TEMAT: Kolorowy ogród Borowskiej

Kolorowy ogród Borowskiej 28 Lip 2026 22:46 #896351

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 109
Witajcie,

zaczynam przygodę z ogrodowym wątkiem na forum. Na początek próbne letnie fotografie, zobaczymy czy będą widoczne?
20250602_164358.jpg

20250604_130945.jpg

Bacia
Wyjątki (dozwolony użytek czyjegoś zdjęcia)

Cytat: Wolno wykorzystać fragment lub pomniejsze zdjęcie w celach edukacyjnych, krytycznych lub w analizach, o ile podasz imię autora i źródło.

Pozdrawiam Wszystkich,
Beata-Bacia
Ostatnio zmieniany: 28 Lip 2026 23:41 przez Borowska. Powód: poprawa 'wstaw'
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, Bobka, doras, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Kolorowy ogród Borowskiej 29 Lip 2026 08:21 #896358

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 98255
Widać, widać, piękny irys. "Ale to już było" chyba?
Piszesz, że do Twoich ulubieńców należą liliowce, "wkręciłam się" w nie stosunkowo niedawno, za to skutecznie, a że na pewno jeszcze u Ciebie kwitną, pokazuj, pokazuj aktualne zdjęcia piękności.
Popatrzyłam, że jesteś z okolic Łomży. Tam urodziła się w 1906 roku moja ukochana babcia (była również jakiś czas nauczycielką w tym mieście) , a w 1928 ojciec. Tak więc czuję się emocjonalnie związana, choć jestem wrocławianką, podobnie jak moje córki i wnuczki.

Południowy zachód pozdrawia serdecznie północny wschód. :flower1:
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka, Borowska

Kolorowy ogród Borowskiej 29 Lip 2026 09:36 #896359

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Dobrego dnia :)
  • Otrzymane dziękuję: 5927
Witaj :) Irys którego pokazujesz to chyba Loyalist?
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka, Borowska

Kolorowy ogród Borowskiej 29 Lip 2026 15:34 #896368

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Junior Boarder
Witam znawczynię irysów bródkowych :) :flower2: , a ja niedawno lekko 'wkręciłam' się w nie, ale nazwy irysków w notesiku.

Mirko, one młode sadzonki i kwitną dopiero drugi albo pierwszy sezon. Będę wdzięczna za podpowiedzi nazw niektórych tu zamieszczonych.

to z tego sezonu- pierwsze kwiaty

Beznazwyweaoik.jpg

Cytat: Wolno wykorzystać fragment lub pomniejsze zdjęcie w celach edukacyjnych, krytycznych lub w analizach, o ile podasz imię autora i źródło.

Pozdrawiam Wszystkich,
Beata-Bacia
Ostatnio zmieniany: 29 Lip 2026 20:35 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, ewakatarzyna, Bobka, lusinda

Kolorowy ogród Borowskiej 29 Lip 2026 15:41 #896369

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Junior Boarder
Północny wschód pozdrawia południowy ciepły zachód i zaprasza do odwiedzenia 'dzikiego' Podlasia. :)
No proszę, korzenie rodzinne z miasta Łomży! :drink1: tu urodziła się słynna aktorka pani Hanka Bielicka, którą spotkałam osobiście latem w kawiarence w Ciechocinku :P
Łatka wrote:

Piszesz, że do Twoich ulubieńców należą liliowce, "wkręciłam się" w nie stosunkowo niedawno, za to skutecznie, a że na pewno jeszcze u Ciebie kwitną, pokazuj, pokazuj aktualne zdjęcia piękności.

Zaczynam od słonecznych na teraz- To prezent od kolekcjonera i hodowcy liliowców, pana Romualda Ś.

DSC00810.jpg

DSC00809.jpg

DSC00812.jpg

DSC00811.jpg

DSC00818.jpg

DSC00814.jpg

DSC00818-2.jpg

Pozdrawiam Wszystkich,
Beata-Bacia
Ostatnio zmieniany: 29 Lip 2026 15:52 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, ewakatarzyna, zwykły chłop, Bobka, lusinda

Kolorowy ogród Borowskiej 29 Lip 2026 16:30 #896370

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Czy ja dobrze widzę, że hodujesz liliowce (i lilie) w balkonowych pojemnikach?
Lilie to tak, prócz "gruntowych" mam trochę w skrzyniach i donicach na tarasie, by mi pachniały , gdy na przykład jem letnią kolację (w sensie pory roku, nie temperatury potraw ;) ).
Ale liliowce?
Też kocham słoneczne barwy, piękne te przedstawione okazy.

Te łomżyńskie korzenie dość krótkie i poplątane, jak to w historiach rodzin z ubiegłego wieku, ojciec z moim kochanym dziadkiem (a właściwie swoim ojczymem, ale nigdy tak się nie traktowali, tylko jak krew z krwi) , z kolei Wielkopolaninem, wylądowali we Wrocławiu w sierpniu 1944, w obozie rzecz jasna.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Borowska

Kolorowy ogród Borowskiej 29 Lip 2026 16:38 #896371

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Junior Boarder
Wszędzie gdzie się da (duży balkon z mieszkania, na tarasie domku na Mazurach, itd) sadzę ulubione jednoroczne begonie, i oczywiście lilie i liliowce w donicach, skrzynkach, misach jak to widać na ujęciach.
Łatka wrote:
Widać, widać, piękny irys. "Ale to już było" chyba?

Zapytam bo nie łapię!, jak rozumieć to pytanie, czy że już kwitły w czerwcu irysy a Ty prosisz o fotki aktualnie kwitnących bylin, tak?

DSC00815.jpg

DSC00816.jpg

Pozdrawiam Wszystkich,
Beata-Bacia
Ostatnio zmieniany: 29 Lip 2026 17:40 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka, lusinda

Kolorowy ogród Borowskiej 29 Lip 2026 17:49 #896379

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Nie no, jeśli masz - z przyjemnością pooglądam zdjęcia irysów, nie tylko ja zapewne. Pytanie dotyczyło mojej wątpliwości, czy aby w pobliżu bieguna zimna nie kwitnie nadal jaki irys.
U mnie dawno odeszły do wspomnień, i to w obu ogrodach, oddalonych o 120 km w przestrzeni i o co najmniej o 3 tygodnie w wegetacji.
Ale wygląda na to, że i Ty masz rośliny w dwóch miejscach? to ma "plusy dodatnie i plusy ujemne", za klasykiem.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Borowska

Kolorowy ogród Borowskiej 29 Lip 2026 20:48 #896388

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Junior Boarder
:happy:Łatka wrote:
Nie no, jeśli masz-z przyjemnością pooglądam zdjęcia irysów, nie tylko ja zapewne. Pytanie dotyczyło mojej wątpliwości, czy aby w pobliżu bieguna zimna nie kwitnie nadal jaki irys.

:happy3: :happy: No niestety, polski biegun zimna to nie jest Norwegia czy północna Finlandia ale nawet tam różnica w kwitnieniu wynosi około jednego miesiąca.
Wstawiam bródkowe ale bez nazwy odmianowej! To młode sadzonki , takie zbieranie od dwu lat.

Beznazwy4444.jpg

Beznazwyboip.jpg

Beznazw.jpg

Beznazwyewaiyu.jpg

Beznazwy10000.jpg

Beznazwyppp.jpg

Beznazwyrrrrwew.jpg

Beznazwyttt.jpg

Beznazwywquy.jpg

Beznazwydddd.jpg

Beznazwyeee.jpg

Beznazwyhhh.jpg

Beznazwyttt-2.jpg

fff.jpg

Pozdrawiam Wszystkich,
Beata-Bacia
Ostatnio zmieniany: 29 Lip 2026 21:13 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, ewakatarzyna, Bobka, doras, lusinda

Kolorowy ogród Borowskiej 29 Lip 2026 21:06 #896391

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30642
Dobry wieczór witam nową koleżankę :)
Ciekawa jestem Twojego ogrodu.
Poproszę o kadry :)
Zaznaczam wątek. :comp:
Prawdziwy przyjaciel okazuje miłość przez cały czas i jest bratem, na którym można polegać w chwilach udręki.
2026 rok .

Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Kolorowy ogród Borowskiej 30 Lip 2026 10:24 #896404

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Junior Boarder
Upał nie sprzyja działaniom, popijam trzecią kawę Inkę z mlekiem i może wstawię kilka zdjęć z ogrodu :P

DSC00280.jpg

DSC00279.jpg

DSC00281.jpg

liliowce nowe poszły do gruntu w zeszłym sezonie.

459204298_439321279157859_4035055104587956494_n.jpg

DSC00255.jpg

DSC00223.jpg

DSC00225.jpg

DSC00439.jpg

DSC00224.jpg

DSC00260.jpg

DSC00261.jpg

DSC00262.jpg

DSC00257.jpg

DSC00238.jpg

DSC00429.jpg

Pozdrawiam Wszystkich,
Beata-Bacia
Ostatnio zmieniany: 30 Lip 2026 10:49 przez Borowska. Powód: dodawanie fotek
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Jan4, Łatka, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, lusinda

Kolorowy ogród Borowskiej 06 Sie 2026 22:56 #896732

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Junior Boarder
Witam! :)
Trwają teraz od miesiąca co najpilniejsze zabiegi zmniejszające liczebność bylin i krzewów. Karłowe formy świerka pospolitego przekazane znajomych na patio ogrodowe.
Niektóre wyrosły tak ogromne, że są skracane do minimum, tu trzmielina wielkolistna ,holenderska 'poszła' pod piłę i odbija teraz pomału młodymi przyrostami. Niskim krzewem stała się już kalina koralowa w odmianie o płaskich kwiatostanach oraz drugi gatunek- kalina hordowina.

Oddać powinnam też jesienią sporo kar piwonii odmianowych. Nie dajemy już rady, niestety. :(

763847745_122115993579380724_1870778389724345312_n.jpg

Pozdrawiam Wszystkich,
Beata-Bacia
Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2026 23:05 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, ewakatarzyna, zwykły chłop, lusinda

Kolorowy ogród Borowskiej 07 Sie 2026 06:01 #896738

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10994
Ech... ten brak sił. Wielu z nas to przechodzi. Ale pomimo smutku że ubywa nam roślin w ogrodzie, serce się raduje, że znajdują one nowy dom, cieszą oko i są ozdobą u innych.
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, ewakatarzyna, Borowska

Kolorowy ogród Borowskiej 07 Sie 2026 18:48 #896746

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Junior Boarder
Adasiu :) tak właśnie myśleliśmy kiedy pytaliśmy znajomych - kto chce zabrać ciekawe rośliny z naszego siedziska. Asia i Sławek dziękują nam za takie dary a my dwa razy tam po nasadzeniach się spotkaliśmy. :drink1:
Piszę na chybcika bo zapał od rana mam na porządki w domu. Pozdrawiam, do jutra. :P

Pozdrawiam Wszystkich,
Beata-Bacia
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, ewakatarzyna, zwykły chłop

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.366 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum