TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 22 Lis 2013 15:28 #205909

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Elu-podaje w Celsjuszach, tak wiec z 23C na plusie w jeden dzien zeszlo na +1C rano, a potem -1C. W tej chwili (8/30 rano) jest -6C i wszystko pokryte lodem, lacznie z samochodami. Rodzinka zniknela, wiec chyba maz podjal probe dostarczenia dziecka do szkoly :think:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 22 Lis 2013 16:13 #205910

• Elżbieta
  • Elżbieta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 580
Brr , to tym bardziej odczuwa się zimno przy tak nagłym spadku temperatury - nagle mniej ponad 20 st! Cofnąc sie więc muszę w czasie do letnich klimatow - idę do Ciebie , do letniego ogrodu, podpatrzyc , co tam porabiałas :garden1: Na razie :bye:

Odp: Domek na prerii 22 Lis 2013 16:37 #205912

• Elżbieta
  • Elżbieta's Avatar
  • Platinum Boarder
planta wrote:
Hej Sure :)
Tak, mam na imie Diana. Przynajmniej przecietny Amerykanin nie ma problemu wymowic, w porownaniu z np Agnieszka :)
To "Agnieszka" tak trudno im wymówić? Moja córka ( Oregon) używa krótkiego "Aga" :)
Ha , chciałam uciec od tej temperatury , o której piszesz powyżej i...trafiłam na kwietniowy huragan :jeez: Może dlatego tak powoli spaceruję po Twojej posiadłości :happy:
Podziwiam Cię , Diano - chyba nie ma w okolicy ( bliższej i dalszej)takiej Amerykanki, która potrafi tyle prac wykonać , co Ty :bravo:

Domek na prerii 22 Lis 2013 21:32 #205982

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Elu-Polak potrafi a ja jestem kobieta pracujaca i zadnej pracy sie nie boje....no moze pare sie znajdzie, jak wsadzanie reki zeby otworzyc instalacje do nawadniania trawnikow..boje sie czarnych wdow tam mieszkajacych :sick:
Zycie tu nie jest nudne: jak nie potop to pozar, jak nie traba powietrzna to burza piaskowa... :devil1:

Co do imienia Agnieszka, powinnas uslyszec, jak moj maz lamie sobie na nim jezyk :wink4:

Wczoraj zaskoczyla mnie corka; jak zwykle przed ubieraniem do szkoly, poprosilam ja o skorzystanie z toalety. Siedzi wiec tam i recytuje jak pionierzy z Mayflower przyplyneli i spotkali sie z tubylcami, ktorzy nauczyli ich polowac. W tym momencie zamyslila sie nad slowem "Indianie" i zapytala, czy to tacy sami jak od ksiezniczki Jasmin (tej od Aladyna). Powiedzialam ze nie, i ze czesto uzywa sie zwrotu "Native Americans" dla podkreslenia, ze byli tu, zanim pojawili sie pierwsi biali ludzie. Na to zapytala , czy ja jestem biala :whistle: . Powiedzialam, ze tak, biali maja jasna skore, a Indianie brazowa (dla uproszcenia dla 5 latki :wink4: ).
Zastanowila sie i krzyknela: to moj tata jest Indianinem!!!! :devil1: :rotfl1: :rotfl1: (Dave ma dalej opalenizne po lecie)...
Ech te dzieci..... :lol:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 23 Lis 2013 08:40 #206069

• Elżbieta
  • Elżbieta's Avatar
  • Platinum Boarder
Warto zapisywać takie różne powiedzonka dzieci. Po latach to świetna lektura :lol:
Diano , tak sobie wędruję po początkowych i końcowych stronach Twojego wątku i widzę , jakich niesamowitych zmian dokonałaś na swym kawałku prerii.Nasunęło mi sie skojarzenie , że zmieniasz ugór jak dawni osadnicy. Robi się pięknie :flower1:

Domek na prerii 23 Lis 2013 22:17 #206181

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Elu-zebym jeszcze byla taka silna jak pierwsi osadnicy, byloby pieknie :lol:

A u nas dzis spadl pierwszy snieg i dalej proszy....

DSCN7471.JPG

Jak sie maz zbudzi, jedziemy szukac zimowej kurtki dla mnie :whistle:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 24 Lis 2013 00:25 #206266

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Buuuuuuuuuuuuu oznaka zimy.........niech i u nas spadnie, niech szybko zima minie i niech będzie już luty

Domek na prerii 24 Lis 2013 00:53 #206268

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Tez tak mysle!!! :dry:

Snieg nie przestaje padac, pod spodem jest warstwa lodu....wiec wybralam sie na przejazdzke Rosomakiem, zobaczyc jak sie sprawdzi w tych warunkach. Zreszta od dluzszego czasu przebieralam nogami, by go wyprobowac na sniegu i lodzie :oops: Przy wyjezdzie na droge od razu zarzucil, wiec wlaczylam naped na 4 H (znaczy sie na sfalt, bo jest tez 4L, kiedy sie trawersuje gory :devil1: ). Od razu sie poprawilo. Ale przy hamowaniu na lodziku przy wlaczonej kontroli trakcji zarzuca lekko, na wylaczonym jakos lepiej sie zachowywal. Nawet mialam nadzieje, ze moze pomoge kogos wyciagnac z rowu, a tu nic :sad2:

Tak wyglada podjazd w tej chwili (ok 6 wieczor)

DSCN7472.JPG

... i moja japonska latarnia :lol:

DSCN7474.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 24 Lis 2013 08:40 #206275

• Roma
  • Roma's Avatar
Lubię zimę ale jeszcze niech do mnie nie przychodzi bom planu rocznego nie wykonała :P Cosik mi się wydaje,że Ty całkiem zadowolona z tego śniegu jesteś :P Teraz dopiero będziesz mogła w pełni sprawdzić tego swojego "potwora" :devil1:

Domek na prerii 24 Lis 2013 09:13 #206284

• TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 897
A pług śnieżny do Rosomaka kupiłaś? ;-)
Bo ja już na zimę przygotowany jestem, odśnieżarka i agregat prądotwórczy czekają w garażu ;-)

DSCN6369.JPG
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Domek na prerii 24 Lis 2013 11:09 #206305

• mosewa
  • mosewa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 199
Hej :) czyli Twój ogród śpi pod białą pierzynką. U mnie jeszcze czarno, śniegu nie widać :search:
Ewa
“Kiedy przeczytam nową książkę, to tak jakbym znalazł nowego przyjaciela, a gdy przeczytam książkę, którą już czytałem – to tak jakbym spotkał się ze starym przyjacielem.”

Dwa Świerki

Domek na prerii 24 Lis 2013 12:33 #206318

• Nemo
  • Nemo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 215
No, zima... błeeee... ;) Listę czas zrobić, i tyle...

Domek na prerii 24 Lis 2013 17:41 #206361

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Romo-a jak! Dzis jedziemy w poszukiwaniu kurtki do innego sklepu, maz bedzie kierowca :devil1: :rotfl1: :rotfl1: Przez noc przybylo kolejnych pare centymetrow sniegu..

DSCN7475.JPG

ToBe-plug nie, ale maz chce kupic taki agregat na gaz jak Twoj. Co do odsniezarki, tlumaczy ze kosztuje pare tysiecy...mozliwe, jeszcze nie rozgladalam sie za nimi zakupowo :wink4:
Moja osobista maszyna do odsniezania :devil1:

DSCN7481.JPG

DSCN7478.JPG

Mosewo-ale to za wczesnie przyszlo! Mam jeszcze pol ladunku sciolki na pickupie do rozladowania, wszystko elegancko zmrozone... :hammer:

DSCN7476.JPG

Nemo-toz robie, posilkujac sie wpisami z naszych katalogow roslin iglastych :P Metki w ogrodzie mi zasypalo, wiec wole ze zdjec... :lol: :silly:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 24 Lis 2013 18:51 przez planta.

Domek na prerii 24 Lis 2013 20:00 #206380

• Nemo
  • Nemo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 215
Ano dobrze. :) I wreszcie przymuszona okolicznościami natury trochę odpoczniesz... ściółce nic raczej nie będzie... ;)

Domek na prerii 24 Lis 2013 22:44 #206426

• Roma
  • Roma's Avatar
Dianuś-a jaki napęd ma ta Twoja odśnieżarka :rotfl1: :rotfl1: Kurcze jeszcze nie chcę takiej zimy.U nas dzisiaj wieczorem spadły pierwsze płatki śniegu,na szczęście jest +5 :) Zdawaj relacje jak tam jazda po śniegu i czy zakupy poczynione.

Domek na prerii 24 Lis 2013 23:21 #206442

• Ela
  • Ela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 244
:supr: łał,ale sie narobiło,tyle sniegu ! Księżniczka sie chyba cieszy :happy:
A odśnieżarka chyba narazie na dotarciu,bo szczota niezbyt szeroka :drool: Ja tam uważam,że lepiej odśnieżać szuflą ;)

Domek na prerii 24 Lis 2013 23:25 #206445

• TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 897
Planta, Twój Ci ściemnia. Taka odśnieżarka jak moja kosztuje 1600 PLN czyli 530 USD :-)
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Domek na prerii 25 Lis 2013 00:30 #206453

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Nemo-postaram sie jak najszybciej :lol:

Romo-odsniezarka jest droga w eksploatacji, wymaga piwa i stekow, a potem ciumkania nad zroszonym potem czolem :P :rotfl1: :rotfl1: Benzyna jednak taniej by wyszla :devil1: :rotfl1:
Jazda odbyla sie bez przygod. W wielu miejscach asfalt czarny, w inych-snieg z piaskiem do pol lydki. Najsmieszniejsze bylo to, ze nawet jeepy, pickupy i suv-y o kolach daleko wiekszych niz w Rosomaku, poruszaly sie po tym 15 mil/godz. I nikogo w rowie do wyciagania nie bylo :whistle: :sad2:
Za to zakupy sie udaly, zanabylam cztery grube bluzy polarowe Columbii po wyprzedazowych cenach (znaczy 35 zamiast 60$), a wsklepie z bronia, ubraniami mysliwskimi i wszystkim zaliczanym do "outdoor activity" znalazlam w koncu kurtke, tez Columbii, za jedyne 180$. Podobala mi sie troche inna, zmieniajaca kolor z niebieskiego na zielony jak skrzydelka motyla, ale bardzo niewygodna i sztywna. Dziecku zanabylam czapke, rekawiczki i buty zimowe na zamek z boku (koniecznie rozowe ;) ), wiec czuje sie przygotowana do zimy :coffe:

Elu-ksiezniczka ze swoim tatkiem Krolem poszla bawic sie w sniegu, kiedy przygotowywalismy sie do wyjazdu. Po 20 minutach wrocila z rykiem ze ja rece bola-fakt, czerwone byly od lepienia sniegu bez rekawiczek (rekawiczki w domu byly, ale w nieksiezniczkowym kolorze i ksiezniczka nie pozwolila sobie ich zalozyc :hammer: ). Wsadzilam ja pod koc elektryczny i rozgrzalam, przy czym Xena usilowala ja z tego koca wymanewrowac i samej tylek wsadzic-nie wiem czemu uwaza ze to przedmiot kupiony specjalni i wylacznie dla tej hrabianki i uwala sie na nim, kiedy tylko moze, nie zwazajac ze osobie pod kocykiem oczy i jezyk wyszly na wierzch pod ciezarem hrabianki... :lol:

A szufla byla....gdzies :devil1: Moj maz ma wyjatkowy talent do zapodziewania rzeczy o roznych gabarytach... :whistle:

ToBe-to mu pokazalam na eBay, ze mozna kupic za 200-400$, ale oczywiscie znalazl kolejne "nie", ze bedzie podrywalo wierzch podjazdu przy odsniezaniu...poddalam sie. Niech odsnieza sam :angry:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.725 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum