TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 23 Lut 2013 17:19 #128150

• mosewa
  • mosewa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 199
Pewnie tak, szanuję zdanie innych :thanks: ale właśnie w tej kwestii jestem nie do przerobienia. Ceres ma z nami stały kontakt, ale mieszka w budzie. To pies pilnujący stada, domu, podwórka i super się z tego wywiązuje. Jak mieszkał w domu to ciągle było mu za gorąco, ciągle chciał wchodzić i wychodzić na zewnątrz, jak tylko usłyszał coś ciekawego na zewnątrz. Teraz ma wszystko na oku, piękną sierść i jest w bardzo dobrej kondycji mimo swych 8 lat :)
Ewa
“Kiedy przeczytam nową książkę, to tak jakbym znalazł nowego przyjaciela, a gdy przeczytam książkę, którą już czytałem – to tak jakbym spotkał się ze starym przyjacielem.”

Dwa Świerki
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 23 Lut 2013 17:25 #128151

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Niestety z dobermanami tak sie nie da; to sa psy, ktore musza miec caly czas kontakt z swlascicielem. W zasadzie sa nazywane "velcro dogs", jak taka tasma z rzepami :devil1:
Gdzie ja, tam one; pojde do pokoju, natychmiast sa ze mna, pokjde do lazienki-dwie glowy sa w drzwiach :devil1: ; usiade na sofie-mam dwie grzalki po bokach. Nie mam szans zostawic je same na podworku i zatrzasnac drzwi, bo zaraz zaczynaja plakac. Ze nie wspomne, ze brak im futra pozwalajacego na bycie na zewnatrz w te temperatury-ba, Xena demonstracyjnie trzesie sie, jesliw domu temp. spadnie do <20C; musze ja wtedy nakryc kocykiem :rotfl1:

Romo-dobry pomysl, bede szukac! :bravo:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162

Domek na prerii 23 Lut 2013 18:54 #128192

• Jo37
  • Jo37's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 251
Dla mnie zwierzak to domownik i pełnoprawny
członek rodziny. Z przyjemnością patrzę na zdjęcia
Twoich psic . Te pozy podczas snu - człowiek śmieje się
patrząc w monitor.
Pozdrawiam,Joanna

Domek na prerii 23 Lut 2013 18:54 #128193

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
planta wrote:
E-geniu- nie wiem, za to widze ze ta fioletowa ma kolce z gatunku tych malutkich i niewidocznych, za to swedzacych tygodniami :pinch: Moje maja kolce konkretne, parocentymetrowe. Moge Ci wyslac troche :lol: :silly: Opuncji znaczy sie, nie kolcow :rotfl1:

Diano mam jedną opuncję kwitnący na różowo , wystarczy i tak za każdym razem jak pielę na skalniaku to się po kuję :jeez:

Ja dzień zaczynam od kawki i forum :coffe: :comp:

Domek na prerii 23 Lut 2013 19:25 #128213

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
E-geniu-szkoda, bo wiesz, mam cala taczke opuncji do oddania, a to tylko pierwsza partia :wink4:

Jo-powinnam byla zrobic ich fotki wczoraj wieczorem. Pokazac ich miny, kiedy wygodnie porozciagaly sie na CZYSTYCH, pachnacych kocach na sofach :devil1: . Jedna psica statystycznie na jedna sofe :wink4:

A ja mam szanse na pozbycie sie kochanej rodzinki dzisiaj :fly:
Jak slubny z dzieckiem wroca z zakupow, jada na caly dzien do Lubboick, do owej zaprzyjazionej rodziny z bronia :rotfl1: a ja bede mogla caly dzien ciac i torturowac drzewka :devil1: i nikt mi nie bedzie patrzyl na rece!

Pierwsze efekty juz mam, na sosnie thunberga do ktorej czailam sie caly czas (dzieki, Danielo za wsparcie duchowe :hug: )

DSCN3635.JPG

DSCN3636.JPG

A to bedzie nastepne: kosodrzewina Marand

DSCN3637.JPG

A to sosna thunberga Frosty Patches, ktora zaczelam formowac pare miesiecy temu:

DSCN3638.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 23 Lut 2013 19:29 #128218

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Teraz pije herbatke i przegladam ksiazke o Niwaki , jak podciac dolne galezie :P

Formowanie galezi bocznych:

DSCN3640.JPG

I formowanie 'glowy"

malej:
DSCN3641.JPG

i duzej:
DSCN3642.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 23 Lut 2013 19:50 przez planta.

Domek na prerii 23 Lut 2013 19:40 #128229

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Ogrodzenie - a zwłaszacza areał, który otacza - imponujące! :blink:
Ale mnie rozłożyła na łopatki... fasolka! :woohoo:
Pozdrawiam - Gosia

Domek na prerii 23 Lut 2013 19:45 #128234

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Diano,
nawet nie wiesz jaka jestem dumna z Ciebie. To mnie trochę nie ma, bo spotkałyśmy się dzisiaj z koleżankami Oazowymi, wracam a tutaj sosenka powiązana. :bravo:

Jak zajrzysz do książki o Niwaki, to podejrzyj na stronie 71 to dwoiste prowadzenie kolejnych nowych przyrostów. Wydaje się kluczowe dla tworzenia zagęszczeń płaskich. Przy sosnach musimy tylko pilnować, by odgałęzienia z igłami nie wyrastały w dół. U mnie jeszcze będę to musiała skorygować. Twoja sosna jest młodsza i ma mniej odgałęzień, więc jest chyba bardzie poprawnie niż u mnie. :) W tej książce to wyczytałam, że sosny thunberga są najlepsze do formowania. ;)

W moim temacie umieściłam dzisiejsze zdjęcia z mocno poobcinanymi starymi cisami, o których Ci wspominałam.
:)

Domek na prerii 23 Lut 2013 19:56 #128246

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Gorzato-wejdz na strone sprzedawcy, to wiecej fajnych rzeczy zobaczysz :P Dla siebie kupilam nasiona czegos w rodzaju skrzydlatej czworokatnej fasolki , miedzy innymi :lol:

Danielo-to dopiero rozgrzewka! :P Galezie chce dluzsze, wiec jak przeczytalam wlasnie, powinnam je przyciac na drugim rozgalezieniu (znaczy sie to pierwsze mam wyciac kompletnie? :think: )
A formowac bede wiekszosc moich drzewek, szczegolnie te rosnace na 'polwyspach', wiec mam nadzieje, ze w koncu sie naucze :wink4: . Rosna tam glownie sosny thunberga i gestokwiatowe.
Kiedy dojdzie moja sosna thunberga Torafu Matsu, ktora ma ponoc miec 4-5' wysokosci, chcialabym ja posadzic kolo 'rzeczki' tak, by zaczac formowac te dluga galaz nad glowa po przejsciu przez przyszla brame.. :think:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 23 Lut 2013 20:06 #128256

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Nie wiem tez czy zauwazylas, Danielo, ale znalazlam w sklepie cos w rodzaju miekkiej maty (bardzo i podejrzanie przypomina mi te mate od chwastow), sprzedawana w rolkach 5 cm szerokosci. Bardzo fajna jest do podkladania przy wiazaniu, zeby sznurek nie ocieral kory :lol:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 23 Lut 2013 20:08 #128260

• Martina
  • Martina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 85
Witaj Diano. Podglądam twoją działkę już od dawna i jestem pod wrażeniem twojej pracowitości i zapału. Formowanie drzewek to jest to co lubię. Daniela też narobiła mi apetytu na formowaną sosnę, ale niestety ja dopiero zamówiłam dwie sadzonki sosny czarnej. Po twojej relacji poszukam sosny thunberga i będę śledziła twoje poczynania. Zazdroszczę tempa stawiania ogrodzenia, moja ogrodzona działka to 3500m2, a grodzenie trwało ponad 2 tygodnie. :bye:
Pozdrawiam Marta.

siedlisko

Domek na prerii 23 Lut 2013 20:13 #128265

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Diano,
powiem tak. Pan Bogusław z Ogrodowiska, kiedy zobaczył moją sosnę powiedział, że wg niego gałęzie powinny być krótsze. Jednak efekt który on uzyskuje u swoich jest jakby kulką iglastą na końcu gałęzi, a ja w tych wszystkich japońskich ogrodach najbardziej lubię te poziome odgałęzienia dłuższe i płaskie (jak wydłużona paletka na płasko). Kulek różnych już mam sporo, a chcę już czegoś innego. Twoja bardzo mi się podoba, jest bliższa tego co ja preferuję. :) Aczkolwiek nie jestem aż takim znawcą, żeby wyrokować. Ja myślę, że przed nami wiele lat czeladnictwa w tej dziedzinie. ;)

Swoją drogą czytając o niwaki dowiedziałam się, że przez 30 lat już zajmuje się karikomi (np. formowane kuliste bukszpany) i wcale o tym nie wiedziałam. :rotfl1:

Domek na prerii 23 Lut 2013 20:34 #128278

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Jak patrzę na ten "wybieg" dla piesków to trudno mi uwierzyć, że ogrodzenie to tylko 933 stopy. Ja mam wrażenie, że tyle to ma jeden bok :woohoo:

Ostro działacie :bravo: aż jestem ciekawa kiedy Wam się zazieleni. Z tego co wyczytałam to raczej sporo wcześniej niż nam.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Domek na prerii 23 Lut 2013 20:37 #128282

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Danielo-wczoraj udalo mi sie znalezc watek p. Boguslawa i tez pare rzeczy u niego podpatrzylam, w zasadzie przelozyc na ludzki jezyk to co jest napisane w tej ksiazce na str 71 :P Na razie jestem na stronie 16 jego watku :lol:
Ja tez wlasnie lubie plaskie a nie kulki, ale jest napisane ze jesli chcesz miec dlusze galezie to przyciac na poziomie drugiego rozgalezienia. I tak musze sobie z bliska obejrzec jak to by wygladalo :think:

Martino-poszukaj ksiazki Niwaki Jake'a Hobsona. Jest na Chomiku :wink4: . Na temat sosen ma on caly oddzielny rozdzial,ale jest o formowaniu praktycznie kazdego gatunku-mam zamiar tez troche przycinac klony palmowe a jego zasada ciecia wg dloni jest bardzo prosta (w zasadzie godzi o to, by wszystkie galezie byly jak dlon z wyprostowanymi palcami, galezie wystajace ponizej i wyzej sa ciete)
Nie wiem czy sosny thunberga przezywaja dobrze polskie zimy, mam watpliwosci. Ale jest tyle innych gatunkow, ze na pewno znajdziesz cos dla siebie. Sosny thunberga z kolei maja piekna, spekana, szara kore juz w mlodym wieku. Widze to na moim drzewku.

2 tygodnie!!!!! :supr3:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 23 Lut 2013 20:40 przez planta.

Domek na prerii 23 Lut 2013 20:43 #128284

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Agusiu-tyle ma ogrodzenie bez wliczania tego kawalka, ktore juz stalo, naszego psicowego podworka, a ono tez jest dlugie.

Juz sie cieszylam , ze dzis cieplej, slonce swieci, a maz powital mnie hiobowa wiescia ze jutro bedzie znowu padal snieg i to prawdopodobnie przez cala dobe, w polaczeniu z silnymi wiatrami :jeez: .
A bylo tak pieknie... :sad2:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 23 Lut 2013 20:46 #128288

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Diano,
na ludzki to trudno. Ja lecę translatorem i czytam te głupkowate teksty co wychodzą starając się z tego wyłowić jakąś filozofię. Jakbym miała siedziec i tłumaczyć ręcznie, to życia by zabrakło, a wiosna tuż! ;) :fly:

Domek na prerii 23 Lut 2013 21:56 #128326

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Przygody z sekatorem i sznurkiem ciag dalszy :lol:

Przed przycieciem:

DSCN3643.JPG

Po przycieciu do pierwszego rozgalezienia: wycielam przewodnik i widelki skrocilam

DSCN3646.JPG

Druga dolna galaz przed:

DSCN3645.JPG

i po:

DSCN3647.JPG

Gorna galaz przed:

DSCN3648.JPG

i po:

DSCN3650.JPG

DSCN3652.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): Martina

Domek na prerii 23 Lut 2013 22:04 #128332

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Z ta galezia byl problem, bo wytworzyla boczne galazki jednostronnie.

DSCN3653.JPG

Po przycieciu wyglada wiec tak-jescze nad nia bede myslec :think:

DSCN3654.JPG

A calosc wyglada jak dzielo szalonego ogrodnika :devil1:

DSCN3655.JPG

A to moj drugi obiekt eksperymentu, kosodrzewina:

DSCN3656.JPG

Zaczelam od przyginania dolnej galezi:

DSCN3657.JPG

i po cieciu:

DSCN3658.JPG

Dol drzewka: