TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 22 Lut 2013 19:57 #127886

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Diano,
najpierw powiem, że miło popatrzyć jak tak fachowcom szybko praca idzie. Mają specjalny osprzęt i doświadczenie, to efekty są błyskawiczne. :) Napisz koniecznie jak dziewczynki będą testowały nowy padok. ;)

Co do świerków serbskich, to mają coś w sobie, Ty masz już okazy z górnej półki. Bardzo dziękuję za chęć pomocy w zdobywaniu egzemplarzy, ale pozostanę przy egzemplarzach z kraju. U mnie zimy bywają podstępne, bo ocieplający wpływ morza (niby), ale spadki mrozowe gwałtowne aż do -28 stopni. Staram się kupować roślinność z jak najbliższych miejsc w regionie. Ale jak będzie jakieś marzonko-niespełnionko, to kto wie, czy Cię nie poproszę o pomoc. :hug:

:flower2:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 22 Lut 2013 21:11 #127911

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Nie ma sprawy, Danielo :hug:

Ja tez , jak pisalam , lubie swierki serbskie i mam nadzieje, miec kolekcje odmian :) Pewnie w koncu bede raczej musiala skupic sie na miniaturkach z racji miejsca :P

Ale moimi najukochanszymi iglakami chyba sa sosny thunberga. I wlasnie zastanawiam sie, gdzie moge kupic odmiane Beni-Kujaku i Aocha-Matsu-moje marzenia... :think:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162

Domek na prerii 22 Lut 2013 23:19 #127976

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
No i pierwszy raz na wybiegu :lol:

DSCN3623.JPG

Wzielam je do srodka i odpielam smycze-psice spojrzaly sobie w oczy i ruszyly galopem w najdalszy koniec :lol: A potem dobre pol godziny ganialy tak, ze Gaby miala piane na pysku :rotfl1:

No ale czym jest doberman bez pileczki... :rotfl1:

DSCN3626.JPG

Gaby miala ochote znalezc cos futrzastego do gonienia...

DSCN3629.JPG

Spory ten wybieg :lol:

DSCN3630.JPG

DSCN3631.JPG

A ja spedzilam te pol godziny pracowicie wydlubujac kaktusy z trawy :whistle:

DSCN3625.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 22 Lut 2013 23:28 #127980

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Za te kłujące "chwaściory", to by się w Polsce niejeden dał pokroić. :rotfl1: Ty się Diano może jakimś eksportem zajmij, u nas teraz moda na kaktusy w ogrodach. :rotfl1:

A dziewczyny wyglądają jak jakieś łosie zdziwione, że mają tyle pola do biegania. Taka bieganina luzem to dla psa całkiem insza inszość. :devil1: :wink4:

Domek na prerii 22 Lut 2013 23:59 #127990

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Daniela ma rację, za takimi "kwiatkami" długo się rozglądałem :)

Ogrodzenie z siatki wygląda super, podoba mi się rozwiązanie z górną belką :whistle: Mogłabyś zrobić zbliżenie miejsca połączenia słupka z poziomą rurą. U nas nie widziałem takiego rozwiązania. Nadawało by się rewelacyjnie na zrobienie pergoli pod winogron czy kwiaty :)

Teraz psice to mają ogromne pole do popisu a raczej do pobiegania :rotfl1:
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

Domek na prerii 23 Lut 2013 00:04 #127993

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
piotrek_ns wrote:
Teraz psice to mają ogromne pole do popisu a raczej do pobiegania :rotfl1:
A że rozbieg długi ... oby nie zaczęły trenować przeskoków przez ogrodzenie również :whistle:
To przecież skoczne psy :think:

Super wyszło :bravo: teraz dopiero mamy pojęcie ile jeszcze wolnej przestrzeni :woohoo:

Domek na prerii 23 Lut 2013 00:07 #127995

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Piotrze-zdjecie dla Ciebie :lol:

DSCN3633.JPG

A siatka lapana jest obejmami:

DSCN3634.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 23 Lut 2013 00:09 #127996

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Nasze opuncje sa zwykle, zielone, zobacz te :woohoo:
www.ebay.com/itm/Opuntia-violacea-Santa-...&hash=item25722bf846

Na szczescie psice jeszce nie odkryly, ze moga skakac tak wysoko :jeez: Odpukac!!!
A przestrzeni maja prawie 6500 m kwadratowych :woohoo:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 23 Lut 2013 00:13 #127997

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Ten sam sprzedawca ma tez fasolke, nad ktorej zakupem dlugo myslalam :rotfl1:

www.ebay.com/itm/Caterpillar-Bean-weird-...&hash=item5d3905b208
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 23 Lut 2013 08:21 #128020

• Jo37
  • Jo37's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 251
Ogrodzenie wspaniałe. Szkoda,że u nas nie ma takich firm,
które szybko i sprawnie postawią takie ogrodzenie za realistyczną
cenę. Psice szczęśliwe z przestrzeni . W sumie ja też chciałabym mieć taką przestrzeń do zagospodarowania.
Pozdrawiam,Joanna

Domek na prerii 23 Lut 2013 08:50 #128027

• mosewa
  • mosewa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 199
planta wrote:
Godzina dwunasta, zostaly tylko bramy do wstawienia..

Fajny ten napinacz do siatki :think:

DSCN3614.JPG

DSCN3618.JPG

DSCN3611.JPG

Tomku-no musi, bo sama przyczepka swoje wazy :devil1: . Ja sama zastanawialam sie nad zakupem Toyoty Tundry z silnikiem 5,7 l. Ma sporo miejsca w srodku i sporo koni pod maska :lol:

Andrzejku-mysle ze juz dzis po poludniu beda tam latac :lol: . W wolnym czasie musze tam pojsc i opuncje powykopywac :think:
Jeden ladunek sciolki to cale nic, ja potrzebuje kolejne 10 ton! :rotfl1:

Oaza do kolan siegajaca...o tyle dobrze ze chociaz leylandy rosna szybko :devil1:

Ciekawa jestem czy Ci Panowie dobrze widzą przez te okulary? :) fajnie razem wyglądają :)
Ewa
“Kiedy przeczytam nową książkę, to tak jakbym znalazł nowego przyjaciela, a gdy przeczytam książkę, którą już czytałem – to tak jakbym spotkał się ze starym przyjacielem.”

Dwa Świerki

Domek na prerii 23 Lut 2013 08:55 #128029

• sku60
  • sku60's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33
Bardzo interesujące relacje, gratuluję pomysłów i realizacji.Ten wątek staje się moją ulubioną lekturą. Może wydasz książkę?

Domek na prerii 23 Lut 2013 09:44 #128048

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Diano, wielkie dzięki za zdjęcia :) :thanks:

Myślałem jednak, że połączenie słupka z poprzeczką jest bardziej dopasowane, widocznie jest dla większej rury takiej jak słupek. Sam pomysł fajny ale wg mnie powinno być tam połączenie redukcyjne. Ale za to samo naroże chyba jest już redukcyjne :) No i spodobały mi się też te zawiasy montowane na rurę, świetny pomysł. Jak prosto można by zrobić sobie furtkę na działce gdyby się miało takie "coś" :wink4: Ja musiałem się nakombinować by założyć furtki u siebie.
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

Domek na prerii 23 Lut 2013 13:45 #128102

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Diano całkiem sprawnie te prace przy ogrodzeniu poszły , psy chyba nie mogą się nacieszyć że maja taki wybieg.

U Ciebie opuncje dziko rosną a u nas słabo jak się posadzi , ta fioletowa bardzo ciekawa , kto wie na jaki kolor kwitnie ?

Domek na prerii 23 Lut 2013 14:10 #128109

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Bardzo ciekawy patent na szybkie postawienie ogrodzenia. Te łączenia i całość - bardzo praktyczne. U nas takich nie ma.
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Domek na prerii 23 Lut 2013 16:49 #128140

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Ja tez lubie zaczynac dzien od herbatki i czytania Waszych wpisow :lol: :hug:

Dangar-szkoda, ze nie ma takich rozwiazan w Polsce. Zrobienie 933 stop ogrodzenia zajelo im...niech pomysle :think:
4 godzny na wykopanie 94 dziur i zalanie slupkow cementem
6 godzin na polaczenie slupkow belka poprzeczna, zalozenie siatki, napiecie i polaczenie ze slupkami; zalozenie dwoch bram 12'- przy czym facet sie pomylil najpierw i przywiozl nie te bramy co trzeba :evil:

zaloga 4 ludzi. Koszt 8240$- material i robocizna.

E-geniu- nie wiem, za to widze ze ta fioletowa ma kolce z gatunku tych malutkich i niewidocznych, za to swedzacych tygodniami :pinch: Moje maja kolce konkretne, parocentymetrowe. Moge Ci wyslac troche :lol: :silly: Opuncji znaczy sie, nie kolcow :rotfl1:

Piotrze-w kazdym razie rury poruszyc sie nie da, probowalam. Moze jednak uda Ci sie znalezc cos podobnego w polskich sklepach? Z tymi obejmami jest wygodnie, bo jak nam furtka opadla, latwo bylo odkrecic sruby przy obejmach i przykrecic nieco wyzej :)

Sku- wydalabym pod tytulem "Life in these US" (Zycie w Stanach), niestety, ksiazka juz sie ukazala pod tym tytulem , wydana przez Redaer Digest, i zawiera zbior anegdot nadeslanych przez czytelnikow, nt wlasnie roznych humorystycznych sytuacji :lol: Tak wiec, niestety, ksiazki nie moge wydac :rotfl1: :rotfl1:

Mosewo-mi sie natychmaist skojarzyli z "Men in Black" :wink4: :rotfl1: Chyba jednak cos widzieli, bo nie widzialam zeby obmacywali ogrodzenie :wink4: :rotfl1:
Za to oni patrzyli w zadziwieniu, jak z telefonem przy uchu i znopsem przy ziemi przeszukiwalam droge dojazdowa i wjazd na szose-moj ukochany maz zadzwonil ze stracil swoj nie-taki-madry-telefon :supr3: Znajac zycie-i mojego meza tendencje do zostawiania roznych rzeczy na dachu samochodu i nastepnie odjezdzania z nimi w sina dal, ptrzestaszylam sie ze to samo stalos ie z telefonem. W koncu w ten sposob stracil juz zapasowa pare okularow (ktore zostawil dyndajace z bocznego lusterka na sznureczku-po przejechaniu 40 mil juz nie dyndaly), portfela z prawem jazdy i kompletem kart kredytowych; niezliczonych kubkow podroznych z kawa takoz butelek; teczki z dokumentemi ktore zbieralam potem z szosy na dystansie ponad 100 metrow miedzy samochodami; kluczy do domu; w kazdym razie nie ma zludzen ze to samo staloby sie z telefonem :lol: .
Na szcescie moja metoda dzwonienia na jego nr telefonu i sluchania , gzdei odezwie sie dzwonek zdala egzamin-po chwili maz oddzwonil z radosna wiescia ze telefon byl...w jego torbie, tylko go wczesniej nie mogl znalezc :mad2:

Jo-moj maz niestety nie uznal ceny za realistyczna, mial nadzieje , ze zaoszczedzi nieco wiecej :devil1: . A ja po prostu sie ciesze , ze jest. Mam nadzieje ze grunt wkrotce podeschnie na tyle, by moc je tam wypuszcac. Bo wczoraj przez to blotko mylam podloge w kuchni trzy razy, w salonie dwa razy i przedsionek tez dwa razy. Nie wspominajac o kocach z sof, ktore tez zmienily barwe na..ekhem...blotnista :devil1: :club2:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 23 Lut 2013 16:55 #128144

• mosewa
  • mosewa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 199
Taka jest cena ( ciągłe sprzątanie właśnie) za posiadanie psów w domu. Dlatego też mój teraz mieszka w budzie na dworze. Powiedziałam koniec z tym, i teraz BPP jest tam gdzie jego miejsce- na podwórku :idea1:
Ewa
“Kiedy przeczytam nową książkę, to tak jakbym znalazł nowego przyjaciela, a gdy przeczytam książkę, którą już czytałem – to tak jakbym spotkał się ze starym przyjacielem.”

Dwa Świerki
Ostatnio zmieniany: 23 Lut 2013 17:09 przez mosewa.

Domek na prerii 23 Lut 2013 17:10 #128145

• Roma
  • Roma's Avatar
Diano-teraz tylko kupić maszynę do strzelania piłkami i psice masz z głowy.2 x dziennie po godzinie i będą spokojne jak baranki :P

Ewo-na temat miejsca dla BPP trochę jednak bym polemiowała :wink2:
Ostatnio zmieniany: 23 Lut 2013 17:10 przez Roma.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.506 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum