TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 21 Kwi 2013 21:04 #147968

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Brak wody. Ziemia jest tak sucha ze az spekana. Od poczatku roku nie wiem czy mielismy w sumie 5 cali opadow.
Chcialabym, zeby sie zazielenilo ... :whistle:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 22 Kwi 2013 00:18 #148100

• Ela
  • Ela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 244
Ojj,to niedobrze. Zawsze macie taką suszę,czy tylko w tym roku? U nas z kolei za mokro...ech,życie :( Pewnie strasznie dużo wody zużywacie,żeby w taką suszę utrzymać ogród przy życiu.Dobrze,że samo się podlewa :evil:

Pseudofasolka skrzydlata hmmm nie dość,że psudo,to jeszcze ze skrzydłami :happy4: Czy ona jest pnąca? Coś długo nie wschodzi,fasolki raczej szybkie są w te klocki No chyba,że ona nie z rodziny fasolek :think:

Diano-hartowanie trwa średnio ok 7- 10 dni-najpierw stawiasz w cieniu,potem stopniowo porcjujesz promienie słońca(rano i przed wieczorem ),aż będą mogły być na bezpośrednim słońcu. Dobrze,jak początek hartowania wypadnie w pochmurne dni-wtedy łatwiej sadzonkom przystosować się do warunków zewnętrznych i mniejsze ryzyko poparzenia.Możesz już zacząć hartowanie-wtedy roślinki przyhamują trochę z wegetacją ,zmężnieją i będą mniej wybiegnięte przy sadzeniu do gruntu.Jednak należy pamietać,zeby zabierać je do domu w przypadku nocnych przymrozków.No i częściej podlewać,bo na powietrzu szybciej ziemia wysycha . Aaa i musisz koniecznie dać swoim pomidorkom patyki i przywiązać je do nich,bo inaczej wiatr połamie jak nic takie duże sadzonki. Ja swoich jeszcze nie hartuję,bo sa małe. Do sadzenia jeszcze miesiąc,więc dadzą radę.

A wiosną robota nie do przerobienia :happy-old: Nie wiadomo w co ręce włożyć-ja robię sobie listę,co powinnam zrobić w kolejnych dniach. Trochę to mobilizuje i sprawia,ze nie zapominam o czymś ważnym z grupy priorytetów. Ale jak z czymś nie zdąże,nie ma tragedii- "jutro też jest dzień " :wink4:
Ostatnio zmieniany: 22 Kwi 2013 00:23 przez Ela.

Domek na prerii 22 Kwi 2013 00:40 #148107

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 512
Widzę u ciebie to tak słodko nie jest wiosna szybko przychodzi i jest ciepła ale opadów brakuje tak żle i tak nie dobrze a u nas długa zima i dużo wody teraz też deszczu nie brakuje . :hug2:

Domek na prerii 22 Kwi 2013 03:33 #148112

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Elu-srednia opadow u nas to 19 cali rocznie. Ostatnie lata jestesmy w suszy jak sto lat temu; w zeszlym roku mielismy mniej niz 10 cali, w tym roku pewnie bedzie podobnie. Na prerii trawa jak widac, ledwie zywa, rosna glownie opuncje i krzewy mesquite.

Elu-dzieki za info o pomidorach. Mialam wprawdzie to na studiach, ale to bylo ladnych pare lat temu i nie praktykowalam bardzo dlugo :wink4: Zaczne wiec wystawiac za jakis tydzien, jak juz bede pewna ze skoncza sie przymrozki w nocy.

Ta fasolka ze skrzydelkami (nie mylic z podpaskami :wink4: ) jest jakas roslina tropikalna zupelnie nie nalezaca do fasoli, a smak ma miec podobny do szparagow. Dlatego sie zainteresowalam :devil1:

Jako ze dzis bylam uziemiona przez zle samopoczucie, wykorzystalam czas, kiedy maz zabral mala na basen i machnelam szkic wisterii na scianie kolo okna, za ktorym rosnie prawdziwa wisteria :lol: Jak zdarze jutro to wypelnie liscie i domaluje kwiaty :lol:

DSCN4768.JPG

Mam juz tez zarys drugiego okna nad jej lozkiem..

DSCN4769.JPG

Tak w ogole to corka ma talent artystyczny po mamusi :wink4: . Oto co zastalam na swojej ksiazce jak wrocilam do pokoju :rotfl1:

DSCN4767.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 22 Kwi 2013 06:24 #148120

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
planta wrote:
Troche boje sie o te paki, bo co wtorek-srode mamy temperatury minusowe w nocy i boje sie zeby nie przemarzly...ale jak okryc tyle drzewek :think:

Mam nadzieję że nie będzie duży ,u nas wczoraj był mały przymrozek ,nic nie zabezpieczałam , ale nic się nie stało , dziś już w nocy plusowa temperatura , wszystko się zazieleniło, no oprócz liści na drzewach , ale myślę że lada dzień też już się zazielenią.
Ale magnolia się troszkę ociąga już powinna kwitnąć a ona nadal pąki ma zamknięte .

U nas też nie pada , choć miało nawet wczoraj , ale prognozy się nie sprawdzają , na razie nie martwię się bo wilgoć w ziemi jest a nowo posiany trawnik podlewam co dzień rano

Pokoik małej będzie bajeczny , mnie brakuje takich zdolności :thanks:
Malowanie pierwszego pokoju już się zaczęło , ale tylko biały sufit , a ściany na żółto .

Domek na prerii 22 Kwi 2013 10:04 #148181

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Bardzo urozmaicone masz zajęcia. Mnie po dżwiganiu cięzkich krawężników ręka by drżała przy malowaniu. ;)
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Domek na prerii 22 Kwi 2013 16:29 #148261

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Dangar- krawezniki byly dzien wczesniej. Mi raczej rece drza jak sie wkurze na kochane dziecko ze znowu cos zrobilo na diabla :devil1:

E-geniu-ja ze strachem patrze na ten duzy czerwonokory klon japonski, ma galezie przemarzniete i czarne do polowy; listki zmarzly, to samo z kwiatami paulowni, bzow i spirei. Wszystko poprzemarzalo. Na szczescie ostatnio nie mam tych silnych wiatrow i mrozow, wiec moze paczki sie uchowaja. Sosny tez mi ruszyly i nowe pedy sa coraz zielensze.

Magnolie to moje marzenie, ale nie przezylyby na tak zasadowej ziemi :whistle: Sa niby w sprzedazy tutaj te magnolie poludniowe, zimozielone z wielkimi liscmi, ale to wielkie drzewa rosna jak deby; widzialam je rosnace w Arkansas. Kwiaty maja biale i wielkosci talerzykow. A mi sie marzy magnolia gwiazdzista... :whistle:

Te chmury, ktore sfotografowalam, niestety nie daly kropli deszczu, chyba ostatnio spadl ponad miesiac temu i bylo tylko tyle by zmoczyc ziemie po wierzchu..dramat. Mam nadzieje, ze uda nam sie zbudowac druga glebinowke na koncu posesji, zeby miec wiecej wody bo w lecie moje nawadnianie chodzi co noc cala noc-jak podlacze w dzien to cisnienie w domu w kranach spada. I tak mamy dobrze, bo mieszkamy nad zlozem wodnym zasobnym w wode i dosc blisko powierzchni (110 m); kiedy szukalismy domu, widzielismy miejsca gdzie facet mial trzy pompy dajace mniej niz 4 l kazda i musialy chodzic na okraglo, zeby moc naczynia pozmywac. Uroki zycia na polpustyni, a ostatnie lata pustyni i to doslownie :lol:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 22 Kwi 2013 16:33 #148262

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
No prosze, na dzis zapowiadaja +31C w dzien i -2 w nocy; jutro +7 w dzien i -2 w nocy...

Ziemia sie jescze nie ogrzala i nie trzyma ciepla, a powietrze na tej wysokosci jest zbyt rzadkie by trzymac cieplo po zachodzie slonca...
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 22 Kwi 2013 17:16 #148266

• Kalmia
  • Kalmia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 209
Horror a nie pogoda!
A ja narzekam na naszą ... :club2:

Domek na prerii 22 Kwi 2013 17:26 #148267

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
Dianko to rzeczywiście nie wesoło , szkoda roślinek.

Domek na prerii 22 Kwi 2013 20:39 #148315

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Jako ze za goraco dzis, by pracowac (i mam zreszta lenia :P ), zabralam sie za malowanie..

DSCN4773.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 22 Kwi 2013 23:04 #148392

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Dobrze Ci idzie malowanie. Ja bym zaraz ochlapała ścianę farbą i byłoby po obrazku.
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Domek na prerii 22 Kwi 2013 23:30 #148408

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Był już okres niebieski, teraz nic tylko czekać na różowy, a potem to już tylko pozostanie kubizm. ;) :lev:
Fajnie Ci to idzie! Wisteria jak żywa, a jaki kolor kwiatów będzie? Masz Ty kobieto cierpliwość, ręka nie mdleje od tej precyzji? :flower2:

Domek na prerii 23 Kwi 2013 01:10 #148418

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Wisteria teraz wyglada tak :lol: :

DSCN4778.JPG

DSCN4777.JPG

DSCN4775_2013-04-22.JPG

Kwiaty sa latwe do namalowania; mam w plastikowej palecie ciemny fiolet, jasny fiolet i bialy, oraz dosc duzy okragly pedzel, maczam farbie i robie kolka, najpierw ciemniejsze potem z bialym.

Motyle sa gorsze, kazdy zabral dobre 40 minut... :whistle:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 23 Kwi 2013 01:52 przez planta.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Jo37, Gosia

Domek na prerii 23 Kwi 2013 06:59 #148421

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
łał, Diano Ty na prawdę masz talent , ślicznie to wygląda. :thanks:
Za tę wiadomość podziękował(a): planta

Domek na prerii 23 Kwi 2013 09:08 #148460

• Kalmia
  • Kalmia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 209
Cudna wisteria!
Pozdrawiam :)

Domek na prerii 23 Kwi 2013 09:11 #148461

• GreenEvil
  • GreenEvil's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 67
Slicznie :)

Domek na prerii 23 Kwi 2013 11:32 #148487

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Szkoda, że jesteś tak daleko, tak by mi wisteria pasowała do mojej lawendowej sypialni :woohoo: , a motylki po prostu jak żywe :thanks:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.808 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum