TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 10 Lut 2013 09:06 #121525

• Jurek
  • Jurek's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 66
planta wrote:
Zaczelam szukac swojego zdjecia miedzy setkami zdjec dziecka, ogrodu itp i trafilam na te mile zdjecia pajaczka na pickupie..
I jak tu nie miec arachnofobii...:P

IMGP1353.JPG

A ten pajączek przypomina naszego Tygrzyka Paskowanego
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 10 Lut 2013 09:24 #121527

• Jurek
  • Jurek's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 66

A tequilli nigdy nie piłam , nie mam pojęcia jak to mogło by smakować :drink1:

Jak nasz swojski bimberek no troszkę mniej się czuje drożdże
Ostatnio zmieniany: 10 Lut 2013 10:58 przez . Powód: poprawiono cytat

Domek na prerii 10 Lut 2013 10:06 #121541

• mosewa
  • mosewa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 199
Dużo pracy i wysiłku wkładasz w swój ogród! Oglądając efekty Twojej pracy przyszła mi myśl na temat tego, jaki w przyszłości będzie wysoki Twój ogród? a dokładniej rośliny które posadziłaś i jak to będzie wyglądało na tle prawie płaskiej prerii :think: :) wyobraziłam sobie Twój ogród jak oazę na pustyni :)
Ewa
“Kiedy przeczytam nową książkę, to tak jakbym znalazł nowego przyjaciela, a gdy przeczytam książkę, którą już czytałem – to tak jakbym spotkał się ze starym przyjacielem.”

Dwa Świerki

Domek na prerii 10 Lut 2013 13:56 #121686

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Pawle-trudno mi sie wypowoedziec za facetow, ale po moim patrzac, piwo, bourbon, whisky, moj tequill akurat nie pija. Kiedys poslalam mojemu ojcu ladna butelke tequilli z dwoma wielkimi, tlustymi, bialymi robalami na dnie (stad tequilla dwurobakowa). Pil ja z moim wujkiem (nie tym, co sie tu wypowiada-pozdrawiam wujku! :lol: :bye: ), az dotarli do dna i trezba bylo pokazac meskie mestwo i robaki zjesc. Zdaje sie ze przypadly one mojemu ojcu, bo wujek wpadl pod stol... :rotfl1: :rotfl1:
Polska wodka tez jest w cenie :P

E-geniu-dziekuje :hug:

Jurku-masz racje, ze podobne! Wzmozonej arachnofobii nabawilam sie pracujac w Arkansas, kiedy z drzew spadaly mi na glowe duze czarne pajeczyska, wielkosci tego na zdjeciu...Nawet noszenie kapelusza nie pomagalo, kiedy w polu widzenia milao sie cos wielkosci dzeciecej dloni biegajace po rondzie... :sick:

Mosewo-dzieki :hug: . W sumie zewnetrzne drzewa beda wysokie, bo beda sluzyc jako oslone od wiatru dla innych drzewek, a reszte bede starac sie ksztaltowac i przycinac, zeby byly maksymalnie 3m. Zobaczymy, jak wyjdze :P

Od poczatku roku mamy mniej niz pol cala opadow...zapowiada sie kolejny suchy rok :whistle:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162

Domek na prerii 10 Lut 2013 15:48 #121737

• mosewa
  • mosewa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 199
No tak, bez wody nie ma życia :( może opady deszczu jeszcze nadejdą :) prognozy coś mówią więcej w tej kwestii?
Ewa
“Kiedy przeczytam nową książkę, to tak jakbym znalazł nowego przyjaciela, a gdy przeczytam książkę, którą już czytałem – to tak jakbym spotkał się ze starym przyjacielem.”

Dwa Świerki

Domek na prerii 10 Lut 2013 16:49 #121758

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Prognozy sa kiepskie. Dalej jestesmy pod wplywem suszy. Srednia opadow w tym rejonie to 19 cali rocznie. W zeszlym roku bylo 6-7. Gdybym nie miala wszystkiego na nawadnianiu kropelkowym, nic by nie przezylo. :pinch:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 10 Lut 2013 23:01 #122028

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
To fatalny klimat. W dalszej przyszłości zrobi się u Was pewnie pustynia. :dry: U nas też kolejne lata przynoszą okresowe susze, trwające nieraz kilka miesięcy, kiedy opady są duzo ponizej normy. Nie daję rady, fizycznie, korzystac tylko ze studni, a woda z wodociagu droga. :sick:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Domek na prerii 10 Lut 2013 23:35 #122043

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 512
A u mnie wody w studni równo z ziemią to za wesoło tam nie masz sucho jak na pustyni ,bez nawadniania ani rusz :think:

Domek na prerii 10 Lut 2013 23:41 #122047

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
My tez nie wyrobilibysmy, gdybym korzystala z miejskiego wodociagu. Mamy glebinowke i tylko elektrycznosc nas to kosztuje.

No. Sezon szkolkarski uwazam za rozpoczety :lol:
Wlasnie zakupilam metasekwoje Northlight; swierk serbski White Tops i sosne zwyczajna Barrie Bergman, za ktora rozgladalam sie od dawna :P
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 10 Lut 2013 23:45 #122050

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Diono czytałam trochę o szuszach w US :whistle: Nie jest wesoło :unsure:
... a może Yellowstone podgrzewa :whistle: w końcu to super wulkan, jaki jest jego zasięg :think:
Wracaj Ty może do kraju :hug:

Domek na prerii 10 Lut 2013 23:59 #122053

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Eeetam, w Polsce nie moglabym miec broni i martwilabym sie ze mi roslinki padna tym razem z nadmiaru wody :rotfl1: :rotfl1:

swoaj droga piekny dzis dzien, cieply i sloneczny , bez wiatru (co za odmiana po tygodniu silnych wiatrow!)...tylko nie mam checi jechac na sciolkobranie :oops:

Moze jutro...

Surfuje wlasnie po sciolkach i sie wkurzylam, Forest Farm chce za wyslanie czterech roslinek wartosci 200$ -160 za wysylke! Rozboj w bialy dzien! Tylko gdzie ja znajde sosne thunberga Torafu Matsu... :think:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 11 Lut 2013 00:15 #122063

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Skoro tak mówisz :hug: Spokoju zatem życzę i częstszych opadów :lol:
Koszty wysyłki zawsze nas dobijają, dlatego ... wolimy szkółkingi :silly: a ile się przy tym nagadamy :happy4:
W US to raczej niemożliwe ze względu na odległości :think:

... 'surfuje właśnie po szkółkach' chyba ;)
jak to ściółka w zapada w pamięć jeśli tyle pracy przy niej :hug:

Domek na prerii 11 Lut 2013 01:28 #122075

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Te trzy drzewka, ktore wlasnie kupilam, kosztowaly 25$ za wysylke.
Nie wiem, moze ten Forest Farm jest w Australii czy cos.. :rotfl1: Z checia wybralabym sie na szkolking w zgranym towarzystwie :hug:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 11 Lut 2013 20:53 #122438

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
NOPROS ze, dzis ladnie, slonecznie i dosc cieplo, +7C-bylam w stanie polozyc troche zwiru i dwie rolki maty (mam nadzieje ze w tym tygodniu przywioza mi wywrotke zwiru).

Na jutro zapowiadaja 6 cali sniegu i zamkniete szkoly i miejsce pracy meza... :think:

Welcome to Great Plains! :devil1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): Jo37

Domek na prerii 11 Lut 2013 21:06 #122449

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ale zmiany :ohmy: , zwariować można z taką pogodą :crazy:
To w Hameryce meteorolodzy się nie mylą, że już zapowiadają zamknięcie szkół? ;)

Domek na prerii 11 Lut 2013 21:45 #122485

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
No mozna zwariowac, bo nie da sie zaplanowac robot na zewnatrz na dluzszy czas. Ze szkolami jeszce nie wiadomo, ale z praca meza to bardzo prawdpodobobne; jesli okazuje sie ze drogi sa slabo przejezdne, szef ma obowiazek zadzwonic i poinformowac, ze praca w tym dniu jest odwolana, lub ze zaczynaja pozniej, np od 9. Ze szkolami jest tak, ze na lokalnym kanale TV na pasku leci wtedy rano ktore szkoly sa zamkniete. Przydatne, bo wtedy na darmo sie nie jedzie :wink4:

Wkurzyla mnie wiadomosc, bo chcemy , zeby zaczac juz roboty nad ogrodzeniem czesci terenu z tylu za domem, na pastwisko dla koni i wybieg dla psow :devil1: . Czekam dalej na goscia z firmy zeby oddzwonil, kiedy moze przyjechac obmierzyc teren i wycenic. A tak wiem ze jutro na pewno nie zrobi :(

To sa dwie rolki maty, po 400 stop kwadratowych kazda. Troche tego zwiru trzeba bedzie :think:

DSCN3444.JPG

Na tym koncu mam zamiar poszerzyc obszar sadzenia drzewek. Wiecej sciolki!! :devil1:

DSCN3445.JPG

Tu juz zaczelam poszerzac obszar sciolki, moze nie az tak szeroko , od maty do maty, ale mam zamiar zmiescic drugi rzad drzewek :lol:

DSCN3446.JPG

I tu tez sciolka pojdzie lukiem, zebym mogla pare drzewek dosadzic..

DSCN3447.JPG

Nie sama sciolka i zwirem czlowiek ogrodniczy :P
Prosze jak podrosl cyprys arizonski miedzy leylandami. A byl taki mizerny zeszlego lata, ciagle musialam go podwiazywac do kolka bo wiatr go kladl :garden1:

DSCN3448.JPG

Moje kosodrzewinki zmieniajace kolor na zime:
Sunshine:

DSCN3450.JPG

...i Carsten's Wintergold..

DSCN3451.JPG

Zaczelam tez wytyczac, jak pojdzie ogrodzenie miedzy pogrodem a droga dojazdowa. Problem w tym, ze droga idzie lukiem, wiec wyglada to krzywo. A tak juz wiem, ze bede miec jakies 14 dziur do wykopania.. :sick:
Lampy pojda od strony drogi, cobym w przyszlosci w ciemnosci na ogrodzenie nie wjechala :rotfl1: :rotfl1:

DSCN3452.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 11 Lut 2013 21:58 #122497

• 's Avatar
Diano- gdzie planujesz pastwisko dla koni? bo coś czuję,że ta chwila kiedy będą u Ciebie konie, już nadchodzi :P
Ostatnio zmieniany: 11 Lut 2013 21:58 przez .

Domek na prerii 11 Lut 2013 22:36 #122519

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Heh...jak by tu wytlumaczyc:
Nasza posesja to wydluzony prostokat. W tej chwili uzywamy lewa dolna cwiertke. Teraz chcemy ogrodzic lewa gorna cwiartke, wtedy psice beda mogly przejsc bezposrednio z tylnego podworka na ten padok-dlatego chcemy takie ogrodzenie, ktore i zatrzyma konia i psice od uciekania, bo wlasnie zobaczyly kota :devil1:. W przyszlosci w prawej gornej cwiertce bedzie stajnia i sklad siana, i kazda z tych pozostalych ciwartek bedzie oddzielnym padokiem, z mozliwoscia przejazdu z jednej czesci na druga.

Wlasnie rozmawialam z tym goscien od stawiania ogrodzen i zapowiedzial sie na jutro. Naprawde mam nadzieje, ze nie bedzie tego sniegu! :whistle:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.510 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum