TEMAT: Ogród irysowy Ewy F.

Ogród irysowy Ewy F. 06 Mar 2016 13:00 #441964

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 579
_DSC4796.jpg

_DSC4798.jpg

_DSC4800.jpg

To z reporterskiego obowiązku zamieszczam zdjęcia zwiastunów wiosny . U mnie około tygodnia wcześniej niż w zeszłym roku kwitną krokusy, a w ubiegłym roku też mówiło się o wczesnej wiośnie.
Ostatnio zmieniany: 06 Mar 2016 13:08 przez ewa f.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Bozi, VERA, Krzysia, zanetatacz

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród irysowy Ewy F. 06 Mar 2016 16:19 #442026

• IwOnagn
  • IwOnagn's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Już przylaszczki? Jak to/ :whistle: :whistle: U mnie pączuszki maleńkie :evil: . Obeliski wystrzalowe, kolor co prawda nie mój, ale to co innego, pozdrawiam :drink1:

Ogród irysowy Ewy F. 07 Mar 2016 20:30 #442521

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Ewo,
Chwilę mi to zajęło, ale wracam z rewizytą :bye:
Ogród masz olbrzymi i jestem pełna podziwu jak konsekwentnie realizujesz zamierzenia na poszczególne rabaty i fragmenty ogrodu, dzieląc pracę na etapy. Piękny drzewostan i ten strumień....wszystko dodaje mu uroku, zazdroszczę pięknej miejscówki!
Kolekcję irysową obejrzałam z zainteresowaniem, może i mnie wreszcie chwyci? :think: Jak dotąd nie mam żadnych irysów w ogrodzie poza syberyjskimi, ale niektóre kolory faktycznie powalające...czy znasz może taką odmianę:

Nowe obeliski w kolorze Titchmarsh' blue bardzo szykowne :hearts:

Pozdrawiam serdecznie!
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 07 Mar 2016 20:30 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA

Ogród irysowy Ewy F. 07 Mar 2016 21:38 #442564

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Jestem bardzie ciekawa jak będą wyglądały te bladawce na tle takiego koloru.
Może być piorunujący efekt

Ogród irysowy Ewy F. 08 Mar 2016 07:58 #442622

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
Kasiu !Ty to potrafisz finezyjnych porównań użyć ! :lol: Gdzie moim obeliskom do Alana cudów !
Margo ! Ja muszę jednak zdementować ten kolor .To w żadnym przypadku nie blu !!!Kolor jest bardziej zielony. między morskim a turkusem.Coś aparat nawalił/ nie śmiem twierdzić ,ze M/.
Dziękuje Robaczku za wpis.Już nawet porównując zdjęcia z okresu mojej bytności na forum widać różnice w obszarze ,na którym ogroduję. Doszłam do końca działki i zagospodarowuję olszynkę i okolice strumienia. Jednocześnie z uwagi na rozrost krzewów zmieniam to ,co na rabatach wcześniej posadziłam.Staram się dyscyplinować, ale bez przerwy /i sensu/ coś dokupuję. Może dla usprawiedliwienia przy opisie rośliny robić dopisy zakup na doła i data. :happy: Oj ,żeby nie wyszło ,że jestem ciągle zdołowana .Co do iryska to raczej nie będę strzelać . A tak ogólnie ,to dobrze ,ze nie miałam pieniędzy na zagospodarowanie całościowe. Zmieniały się moje upodobania, nowe możliwości zakupu roślin się pojawiły, a poza tym najważniejsze to chyba gonić króliczka.

Ogród irysowy Ewy F. 08 Mar 2016 10:14 #442677

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Ewcia fajnie wyszły te obeliski :woohoo: pogratulować pomysłu i wykonania Panu mężowi :flower1:
Kolor ... kolorem :silly: u mnie by takie nie stanęły, ale Twój ogród to zupełnie inna bajka jest :woohoo: piękny, wielki, zróżnicowany i magiczny :hearts:
Masz rację, ze to systematyczne zagospodarowywanie przyniosło rewelacyjne efekty.

Ogród irysowy Ewy F. 09 Mar 2016 21:36 #443197

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Ale ja wcale nie twierdze, że to niebieski :)
Ale nadal uważam, że kolor jest rewelacyjny

Ogród irysowy Ewy F. 09 Mar 2016 22:09 #443216

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosiu ! Podobają mi się ,bo tak ładnie tną przestrzeń , a w okresie bezlistnym ma się na czym oko zatrzymać.Zobaczymy jak to będzie wyglądać w połączeniu z kwiatami .
Jolu !Obeliski miały skupiać uwagę ... i skupiają! . Oby tylko miały co podpierać. Poza tym jesteś :kiss3: Ja nie widzę nic niestosownego w wyrażaniu swoich ocen . Poza tym muszę zaprotestować , bo ogród mam zwyczajny,, nawet bardzo zwyczajny. Ale też jest mi bardzo potrzebny, bo tylko w nim mogę naprawdę odpoczywać pracując.I wszystko co w nim robię, to dla własnej przyjemności nie przejmując się zbytnio trendami.
Czekam na 3 paczki, ale niepokoją mnie niezbyt pochlebne opinie o liliach z Lilypolu . Czy coś zamawiałaś tam i potwierdzasz ?
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2

Ogród irysowy Ewy F. 09 Mar 2016 22:28 #443224

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Już M. takie solidne obeliski zrobił, by niejedną sowę czy nawet orła podparły :lol:
A nawet zadbał, by obeliski uwagę tychże sów i orłów przykuły! :rotfl1:
A ja, ja mogę odpowiedzieć? Lilie z Lilypolu były ładne, tak się złożyło ;) , że do mnie przyszła paczka ze zbiorowym zamówieniem, a martagony były jak byki, myślę, że moje nornice mają jedzenia na miesiąc! :lol:

Ogród irysowy Ewy F. 10 Mar 2016 10:27 #443342

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewcia z Lilypolu zamawiałam cebule jesienią i byłam zadowolona z ich jakości, a co tam z nich wyrośnie to się okaże ;)
Nie mam pojęcia, jak tam u nich przezimowały i co wysyłają, ale teraz oferta na cebule już z kiełkami i po promocyjnych cenach :wink4:

Masz racje, ze ogród niezbędny, aby odpocząć ... psychicznie odpocząć, ale fizycznie się zmęczyć :devil1: i o to chodzi.
Na co ja przeznaczałam popołudnia, kiedy nie miałam ogrodu :think: nie pamiętam :rotfl1: nooo może dzieci były młodsze i wymagały więcej uwagi :happy: to akurat jeszcze pamiętam :silly:

Ogród irysowy Ewy F. 10 Mar 2016 21:53 #443561

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Piękne, solidne obeliski, brawa dla wykonawcy :bravo: .
Uwagę skupiają, ale skoro taki był zamysł to jest dobrze.
Jeśli kolor Wam znudzi/opatrzy/zmieni/ się koncepcja, to kolorów w palecie nie brakuje ;) .
Do wielkości cebul z Lilypolu też nie mam uwag, wiadomo, że azjatki są mniejsze od orientpetów.
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

Ogród irysowy Ewy F. 13 Mar 2016 19:49 #444652

• strange
  • strange's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13
Piękna wiosna u Ciebie :)

Po przeczytaniu wątku z mojej strony jedno wielkie WOW :supr3:
Piękny, uporządkowany, przestrzenny ogród! Na zdjęciach bez chwastów- jak to się dzieje?

Do tego rośliny : irysy i lilie mogę podziwiać na zdjęciach ale hortensje, liliowce, róże....
To tego Olszynka - the Best :hearts:

Co prawda czasu zawsze mało ale spróbuje tu zaglądać regularnie.....
pozdrawiam serdecznie
SylwiaS

Ogród irysowy Ewy F. 21 Mar 2016 13:03 #447461

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
_DSC5031.jpg

_DSC5033.jpg

_DSC5037.jpg

_DSC5039.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2, Bozi, piotrek_ns, VERA, Krzysia, kwiatywewłosach

Ogród irysowy Ewy F. 21 Mar 2016 13:12 #447463

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Wiośni się , wiośni :woohoo: psze Pani :happy4:
Dobrze, że przypomniałaś, pszczoły miałam kupić, tylko ile :think:

Ogród irysowy Ewy F. 21 Mar 2016 13:25 #447465

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Ewuniu krokusy boskie u mnie jedna odmiana prawie wypadła , ale jesienią dokupię cebul

Ogród irysowy Ewy F. 21 Mar 2016 13:42 #447477

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu ! U mnie dzisiaj cieplutko , więc zaraz pędzę do ogrodu. Z Lilypolu nadal nie mam paczki, natomiast clematisy w ilości 12 sztuk już dawno przyszły i trzymam w chłodniejszym pomieszczeniu, bo mają listki.
Martusiu ! Siwy dym u Ciebie wytwornie sobie spływa z malutkiego ogniska . U mnie jak z parowozu.Zdecydowana utylizacja !
Elu !Teraz mam nieciekawe zajęcie . Rozkładam między rośliny przegniły nawóz.Myślę,że okażą w odpowiednim czasie swoją wdzięczność.Taką jak dzisiaj wiosnę do lubię !
Sylwia !Ziela nie fotografuję, ale tez nie rozpaczam jak trochę się pojawi. Kryzys to jest pod koniec czerwca .Cały czas coś zmieniam , ale niestety ma to ścisły związek z większą ilością pracy. Kiedy to otrzeżwienie przyjdzie ! :bye:

Ogród irysowy Ewy F. 21 Mar 2016 16:12 #447514

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie pochmurno i wietrznie :( Nie mm szans na ogrodowanie.
A skąd zamawiałaś clemki?

Ogród irysowy Ewy F. 21 Mar 2016 17:24 #447532

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Nieprzebrane wiosenne zastępy krokusowe...pięknie wyglądają.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.410 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum