TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 02 Kwi 2012 21:27 #19925

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Mój chłop niestety na razie zdeklarowany nie-ogrodnik :flower:
Nawet kosiarkę widział tylko w sklepie, jak za nią płacił :rotfl1:

A gunnera chyba za trudna dla mnie na razie, ja przecież początkująca jestem :garden:
I cały z trudem uzyskany kompost bym musiała jej oddać, a reszta roślinek też by chciała :rotfl1:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 02 Kwi 2012 22:00 #19973

• Xellos
  • Xellos's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Demon
  • Otrzymane dziękuję: 21
Ja dla reszty kupiłem sztuczny nawóz :rotfl1: I wszystko spaliłem, więc w tym roku nie nawożę :coffe: Mają aż nadto :)
Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł :)

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 02 Kwi 2012 22:08 #19981

• gosia07
  • gosia07's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30
Wpadam z rewizytą :) Ja też zazdroszczę miejsca.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 02 Kwi 2012 22:30 #20005

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Paweł, u mnie tak bez nawozu się nie da, bo piach okrutny. Dlatego tak kompostu żałuję :rotfl1:

Gosiu witaj :bye:
Podobno muszę się szybko cieszyć tym miejscem, bo ani się obejrzę, a zrobi się ciasno :rotfl1:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 02 Kwi 2012 22:33 #20009

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Z Gunnerą się zgadzam, za trudna :silly:
Posadzisz, a kto namiot na zimę wystruga :whistle:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 02 Kwi 2012 22:40 #20016

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Otóż to! Tu jest wschód, Syberia prawie :hammer:

Bardzo tu dzisiaj miło, ale muszę spadać, to też coś zostawię kwiatowego, zeszłorocznego

DSCI0246.JPG

:bye:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 03 Kwi 2012 08:11 #20076

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Martuś mam nadzieję że tych latających już nie ma. Zmartwiłam się jak to coś u Ciebie się pokazało/
Moje zakupy - zostały przewrotnie w - samochodzie :rotfl1:
Jolu Pamelko. Ja mam sunię widocznie nie ogrodniczkę, choć uwielbia być na działce. Nie czepia się żadnej roślinki. A i o dziwo dołków nie kopie. Nawet już naumiała się którędy jej wolno chodzić :rotfl1: choć nie wiem jakim cudem ( no chyba że weźmie się pod uwagę ton mojego głosu) :rotfl1: :thanks: :ouch: A niestety właściciele psów psów narzekają niestety na podsikiwanie drzewek i iglaków. Znajomy do pół metra ma pożółknięte wszystkie iglaki. Wilczur Ramzes za to odpowiada. Kilka uschło całkowicie. Sunia to przynajmniej siknie punktowo.

A w ogóle popieram, zbiorowy szkółking jest bajecznie przyjemny.
Ostatnio zmieniany: 03 Kwi 2012 08:15 przez ulakonie.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 03 Kwi 2012 09:08 #20089

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Ula, no wreszcie do mnie dotarłaś :bye:

Mam nadzieję, że moja sunia będzie tak dobrze wychowana jak Twoja :rotfl1:
A wczorajszy wypad był super :kiss3:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 03 Kwi 2012 09:23 #20091

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Ulka jednakoż dostrzegam kilka istotnych różnic naszej działkowej sytuacji :silly:
Działka przydomowa i ROD to zasadnicza różnica w dostępności do roślin. Nigdy podczas mojej bytności w ogrodzie nic się nie stało, nad jeziorem także nie odnotowałam żadnych szkód, bo pies na oku cały czas ;)
Ale jakbyś tak zostawiła go dłuższy czas i dała większą swobodę :whistle:
Twoja sunia zapewne od małego w domu, moja zaadoptowana za schroniska. Nie wiem kto i czego ją uczył, wiem jedno musiała sobie radzić, bo długo niedojedzone zakopywała na gorsze czasy.
Moja waży pond 40 kg, ile Twoje maleństwo?
Same szkody spowodowane bieganiem takiego psa są nieporównywalnie większe.

To tak pokrótce :silly:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 03 Kwi 2012 12:55 #20164

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
No Jolu hii dlatego też mam małego psa. Z dużym to i wielki kłopot w mieszkaniu jest. jak Marta weźmie od szczeniaka psicę to jest szansa, ze ją trochę zdoła ułożyć.
Inna rzecz to i charakter psiaka. Jak mieli do mnie przyjść znajomi bałam się że jak przyjdą do mnie z suką to ta połamie mi tulipany i inne wyłażące z ziemi. Byłam w szoku jak siedzieliśmy w altanie bo zimno, suka na zewnątrz i - mieliśmy możliwość podglądu - albo leżała przy schodach albo poszła połazić po trawniku. Nigdy nie będę za psami samcami. One tylko by uciekały, przeszłam to w praktyce kundel Alilk, i podsikują co popadnie. Nie ma szans by taka tuja długo przetrwała obsikiwana. A psa nie ma szans oduczenia obsikiwania krzaczków.
W ogóle co ciekawe hihi znajomych suka ale i moja - nie załatwiły się ani razu na mojej działce :D:D:D dopiero po wyjściu z ogrodów. a pies samiec ekswłaściciela - zaraz po wyjściu za furkę musiał ją oznaczyć i kilka innych roślin przy okazji.

Wiesz Jolu, 2 czy 3 razy moja suka została sama na działce. Nic nie zostało ranne nic nie wykopane było choć naturą psa jamnikopochodzącego jest kopanie. Wiki uwielbia to. Ani jednej dziury nie było choć za każdym razem została na jakieś 3 godziny. Fakt miała zostawione jej własne rzeczy: leżanka i jakiś gnacik.

Martusia raczej póki co masz sporo czasu na nauczenie psiaka jak już będzie u Was choć trochę dobrego zachowania, o ile spasuje się jej hihihi charakterek. Więc szansa że nie poniszczy wszystkiego zawsze jest.
Ostatnio zmieniany: 03 Kwi 2012 21:54 przez ulakonie.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 03 Kwi 2012 14:15 #20197

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Bardzo interesująca dyskusja B) .
W końcu obie jesteście doświadczonymi właścicielkami psów od lat. Ja mogę na razie tylko o kotach się wypowiadać, ale wszystkie opinie chłonę i w swoim czasie będę robić z nich użytek :silly:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 03 Kwi 2012 17:58 #20256

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Ufff :jeez: . Troszkę się spracowałam :ouch:
Wszystkie rosnące nabytki w doniczkach, dziwaczki przesadzone, domowe opryskane na tarcznika na dworze, no i kawał trawy usunięty :evil: . Ale tego akurat nie pokażę, zdjęcie zrobię jutro, jak osiągnę połowę długości rabaty :woohoo: .
A dziś na przykład zaległe wczorajsze zakupy:

P4030025_2012-04-03.jpg

A tak przy okazji. Czy ktoś mógłby mnie oświecić, co to za roślinka, bo zapomniałam nazwy :hammer:

P4030026_2012-04-03.jpg

Nie widać dobrze na zdjęciu, ale kwiatuszki to jaśniutki odcień lila.

No i trochę mojej wiosny. Poletko odmianowych narcyzów:

P4030030_2012-04-03.jpg

Mam nadzieję, że zakwitną, bo jesienią napaliłam się na nie okrutnie :P
A to mój lilak:

P4030031_2012-04-03.jpg

Kwiatów na razie ani widu :whistle:

A tu mój jedyny powojnik, który wykazuje oznaki życia, Multi Blue:

P4030032.jpg

I na koniec kompozycja bratkowo-stokrotkowa w jedynie słusznych kolorach :rotfl1:

P4030034.jpg

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 03 Kwi 2012 19:00 #20272

• gosia07
  • gosia07's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30
Moje odmianowe narcyzy prawie wszystkie wyginęły .Stare odmiany są .

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 03 Kwi 2012 20:31 #20311

• Roma
  • Roma's Avatar
Zaszalałaś Marto z zakupami :eek3:
Posiałam dziwaczka dobre 10 dni temu i jeszcze ani jeden nie jest na wierzchu, czy to normalne? Martwię się czy cokolwiek z nich będzie :(

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 03 Kwi 2012 20:59 #20332

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Marta, ta roślinka to skrzydlinka, tak samo się rymuje... :)
Czy te rośliny to już w ramach miesięcznicowego prezentu? ;)

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 03 Kwi 2012 20:59 #20333

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Cześć Marta! Zaintrygowały mnie zdjęcia na otwarcie wątku - super ujęcie z lotu ptaka :search: Masz licencje pilota? prywatnego jeta? :silly:
Ogród ogromny, masz piękne pole do popisu - będzie cudnie jak otoczysz swój uroczy domek malowniczym ogrodem.. :flower2:
Pierwsze koty za płoty, trawnik jest, sporo roślinek już posadziłaś i przybywają kolejne - nie próżnujesz :bravo: I dobrze, bo wiosna to najlepszy czas na nasadzenia! grunt to rozsądny, solidny plan nasadzeń, choć pomyłki są nieunknione..każda z nas biega po ogrodzie z krzakami i zmienia koncepcję co jakiś czas :flower:
Powodzenia :bye:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 03 Kwi 2012 23:07 #20416

• Xellos
  • Xellos's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Demon
  • Otrzymane dziękuję: 21
Ciekawe co za narcyze posadziłaś :) Moje plagi zamarły, tak jak przemroziło im czubki tak wszystko stoi w miejscu. A miały być nieśmiertelne :rotfl1:
Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł :)

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 04 Kwi 2012 10:13 #20485

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosiu, to będzie ich pierwszy rok, więc mam nadzieję, że coś pooglądam :search: , o następnych latach na razie nie myślę :silly: . Najwyżej dosadzę, są dla mnie kwintesencją wiosny :flower2:

Romo, ja nie siałam dziwaczków, kupiłam kłącza w tesco. No i mają już po pół metra :whistle: .
Ale mam tylko trzy sztuki, a z siewu będzie tyle, ile się posieje. Niestety nie wiem, czy 10 dni to dużo, czy mało czasu na wschody dziwaczka.

Marto, dzięki za identyfikację :thanks:
No tak jakoś się wpisały w świętowanie miesięcznicy :rotfl1: . A jeszcze czekam na paczkę z Lilypolu, w której to są te liliowce, o które pytałam, czy w tym roku zakwitną :rotfl1:

Kasiu, witaj :bye:
Ja Twój ogród podglądałam po cichutku już na FO, ale ciągle nie mogę wyjść z podziwu, jak w dwa lata udało się zrobić tak wiele :bravo:
Licencji pilota nie mam ;) , chociaż latać lubię :silly: . Ale w tym locie nie uczestniczyłam ;)

Pawle, posadziłam narcyzy Papillon Blanc, Tiritomba, Cassata, Obdam, Curly, Repelete, Cheerfulness, Gigantic Star, Tahiti, Barret Browning, Flower Drift, Pink Charm, no i oczywiście Poeticus :woohoo:

Miałam ochotę jeszcze na karłowe, ale się trochę spóźniłam. Nic to, będą w tym roku :P
I nie miałabym nic przeciwko, żeby stały się plagą :rotfl1:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.506 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum