TEMAT: Tajemniczy ogród

Tajemniczy ogród 21 Lip 2025 12:19 #880888

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21215
Pięknie :hearts:
Marzą mi się takie kępy liliowców :oops:
Lilu,z wielką przyjemnością ogladam Twój ogród.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Tajemniczy ogród 21 Lip 2025 12:23 #880889

• Lilu
  • Lilu's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1007
Dziękuję i zapraszam ponownie.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, JaKasiula

Tajemniczy ogród 21 Lip 2025 13:56 #880892

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 90727
Lilu wrote:

Lilu, wszystko pięknie wygląda, ale moją uwagę oczywiście natychmiast przykuł piechol. Jakoś nie kojarzyłam, że masz ON-ka.
Ogród ogromny, z jednej strony można szaleć z sadzeniem, z drugiej - robota, robota, robota.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Tajemniczy ogród 21 Lip 2025 20:06 #880905

• Lilu
  • Lilu's Avatar
  • Gold Boarder
Mój piesior to już staruszek ale nadal dzielnie drepcze za swoją pańcią po ogrodzie a kiedy pani w domu to śpi w garażu bo tam mu chłodniej.Na stare lata zmądrzał i gdy widzi że biorę konewkę to kładzie się w miejscu gdzie ma mnie na oku i już nie biega za mną krok w krok,czeka aż pańcia się wyszaleje i można będzie pójść gdzieś w konkretnym celu.Ma już biedaczysko problemy z chodzeniem.

Jeśli chodzi o ogród to staram się maksymalnie ułatwiać sobie pracę i sadzę rośliny które nie wymagają ode mnie zbyt wiele opieki ale i tak trzeba się na dreptać.Cóż może i dobrze bo z nudów to głupie pomysły przychodzą do głowy, a ja lubię jak rośnie i kwitnie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Tajemniczy ogród 30 Lip 2025 12:49 #881400

• Lilu
  • Lilu's Avatar
  • Gold Boarder
Połowa lata za nami.Trzeba się śpieszyć z uwiecznieniem kwitnień żeby w zimie było czym się pocieszyć gdy na dworze zimno i buro.Lato w tym roku nie jest jakieś specjalnie urodziwe,chłodno i sucho,przynajmniej u mnie ale i tak cieszy że jest,więc korzystajmy jak najwięcej.

Najpiękniejsza z hortensji bukietowych Skyfall

I nareszcie dalie,zawsze czekam na nie z niecierpliwością

Ostatnio zmieniany: 30 Lip 2025 17:21 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Tajemniczy ogród 30 Lip 2025 17:25 #881410

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 90727
Lilu, jakie ogromnie i doskonale błękitne te Twoje ogrodówki! :supr3: :supr3: :supr3:
No klękajcie, narody po prostu.
Moje w górach też samoistnie niebieskie, lecz rozmiarem...nie dosięgają Twoim do pięt. ;)
A Ty jakoś je traktujesz siarczanem czy same z siebie tak?

Dalie też świetne, i jaki już dużo kwitnie. Cóż, słoneczny ogród, to jednak inna bajka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala, Lilu

Tajemniczy ogród 31 Lip 2025 11:07 #881437

• Lilu
  • Lilu's Avatar
  • Gold Boarder
Wszystkie hortensje w tym roku dostały na wiosnę siarczan amonu i pózniej jakiś nawóz wieloskładnikowy.A ogrodówki są niebieskie zawsze po prostu taka ziemia nawet kupione różowe są niebieskie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Babcia Ala

Tajemniczy ogród 05 Sie 2025 14:57 #881707

• Lilu
  • Lilu's Avatar
  • Gold Boarder
W ogrodzie nadal deficyt wilgoci. Sobotnio niedzielne burze jak zwykle przeszły bokiem i u nas deszczyk pokropił w niewielkich ilościach.Za to spektakl na niebie rozgrywał się niesamowity.Nadchodziła burza tuż przed wieczorem i zachodzące słońce przepięknie podświetlało chmury.

Kolory wprost szalone
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Babcia Ala, lusinda

Tajemniczy ogród 11 Sie 2025 11:25 #881974

• Lilu
  • Lilu's Avatar
  • Gold Boarder
Hortensje bukietowe w pełni kwitnienia.Ktoś mógłby powiedzieć że wszystkie mają takie same kwiaty co oczywiście jest nie prawdą.Różnią się pokrojem kwiatu,mają kwiatostany mniej i bardziej upakowane kwiatem.Kolor też nie jest jednolicie biały,są limonkowe i czysto białe.Najładniejsze są kiedy nabierają rumieńca albo całe różowieją.Co byśmy teraz podziwiali,kiedy liliowce już przekwitły,nie ma jak hortensje bukietowe kwiaty schyłku lata.Są jeszcze dalie, obok tych piękności też nie da się przejść obojętnie.

Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, Łatka, Babcia Ala

Tajemniczy ogród 12 Sie 2025 16:47 #882040

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Dobrego dnia :)
  • Otrzymane dziękuję: 4269
Przepiękne masz hortensje Lilu i jak bujnie kwitną! A przecież u Ciebie brakuje wody z nieba, jak sobie radzisz, chyba musisz dużo podlewać? Moje nie widziały deszczu cztery dni i już mdleją, dziś dostały po konewce wody pod nóżki.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilu

Tajemniczy ogród 13 Sie 2025 11:08 #882061

• Lilu
  • Lilu's Avatar
  • Gold Boarder
Hortensji w ogóle nie podlewam,jest ich po prostu za dużo studnia by mi wyschła.Powodzenie ich uprawy to zbieg różnych okoliczności.Od południa mają po sąsiedzku sadek u sąsiada a jeszcze dalej na południe wysokie drzewa,które nie zabierają im wody ale troszkę ocieniają i chronią przed wysuszającym wiatrem.Poza tym rosną dosyć gęsto i same ocieniają ziemię i utrzymują wilgoć.Podlewałam je gdy były jeszcze małe tuż po posadzeniu i ściółkowałam skoszoną trawą.Za to przed domem mam klomb z hortensjami i trawami a w pobliżu świerki tam muszę od czasu do czasu podlać,mimo to hortensje w tym roku mają kwiaty małe ale żyją na czym mi najbardziej zależy bo to duże już krzewy.Bardzo sucho u nas w tym roku a tu jeszcze słoneczko dogrzewa.

Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.379 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum