TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 22 Cze 2013 22:16 #171767

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
U moich rodzicow jest wyzsza od domu :lol:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162
Ostatnio zmieniany: 23 Cze 2013 00:30 przez planta.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 23 Cze 2013 00:20 #171830

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
No, zrobilam nowe zakupy szkolkarskie online :P
Zakupilam swierki serbskie Pendula Major i Westerstede; i wejmutki (jak to dobrze, ze nie ma porzeczek wokol :lol: ): Bennet Clump Leaf; Bennet Contorted (podobny do mojego Angel Falls, ktory sie poddal w tym upale :whistle: ), Diggy, Hershey i Windswept WB.

Za to szkolka ma liste prawie 40 nowych odmian, ktore tez wpisalam w zamowieniu, choc nie maja jeszce cen; mam nadzieje ze w ten sposob uda mi sie zarezerwowac! Na liscie jest sporo polskich selekcji np kosodrzewiny Agatka, Czuprynka, Gienek (co za swojskie imiona, swoja droga :lol: ), sosna czarna Anna, ponderosa Agnieszka itp. Jest sporo paskowanych (!!!), duzo nowosci -a przynajmniej dla mnie jak pinus ponderosa Big Boomer, ktory ma miec igly dlugie jak nowe przyrosty :supr3: .
Bede trzymala kciuki, zeby udalo sie je kupic...

Szkolka Coenosium Gardens, gdzie juz w lutym zrobilam zamowienie na wysylke jesienna, niestety na razie nie przyjmuje zamowien, zona wlasciciela, ktora przyjmowala i realizowala mejle, zmarla kilka dni temu. Wyslalam mu list kondolencyjny....Mam nadzieje, ze jednak nie wypadnie w tym sezonie z biznesu-upatrzylam sobie u nich selekcje wejmutek Squiggles i Wiggles,wejmutke KBN Frosted na ktorej mi bardzo zalezy, pare swierkow mi.in kaukaski Sunrise, ktory ma sie tak nie przypalac jak inne zolte...
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 23 Cze 2013 01:21 przez planta.

Domek na prerii 23 Cze 2013 04:18 #171835

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
DSCN6306.JPG

:sleep: :bye:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): Jo37

Domek na prerii 23 Cze 2013 07:08 #171837

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Mam nadzieję Diakano że uda Ci się zrealizować to zamówienie w Szkołce Coenosium Gardens, mimo wszystko .

Zdjęcie piękne.

Domek na prerii 23 Cze 2013 12:37 #171934

• Ela
  • Ela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 244
Dianuś,na zyczenie kilka zdjęć hamerykańskich warzyw :kiss3:
Boćwiny mam dużo w różnych miejscach-tu w wielkiej donicy w zacnym towarzystwie pachnacej róży:

P6230149.JPG

P6230155.JPG

Mam kilka odmian pomidorków od Ciebie-póżno były siane,ale już niektóre zawiazują owocki jak ten Italian Roma:

P6230158.JPG

Big Rainbow ma ciekawą przypadłość (zaobserwowaną na 3 krzakach) - najpierw wypuszcza kontrolnie jeden kwiat( nie wiem co z niego będzie,czy nie powinnam go oberwać? ) a potem całe grono pietro wyżej.

P6230159.JPG

Te pomidory prawie wszystkie są z Hameryki,(jedno zdjęcie z tunelu,drugie w gruncie z boćwiną,mieczykami i piwonią(niewidoczna na zdjęciu) ściółkuję je przeschniętą trawą,zeby ziemia szybko nie wysychała,poza tym w tunelu jest mniejsza wilgotność i tym samym gorsze warunki do rozwoju chorób grzybowych

P6230179.JPG

P6230194.JPG

Domek na prerii 23 Cze 2013 12:50 #171936

• Ela
  • Ela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 244
Jedyny uchowany ogórek ormiański rośnie w tunelu i już kwitnie,ale na razie tylko kwiatami męskimi :think: Jestem cierpliwa,poczekam na żeńskie. Puściłam go przy paliku,ale,mimo,że wypuszcza duzo wąsów czepnych,to nie chce się nimi okręcać o palik. Palik mu nie odpowiada,czy co ? ;) Dlatego pozostałe pędy rosną sobie na ziemi

P6230161.JPG

P6230162.JPG

Arbuzy ładnie rosną,jeszcze są małe,ale już zaczyna się coś dziać. ( mam 4 pod folią,w gruncie padły od deszczu i zimna)

A to jedyna roślinka ozdobna ,jaka mi się uchowała. Dostałam 3 nasionka cyni wysokiej,skiełkowało 1 :( Ale rośnie i ma się dobrze,ciekawe jakim kolorkiem zakwitnie.

P6230196.JPG

I na koniec już nie hamerykańska,ale zakupiona u nas w formie szczepionej sadzonki oberżyna. Rośnie jak szalona,zawiązała juz chyba z 8 owocków :dance:

P6230176.JPG

P6230177.JPG
Załączniki:

Domek na prerii 23 Cze 2013 13:07 #171939

• Roma
  • Roma's Avatar
Diano-mam nadzieję,że już dzisiaj nie cierpisz.Zamknij oczy i zobacz jak mocno cię przytulam i głaszczę po głowie :hug: :kiss3:
Jak widzę Ela jest profesjonalistką w dokumentowaniu :bravo: Niestety ale ja tak nie potrafię,jestem zbyt roztrzepana :P Jednak aby pokazać,że i u mnie rosną hamerykańskie rośliny,postaram się również wstawić kilka fotek :) Już biegnę cyknąć to i owo :P

Domek na prerii 23 Cze 2013 15:58 #171968

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Elu-piekne dzieki za fotki! :hug: Moje oberzyny jeszcze nie zawiazaly owocow, na razie tylko kwitna, pomidory niesmialo pokazuja pierwsze kwiatki. Cukinia zawiazala pierwszy maly owocek :lol: Wczoraj darlam chwasty obiema rekami bo wszystko pozarastalo tak, ze ledwie bylo widac warzywniak :oops:

Ten ogorek ma dziwne liscie, jakies takie duze? :think: Botwina piekna! :supr3:

Romus-dzieki :kiss3: . Dzis jest troche lepiej, ale wczoraj mala przy zabawia kopnela mnie pieta w brzuch i myslalam ze zejde..musialam wziac tabletke przeciwbolowa, bo nie chcialam wyc. Dzis czuje sie nadal jakby kon mnie kopnal, ale przynajmniej moge cos zaczynac robic-wczoraj rozladowalam sciolke z pickupa, ktora przywiozl slubny, i porozkladalam pod roslinami.

A ja cyknelam dzis fotke Picea abies Faskally Sport z Coenosium Gardens..

DSCN6277.JPG

To ma byc sosna koreanska Anna. Wg opisu powinna byc niebieska, ja wyraznie widze zoltobiale igly...brak czegos czy to inna odmiana niz Anna? :think:

DSCN6280_2013-06-23.JPG

No i dostalam w koncu wyczekiwanego mejla ze szkolki. Facet napisal, ze kiedy czytal moja liste chciejstwa, musial pare razy zamrugac :wink4: . Czesc z nich bedzie dostepna na sprzedaz w polowie nastepnego miesiaca, czesc niestety nie w tym roku, bo dostaja po kilka szczepek od przyjaciol i je rozmnazaja. Teraz czekam na ceny owych dostepnych iglaczkow z mojej listy :whistle:

Picea abies 'Susan'-bardzo waski, placzacy swierk pospolity, o niebieskozielonych, delikatnych iglach. Wys. za 10 lat 2,5 m x 60 cm
Picea koyamae 'Bedgebury Cascade'-odmiana bardzo rzadkiego swierka z Chin; placzacy (jest w encyklopedii iglakow)
Picea mariana 'Nicolet Weeping'-odmiana placzaca, ktorej bardzo jestem ciekawa. 1,5 m x 45 cm.
Picea orientalis 'Weeping Dwarf'
Pinus flexilis 'Southbridge'
- z czescia igiel zolta. Na poczatku mylnie brane za wejmutke. 3 m x 1,2m.
Pinus mugo 'Grand Matai Gold' - zolto paskowana kosodrzewina, 60 x 90 cm.
Pinus mugo 'Laarheide'- kosodrzewina przebarwiajaca sie zimna na zolto-pomaranczowo; pomaranczowo-brazowe paki caly rok. 45 cm x 60 cm.
Pinus mugo 'Varella'
-Pinus peuce 'Variegated' - czesc igiel, lub cale galezie zoltoigielne. 1,2 x 60 cm.
Pinus strobus 'Beal's Starry Night'-WB 60 x 80 cm, z iglami wokol pakow rozpostartymi na podobienstwo gwiazd.
Pinus strobus 'Goldie' podobne do Golden Candles; igly dlugie, cienkie, z ciemnozoltymi paskami. 1,5 x 1 m
Pinus strobus 'Matchstick' - konce niebieskozielonych igiel zakonczone ciemnozoltym, co nadaje im podobienstwo do zapalek :). Wzrost nieznany.
Pinus strobus 'Ridgemont Rosie'-paskowana wejmutka, znaleziona przy drodze do Ridgemont przez Kena Marka z Michigan, druga czesc nazwy to imie jego corki. 1,8 x 1,2 m.
Pinus strobus 'Rob's Halo'-odmiana wejmutki o zoltoparanczowych iglach caly rok, zima i wiosna kolor staje sie wyrazniejszy. 1,2 m x 60 cm. Cos czuje, ze bede chronic od slonca :think:
Pinus thunbergiana 'Beni kujaku' paskowana wolnorosnaca.
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 23 Cze 2013 22:05 przez planta.

Domek na prerii 24 Cze 2013 22:27 #172504

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
No wiec dzis przemoglam wrodzone mi lenistwo :devil1: i pojechalam do Rock Ranch, zamowic kolejna dostawe cietego kamienia. Wzielam z soba aparat, coby zrobic pare fotek jak takie miejsce wyglada :lol:
Swoja droga bardzo lubie wlasciciela, starszy bardzo spracowany czlowiek z sekatymi dlonmi, ktory sam ciezko pracuje. Zawsze mozna z nim pogadac o wszystkim...moglabym tam spedzic godziny :lol:

DSCN6323.JPG

Wieksze otoczaki, ktore kupowalam na obrzeze rzeczki..

DSCN6324.JPG

DSCN6325.JPG

Dwa wysypiska kamyczkow lawy , czarne i czerwone. Niestety za drogie, zeby uzyc w takich ilosciach, jakich potrzebuje :whistle:

DSCN6326.JPG

Gorka kamieni bazaltowych, ktorych uzywam w swoim ogrodzie. Mniejsze, jak te, kupuje sie na wage, wielkie na sztuki..
DSCN6327.JPG

Bardzo ciekawe kamienie z dziurkami. Jak widzialm na necie, mozna w nich sadzic bonsai, ktore pieknie przeplataja je korzeniami. Jak bede miec 70 i wiecej czasu, bede sadzic bonsai! :devil1:

DSCN6328.JPG

Rozne rozmiary zwirku-ja kupuje 1 calowe

DSCN6329.JPG

Kamienie sprzedawane na sztuki-dzieki czemu mozna sobie pospacerowac i wybrac ten akurat, ktory najbardziej odpowiada
DSCN6330.JPG

DSCN6333.JPG

DSCN6338.JPG

DSCN6339.JPG

DSCN6340.JPG

DSCN6341.JPG

Lupki, z ktorych robilam chodnik od frontu..

DSCN6337.JPG

Krawezniki 4 i 6"..

DSCN6336.JPG

DSCN6332.JPG

No i jak tam nie spedzic godzin..Gdybym miala wieksze pole manewru (kase znaczy, na ten cel :wink4: ) , wrocilabym wyladowana ciezarowka.. :rotfl1:

A mily pan w miedzyczasie przyjechal, rozladowal gdzie mu wskazalam i pojechal...Szkoda tylko ze temp przekracza 35C i robic mi sie nie chce.. :oops:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 24 Cze 2013 22:37 przez planta.

Domek na prerii 24 Cze 2013 22:43 #172519

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Diano, :hug:
kamieniska fajne!! Lubię takie kamieniołomy, zresztą za młodu byłam nawet na praktyce geologicznej i jeździliśmy po polskich kamieniołomach. Trzeba przyznać, że i w naszych rodzimych ciekawe skały można znaleźć. :)

Co do posadzenia sobie bonsai w skale wulkanicznej, to bardzo dobry pomysł. Kiedyś moi rodzice - gdy jeszcze takie drzewka były mało znane - przywieźli z kolejnego rejsu drzewko cytrusowe posadzone w takiej skale. Co ciekawe poza tą porowata skałą nie było żadnego podłoża, tylko... woda. Wszystko to było umieszczone w śmiesznej chińskiej misce ozdobionej kobaltem. Na skałce poza drzewkiem, które miało udokumentowane 117 lat! wyrastał mech, a w wodzie toczyło się życie, były jakieś drobne glony zielone i jakieś maleńkie żyjątka, także maciupkie ślimaczki wodne. Szkoda, że wtedy nie pomyślałam żeby to uwiecznić. :bad-idea: Do czasu gdy mieszkałam z rodzicami opiekowałam się tym drzewkiem i rosło, kwitło i nawet zawiązywały się owocki. Niestety gdy się wyprowadziłam nie było komu dbać o nie i po jakimś czasie skończyło żywot. :cry3:
Drzewko miało nie więcej niż 20 cm wysokości łącznie ze skałką w którą wrosło. Gdy miskę co jakiś czas trzeba było umyć, musiałam przekładać drzewko ze skałką i całym ekosystemikiem do innej czystej, a po pielęgnacji wszystko wracało do starej chińskiej miski i dolewało się tylko ustanej wody. Gdy zbiornik się zbytnio zaglonił operację się powtarzało. Gdy w końcu stara miska wykazywała jakieś spękanie, cały ekosystem przeniosłam - w ramach awansu ;) - do polskiego szkła z grubym dnem, rodem z Krosna. Wtedy dopiero całość fajnie wyglądała, bo można było sobie obserwować niczym w jakimś akwarium.
Przyznam, że w naszych warunkach nie spotkałam się już później z takim drzewkiem na skale umieszczonej w wodzie.

Domek na prerii 25 Cze 2013 14:50 #172737

• Roma
  • Roma's Avatar
Diano-chyba znowu coś kiedyś przegapiłam :( a jakiej rzeczce wspomniałaś powyżej? Ach gdybym to ja miała takie możliwości jakie masz Ty,poszalałabym sobie oj poszalała :ouch:

Domek na prerii 25 Cze 2013 20:35 #172862

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Romo-o tej rzeczce pisalam :lol:

DSCN6322.JPG

Co do kosztow, w tej chwili zamowilismy budynek gospodarczy, 32 x 45", dwie pary podwojnych drzwi garazowych, trzy normalne drzwi stalowe, cztery okna itp..i juz rachunek jest ponad 30k, a gdzie betonowa wylewka, podlaczenie elektryki, izolacja scian... :whistle:

Podobnie chcemy zamowic gosci, ktorzy postawia wiate kolo domu, 20x 20', zaby mozna bylo zaparkowac pod dachem. Te bedzie pare tysiecy. W tej chwili slubny kopie dolki pod stopy fundamentowe i klnie, bo ziemia jak skala. A ja nie mowie nic, bo ciesze sie ze nie musze tego sama robic :wink4:

Danielko-dzieki za te historie z bonsai! Ja z kolei poczytalam o tych skalach na forum ogrodniczym anglojezycznym, ze ktos chyba z Kaliforni usilowal sprowadzic oryginalne takie dziurkowane skaly do ogrodu i strasznie drogo mu to wyszlo (z Japonii chyba nawet to szlo). A potem wlasnieby la dyskusja o sposobach uzywania takich skalek i ze w Japonii sa wlasnie bardzo cenione do bonsai.

A ja wrocilamw lasnie z kolejnym transportem dech na schody do tarasu; w tej chwili zar pali skore i nie da sie pracowac, moze kolo 4-5 zelzeje troche.Musialam tez kupic srodek na mrowki ogniste-Dave znalazl przynajmniej 3 mrowiska, ja czwarte akurat na srodku zwirku w ogrodzie japonskim. Sa bardzo duze, nie wiem czy to nowa odmiana czy co...i bardzo agresywne. Potrafia zniszczyc tez cala roslinnosc w promieniu kilku metrow.

Ogladaliscie superpelnie? Nie wiem czy akurat u nas tez byla, ale zdjecia zrobilam i dopiero teraz pokazuje :oops:

DSCN6318.JPG

DSCN6316.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 25 Cze 2013 20:40 #172868

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Super luna :bravo: dziekuję za fotki :hug: bo u nas akurat czas trzech ostatnich nocy niebo zasnuło się chmurami :jeez:
Mrówki sa i u nas w ilościach hurtowych :club2: też sypię, a one obok robią mrowiska :supr:
Zakupy kulkowe sie szykują :whistle: pogratulować.
Myślę, ze Varellę w Polsce dostałabyś taniutko, nie wiem, jak tam u Was :think:

Domek na prerii 25 Cze 2013 22:32 #172933

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
A u nas Varelly niet, poluje na nia od dawna..bo jest na liscie wielkich chciejstw :devil1: ta strobuska Starry Night pewnie bedzie podobna, bo igly w dwoch dlugosciach.. :think:

Wlasnei sprawdzilam prognozy pogody, nareszcie ochlodzi sie!! Z 38-39C do zaledwie 32... :rotfl1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 25 Cze 2013 23:07 przez planta.

Domek na prerii 25 Cze 2013 23:05 #172957

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 512
Planto kameienie to super sprawa ale u nas te które mi sie podobaja są bardzo drogie i narazie tylko moge poglądać , narazie choruję na takie całe białe otoczaki na woreczki i mam zamiar połozyć je między hostami w mojej wizji bedą się dobrze komponowały :think:

Domek na prerii 26 Cze 2013 00:47 #172996

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Wiem, o ktorych mowisz..u nas sa w marketach budowlanych po ok 4$ za woreczek 0.5 cu, malutkie takie. MI tez sie takie marzyly, ale na tej wielkosci powierzchni musialabym Rosomaka sprzedac, zeby je kupic :P

Ja z wiekszych z koeli choruje na glazy bazaltowe, takie jak mam kilka w ogrodzie...tyle ze tez nie sa tanie a marzy mi sie sporo...Na razie wszystkie pieniadze ida na garaz i wiate, z kamieniami musze poczekac na kolejna transze spadku :whistle:

Zapomnialam wkleic zdjecie z Rock Ranch, a wlasnie fajna kompozycja z kamyczkow z lawy jest..

DSCN6342.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 26 Cze 2013 00:49 przez planta.

Domek na prerii 26 Cze 2013 00:49 #172997

• TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 897
Weź Rosomaka, pojedź na pustynię, zbierz kamienie :-)
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Domek na prerii 26 Cze 2013 01:19 #173001

• Roma
  • Roma's Avatar
Myślałam już,że jakąś inną rzeczkę tworzysz,tę widziałam tylko po prostu zapomniałam :jeez: a jak przedstawia się Twoja budowla w stylu japońskim? długo już jej nam nie przedstawiałaś.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.738 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum