TEMAT: Działka Igora - sezon 2012

Odp: Działka Igora 12 Kwi 2012 21:08 #24017

• andrzejek
  • andrzejek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1664
Igor eleganckie zakupy .Wszystko się ładnie rozrośnie i rabatki znowu będą kolorowe :flower2: :garden1:
Żuwaweczka Princess Claudia wspaniała
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Działka Igora 17 Kwi 2012 17:22 #26799

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2490
Witajcie, przepraszam, że tak mało do was zaglądam, ale teraz mam bardzo mało czasu .
Obiecuję się poprawić w maju, mam wolny cały(idę na praktyki do szkółki)

W niedzielę byłem u mnie w mieście na targach, nie poszalałem, bo ograniczały fundusze, ale nie wyszedłem z pustymi rękoma.

Teraz nowości:

Ligularia tussilaginea "Kagami Jishi" (Języczka podbiałolistna)

Słabo u nas zimuje, ale się postaram, żeby przetrwała.

Dicentra spectabilis 'Gold Heart' (Serduszka okazałe)

Primula x pubescens (Pierwiosnek omszony)

Z działki: stokrotki i żywokost

Symphytum 'Goldsmith' (Żywokost)

Pierwiosnki od Tadzia zamierzają zakwitnąć, ciekawe jakie będą. Poszły na rabatę z ziemią kompostową więc dostanę dużego koopa i muszą pięknie rosnąć. Wyszło na to, że to są dwa inne. Różnią się liśćmi.

Na koniec piękna ;:oj

Ostatnio zmieniany: 17 Kwi 2012 17:23 przez Igor.

Odp: Działka Igora 17 Kwi 2012 18:32 #26808

• Aleksanderk
  • Aleksanderk's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 27
Ale zaszalałeś -nie zmieściłoby się w moim ogrodzie . Stopowca nabyłem w ubiegłym roku wiosną ,nawet miał sporo liści -ładny . Nie przetrwał zimy -ani najmniejszego śladu ,żal . Nie pomyślałem żeby okryć .
ALEKSANDER

Bieżący

Odp: Działka Igora 17 Kwi 2012 18:45 #26814

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
Witam Igorku...przyszłam zobaczyć jakie zmiany zrobiłeś w swoim ogrodzie ..na tamtym forum mówiłeś o zmianie na ogrodzie i przez przypadek wstąpiłam i poznałam to zadaszenie na pierwszej stronie ...tam budowałeś a tu już zbudowana i renowacja ogrodu jest robiona ...straty zimowe niestety mamy wszyscy w mniejszym lub w większym stopniu ...te młode pierwiosnki są wspamiałe ciekawe jakie będą kolory....

Odp: Działka Igora 17 Kwi 2012 20:09 #26863

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Igorze, ja miałam języczkę Kagami kilka lat - była piękna, ale słabo przyrastała.
W tym roku jej nie widzę, więc jest duże prawdopodobieństwo, że nie przetrwała zimy :(
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Odp: Działka Igora 18 Kwi 2012 08:34 #27054

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Igor jakie piękności nowe :eek3: :eek3: ........... ta języczka , aż ślinka cieknie i żurawka piękna :bravo: :bravo:
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

Odp: Działka Igora 18 Kwi 2012 08:56 #27066

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Igorku kosówka zdecydowanie ładniej z zimi wyglada :bravo: niż w donicy :silly:

Odp: Działka Igora 18 Kwi 2012 10:00 #27109

• Snigdha
  • Snigdha's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 212
Igor wrote:

Na koniec piękna ;:oj

Czy piękna nieznajoma (co za figura, no!) mogłaby się przedstawić? :)
Zawsze sadzę zielonym do góry i to się sprawdza!

Odp: Działka Igora 24 Kwi 2012 16:58 #29513

• Jagodzianka
  • Jagodzianka's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1
Witam, śliczne te nowe roślinki masz. I ogród piękny. :flower2:
Nie znalazłam czy może podałeś na jakim dokładnie kierunku jesteś i czy to technikum czy już studia?
Sama również dwa lata męczyłam się na praktykach przy grabieniu liści itp. Niby praktyki w grodzie botanicznym ale pielenie, grabienie liści, odpowiadanie na milion pytań odwiedzających, pikowanie,przesadzanie do większych doniczek i tak w kółko :flower:
Miło widzieć że chłopak tak dba o ogród i interesuje się tym ponieważ moi koledzy ze szkoły są raczej średnio tym zainteresowani :club2:

Odp: Działka Igora 28 Kwi 2012 07:37 #30736

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
Wolne!!! :ouch: ponad miesiąc wolnego mam, znaczy praktyki w szkółce. Tylko 6 godzin dziennie a potem tylko działka i forumy :search: Ostatnio mało pisałem, ale teraz już będę częściej u siebie i u Was.

Jagodzianka, jeszcze chodzę do tech. arch. krajobrazu. Chyba każdy musi przezyć takie praktyki, ale to chyba nie tylko my- w każdym zawodzie praktykanci robią najgorszą robotę. U mnie może ze 3 osoby na 30 są zainteresowane tym kierunkiem.

Snigdha Piękna jest, prawda? bardzo się cieszę, że ją kupiłem. Nazywa się podobno Pinus mugo 'Winter Gold' z tym, że jest mało żółta. Możliwe, że prawdziwe wybarwienie poznam później, bo nie wiadomo jakie warunki miała wcześniej.

Pamelko, mnie też się bardziej tak podoba. Jeszcze jak będzie miała w otoczeniu dywan żurawkowy to będzie cud - tak mi się wydaje :dry: :P

Mireczko, w tym roku się trafiają same ładne nowości. Gdyby nie straty zimowe to już nie miałbym miejsca na inne nasadzenia.

Dalu, ja się postaram okryć większość roślin, na których mi zależy w tym roku. Nie chce powtórzyć sytuacji z tegorocznego przedwiośnia, jak po kolei odkrywałem kolejne "zgonki".

Alinko, zmiany zachodzą ciągle. Teraz już staram się nadać rabatom kształt docelowy, żeby już nie zmieniać. Myślę, że za rok już tak na gotowo zrobię i będę już tylko pielęgnował rośliny a nie co roku męczył się z przebudową czyli powiększaniem rabat,

Olku, u mnie też już miejsca nie ma, a tyle jeszcze planów na nasadzenia :woohoo: Ja już chyba chory jestem trochę, bo wiem, że coś się nie zmieści , a i tak sadzę. Trudno, będę dzielił rośliny, żeby nie rosły duże i więcej się zmieści. :ohmy:

Zamówienie od Adriana:

Ostróżka Delphinium Highlander series Sweet Sensation
Jeżówka Echinacea hybrids Greenline
Ostróżka Delphinium Pacific Series Astolat nr 3
Ostróżka Delphinium Highlander series Blueberry Pie
Ostróżka Delphinium Highlander series Chrystal Delight
Miodunka Pulmonaria x Samourai
Miodunka Miodunka Rachel Vernie
Veronica spicata Royal Candles Glory
Veronica spicata First Love
Przetacznik Veronica Atomic Silv.Pink Ray
Krwawnik Achillea millefolium Laura
Krwawnik Achillea millefolium Red Velvet
Hortensja Hydrangea Forever You and Me Różowa
Nawóz do codziennego nawożenia 0,5 kg NPK 20-20-20
Nawóz na olbrzymie kwiaty 250 gram NPK 6-18-36
Ostróżka Delphinium Elatum hybrids Coral Sunset

Rośliny zapakowane mistrzowsko:

Heuchera 'Orange Blush', u nas dostępna za rok, dwa

Miodunki

Ostróżki:

I pierwiosnek z działki

Kupiłem sosenkę taką:

Pinus armandii

Mam masę fotek, ale za dużo nie dodaje teraz, bo wam się strona zatnie, na następnej stronie kolejna porcja.

Odp: Działka Igora 28 Kwi 2012 09:45 #30773

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Igoru na pinus Armandii masz juz przygotowane miejce? Spore docelowo drzewko ;) i jakie piękne :woohoo:
Tyle ostróżek :eek3: ale będzie kwitnienie :bravo:
A w jakiej kondycji przetaczniki? Także zamówiłam ;)
O mistrzostwie w pakowaniu już pisłam rok temu, nigdy nie dostałam tak pakowanych roślinek, tylko od Adriana B)

Odp: Działka Igora 28 Kwi 2012 21:20 #30839

• andrzejek
  • andrzejek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1664
Igro zakupy wspaniałe i jakie roślinki wyrośnięte .Jak ostrózki zakwitną to będzie pięknie wyglądało.
To jak 6 godzin w szkółce to prawie jak wolne .Tylko gorzej jak za dużo roślin bedzie cię kusić :rotfl1:

Odp: Działka Igora 30 Kwi 2012 09:00 #31206

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu, na razie ona rośnie w ścisku bylin. Ale ogólnie ma trochę miejsca. :oops: Przetaczniki....hmmm jeden taki marny ruszający się patyczek. Reszta spore kępy. Ogólnie ma na lipy! jak, by to się jeden bokser powiedział. :P

Andrzejek, dlatego traktuje cały maj jak wolne, do szkoły chodzić nie trzeba, sama przyjemność a jeszcze może w gratisie coś dostanę. :ouch:

Kwitnąca nektaryna.

Magnolia ma może z 5 kwiatków, w tamtym roku miała ponad 30 :roll: wszystko zmarzło, a pąków miała mnóstwo.

Serduszka okazała 'Gold Heart' Dicentra spectabilis

Z nowości - zakupiłem Kordylinę australijską (Cordyline australis)
Piękny pokrój, ogólnie super do kompozycji z innymi doniczkowcami.

Świeżo posiana trawka szybko rośnie.

"Tadziowa" siewka tak zakwitła:

Hosty zaczynają swoje pokazy

Mój jedyny... reszta nie przetrwała zimy: :(

Odp: Działka Igora 30 Kwi 2012 13:00 #31263

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Igor pięknie zakwitła Ci nektaryna, moje 2 brzoskwinie niestety przemarzły, na szczęście nie całkowicie, ale owoców nie będzie :angry:

Odp: Działka Igora 01 Maj 2012 21:57 #31634

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Igor, jak Ty "rozpękłeś" ;) ten kamień cudny przy sośnie? Czy tak umiejętnie dobrałeś dwa kamienie? Takie zamiłowanie do detali w ogrodzie, które nadają mu charakter, bardzo mi się podoba! Uczą Was tego czy to tak sam z siebie? ;)
Moje magnolie podobnie...Z dużej chmury...mały deszcz...Pojedyncze kwiaty, a pąków było!
Synu mój nieodrodny ;) , szalejesz z zakupami jak mamusia! Mamusia! ;)

Odp: Działka Igora 02 Maj 2012 21:19 #31927

• mosewa
  • mosewa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 199
Przyszłam do Ciebie (przyznam się bez bicia) z powodu Twojego imienia :) bardzo mi się ono podoba. Mój syn miał mieć tak na imię gdyby nie był córką :P -nie ma Igora ale jest Iga :whistle:
Jednak oprócz imienia masz także super ogród ciekawy i kolorowy -będę go odwiedzała :)
Ewa
“Kiedy przeczytam nową książkę, to tak jakbym znalazł nowego przyjaciela, a gdy przeczytam książkę, którą już czytałem – to tak jakbym spotkał się ze starym przyjacielem.”

Dwa Świerki

Odp: Działka Igora 02 Maj 2012 22:11 #31970

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
Zaciekawił mnie widok kwitnącej nektaryny ...w ziemi Ci poprzemarzało a nektaryna się uchowała????bo w naszym rejonie przemarzły brzoskwinie ,morele ,częściowo śliwy...i w ziemi też dużo wymarzło..

Odp: Działka Igora 02 Maj 2012 22:23 #31982

• kokolidek
  • kokolidek's Avatar
Igor wrote:

Pamelko, mnie też się bardziej tak podoba. Jeszcze jak będzie miała w otoczeniu dywan żurawkowy to będzie cud - tak mi się wydaje :dry: :P

Też mi się tak wydaje :)
Przyszłam zameldować, że lekcje odrobione (chyba mi się te żurawki przyśnią :rotfl1: )
Jeszcze tylko muszę dokładnie obliczyć ile potrzebuję, podzieć listę na: jasne-ciemne,
pogrupować na:zielenie, czerwienie, rudości i szarości oraz fiolety, no i zobaczyć, czy mi z tego jakaś kompozycja wyjdzie (czarno to widzę, dostaję oczopląsu). Może jest jakiś program z tymi żurawkami, żeby sobie zrobić symulację? Niech się dzieje wola nieba - jutro wysyłam zamówienie.
Ostatnio zmieniany: 02 Maj 2012 22:24 przez kokolidek.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.413 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum