TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 21 Cze 2013 00:20 #171279

• Roma
  • Roma's Avatar
Dianuś-najpierw facet ,potem bilecik w ciemno nie będę ryzykować :P :devil1: Ja się na autach nie znam a więc poproszę o inne relacje,mogą być wycieczki,bardzo ciekawie je opisujesz a i fotki mówią same za siebie :kiss3:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 21 Cze 2013 00:25 #171281

• Ela
  • Ela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 244
Romciu-wyjedziesz,a co ze Skrzatem ? Chyba nie zostawisz chłopiny samego na gospodarstwie? :evil:

Diano,nacierpiałaś się :hug: ,ale juz masz to za sobą :teach: Oj,teraz to dopiero zatrzęsiesz robotą! :devil1:

Domek na prerii 21 Cze 2013 03:57 #171284

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Po kolejnej kilkugodzinnej drzemce i odsypianiu walium i demerolu znowu melduje sie przy kompie ;)
Co jakis czas zaczyna bolec, ale to pewnie miejsca wielokrotnych wkluc w nerw niz cokolwiek innego. Po procedurze dostalam niezasluzony moim zdaniem ochrzan od jego pielegniarki, ze pare ostatnich dni uzywalam Tramadolu, innego srodka przeciwbolowego, przepisanego mi przez mojego lekarza ogolnego, wczesniej. Bo powinnam uzywac tylko lekow przeciwbolowych przepisanych przez dr od bolu i owych procedur. Tyle, ze Hydocodone jest z drugim skladnikiem, ktory powoduje zaburzenia krzepniecia i nie wolno podobnych srodkow brac przez 5 dnip rzed zabiegiem. Innymi slowy, chyba powinnam moc obyc sie bez srodkow przeciwbolowych, bo na zadane pytanie wyjasniajace ze bylam w duzym bolu i musialam cos wziac a nie moglam wziac tabletek przypisanychprzez tego lekarza z powodu zabronionego skladnika, nie dostalam odpowiedzi. Tylko ochrzan.

Cale szczescie ze nie bede ich widziec przez pare nastepnych miesiecy.

Cos niefajnie zrobilo sie na zewnatrz, bardzo wieje i piasek podniesiony zostaje z ziemi, wygladajac jak chcmury dymu..

DSCN6274.JPG

DSCN6275.JPG

Juz stracilam obie miski kocie z wiatrem, drzewa sie gna i martwie sie o nie...zobaczymy co bedzie potem. W domu huk jakby tornado przechodzilo :dry:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162

Domek na prerii 21 Cze 2013 18:05 #171465

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
zDzien kolejny bolu i goraczki. I nikt nie pociumka i nie poglaszcze po glowie :sad2:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 21 Cze 2013 18:28 przez planta.

Domek na prerii 21 Cze 2013 18:47 #171470

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
:hug2: :hug: :kiss3: mogę tylko tak...
Za tę wiadomość podziękował(a): planta

Domek na prerii 21 Cze 2013 20:53 #171494

• Jo37
  • Jo37's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 251
Trzymaj się.Przykro mi ,że tak Ciebie boli.
A państwowa służba zdrowia chyba na całym
świecie jest taka sama.
Pozdrawiam,Joanna

Domek na prerii 21 Cze 2013 21:02 #171497

• Ela
  • Ela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 244
Och,bidulko :hug: :hug2: Myślałąm,że już będziesz miała z głowy :think: To znaczy,ze co?-zabieg nie poskutkował,nie udał się czy na efekty trzeba poczekać?
Na pocieszenie napiszę Ci,ze boćwinka z hamerykańskich nasion rośnie jak szalona,pomidorki też ruszyły,ale dopiero kwitną i jeden ogórek ormiański pnie się do góry... Uratował się jeden w tunelu,reszta w gruncie padła z nadmiaru deszczu i zimna. :( Mam nadzieję,ze tego nie opierniczą ślimaki :search:

Na pocieszenie dla Ciebie moja ukochana biała peonia i pachnacy wiciokrzew pomorski( wcale nie ma mszyc w tym roku,mimo,ze nie pryskałam niczym ) Uwielbiam go za te słodkie pączki i zapach :hearts:

P6170069.JPG

P6140025.JPG

Domek na prerii 21 Cze 2013 21:36 #171510

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
heh, tu nie ma panstwowej sluzby zdrowia, wszystko prywatne i wysoko platne. A nastepnym razem chyba poprosze meza zeby mi towarzyszyl w czasie zabiegu i po-byl oburzony ze zostalam tak potraktowana :dry:
Brzuch boli, bo grubymi iglami musial sie wielokrotnie wkluwac w rozne miejsca w brzuch; ponoc dlatego wybral tez wymrazanie a nie wypalanie, bo bol po zabiegu bylby jeszcze wiekszy :sick:

Przez te goraczke jestem zdechla i nie do zycia, choc na dworze slicznie i nie za goraco, idealna temperatura by porobic cos...ale nie mam sily.

Elu-poprosze zdjecia hamewrykanskich roslin, jak znajdziesz czas i checi, bo jestem okrutnie ciekawa :lol:

A ja znalazlam nowe hobby-bizuterie indianska, robiona przez indianskich zlotnikow (?)-nie wiem jakiego uzyc slowa, glownei Nawajo. Zakupilam pare par kolczykow, bransolety i inne. Zdjecia zaraz jak zrobie. Do tego dzis znalazlam pare ksiazek o bizuterii indianskiej, plus dwa wielkie tomiszcza z przegladem owych rzemieslinkow , z tysiacami zdjec ich dziel, zyciorysami...no wciagnelam sie :devil1: Nie moge sie doczekac kiedy przyjda, bo mam pare srebrnych wisiorkow na oku a nie wiem od ktorego bardziej sie liczy :P
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 21 Cze 2013 21:50 #171511

• mosewa
  • mosewa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 199
Nie ma państwowej służby zdrowia? a jak ktoś jest biedny i zachoruje to co wtedy?
Ewa
“Kiedy przeczytam nową książkę, to tak jakbym znalazł nowego przyjaciela, a gdy przeczytam książkę, którą już czytałem – to tak jakbym spotkał się ze starym przyjacielem.”

Dwa Świerki

Domek na prerii 21 Cze 2013 22:42 #171527

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Mosewo-ci naprawde biedni podpadaja pod bezplatne programy sponsorowane przez rzad. Starsi, w wieku emerytalnym i biedni, maja MedicAid, odpowiednik Medicare dla ludzi nieco zamozniejszych. Najgorzej jest z tymi, ktorzy wpadaja pomiedzy; ich pensje wystarczaja tylko na rachunki i podstawowe zycie.
Szerza sie jednak wizyty-i to jest plaga-na ER (ostry dyzur w szpitalu), kiedy przychodza tlumy bez ubezpieczen, z byle czym, a potem obiecuja splacac - i tyle ich widzieli. Podaja falszywe adresy, falszywe Social Security Cards. Kiedy mieszkalam w wynajmowanym mieszkaniu w Arkansas, chyba polowe mojej korespondencji stanowily rachunki medyczne z hiszpanskobrzmiacymi adresatami, ot, po prostu uzywali mojego adresu do dostania sie do szpitala czy wizyty u lekarza.
Szpital bardzo chetnie z reguly rozklada rachunki na wiele lat i minimalne kwoty, bo wychodza z zalozenia ze lepiej dostac troche, niz stracic cala sume. Ale czesc za tych ludzi splacamy niestety my, ludzie z ubezpieczeniami, bo szpitale przerzucaja zwiekszone koszty na placacych.
Wizyta u lekarza, kiedy nie ma sie ubezpieczenia , kosztuje 100$. Z ubezpieczeniem jakie mamy-30$. Podobnie jest z lekami; biedni wykupuja po pelnej stawce, a my za czesc. Nasze ubezpieczenie zdrowotne to ok 400 $ miesieczniee, z czego polowe pokrywa pracodawca.

Znajomi, ktorzy dostaja razem miedzy 2 i 3000$ , nie maja ubezpieczenia, bo uwazaja ze drozej by ich kosztowalo placenie miesiecznie, niz raz na rok wizyta z zapaleniem oskrzeli. I to jest ich swiadoma decyzja.

Ale czesc, szczegolnie niestety, Meksykanow, kombinuje jak dostac za darmo :dry:

A teraz bedzie "z kamera wsrod iglakow" :devil1:

Pinus thunbergii Frosted Patches"

DSCN6278.JPG

DSCN6279.JPG

Pinus strobus Gold Painted-po przycieciu mlodych pedow

DSCN6281.JPG

Nawet szyszeczke ma! :hug:

DSCN6280.JPG

Pinus strobus KBN Variegated

DSCN6282.JPG

Pinus densiflora Aurea zaczela byc zielona i puchata :lol:

DSCN6284.JPG

Pinus flexilis Vandelwolf's Pyramid tez jakby bardziej przybrala na objetosci... :think:

DSCN6288.JPG

Tego placzacego potworka musialam solidnie podwiazac..

DSCN6290.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 21 Cze 2013 22:59 #171534

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Pinus thunbergii Katsuga

DSCN6289.JPG

A to jest ta duza sosna P. thunbergii, ktora zostala przycieta na lyso. Jak widac, zaczela w koncu odbilac..

DSCN6292.JPG

I czuprynka :lol:

DSCN6293.JPG

Przerywnik, ukrywajacy sie w trawie :lol:

DSCN6295.JPG

Jodla koreanska Silver Show

DSCN6296.JPG

Cunninghamia harringtonii Korean Gold

DSCN6297.JPG

Picea omorica Blue Sky powiekszyl sie dwukrotnie :wink4:

DSCN6298.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 21 Cze 2013 23:09 #171539

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
A teraz krotka lekcja ciecia paulowni :lol:

Z krzaka rosnacego luzem po scieciu przemarznietego glownego pnia..

DSCN6300.JPG

...wycinamy pedy boczne, zostawiajac 1-2 na nowe drzewka, a te z kolei golimy az do wysokosci, jaka nam odpowiada, w moim przypadku abym nie stukala czolem w boczne galezie :lol:

DSCN6301.JPG

I kolejna..

DSCN6302.JPG

Liscie i boczne pedy beda sukcesywnie wylamywane, az osiagnie pozadana wysokosc.

DSCN6303.JPG

DSCN6304.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 21 Cze 2013 23:15 #171542

• Cypryda
  • Cypryda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 340
Dzisiaj w TV podawali że z USA przesłano do Polski pacjenta po udarze zupełnie nieświadomego niekontaktowego. Opłacili mu samolot i karetkę i dostarczyli do szpitala w Polce. Ten polak był nieubezpieczony, mieszkał w USA 27 lat. Taniej wychodził im transport do Polski niz leczenie go w Szpitalu.

Iglaczki sa prześliczne, ale tym gościem jestem zachwycona, takie piękne brzydactwo.

Podziwiam ze wytrzymujesz taki ból, życzę dużo zdrowia

Domek na prerii 22 Cze 2013 02:28 #171573

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Coz, cwaniakow nigdzie nie brak... :dry: Tylko zapominaja ze moze byc cos powaznego ..i wtedy co? :think:
Moi znajomi , Sue i Ed, splacaja jego pobyt w szpitalu, ktory kosztowal kilkadziesiat tysiecy po ok 50 dolarow miesiecznie. To naprawde nie jest powalajacy koszt.

Mam nadzieje, ze jutro bedzie lepiej. Na obu nadgarstkach mam juz duze since po tych probach zalozenia wenflonu. Wygladam jak poczatkujaca narkomanka :lol: :rotfl1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 22 Cze 2013 10:54 #171611

• mosewa
  • mosewa's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziękuję za wyjaśnienie :) nigdzie nie jest kolorowo jak widać. Do specjalistów chodzę prywatnie(okulista ginekolog)państwowo są takie kolejki ,że szok. Musiałam teraz państwowo zarejestrować się do ginekologa na onkologię i czekam od 2 maja na wizytę wyznaczoną na 17 lipca. W szpitalu byłam dwa razy-jak rodziłam córki i to wszystko. Do tej pory mimo ubezpieczenia wszystkie moje kontakty z lekarzami były opłacane ze swojej kieszeni- do 16-ej ja pracuję a państwowi lekarze najczęściej już nie. Państwowa służba zdrowia jest dla ludzi mających oooogrom wolnego czasu :evil:
Ewa
“Kiedy przeczytam nową książkę, to tak jakbym znalazł nowego przyjaciela, a gdy przeczytam książkę, którą już czytałem – to tak jakbym spotkał się ze starym przyjacielem.”

Dwa Świerki

Domek na prerii 22 Cze 2013 11:05 #171613

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Diano bardzo dziękuję za instrukcję cięcia paulowni :hug:
Mam takie wielgachne krzaczysko-drzewo :supr: ale szkoda mi go ciąć, może powinnam :think:

Domek na prerii 22 Cze 2013 16:18 #171678

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Jolu-jak najbardziej powinnas sprobowac. :hug: Zostaw sobie 1-2 odrosty i ciachnij reszte, zobaczysz jak rusza na wysokosc!

Mosewo-w sumie nie narzekam, bo mialam kilka operacji i za kazdym razem z kieszeni kosztowaly ok 300 dolarow; Mialam swoj pokoj z wlasnym TV, kozetka dla meza i lazienka. Do lekarza ogolnego dostaje sie bez problemu kiedy potrzebuje; do specjalisty tez staraja sie ustalic jak najszybciej, jesli zas potrzebne jest cos prostego, moze mi pomoc pielegniarka. Tylko ten raz byl bardzo niemilym wspomnieniem...
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 22 Cze 2013 21:39 #171749

• mosewa
  • mosewa's Avatar
  • Platinum Boarder
W polskich warunkach paulownia ma szansa przetrwania?
Ewa

Dwa Świerki

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.858 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum