TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 02 Sie 2013 08:01 #183686

• Jo37
  • Jo37's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 251
Ale zakupy !
Pozdrawiam,Joanna
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): planta

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 02 Sie 2013 10:01 #183720

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Diano piękne zakupy :bravo: Życzę, aby wszystkie pięknie wyrosły ;)
Moja abies Medusa zupełnie nie szyszkowała w tym roku :crazy: to chimera :blink:
Myśle, ze kilka z nich Paweł zorganizołaby Ci w naszym pięknym kraju :lol: i waluta zamiast $ nieco tańsze PLN :P
Mini Curls :think: a może Tiny Curls lub Mini Twist :think:
Za tę wiadomość podziękował(a): planta

Domek na prerii 02 Sie 2013 16:59 #183782

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Wlasnei zamierzam sie usmiechnac do niego, bo wiem ze Varella jest dosc popularna, a Conifer Kongdom jest jedynym miejscem, gdzie moglam to kupic online, ale nie za taka cene za swiezy graft ...jeszcze na glowe nie upadlam :wink4:
Mini Twists mam, chodzi mi o Tiny Curls i ciagle mi sie myli nazwa :lol: :silly:

Nic, pewnie doczekam az bedzie chlodniej i bede prosic, a moze i jemu cos w oko wpadnie tutaj to sie odwdziecze...
Tak zbieram sie zeby polozyc wiecej tych plyt kamiennych i zupelnie mi sie nie chce :pinch: Moze zaczne od odchwaszczania bambusa, a ochota w koncu przyjdzie i na ciezsze prace, no :devil1:
Wczoraj zrobilam kilka nowych namiocikow na iglaczki; to co myslalam ze jest P. koraiensis Anna (a przynajmniej na poczatku, dopoki nie wypuscilo bialych igiel) okazalo sie byc wejmutka Bergman Variegated i musialam ja okryc, bo te igly strasznie szybko sie przypalaja :whistle: Podobnie z Torulosa, przypieklo ja, choc sporo innych zielonoigielnych wejmutek znosi slonce bez problemu. :think:

A wczorajsze nowe iglaczki zachwycily nawet meza! :wink4: Moze jeszce zrobie z niego milosnika iglakow.. :P :devil1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162

Domek na prerii 02 Sie 2013 20:46 #183810

• Nemo
  • Nemo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 215
planta wrote:
Pewnie od "Zapalki" tez, huh? :angry: :wink4: :rotfl1:
Oby wszystko przezylo, a bedzie dobrze...Mialam na liscie kosodrzewine Varella, ale za tej wielkosci graft zaspiewali mi 80$ :supr3: i zrezygnowalam...moze sie usmiechne o nia do Ciebie, Pawle :hug:

Żeby mi po 8 płacili... dobrze by było... hmmmm.... ;)

Domek na prerii 02 Sie 2013 22:36 #183836

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Nemo, a masz cos na sprzedaz ? I wysylasz? :woohoo:

Dzis nie robie, goraco jak w piecu i goracy wiatr na dodatek...siedze i oferty szkolek przegladam przy herbatce :lol:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 06 Sie 2013 00:52 #184357

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Kolejny upalny dzien...
Maz wczoraj ubil wielka czarna wdowe na tarasie, to juz druga. Jakos zaczelam sie przytulniej czuc W domku... :whistle:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 06 Sie 2013 07:34 #184365

• Jo37
  • Jo37's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 251
Czy można zabezpieczyć się przed tym draństwem.
Sądząc z nazwy to mocno jadowite jest.
Pozdrawiam,Joanna

Domek na prerii 06 Sie 2013 16:28 #184454

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
W zasadzie nie mozna. :pinch:
Dlatego wazne jest zeby miec paranoje-wytrzasac buty zanim sie je zalozy; przetrzasac ubrania i potrzasnac nimi w garderobie (pajaki lubia ciemne miejsca, ale gdy sa niepokojone wynosza sie), nie zostawiac rekawic ogrodniczych na zewnatrz (pracownik meza byl ugryziony w palec gdy schowal sie tam jadowity pajak,spe dzil dwa tygodnie w szpitalu ).
Jedna z "naszych" czarnych wdow byla w pudle z rozdzielaczem do podlewania trawnika, druga zrobila sobie schronienie na rozlozonej na tarasie drabinie, w cieniu pod gornym schodkiem, i nie chce myslec , ze gdybym te drabine przenosila, akurat tam bym zlapala :sick:
Ukaszenie czarnej wdowy bardzo boli, mozna porownac do uklucia przez szerszenia. Brown recluse jest o wiele gorsze i jak przy ukaszeniu grzechotnika-nastepuje gangrena bo jad trawi cialo. A mialam juz z nimi do czynienia, na wielkie szczescie (odpukac) nie zostalam przez nie ugryziona. A czasem niewiele brakowalo ... :jeez:

Jedyna dobra rzecz-jesli sa czarne wdowy, nie ma myszy :lol:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 06 Sie 2013 16:54 #184456

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
planta wrote:
Maz wczoraj ubil wielka czarna wdowe na tarasie, to juz druga. Jakos zaczelam sie przytulniej czuc W domku... :whistle:

Jedną zabił, a ile w okolicy :supr: :jeez:
Oglądając programy przyrodnicze z różych, egzotycznych dla nas miejsc na świecie bardzo się cieszę, że nasze tereny są jednak wględnie spokojne w tym temacie :)
Z myszami sobie radzimy :funnyface: mamy koty , psy ... ewentualnie łapki :rotfl1: Wolę to od takich strasznych pająków :happy-old:
Masz rację, remont domu sprawił, że jest to bezpieczna przystań :teach: Wsześniej nie wiadomo było, ktorą dziurą taka wdowa mogłaby się wedrzeć :supr:

Domek na prerii 06 Sie 2013 17:29 #184462

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Dom mam opryskany z zewnatrz preparatem, ktory tworzy bariere ochronna przed mrowkami i robalami wliczajac pajaki :sick: Dziala przez rok. Tym niemniej chyba musze opryskac tez taras, o czym nie pomyslalam... :hammer:

Myszy tez mialam-ze dwa miesiace temu dom byl obstawiony lapkami i co rano mialam cos zlapanego. Teraz jakos juz tak nie lgna, moze tez dlatego ze nie zostawiamy otwartych drzwi tarasowych bo klima chodzi caly czas.. :whistle:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 06 Sie 2013 23:22 #184555

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
I kilka fotek z ogrodu..

Zakwitl mi pierwszy miskant, Malepartus :woohoo:

DSCN6710.JPG

Mialam zamiar zrobic powtorny oprysk od przedziorkow, ale neibo jakies takie zachmurzone, moze popada? :supr3: Poczekam do jutra... :think:

Przedziorki zezarly wieksza czesc tej kulki, ale to co przezylo i zostalo opryskane, odbija...

P. glauca Bean Bag

DSCN6708.JPG

P. abies Weiss dobrze sobie radzi, w czesciowym cieniu debu :think:

DSCN6706.JPG

O dziwo, slonce nie przeszkadza sosnie zwycz. P. sylvestris Greg's Variegated. Nawet te jasne igielki nie przypalaja sie, w porownaniu do Barrie's Bergman, gdzie zostaly po nich uschniete kikuciki.. :think:

DSCN6703.JPG

DSCN6704.JPG

P. flexilis Vanderwolf's Pyramid tez lubi slonce i upal :wink4:

DSCN6702.JPG

Paulownia, jedyna ktorej nie przemarzl pien w zimie. Teraz robi za palme :devil1:

DSCN6701.JPG

P. omorica Gotelli's Weeping podwoil swoj rozmiar. A jego towarzysz, Kuck Weeping, padl :pinch: Oba przypominaly patyczki, kiedy je sadzilam :P

DSCN6700.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 06 Sie 2013 23:32 #184557

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Moje dziwadlo ogrodowe, P. abies Mitsch's Weeper. To odbije dluzsza galaz, to na niej robi sie cos w rodzaju czarcich miotel...bardzo nieregularnie rosnie. Ciekawe jak bedzie wygladac za pare lat..jak przezyje.. :wink4:
Przy tak jaskrawym sloncu trudno zrobic fotki, ktore nie bylyby przeswietlone..

przod:

DSCN6698.JPG

...i tyl ;)

DSCN6699.JPG

Dla porownania, swierk klujacy (Picea pungens) The Blues wyglada dostojnie.. :devil1:

DSCN6697.JPG

Co jakis czas na sciolce wylegaja mi sie takie dziwne grzyby-saprofity. Wygladaja troche jak krowie placki, tylko sa suche w dotyku :think: Nie widze zadnego wplywu na moje rosliny, czyli nie sa pasozytnicze.. :think:

DSCN6705.JPG

A kolo klonu palmowego wyrosly mi ...pieczarki? :supr3: :rotfl1: :supr:

DSCN6707.JPG

Psice chrapia na sofie, w 40C nawet nosa na dwor wystawic nie chca ..i wcale im sie nie dziwie :wink4:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 07 Sie 2013 22:52 #184736

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Znowu opryskalam od przedziorkow, bo pelno pajeczynek -niby uzywalam preparatu systemicznego, ale kto wie...W kazdym razie zuzylam 8 l cieczy roboczej tylko na japonski ogrod :supr3: Zrobilam koeljne (nie)gustowne namiociki wokol dwoch kosodrzewin, ktore ucierpialy od slonca. Kiedy w koncu wieksze drzewka urosna na tyle, zeby dawac cien!!! :jeez: :hammer:

To moja jedyna roza, "kto wie co za odmiana". Pachnie cudownie. Musze troche poprzycinac przyschniete kwiaty :whistle:

DSCN6720.JPG

Jej towarzysz, swierk zwyczajny (Picea abies) Acrocona. Troche ogolocony z igiel, bo od poludniowo-zachodniej strony, ale zyje, o dziwo i nawet podrosl :wink4:

DSCN6721.JPG

Cephalotaxus harringtonia Korean Gold. Mniej wiecej taki sam jak rok temu, nic nie przyrosl :think:

DSCN6713.JPG

Kloniki palmowe, ktore zyja w tych warunkach; na pierwszym planie czerwony Emperor 1, na drugim Viridis;

DSCN6711.JPG

Viridis wypuscila nowe przyrosty w dwoch kolorach; rozowym i jasnozielonym, na wszelki wypadek dalam sporo nawozu...

DSCN6714.JPG

Butterfly

DSCN6717.JPG

Japanese Sunrise-bardzo szybko przyrastajaca, pedy praktycznie nie maja odnog bocznych, dlugie i wiotkie, troche jak wierzba...

DSCN6718.JPG

Jak sie uda, wieczorem zrobie opryski zelazem. No i posadze weigele, ktora przyszla dzisiaj :woohoo:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): Jo37

Domek na prerii 08 Sie 2013 16:59 #184848

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Chyba bedzie dzis chlodniej, moze nawet popada? Niebo zachmurzone...skorzystalam wiec z okazji i posadzilam wieksze iglaczki..

P. thunbergii Thunderhead - bardzo podoba mi sie soczysty odcien zieleni jego igiel :woohoo:

DSCN6840.JPG

Dwuletni P. thunbergii Aocha Matsu-w razie gdyby ten mlodszy padl (odpukac)...trudno znalezc te odmiane :garden1:

DSCN6841.JPG

Czesc igiel ma bialokremowa:

DSCN6842.JPG

Odmiana Shirome Janome zdecydowanie nie lubi slonca-wiosna przypieklo ja solidnie i od tamtej pory siedzi w namiociku-w koncu zaczela odbijac. Druga, mlodsza sadzonka padla :angry:

DSCN6843.JPG

Odmiana Torabu Matsu, co do ktorej mam duze watpliwosci-igly powinny byc nakrapiane zoltym...

DSCN6715.JPG

Na szczescie wypatrzylam w jednej ze szkolek online mlode sadzonki tej odmiany-zupelnie inaczej wygladaja (fotka szkolki):

pinus-thunbergii-torabu-matsu-.jpg

Kupilam dwie i poprosilam o wyslanie po 19tym, kiedy wrocimy z wakacji :lol:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 11 Sie 2013 18:33 #185560

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
A to jest przyczyna, dla ktorej nie mozna wsadzac reki, zanim sie nie sprawdzi, co tam jest...
W pudle z filtrem do podlewania trawnika..czarna wdowa :whistle:

DSCN6846.JPG

Opryskalam tym samym sprejem, ktory uzylam do zabezpieczenia domu...wiec oddalila sie chwiejnym krokiem..

DSCN6847.JPG

...i w koncu padla... :jeez:

DSCN6848.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 13 Sie 2013 11:07 #185870

• Cypryda
  • Cypryda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 340
Takie male i takie paskudne. Dobrze że u nas nie ma. Jakoś nie specjalnie lubię pająki. Coraz piękniej w Twoim ogrodzie

Domek na prerii 13 Sie 2013 13:57 #185889

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
A mnie szkoda pająka. Zawsze to zywe stworzenie i nie szkodzi w ogrodzie.

W domu mam na oknie wielką pajęczynę z pająkiem krzyżakiem i nie mogą się doczekać, kiedy jakaś muchwa wpadnie mu w sieć. :happy: W najgorszym razie eksmituję go na dwór. przy okazji mycia okna. :happy:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Domek na prerii 13 Sie 2013 23:39 #185958

• Ela
  • Ela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 244
Brrr-nie chciałabym się spotkać z takim pajączkiem :woohoo:

Pochwalę się teraz,że dochowałam się jednego ogórka ormiańskiego :dance: Idę sobie pewnego razu do tunelu,liście ogórka ciut ochlapły,bo upał był straszliwy, i moim oczom ukazał sie taki widok;(bez tego plastikowego koszyczka,bo jego podłozyłam póżniej )

P8030179.JPG

Rósł bardzo szybko i po trzech dniach go zerwałam ,bo bałam się,że przerośnie i będzie niesmaczny.Nie ważyłam go,ale ledwie go przytargałam do domu :evil: Chyba to było w sam raz,bo miąż miał bardzo ścisły i twardy. Ładnie pachniał po rozkrojeniu.

P8060036.JPG

P8070072.JPG

Pokroiłam go w słupki i został skonsumowany z dipem czosnkowym ,mniam :P Był pyszny-smakował jak skrzyżowanie naszego ogórka-węza z pachnacym melonem. Na drugi dzień jeszcze przyszła siostra i załapała sie na końcówkę egzotycznego ogórka :happy:Bardzo jej smakował i nadziwić się nie mogła skąd go mam ,bo nigdy takiego nie widziała ;) Dianuś-dzięki :kiss3:

Jutro będzie o pomidorkach :)
Za tę wiadomość podziękował(a): marzenaF

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.891 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum