Jak mawiał towarzysz Josif Wissarionowicz Dżugaszwili czyli Józef Stalin ,,Tam gdzie stanie żołnierz sowiecki, tam jest już związek radziecki ''. Związku radzieckiego co prawda już nie ma, ale myśl i postępowanie zostało, mało tego prześcignęli dawno sowietów w swoim krętactwie, matactwie i propagandzie. O godzinie 17. 00 w jedynej i słusznej telewizji/ kto jej nie ogląda tylko tevałeny to folksdojcz, kolaborant i spekulant, sabotażysta do wyboru do koloru/ pytali się ludzi na stacjach benzynowych o cenę paliwa. No ludzie myślałem, że śnię klepnąłem się w twarz , i nic ja widzę, że nie śnię, patrzę a to prawda była. Ludzie się cieszą, że paliwo jest tanie, bo kosztuje TYLKO ponad 5 zł.
Wyprane mózgi doszczętnie. Rano w radio trąbią o Wisławie Szymborskiej. Rocznica. Nu pozwolę sobie przypomnieć pewien wiersz :
Jeszcze dzwonek, ostry dzwonek w uszach brzmi.
Kto u progu? Z jaką wieścią, i tak wcześnie?
Nie chcę wiedzieć. Może ciągle jestem we śnie.
Nie podejdę, nie otworzę drzwi.
Czy to ranek na oknami, mroźna skra
tak oślepia, że dokoła patrzę łzami?
Czy to zegar tak zadudnił sekundami.
Czy to moje własne serce werbel gra?
Póki nikt z was nie wypowie pierwszych słów,
brak pewności jest nadzieją, towarzysze...
Milczę. Wiedzą, że to czego nie chcę słyszeć -
muszę czytać z pochylonych głów.
Jaki rozkaz przekazuje nam
na sztandarach rewolucji profil czwarty?
- Pod sztandarem rewolucji wzmacniać warty!
Wzmocnić warty u wszystkich bram!
Oto Partia - ludzkości wzrok.
Oto Partia: siła ludów i sumienie.
Nic nie pójdzie z jego życia w zapomnienie.
Jego Partia rozgarnia mrok.
Niewzruszony drukarski znak
drżenia ręki mej piszącej nie przekaże,
nie wykrzywi go ból, łza nie zmaże.
A to słusznie. A to nawet lepiej tak.
Niech żyje w naszej pamięci, niech żyje w niej wiecznie towarzysz Stalin, co usta miał czerwieńsze od malin. Jakich ja czasów dożyłem. Na Ukrainę premier pojechał i daje banderowcom jak ze swojego. Broń, drony i lekarstwa. Puk, puk panie premierze a dlaczego Polacy tego nie dostają ? Dziadki odchodzą od okienek w aptekach , bo nie stać ich na wykupienie pełnej recepty i za co za 40 lat ciężkiej pracy ? Kpina z ludzi i pogarda.