zielona pietruszka znów wiosna. 14 Sty 2022 21:11 #788997

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
Teoria Manipulacji Noama Chomsky'ego:

1. Rozpraszanie uwagi:
Kluczowym elementem kontroli społecznej jest odwrócenie uwagi od istotnych spraw i zmian dokonywanych przez polityczne i ekonomiczne elity, poprzez ciągłe rozpraszanie uwagi i zalew opinii publicznej nieistotnymi informacjami. Strategia odwrócenia uwagi jest kluczowa, aby zapobiegać zainteresowaniu społeczeństwa podstawową wiedzą z zakresu nauki, ekonomii, psychologii, neurobiologii i cybernetyki.
„Utrzymuj opinię publiczną odwróconą od realnych problemów społecznych, poprzez zniewolenie nieważnymi sprawami. Społeczeństwo musi być cały czas bardzo zajęte, bez czasu na myślenie”.

2. Wygeneruj problem i zaproponuj rozwiązanie:
Ta metoda jest również określana jako „problem – reakcja – rozwiązanie”. Stwórz taką sytuację (problem), która wywoła u odbiorców żądanie podjęcia natychmiastowych kroków, mających na celu rozwiązanie problemu lub zapobieganie mu w przyszłości. Na przykład: pozwól, by rozprzestrzeniła się przemoc, aby społeczeństwo zgodziło się na zaostrzenie norm prawnych w ochronie własnego bezpieczeństwa, za cenę swojej wolności. Wykreuj kryzys ekonomiczny, aby usprawiedliwić radykalne cięcia świadczeń socjalnych.

3. Zmiany wprowadzaj stopniowo:
Nie wprowadzaj radykalnych zmian drastycznie lecz stopniowo, przesuwaj granicę wytrzymałości i akceptacji krok po kroku, aż do granic wytrzymałości, rozbijając zmiany na kolejne lata. W ten sposób przeforsowano radykalne zmiany społeczno-ekonomiczne latach 80. i 90., które doprowadziły do ukształtowania się ekonomii neoliberalnej: minimum świadczeń, prywatyzacja, niepewność jutra, elastyczność zatrudnienia, masowe bezrobocie, wypłaty na niskim poziomie, brak gwarancji godnego zarobku – wprowadzenie takich zmian jednocześnie wywołałoby rewolucję.

4. Strategia odroczenia:
Kolejny sposób na wprowadzenie niemile widzianej zmiany to przedstawienie jej jako „bolesnej konieczności”, którą koniecznie będziemy musieli wprowadzić w przyszłości.
Ludziom łatwiej jest zaakceptować widmo przyszłego poświęcenie, niż wprowadzić zmianę od razu. Ponadto społeczeństwa mają tendencję do naiwnej wiary, że „wszystko będzie dobrze” i że być może uda się uniknąć poświęcenia. Taka strategia daje więcej czasu na oswojenie się ze świadomością zmiany, a także przyjęcie jej w atmosferze rezygnacji, kiedy przyjdzie czas by wcielić ją w życie.

5. Mów do społeczeństwa jak do dziecka:
Większość reklam i komunikatów kierowanych do opinii publicznej wykorzystuje język oraz sposób argumentowania, jakiego używa się, przemawiając do dzieci lub osób umysłowo chorych, a więc uproszczony i wręcz infantylny. Im bardziej chcesz zamglić obraz rzeczywistości swojemu rozmówcy, tym bardziej staraj się infantylizować komunikat. Dlaczego?
„Jeśli będziesz mówić do osoby, jakby miała ona 12 lat, to po wpływem sugestii prawdopodobnie odpowie lub zareaguje bezkrytycznie, tak jakby rzeczywiście miała 12 lub mniej lat”.

6. Skup się na emocjach, a nie na racjonalności:
Wykorzystywanie emocji to klasyczna technika mająca na celu odstawienie racjonalnej analizy i zdrowego rozsądku jednostki na bok. Co więcej, użycie języka odpowiednio nacechowanego emocjonalnie daje możliwość podświadomego zaszczepienia idei, pragnień, lęków, niepokojów, impulsów, a przez to wywołanie określonych zachowań.

7. Utrzymuj ludzi w ignorancji:
Uczyń społeczeństwo niezdolnym do zrozumienia metod sprawowania kontroli.
„Edukacja oferowana niższym klasom musi być na tyle uboga i na przeciętnym poziomie, aby przepaść ignorancji pomiędzy niższymi a wyższymi klasami utrzymywała się, a techniki kontroli pozostawały niezrozumiałe dla niższych klas”.

8. Promuj przeciętność:
Spraw, aby społeczeństwo uwierzyło, że bycie głupim, wulgarnym i niewykształconym jest w porządku.

9. Wzmacniaj w ludziach poczucie winy:
Pozwól, aby jednostki uwierzyły, że są jedyną osobą winną swoich niepowodzeń przez niedostatek inteligencji, zdolności lub własnych starań. Dzięki temu, zamiast buntować się przeciwko systemowi ekonomicznemu, który stawia jednostkę w niekorzystnej sytuacji, będzie ona żyła w poczuciu winy i dewaluacji własnej wartości, prowadząc do depresji. W takim stanie osoba stanie się bierna i niezdolna do podejmowania działań mających na celu zmianę systemu. Bierność oznacza brak rewolucji.

10. Poznaj ludzi lepiej niż oni są w stanie poznać siebie:
Przez ostatnich 50 lat szybki postęp w nauce spowodował rosnącą przepaść pomiędzy zasobami wygenerowanej wiedzy a tym, co jest dostępne (i tłumaczone) dla szerokich mas. Dzięki biologii, neurobiologii i psychologii elity władzy są w stanie posiąść zaawansowaną wiedzę na temat jednostek, jak i społeczeństwa, co pozwala im poznać człowieka lepiej, niż on sam może znać siebie. Oznacza to, że będąc w posiadaniu tej wiedzy można mieć większą kontrolę nad jednostkami, niż one same nad sobą.
Ostatnio zmieniany: 14 Sty 2022 21:12 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek, CHI, Herbatnik, ewakatarzyna

Mamma mia herbu zielona pietruszka znów wiosna. 14 Sty 2022 21:40 #789001

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja tam wierzę, że będzie lepiej.

Przechwytywaniemor.jpg
:yummi:
Ostatnio zmieniany: 14 Sty 2022 21:40 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, CHI, Herbatnik, ewakatarzyna

Mamma mia herbu zielona pietruszka znów wiosna. 15 Sty 2022 11:01 #789013

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5231
...
FJFVnVgX0AAVcFB.jpeg
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Herbatnik, ewakatarzyna, Babcia Ala

Mamma mia herbu zielona pietruszka znów wiosna. 15 Sty 2022 12:58 #789020

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8228
wkraczamy w rok 2022 z nadzieją że będzie lepiej i ufamy że ktoś w końcu nas uratuje... a jak jest naprawdę ?

IMG_20220115_125416.png
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, CHI, Herbatnik, ewakatarzyna, renmanka

Mamma mia herbu zielona pietruszka znów wiosna. 15 Sty 2022 15:55 #789028

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
Naprawdę jest tak:
:idea1: Będziesz się bać, dopóki…

:idea1: Będziesz się bać opinii innych na swój temat, dopóki nie zobaczysz, że nie ma ona żadnego znaczenia. Wtedy skupisz się na tym, co masz do zrobienia, i będziesz wolny.

:idea1: Będziesz się bać braku pieniędzy, dopóki ich nie zarobisz, następnie nie stracisz, po czym nie zarobisz znowu. Wtedy dotrze do Ciebie, że to nie pieniądze, ale umiejętności dają poczucie bezpieczeństwa.

:idea1: Będziesz się bać samotności, dopóki nie zostaniesz porzucony. Wtedy zbudujesz taką relację z samym sobą, że nie będziesz musiał mieć kogoś innego, by czuć się kochanym i potrzebnym.

:idea1: Będziesz się bać, że nie będziesz mógł nic zrobić, dopóki nie stracisz nad czymś kontroli. Wtedy nauczysz się odpuszczać i przestaniesz chcieć zmieniać coś, czego nie możesz.

:idea1: Będziesz się bać, że nie spełnisz swoich marzeń, dopóki nie zobaczysz, że przez to ucieka Ci czas. Wtedy dotrze do Ciebie, że gorsze od porażki jest niepróbowanie, i zaczniesz działać.

:idea1: Będziesz się bać choroby, dopóki nie zobaczysz, że lęk jest najgorszą z nich, bo ma tylko symptomy bez prawdziwych przyczyn. Wtedy przestaniesz szukać powodów i zaczniesz znajdywać rozwiązania.

:idea1: Będziesz się bać ludzi, którzy mają od Ciebie więcej, dopóki nie zobaczysz, że są tacy sami jak Ty, tylko myślą inaczej. Wtedy zdecydujesz, czy chcesz sam mieć więcej.

:idea1: Będziesz się bać zostawienia partnera, z którym nie chcesz już być, dopóki nie zorientujesz się, że go oszukujesz. Wtedy zbierzesz się na szczerość i uwolnisz go od siebie, dając mu możliwość bycia z kimś, dla kogo będzie wartością.

:idea1: Będziesz się bać porzucenia pracy, dopóki nie zdasz sobie sprawy, że stoisz przez nią w miejscu. Wtedy wyjdziesz z pudełka komfortu i zdobędziesz nowe kompetencje.

:idea1: Będziesz się bać, że ktoś Ci zrobi krzywdę, dopóki nie zobaczysz, że sam ją sobie wyrządzasz takim myśleniem. Wtedy uwierzysz w siebie i zdobędziesz zasoby, które dadzą Ci większe możliwości.

Każdy z nas musi konfrontować się ze swoimi demonami. To nie jest kwestia czy, ale kiedy.
Twój czas jest ograniczony. Przestań go tracić.

Dr Mateusz Grzesiak
Ostatnio zmieniany: 15 Sty 2022 16:01 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Mamma, Herbatnik, ewakatarzyna, zwykły chłop, JaKasiula

Mamma mia herbu zielona pietruszka znów wiosna. 16 Sty 2022 10:54 #789074

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziś zjedzone, cóż szału nie było, kwaśny smak pomidorowy ale i tak o niebo lepsze od tureckiej tektury :tongue2:

20220116_091912.jpg
Ostatnio zmieniany: 16 Sty 2022 10:56 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Mamma, franki, Zygowa, ewakatarzyna, Babcia Ala

Mamma mia herbu zielona pietruszka znów wiosna. 16 Sty 2022 11:20 #789077

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Mamma mia herbu zielona pietruszka znów wiosna. 16 Sty 2022 11:58 #789080

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
Bardzo obawiam się, że przyjdzie teraz czas na słone rozliczenie społeczeństwa za to wszystko "dla naszego dobra". Jak nas podliczą za te: nieużyteczne respiratory, puste szpitale jednoimienne, szczypawki, testy, dodatki, pensje medyczne i inne cuda na kiju, to nie wiem czy się pozbieramy...
Ale ponieważ jestem optymistką, to; tfu, tfu, tfu...przez lewe ramię.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 16 Sty 2022 12:20 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Mamma mia herbu zielona pietruszka znów wiosna. 16 Sty 2022 12:22 #789084

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
Marlenko, przestałam się martwić co będzie.
Liczy się tu i teraz.
Mleko się rozlało i nie pozostaje nam nic innego jak obserwować kto i jak go sprzątnie.
Kompletnie nie zgadzam się tu z Piłsudzkim, który mówił żeby spróbować i tej metody ( głową w mur) jeśli inne metody zawiodą.
Szkoda głowy.

Zawsze można oprócz ośmiorniczek wzbogacić menu o kurczaka, chleb z serem i szynką :devil1:
FB_IMG_1642019493932.jpg

A ta metoda nawet mi się podoba, oszczędność wody jak się patrzy.
FB_IMG_1642197113561.jpg
Ostatnio zmieniany: 16 Sty 2022 12:25 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, ewakatarzyna, Zefirka, Babcia Ala

Mamma mia herbu zielona pietruszka znów wiosna. 16 Sty 2022 12:29 #789086

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
A propos chleba to właśnie wróciłam do pieczenia i to na drożdżach a nie zakwasie.
Chleb pyszny i bułki też.

20220109_102101.jpg

20220116_123132.jpg
Ostatnio zmieniany: 16 Sty 2022 12:32 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Mamma mia herbu zielona pietruszka znów wiosna. 16 Sty 2022 12:41 #789087

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
Beatko a co z Twoim Keto :ohmy:

Ja też przestałam się już dawno przejmować czymkolwiek.
Zielone na około już rośnie. A zimę spędziłam na studiowaniu odpowiednich lektur :)
1642333127917813498991000697346.jpg
Marlena
Ostatnio zmieniany: 16 Sty 2022 12:42 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Prządka, ewakatarzyna

Mamma mia herbu zielona pietruszka znów wiosna. 16 Sty 2022 13:22 #789089

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja nigdy nie byłam na ortodoksyjnym keto raczej na Low Carbie.
Bułki dla eMa a chleby orkiszowe lub mieszane w całości Ciocia zjada.
Ja nauczyłam obywać się bez chleba.
Czasami poprobuję.
Ostatnio zmieniany: 16 Sty 2022 13:23 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, Prządka, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.883 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum