TEMAT: Ogródek Marty

Odp: Ogródek Marty 10 Kwi 2012 22:11 #23070

• Kocina
  • Kocina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 181
Witajcie Słonecznie :flower2:

Ula - ja wiosną zawsze nasadzę jak głupia, bo wydaje mi się, że mam miejsce. Gorzej, jak w sezonie całość się rozrasta. Łapię się wtedy za głowę i zastanawiam się, gdzie ja rozum miałam :blink:

Danusiu - taką mam cichą nadzieję :kiss3: Zobaczymy, czy plany planami, a.. życie sobie :D Czy może jednak się uda.

Paweł - pewnie że radosne :silly: Niekiedy do czasu: kiedyś spontanicznie przyniosłam z lasu jasnotę i do dziś ją tępię :angry: I widzisz - za 10 lat oni będą mieli 1/6 altanki, a my zgryz "jak to cholerstwo przesadzić!"

Ewcia - ja przynajmniej półsłup chciałabym widzieć już w tym roku :whistle:
Nie? Za szybko? Ale pomarzyć można :D

dorciaj wrote:
gdybym wprowadziła zasieki z kolczastego, byłyby za bardzo dekoracyjne :rotfl1:
padłam :rotfl1: i oplułam monitor :rotfl1:

Jadziu - mam Bonicę na pniu i mocno kibicuję Twojej. Jest fantastyczna. Tylko.. ja bym ją od razu do ziemi.
Mam wrażenie, że u mnie w donicach wszystko karłowacieje, zamiast wytwarzać.
Mogę się mylić, ale nie puści silniej i dalej korzeni, jeśli będzie musiała walczyć o pokarm w gruncie?

Michał - ech, żeby te cuda jeszcze u mnie były :dry: Może doczekam :D
Pal lich róże i lilie, widziałam Twojego powojnika. To jest COŚ!

0
0
0

Mam i ja! :woohoo: Pierwsze tulipanki. Zdjęcie kiepskie, ale przy okazji pokażę Wam zdechłego ligustra.
Nie wiem, czy żywy, będę badać. Szkoda go, ani jednego listka jeszcze nie wypuścił :(

Czy to wygląda jak... morski ukwiał? Czy już jestem przewrażliwona? :rotfl1:
Piwonia koperkowa w bloczkach startowych

Gramoląca się spod ziemi tojeść variegata

Z ciekawostek gdzieś-tam wypatrzonych (ogród botaniczny w Krakowie):

Pozdrawiam ciepło - Ogródek Marty
FO Oaza na Facebook'u

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Ogródek Marty 10 Kwi 2012 22:26 #23084

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Ale fajne! :woohoo:
Ukwiał morski też super! :rotfl1:
Marta, a ja tam dochodzę do wniosku, że trzeba sadzić gęsto, w ten sposób ograniczamy pole manewru chwastom! ;)
O, ja też kiedyś przyniosłam jasnotę! :lol: I jeszcze gajowca, ten to był twardziel! :rotfl1:

Odp: Ogródek Marty 10 Kwi 2012 22:29 #23087

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Marto, czy to ligustr Aureum? Lubi przemarzać w ostre zimy, ale zawsze odbija. Wkurzony jego wyglądem w końcu postanowiłem go wykopać i wywalić do kosza. Co i uczyniłem. Jakie było moje zdumienie wiosną jak w miejscu gdzie róśł pokazał się młody krzaczek. Musiałem zostawić część korzenia w ziemi i odbił.

Odp: Ogródek Marty 11 Kwi 2012 08:26 #23201

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Koperkowa :whistle: piękna to jest moje marzenie ,żeby ją też i u mnie mieć . Może kiedyś uda mi sie na nią natrafić . Wydaje mi sie ,że w doniczce system korzeniowy szybciej jej sie rozrośnie,ale może sie mylę :whistle:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Odp: Ogródek Marty 11 Kwi 2012 08:43 #23205

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
No ja też się pewnie bym pukała ale jeszcze powstrzymuje mnie przeróbka chodnika. Nic w jego pobliżu nie mogę posadzić. W sumie czekam tylko na ostatnich spóźnialskich z ziemi i na kiełki aksamitki.
Aha radocha. Eksperymentalnie wczoraj tnąc suporex tato z M nacięli kamienia. Hurra, pewnie część potną piłą na chodniczek.

Odp: Ogródek Marty 11 Kwi 2012 19:31 #23459

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Dotarłam wreszcie Martuniu do Twojego królestwa róż, latem będzie tam cudnie, róże, lilie, powojnik ... Już nie mogę się doczekac :flower1:
Ostatnio zmieniany: 21 Maj 2012 17:48 przez Hiacynta. Powód: poprawa bł. ort :(

Odp: Ogródek Marty 11 Kwi 2012 19:44 #23465

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Moje ligustry bardzo późno startują. Też jednego zdążyłam kiedyś wyrzucić. 2 zostały i okazały się żywe i zdrowe. Takie cudaki.

Odp: Ogródek Marty 11 Kwi 2012 19:58 #23473

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Ech... właśnie jestem na etapie "Jak u mnie łyso" :rotfl1:
Dobrze, że mamy świadomość tego, jak końcówka sezonu zweryfikuje nasze zapatrywania na tę kwestię :silly:

Ja mam gajowca... a co tam... niech sobie rywalizuje z runianką! Natomiast ciemnoty... tfu... jasnoty :rotfl1: nikt mi jeszcze nie wcisnął!
Pozdrawiam - Gosia

Odp: Ogródek Marty 12 Kwi 2012 07:35 #23663

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Piękne to zdjecia "morskiego ukwiału". ja ostatnio mam problem ze zrobieniem zdjecia w makro - aparat mi strajkuje, albo ładowarka eis już wyczerpała - ładuje akumulatorki cała noc a potem trzy zdjecia i po robocie. A aparatem M nie umiem zrobić makro.

Takie esy floresy fajnie wyglądały by jako obrzeże do rabat - ciekawe co to za mech?

Odp: Ogródek Marty 13 Kwi 2012 12:42 #24353

• Monika68
  • Monika68's Avatar
Marto, dziękuję za odwiedziny i miłe słowa :kiss3:
Cieszę się ze spaceru po Twoich włościach- piękny ogród i wspaniała kolekcja róż!! Z przyjemnością będę je podziwiać tym bardziej, że własnych nie posiadam (poza Pastellą, Magie Noire i jakąś angielską pnącą :lol: ).
Pozdrawiam Cię serdecznie :bye:

Odp: Ogródek Marty 13 Kwi 2012 21:59 #24647

• Kocina
  • Kocina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 181
Witajcie Kochani :hug:
Jak Wam minął piątek 13-tego? Ja odkryłam, że róża Hocus Pocus chyba jednak żywa po zimie, więc jestem cała w skowronkach :woohoo:

Martuś artam - też wyznaję zasadę gęstego sadzenia. Ograniczenie miejsca chwastom to ideologia z wyższej półki, którą to sobie tłumaczę. Przyziemna prawda to konieczność zagęszczania z braku miejsca :silly:
Jasnota przywleczona z lasu jest podstępna: w pierwszym roku niby nie rośnie, marudzi, prawie się o nią martwiłam.
Po kolejnej zimie była już WSZĘDZIE! Nigdy więcej!

Romku - tak, to Aureum. Przemarzł mi lekko już w zeszłym roku, ale tłumaczyłam to młodością krzewu i nie okryłam.
Dobrze że to napisałeś, bo też przymierzałam się ze szpadlem. Poczekam jeszcze.
Na razie urwałam kawałek gałązki i... nie wiem czy to żyje.

Jadziu - piwonię koperkową mam od trzech lat i ani razu jeszcze nie kwitła :(
To była mała sadzonka i pisano mi, że one tak mają, muszą się rozrosnąć i zadomowić.
To czekam. Nawet niekwitnąca jest ładna, więc niech sobie będzie :)
Korzenie w doniczce - przyznam szczerze że nie wiem.
Mam wrażenie, że donica ogranicza rozrost, ale mogę się mylić.
Wiem tylko, że moje róże dopiero wysadzone do gruntu pokazały na co je stać ;)

Ula - ciekawa jestem Twojej ścieżki z naciętego kamienia. Zwłaszcza że ma być wijąca się ;)

Hiacynto - witaj :kiss3:
A ja jak nie mogę się doczekać! Tyle nasadziłam od jesieni, że nawet nie mogę sobie wyobrazić jak to będzie wyglądało.
Pewnie znowu bez ładu, składu i pomyślunku :silly:

Siberio - mam pewną wątpliwość, czy to ligustrowe opóźnienie, czy wycinanie do zera i czekanie na ewentualne odrosty z korzenia... Coś tam zielonego ma w gałązkach w środku, ale to jedyny krzew, który nie wypuścił ani jednego listka tej wiosny. Poczekamy, zobaczymy i okryjemy przed kolejną zimą (jak będzie co ;) )

gorzatko - sama sobie to zrobiłam! Nikt mi nic nie wciskał :placze: Wyłopatkowałam jasnotę w lesie, troskliwie sadziałam, podlewałam, nawoziłam, a teraz wrrrrrrrrr :angry:
Rywalizuje ze wszystkim, a korzenie ma sakramenckie.
Chociaż ładna skubana

Iwonko iwa - dziękuję :)
Ja mam zwykły aparat kieszonkową głupawkę, ale jakoś sobie radzi. I tylko nim umiem makro robić ;)
Próbowałam lepszym modelem i nie wychodzi.
Moje akumulatorki po trzech latach diabli wzięli. Wytrzymują bardzo krótko i muszę kupić nowe.
Chwilowo używam zwykłych baterii paluszków, bo inaczej nie dałoby się zdjęć robić :(
Nie mam pojęcia co to za mech, ale pomysł bardzo mi się podoba. Sama bym na to nie wpadła.

Monika68 - witaj :bye:
Ja u Ciebie z kolei z przyjemnością będę oglądać kwasoluby, których u mnie sztuk 3.
Całkiem jak Twoje róże :) Gleba nie taka i nawet z tymi trzema urobię się po pachy.
Fajnie że mamy taką różnorodność w ogrodach i nawet jak czegoś mieć nie mogę, to powzdycham u Was :D

0
0
0

Przeglądałam stare fotki i zobaczcie:

to róża z 7 marca ! 2008 roku

Dziś jest połowa kwietnia, a moje dopiero są na takim etapie rozwoju

Miesiąc różnicy w wegetacji! Ocieplenie klimatu.. po byku :unsure:
Ech.. Chciałabym już tak znowu

W ogródku nie ma co fotografować, to jeszcze odgrzewane kotlety z serii ciekawostki:
1. Praga: rabatka berberysowo-bukszpanowa (częściowo będę małpować u siebie)

2. Kudowa Zdrój: słup z rojnikami
Pozdrawiam ciepło - Ogródek Marty
FO Oaza na Facebook'u

Odp: Ogródek Marty 13 Kwi 2012 22:08 #24661

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
To ułamane to jakby - jednak żywe. U mnie było całkiem brązowo w niektórych. Alejka - no może w końcu i na nią przyjdzie pora, ale najwcześniej jak się pojawią i podrosną lilie. Nie wiem co dokładnie tkwi w ziemi wzdłuż dotychczasowego chodnika.

Odp: Ogródek Marty 13 Kwi 2012 22:10 #24664

• Xellos
  • Xellos's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Demon
  • Otrzymane dziękuję: 21
Ocieplenie klimatu to pic na wode :)

Bardziej mnie ciekawi jak te rojniki rosną w pionie, Ty to zawsze coś ciekawego pokażesz :silly:
Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł :)

Odp: Ogródek Marty 13 Kwi 2012 22:17 #24669

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Marta - morski ukwiał :rotfl1: przecudnej urody :rotfl1:
Ten słup w Kudowie bardzo ciekawy :ohmy: , ale ja - maniaczka butów :oops: - oczywiście na tej fotce zobaczyłam "kiermasz obuwia" :woohoo: :rotfl1: :rotfl1: - oj źle ze mną :ouch: - to przez temperaturę :whistle:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: Ogródek Marty 13 Kwi 2012 22:37 #24702

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Marta, bo Ty przytargałaś gajowca! To, co pokazałaś na zdjęciu to gajowiec właśnie... Popatrz Ty napisałaś o jasnocie, że ekspansywna, a mi od razu na myśl przyszedł gajowiec... ;) Mówimy o tym samym! :) :silly:

Odp: Ogródek Marty 13 Kwi 2012 22:46 #24709

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Marta :bye: Fajny filar pod pnącą różę! :bravo: Będziesz go malować? czy zostaje srebrny? ja maluję moje przeciwrdzewną farbą, w tym roku poprawiam malunki :silly:
Czytam, że wybrałaś Perennial Blue - super, ja też posadziłam go przy altanie i licze na duuuuuuzy przyrost ;) Ciekawe ile trzeba, żeby wszedl na dach altanki i osiągnął te 4 metry...będę zawijać na zimę i chuchac na niego, ale przy naszej pogodzie, to chyba niczego nie można być pewnym... :jeez:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Odp: Ogródek Marty 13 Kwi 2012 23:00 #24722

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
Widzę że wiosna jest już wszędzie...u jednych więcej u drugich mniej,nie mam piwonii koperkowej ale mi się bardzo podoba..

Odp: Ogródek Marty 14 Kwi 2012 19:30 #24898

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
A jak Perennial Blue nie da rady, to zawsze możesz zrobić rojnikowy słup...
Z zawleczonych dzikich, to tojeść rozesłana parę lat zajmowała moją uwagę...czas zabierała i energię...
A teraz bardzo mnie kusi bodziszek łąkowy :rotfl1:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.578 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum