TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 18 Kwi 2013 21:50 #146993

• Roma
  • Roma's Avatar
Diano-co tam za wybuch był u Was w Teksasie? daleko to od Ciebie?
Przesyłka od Ciebie dotarła :kiss3: :kiss3: Skrzacik i ja ,jesteśmy Twoimi dłużnikami.Siewy postaram się jutro wysłać.Tylko sprawdzę kto na nie czeka.Muszę przekopać się przez pw.Fotki nasion na zbyciu wstawię jutro, bo najpierw muszę z moją guru, ustalić co zostaje dla nas :)
Na Jaśkowej w tej chwili jest 14 stopni i pada deszcz i fajnie bo ja dzisiaj siałam :dance: :dance:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 19 Kwi 2013 01:25 #147082

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
E-geniu-ja tak myslalam tylko wymienic podloge w pokoju corki, a skonczylo sie wrecz remontem generalnym :whistle: Jeszce nie zaczelam robic sciany w jej garderobie, na razie maluje i tynkuje rog w garderobie, tak kijowo mi zrobili ze szpara byla jak palec pod listwa przykrrywajaca laczenie plyt. Musialam najpierw dac pianke a potem metalowo-papierowy naroznik i otynkowac..
Zreszta dobra farba tez kosztuje. Za te z tekstura do pokoju malej, za galon (3,75 l) place ok 50$, wlasnie jestem w polowie drugiej puszki...

Shirall-moj ojciec od chwili gdy zaszlam w ciaze tak kafelkuje lazienke-2x2 m ; za miesiac mala bedzie miec 5 lat a lazienka jeszcze niewykonczona :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:

Romo-wlasnie mi maz powiedzial o wybuchu, za daleko to bylo :think: . Nie jestescie zadnymi dluznikami, mam nadzieje jedynie, ze Wam sie spodobaly :hug: Twoje drobiazgi wsadzilam w portfet dla Skrzata, zeby sie nie zniszczyly.
U nas caly dzien bardzo zimno i wiatr, nie chcialo mi sie wyjsc na dwor; jak to dobrze, ze Ci podleje. Moja mama ma tak samo, co posieje to zaraz jej podlewa :lol:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162

Domek na prerii 19 Kwi 2013 05:34 #147084

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Witam Cię gorąco, no odkąd jest piękna pogoda to ja buszuję na działce niemal całe dnie. Obiecuję większą fotorelację.
Pytałam się ostatnio o zareklamowanie paczki do Ciebie na Poczcie i wiesz co powiedziano mi??? że jeszcze parę dni musze zaczekać, ale po niedzieli................już ja wiem co napisze hehe

Domek na prerii 19 Kwi 2013 07:08 #147093

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
planta wrote:
E-geniu-ja tak myslalam tylko wymienic podloge w pokoju corki, a skonczylo sie wrecz remontem generalnym :whistle: Jeszce nie zaczelam robic sciany w jej garderobie, na razie maluje i tynkuje rog w garderobie, tak kijowo mi zrobili ze szpara byla jak palec pod listwa przykrrywajaca laczenie plyt. Musialam najpierw dac pianke a potem metalowo-papierowy naroznik i otynkowac..
Zreszta dobra farba tez kosztuje. Za te z tekstura do pokoju malej, za galon (3,75 l) place ok 50$, wlasnie jestem w polowie drugiej puszki...

Shirall-moj ojciec od chwili gdy zaszlam w ciaze tak kafelkuje lazienke-2x2 m ; za miesiac mala bedzie miec 5 lat a lazienka jeszcze niewykonczona :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:

Mój dom w całości postawił i wykończył mój M , choć nie jest budowlańcem , są oczywiście jakieś błędy ,kafelki też w tej chwili chciałabym inne , 8 lat temu wybieraliśmy najtańsze żeby tylko starczyło na wykończenie , teraz mi się nie podobają , ale jestem szczęśliwa że mieszkam w domku i mam ogród przy domu a nie muszę jeździć co dzień 10 km na działkę .

Jak tylko M całkiem wyzdrowieje , pomalujemy pokój po dzieciach , pokój nasz, korytarz i klatkę schodową.No i będziemy się cieszyć
że choć tyle mogliśmy zrobić .

Domek na prerii 19 Kwi 2013 10:34 #147152

• Ela
  • Ela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 244
Witam wszystkich cieplutko :kiss3: Ja całe dnie w ogrodzie i foliaku-grabienie ,przycinanie ,sadzenie... ufff. Ale to takie przyjemne zmęczenie :funnyface: Galopująca wegetacja cieszy co dzień czymś nowym. Tulipany już mają łebki na wierzchu :dance:

Mnie też czeka remoncik ;) Jak ja tego nie lubię ! Ale tylko malowanie i wymiana tapety w jednym pokoju-będę działać z synem .Ale to dopiero,jak zrobi się na dobre ciepło i obrobię sie trochę w ogrodzie.
Wczoraj pikowałam pomidorki ,dziś wsadzam do doniczek namoczone nasionka arbuzów i melona od Ciebie Dianuś :kiss3:
Na pomidorki poczekam,aż puszczą kiełki,bo coś na razie się ociągają.Chwilowo pogoda się popsuła-jest pochmurno i kropi deszcz.

Domek na prerii 19 Kwi 2013 11:03 #147158

• Xellos
  • Xellos's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Demon
  • Otrzymane dziękuję: 21
Diano, doszły do mnie przez Romę nasionka :thanks:

I tak się zastanawiam, jak na tej pustyni u Ciebie uprawiają niby te arbuzy :think: Arbuz to woda, woda i jeszcze raz woda :silly:
Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł :)

Domek na prerii 19 Kwi 2013 16:23 #147198

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Xellos- Arbuzy to slonce i wysoka temperatura. Najlepsze arbuzy jadlam z targu farmerow w Pueblo, Colorado. Tam wszystkie uprawy, podobnie jak i tu, musialy byc nawadniane. Ale za arbuzy dostana lepsza cene niz za kukurydze czy bawelne ;), wiec im sie jak najbardziej oplaca. Teraz jest sporo arbuzow w sprzedazy z Meksyku, a tam jest tez sucho.

Poza tym Wielkie Wyzyny sa bardzo zyzne, to tylko woda stanowi problem...

Elu-jak ja to znam! :wink4: W ciagu zaledwie dni z zimy staje sie wiosna i wszystko sie spieszy...
Ulo-zebyscie sie wszystcy tylko zakwasow nie dorobili albo czegos gorszego ! :teach: Zwlaszcza jak czlowiek do wiekszego wysilku nieprzyzwyczajony po zimie...uwazajcie na siebie :hug:

E-geniu-moj ojciec jest budowlancem...wiecej nie powiem bo nie bede nadawac na rodzine ... :devil1: Malowanie walkiem na szcescie jest proste i ladnie wychodzi. Ta farba teksturowana ktora maluje u malej jest z drobnym piaskiem i musi byc kladziona pedzlem...cztery razy wczoraj te same dwie scianki malowalam, bo jakas nie bardzo kryjaca byla :jeez:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 19 Kwi 2013 16:25 #147199

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Za godzine jade z Xena do weterynarza-znowu sie pogryzly o tumbleweeds i ma dziure na przedniej lapie; posmarowalam antybiotykiem ale widac ze rozwija sie infekcja i kuleje, chce zeby fachowiec obejrzal, bo moze dren bedzie potrzebny :unsure:

Nie zawsze jak widac , wszystko na psach sie goi...jak na przyslowiowym psie :whistle:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 19 Kwi 2013 17:28 #147212

• majar
  • majar's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16
Zostawiłam Cię przy montowaniu drewnianego podestu, a zastaję przy remoncie... wszystkiego. :silly: Nie szalej, oszczędzaj się troszkę! :flower1:
Majka

Domek na prerii 19 Kwi 2013 19:27 #147278

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
No widzisz, nie powinnas mnie zostawiac! :hug: :rotfl1:

Xena na szczescie nie byla ugryziona przez weza, jak sie obawialam. Za to w poczekalni siadla przy mnie na krzeselku obok, kiedy wpisywalam sie na liste stala na dwoch lapach z przednimi na kontuarze (no bo jest przeciez musi sie wpisac :devil1: ), a w gabinecie wspoczyla na krzeselko, z krzeselka na stol (jest na wysokosci pasa) i rozlozyla sie tam do badania. Bez zadnej zachety z mojej strony :lol:

Dostalysmy antybiotyk i lek od zapalenia. Mam nadzieje, ze pomoze. Wlasnei wrocilysmy do domu a juz ta wariatka podtyka mi pileczke :crazy:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 19 Kwi 2013 23:09 #147424

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
I ja spedzilam dzis dzien w ogrodzie, jako ze temp w koncu podniosla sie do +17C i nie bylo ani za goraco ani za zimno na prace ogrodowe :garden:

Troche wypielilam chwastow oraz zrobilam opryski od chorob-na kilku iglakach, szczegolnie swierkach, igly na dolnych pedach sa czerwone, wiec pewnie jakis grzybek sie rzucil w czasie tych wilgotnych i chlodnych paru dni.
Wczesna wiosna kupilam takie cos do opryskow:

DSCN4743.JPG

Jutro mam zamiar opryskac od insektow, bo obawiam sie ciem skladajacych jaja w mlodych koncowkach pedow, w zeszlym roku przegapilam termin i mialam pare znieksztalconych iglakow bez czubkow :whistle:

Nie tylko ja poczulam wiosne :lol:

Swierk zwyczajny caly okryl sie zielonymi kulkami..

DSCN4740.JPG

podobnie jak Picea mariana Aureospicata..swoja droga jak na niego patrze, to przypomina mi sie piosenka "Kulfon, Kulfon, co z Ciebie wyrosnie..." :wink4: Ni to kulka ni co, ni pies ni wydra...a na zdjeciach tak ladnie wygladaja.. :think:

DSCN4736.JPG

Sosna koreanska (Pinus koraiensis Oculus Draconis) tez zaczyna wypuszcac zielone paczki.

DSCN4738.JPG

Swierk serbski (Picea omorica) Peve Tijn tez sie pokazal z dobrej strony :devil1:

DSCN4735.JPG

Jako ze sporo szczegolnie zoltoigielnych iglaczkow zaczelo miec przypalone igly , wiekszosc dnia spedzilam konstruujac (nie)gustowne namiociki z cieniowki :lol:

DSCN4737.JPG

Po czym przed ostatecznym padnieciem na nos, dowiozlam zwiru w te miejsca, ktore moj slubny zostawil bez przykrycia i teraz juz zwirek , znaczy sie "morze" wyglada lepiej :drink1:

DSCN4739.JPG

No i dokupilam sobie trawke :wink4: Przy zielonych i bialozielonych miskantach powinna tworzyc ciekawy kontrast :think: Mieli tez sporo jednorocznych traw, ale wysadzac co roku..to nie dla mnie :lol:

DSCN4741.JPG

DSCN4742.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 20 Kwi 2013 00:48 przez planta.

Domek na prerii 21 Kwi 2013 01:18 #147697

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Teraz moja kolej wedrowac po innych blogach i cieszyc sie widokiem wiosennych kwiatow :flower2:

Zebralam sie z ogrodu, bo ta chmura jakos nieprzyjemnie wyglada i wiatr sie zerwal, smagajacy piaskiem po twarzy..

DSCN4762.JPG

Nie tylko ja pracowalam; kiedy rozladowywalam sciolke, maz kopal row pod rury do instalacji nawadniajacej nastepny kawalek trawy...

DSCN4754.JPG

Ktos pracuje, by spac mogl ktos.. :rotfl1:

DSCN4756.JPG

Kolejny iglak paczkuje :lol:

Picea glauca McConnell's Gold-na tyle nowa odmiana ze nie bardzo moge znalezc opisy; ponoc ma byc duzy z zoltymi nowymi przyrostami :think:

DSCN4744.JPG

DSCN4745.JPG

Podobnie z swierkiem pospolitym (Picea abies) Gold Strike -zero opisu ale mam nadzieje, ze cos zoltego pokaze :whistle:

DSCN4747.JPG

DSCN4748.JPG

Oby w koncu nadeszly na tyle cieple dni, zeby moc wysadziw pomidory-jeszcze troche, a doczekam sie owocujacych na stole :wink4:

DSCN4752.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 21 Kwi 2013 01:55 #147698

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
No i ulozylam wiecej kraweznika :lol:

DSCN4765.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 21 Kwi 2013 07:13 #147712

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Już ja widzę jak Ty odpoczywasz........a powinnaś :)

Domek na prerii 21 Kwi 2013 11:28 #147772

• Ela
  • Ela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 244
Coraz wymyślniejsze pozycje do snu przybiera psica :happy3:
Pomidory faktycznie giganty :supr3: Zanim je wysadzisz,najpierw wymagają hartowania. Jeśli nie ma mrozu w nocy,to wynieś je na dwór gdzieś do cienia na razie. W tej palecie,gdzie jest fasolka ,chyba nie wszystko powschodziło?

Ja wczoraj wysiałam do doniczek fasolkę szparagową w trzech kolorach-żółta,zielona i fioletowa. Ostatnia od Ciebie :kiss3: Stoi wszystko w tunelu foliowym. Dziś w nocy mimo,ze nie zapowiadali przymrozków było minus 1 nad ranem . Na szczęscie część pomidorów,które zostawiłam w tunelu nie zmarzła,ale miałam stracha ,jak szłam sprawdzić.

Domek na prerii 21 Kwi 2013 12:04 #147781

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Takie pąki to jest to :woohoo: U nas niestety jeszcze musimy poczekać :(
A może to jest Picea abies 'Gold Dust', nie?

Domek na prerii 21 Kwi 2013 17:28 #147849

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Jolu-to na pewno jest Gold Strike i McConnell's Gold. Gold Dust tez mam i wyglada zupelnie inaczej, kulka z malymi igielkami; czesc zolta, czesc ciemnozielona. Czasem szkolkarze oferuja cos ich wlasnej selekcji, bez zadnego info co z tego wyrosnie :wink4:

Troche boje sie o te paki, bo co wtorek-srode mamy temperatury minusowe w nocy i boje sie zeby nie przemarzly...ale jak okryc tyle drzewek :think:

Elu-ja sie zastanawiam jak kark jej nie boli po takiej drzemce :devil1: Z pomidorami zaczekam pewnie do polowy maja, zeby minely te przymrozki; nie pamietam jak dlugo trzeba je hartowac? kilka dni czy do czasu wysadzenia te trzy tygodnie? :think:
Fasolka niedlugo dobije do pol metra..na razie nie wzeszla mi tylko pseudofasolka skrzydlata, ktorej posialam piec nasion, a kolejne piec wyslalam Romie do podzialu
www.ebay.com/itm/400108827369?ssPageName...id=p3984.m1497.l2649

DSCN4751.JPG

Ulo-za tydzien mam kolejny zabieg na nerwie, wole pracowac, zeby nie myslec-i nie bac sie..A poza tym wiosna kusi i mnie, kiedy wszysttko rosnie jest tyle rzeczy do zrobienia..mam jeszcze oprysk od szkodnikow do zrobienia, dokonczyc nawozenie, wypielic sporo chwastow a uparte spryskac Roundupem (te wilce maja korzenie chyba parometrowe i wyrywanie im nie przeszkadza, zaraz odrastaja), ulozyc kraweznik, sciolkowanie... :whistle:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 21 Kwi 2013 17:44 przez planta.

Domek na prerii 21 Kwi 2013 19:31 #147892

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Tyle czasu macie już ciepło, a ziemia nadal bura... nie widać zieleni... Tak mnie to jakoś nurtuje :whistle: Krzewy, drzewka pięknie puszczają, z ziemia uparta.
U nas zupełnie odwrotnie. Drzewa i krzewy łyse, ale za to w ciągu tygodnia nagle się zazieleniło. Trawa rośnie jak wściekła.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.844 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum