TEMAT: Mój ogród - moja oaza - moje marzenia...

Mój ogród - moja oaza - moje marzenia... 20 Maj 2013 22:04 #158959

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
Pawle, włazi, oj, włazi. Właśnie dziś M. poczynił akcję wycinania jej. Uzbrojony w dość szeroki nóż (który co chwila ostrzył) oraz solidne rękawice, wycinał po kawałeczku tę trawkę. :jeez: Teraz będzie spokój przez jakiś czas. I dopiero teraz kostka została odsłonięta. Postaram się jutro to pokazać :)
Za tę wiadomość podziękował(a): rispetto

Zielone okna z estimeble.pl

Mój ogród - moja oaza - moje marzenia... 22 Maj 2013 21:08 #159623

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
Paweł, oto efekt dość żmudnej pracy M.

Dziś ochłodziło się, właśnie pada deszcz (to bardzo dobrze, bo posadziłam pomidorki, seler, cynie i astry oraz chryzantemki :flower2: )

Majowe widoczki :)

Trawki już się pokazały, czyli przetrwały nieźle zimę :bravo:

I na koniec nieco kolorku...

:bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Adela

Mój ogród - moja oaza - moje marzenia... 22 Maj 2013 21:23 #159635

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Majowe widoczki fantastyczne :woohoo: Uwielbiam młode przyrosty iglaków. Pięknie u Ciebie :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): dkny

Mój ogród - moja oaza - moje marzenia... 22 Maj 2013 21:42 #159667

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
dkny wrote:

Nie mogę patrzeć na takie rzeczy! :rotfl1: Za to pozostałe rzeczy całkiem miłe dla oka! :)
Ta zima dla traw była bardzo łaskawa i u mnie nie ma w tym roku żadnych strat... :)

Mój ogród - moja oaza - moje marzenia... 22 Maj 2013 22:16 #159704

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Klonik ładniutki :)
Hmmm liliowiec już zakwitł?Śliczny :bravo:

Mój ogród - moja oaza - moje marzenia... 23 Maj 2013 20:49 #160099

• dorota
  • dorota's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
Jak ja lubię spacerować po Twoim ogrodzie, cudowne widoczki :hearts: Tyle kolorów w pieknych kompozycjach , jest co podziwiać , zwłaszcza teraz .
Pozdrawiam- Dorota
Mój ogród- po prostu

Mój ogród - moja oaza - moje marzenia... 23 Maj 2013 22:00 #160163

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
Małgosiu, dziękuję Ci za miłe słowa. Iglaki o tej porze to miód na me serce, widok, za którym tęskni się cały rok :) Oto na przykład świerk Inversa. To taka smukła panienka :lol:

Marto, no przepraszam Cię, że tak się męczysz :wink4: Ale nie mogę obiecać Ci, że to się nie powtórzy ;) :)
U mnie też ani jedna trawka nie ucierpiała, no, może poza turzycą, która mi zżółkła i nie wiem, czy ją przyciąć?

Aniu, liliowce mnie zaskoczyły swym pędem do kwitnienia. Kwiaty pokazały się już na trzech roślinkach :flower2: A ten był najszybszy, już na początku maja się ujawnił :)

Dorotko, no popatrz, a ja znowu tak się zachwycam Twoim ogrodem, zwłaszcza jego harmonią i różnorodnością, która nie jest chaotyczna, ale starannie skomponowana. :thanks:

A oto - według mnie - najładniejsze świeczki na sośnie czarnej Nana; mają i ciekawy kolor, i ładną budowę

Tak dla porównania - świeczki sosny samosiejki :)

Ostatnio zmieniany: 23 Maj 2013 22:02 przez dkny.

Mój ogród - moja oaza - moje marzenia... 23 Maj 2013 22:11 #160169

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Anetko, tym widokiem mnie rozbrajasz :) świetna proporcja, pomysł, a dobra ręka i dbałość Twoja / Wasza o ogród godna wielkiego uznania :) !! barwnie, perfekcyjnie, w dwóch słowach - tylko pozazdrościć :bravo:
widoczne na zdjęciu poidełko to kamienna misa, czy jakaś donica ceramiczna ? :)

Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Mój ogród - moja oaza - moje marzenia... 23 Maj 2013 22:17 #160177

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
Sylwek, a ja właśnie nie mogłam nie mogłam znaleźć słów, aby wyrazić, jak bardzo podoba mi się u Ciebie (trzy razy podchodziłam do odpowiedniej wypowiedzi :oops: )
To poidełko to imitacja kamienia, jakaś masa żywiczna czy coś takiego (ponoć sprowadzana z Włoch).
A czy zauważyłeś, że na końcu tej długiej rabaty rośnie już teraz uschnięta sosna parviflora :placze:

Mój ogród - moja oaza - moje marzenia... 23 Maj 2013 23:01 #160211

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Anetko, czyli sytuacji z parviflorą nie udało się opanować :/ szkoda :sick:
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Mój ogród - moja oaza - moje marzenia... 30 Maj 2013 20:35 #163103

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
Nooo,niby szkoda, ale też okazja do wsadzenia czegoś nowego. I tu mam dylemat: przesadzać w to miejsce inny iglaczek (choćby jodełkę hiszpankę, która ma ponoc wyrosnąć na ok. 5m, a obecnie rośnie pod oknem), czy może modrzewia "płaczącego"... :blink:

Trochę ogrodu...

Widok znad zlewu kuchennego ;)

Hostowo...

Trochę fioletu...

... i bieli:

Ostatnie nabytki :dance:

Sosna pospolita Little Brolly

oraz - prosto od Pawła (Pawle - :hug: ): świerk kaukaski Murphy

:dance: :dance: :dance:

Mój ogród - moja oaza - moje marzenia... 30 Maj 2013 20:42 #163109

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Z takim widokiem to ja nawet mogę zmywać! :happy:
A irysy zaczynają mi się podobać... to niepokojące... bardzo proszę... nie wstawiaj więcej takich zdjęć, bo ja już naprawdę nie mam gdzie sadzić :placze:
Pozdrawiam - Gosia

Mój ogród - moja oaza - moje marzenia... 30 Maj 2013 20:47 #163117

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosiu, wybór miejsca na zlew był świadomy i celowy :)
A iryski... Powiedziałabym tak - to wszystko przez Martę i jej cudne kwiaty :whistle: Najpierw były liliowce, które mi się nie podobały, a potem irysy, których też nie miało u mnie być. Ale jak się im przyjrzeć z bliska... Oj, teraz to tylko narzucam sobie dyscyplinę kolorystyczną :whistle: :happy2: :rotfl1:

Mój ogród - moja oaza - moje marzenia... 30 Maj 2013 21:11 #163144

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Też mi się uwaga o zmywaniu nasunęła... ;)
Faktycznie ładne te przyrosty na tej czarnej sośnie... Bardzo podobne ma u mnie Oregon Green, takie grube, dorodne i kolorystycznie też podobne...
Irysy przeze mnie, iglaki nowe przez Pawła, a Ty to niewinna jesteś? ;) :rotfl1:

Mój ogród - moja oaza - moje marzenia... 03 Cze 2013 20:45 #164658

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
Marto - jam też winna, ale wielu roślin bym nie miała, gdyby nie forum :rotfl1: I całe szczęście, że mogłam się "zarazić" tyloma wspaniałymi chorobami :happy3:

Trochę szkoda mi minionego maja... Tyle czekałam na bzy, konwalie... a teraz to już przeszłość :dazed: Całe szczęście, że zakwitające kolejne roślinki zmniejszają ten "ból". Można się cieszyć nadal innymi już kwiatami :)

Igiełkowo-kolorowo :)

Ten się wypiętrzył lekko...

Wczoraj przeżyliśmy akcję ratowania maluszka, którego nasz pies-przybłęda znalazł gdzies na polu i potraktował jako zabawkę :hammer:

A oto i sprawca tego przerażającego wypadku (tak w kwestii wyjaśnienia - skrzynka stoi przy drzwiach tarasowych, aby zapobiec drapaniu szyby przez psa; jak widać, poradził sobie z tą przeszkodą :mad2: )

Mój ogród - moja oaza - moje marzenia... 04 Cze 2013 08:55 #164840

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Anetko bardzo ładna sośnica, czy okrywałaś ją na zimę? Moja zdecydowanioe biedniejsza.
I u mnie odeszła jedna sosna, a powodem była zdaje sie zwójka sosnowa :jeez: tyle, że nie widziałam jej efektów żerowania na igłach, zobaczyłam dopiero larwę w iglakowym pąku :club2: ... do spalenia więc.
I mój pies drapie w okna :hammer: Jak tak dłużej będzie to szyby bedą do wymiany, bo nie dosyć, że podrapane, to jeszcze zaplute :crazy: lub umorusane psim nosem.

Edit.
Anetko ten niby przewodnik to chyba bym wycięła :think: zupełnie nie pasuje do odmiany.
Ostatnio zmieniany: 04 Cze 2013 09:12 przez pamelka.

Mój ogród - moja oaza - moje marzenia... 04 Cze 2013 09:09 #164846

• GreenEvil
  • GreenEvil's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 67
i co zrobiliscie z tym szarakiem? :bad-idea:

Mój ogród - moja oaza - moje marzenia... 04 Cze 2013 21:31 #165118

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
pamelka wrote:
I mój pies drapie w okna :hammer: Jak tak dłużej będzie to szyby bedą do wymiany, bo nie dosyć, że podrapane, to jeszcze zaplute :crazy: lub umorusane psim nosem.

No, jakbym czytała o swoim :happy3: Tak mnie to irytuje, że w tym roku poobstawiałam całe okno tarasowe kwiatami. Ale właśnie teraz, gdy to piszę, piesek zadrapał w okno. No jak tym razem? Skrzyneczkę z kwiatami miał pod brzuchem... :happy2:

Sośnicę okrywałam: zrobiłam taki namiocik, jak kiedyś Tadeusz pokazywał, pamiętasz? Osłaniany od góry był tylko wtedy,gdy temp. spadała poniżej -7*

Przewodnik do wycięcia? Może masz rację... W drugim egzemplarzu są takie dwa :supr:

GreenEvil - szraczek, po konsultacji z weterynarzem- przebywa w domu; jak się wzmocni i podrośnie, wypuścimy go na pole. Mam nadzieję, że sobie poradzi. Staramy się nie traktować go jak zabawki, choć to trudne, bo to taki słodziak jest :hug:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.462 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum