TEMAT: Ogródek AGNESS

Odp: Ogródek AGNESS 23 Lip 2012 21:20 #56908

• Roma
  • Roma's Avatar
Aguś- wiosną zakupiłam Jana Pawła, jest to najbardziej rosnący powojnik ze wszystkich zakupionych.Posadziłam go razem z Matką Teresą który nawet w połowie nie jest taki jak JPII
możesz podać m nazwy lilii na 3 i 4 fotce?( różowe i białe) czy ta biała pachnie?
Ostatnio zmieniany: 23 Lip 2012 21:21 przez Roma.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Ogródek AGNESS 23 Lip 2012 21:51 #56937

• darob66
  • darob66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 366
Agnieszko,przybiegłam z rewizytą i...same cuda u Ciebie rosną.Twoje lilie są piękne,a i liliowcom nic nie brakuje,jedynie floksów nie pochwalę bo coś one mnie nie 'biorą'.Jak Możesz napisz mi na PW ,gdzie Zaopatrujesz się w cebulki lilii :) :bye:

Odp: Ogródek AGNESS 23 Lip 2012 22:35 #56964

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
Super alejki i te kolory,mój trawnik przy Twoim wygląda jakby miał anemię :supr3: PiEkne te lilie i liliowce,usiąść i pomarzyć :)
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D

Odp: Ogródek AGNESS 23 Lip 2012 22:55 #56978

• trzynastka
  • trzynastka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Każdy dzień nawet najgorszy wart jest przeżycia
  • Otrzymane dziękuję: 238
Kochana co mam podziwiać bardziej ? lilie liliowce hosty czy żurawki czy może doniczkowe tarasowe? wszystko masz piękne :hearts: i do tego rewelacyjne fotki

Odp: Ogródek AGNESS 23 Lip 2012 23:30 #56996

• Poll
  • Poll's Avatar
Agus, śliczne zestawienia roślin na tarasie. :)
U Ciebie hortensje stoją pięknie na bacznośc,ja u swoich powycinałam kwiaty, wszystkie się pokładły.
Ostatnio zmieniany: 23 Lip 2012 23:36 przez Poll.

Odp: Ogródek AGNESS 23 Lip 2012 23:32 #56997

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Pięknie kwitnące lilie i liliowce ,a także zieleninka czyli hosty ,iglaczki .Masz pięknie wszystko ułożone, a u mnie wiecznie nieład artystyczny . :oops:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Odp: Ogródek AGNESS 24 Lip 2012 08:56 #57046

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Agnieszko, co widok to piękniejszy. ręce same składają się do braw :bravo: Wszystko takie ... dojrzałe i kolorowe. Super :) No i porządek taki!

Odp: Ogródek AGNESS 27 Lip 2012 13:10 #57647

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Martuś faktycznie jak podlewam rabaty to i jednocześnie trawę. Nastawiam wąż z rozpryskującą końcówką i tylko przesuwam.....trwa to około 6 godzin....a bywa i dłużej :blink:

Romciu JPII faktycznie bajecznie się rozrasta i bardzo bujnie kwitnie, to jeden z moich ulubionych :P
Lilijki o które pytasz to biała Muscadet, a na 3 fotce widac po środku rabaty Baywath, a w dolnym rogu fotki to Bellosong. Wszystkie przepięknie pachną :P

Marzenko witaj w moim ogródku :bye: Lilie i liliowce już będą zmierzały do zakończenia kwitnienia....niestety....jeszcze ze 2 tygodnie i koniec ich królowania. Strasznie to szybko poszło w tym roku....

Marzenko F dziękuję za miłe słowa :P Trawniczek podlewam przy okazji podlewania rabat, bo przez tą niesamowitą suszę też już zaczynał żółknąc...

Celinko dziękuję Ci za miłe słowa :kiss3: Host mam bardzo mało odmian, chcę sobie kilka dosadzic, bo to piękne roślinki i wspaniale dają sobie radę tam, gdzie inne kwiaty nie najlepiej :P

Polu Limelight to taki piękny sztywniak, nie mam problemu z wykładaniem. Gorzej z Vanille Fraise, ta to mięczak, jakaś taka rozpierzona w tym roku, nie bardzo mi się podoba....

Jagódko dziękuję :kiss3: Z roślinek staram sie komponowac takie małe krajobraziki, ale nie jest to łatwe, bo wszystko wtykam jak sroka :dazed: :happy: wszystko mi się podoba, wszystko chciałabym miec i robi się troszkę bałaganiarsko B) :happy:

Pawełku dziękuję Ci za miłe słowa.....porządek utrzymac dosyc łatwo, bo ogródek niewielki....chociaż zielsko rośnie w tempie błyskawicznym....nie można go spuścic z oka :blink: :happy: Teraz znów przyszły upały, więc nie będę nosa wystawiała do ogrodu i zielsko będzie w swoim żywiole :angry:
Ostatnio zmieniany: 27 Lip 2012 13:15 przez AGNESS.

Odp: Ogródek AGNESS 27 Lip 2012 13:14 #57649

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Agnieszko cudnie kolorowo u Ciebie , moje liliowce już kończą kwitnienie , choć kilka ma jeszcze nowe kwiatostany .

Odp: Ogródek AGNESS 27 Lip 2012 13:18 #57652

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Geniu moje liliowce też kwitną ostatnimi już kwiatami, jeszcze tylko pojedyncze pąki zostały. Bardzo ładnie trzymają się jeszcze te, które rosną pod drzewami w świetlistym cieniu. Mają one jeszcze mnóstwo kwiatów i pąków :P

Kilka lilijek, póki jeszcze są...

Stragazer

Muscadet

Belgrado

Amarossi

Bellosong

Baywatch

Acapulco

Odp: Ogródek AGNESS 27 Lip 2012 13:40 #57663

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Jej, Aga! Ale pięknie, nie dziwię się, że cała ulica jest Ci wdzięczna! :lol: Ja jednak skupię się na tym, co widać, choć zapach sobie wyobrażam! Lilie mają sens, o ile sadzi się je w grupach... W masie naprawdę robią wrażenie! Ja trzymając się kolekcjonerskich zasad, jeśli w ogóle kupuję ;) , to po jednej! :rotfl1: Bez sensu...
Aga, a czy Ty próbowałaś rozmnażać lilie, rozdzielając cebulę na części? Ciekawa jestem, po jakim czasie te "ząbki" kwitną...

Odp: Ogródek AGNESS 27 Lip 2012 13:45 #57666

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Agnieszko, lejesz miód na moje serce! Tyle pięknych lilii :flower1:Zwłaszcza Muscadet jest urocza!
Zachwycam się nimi bezustannie w ogrodach forumkowych i swoim własnym :flower2: I obiecałam sobie, że będę je sukcesywnie dokupować (ja kupuję po 3 lub 5 jednej odmiany) i sadzić we wszystkie wolne miejsca w ogrodzie.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Odp: Ogródek AGNESS 27 Lip 2012 15:41 #57686

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ja się w pełni podpisuję pod tym, co napisała Dala :woohoo:
Lilie cudne są i basta :happy-old: . I też będę dokupować, bo ciągle w Waszych ogrodach spotykam odmiany, o których nie słyszałam :ouch:

Odp: Ogródek AGNESS 27 Lip 2012 16:00 #57688

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Rewelacyjne kompozycje ogrodowe są u Ciebie, poza liliami, które są bezkonkurencyjne, bardzo spodobało mi się połączenie żurawek z miodunkami :)

Odp: Ogródek AGNESS 27 Lip 2012 16:02 #57689

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś nigdy nie rozmnażałam lilii z łusek, tak, ze trudno mi powiedziec z doświadczenia, ale z tego co czytałam to powinny zakwitnąc nawet po 2 latach... U mnie uszkodziła sie jedna z zakupionych cebul, więc powtykałam ząbeczki, zobaczymy czy coś z tego wyjdzie.....to znaczy chyba nie zobaczymy, bo nie pamiętam gdzie je posadziłam :crazy: :rotfl1:

Daluś
Muscadet i ja bardzo lubię....pachnie obłędnie :P
Ja również sadzę po 3 cebule, niektóre tak obficie kwitną i są takie ogromne, że wystarczy 3 rośliny i jest naprawdę duża kępa :P Mam kilka pojedynczych okazów, z dawnych zakupów, tej zimy też kilka cebul z odmiany mi wypadło i pozostały pojedyncze egzemplarze, ale będę chciała dokupic i uzupełnic :P
Ja też bardzo, bardzo chciałabym dosadzic jeszcze sporo innych odmian, niestety ogródek niewielki i miejsca brak, muszę zadowolic się tymi, które już mam....no może jeszcze tylko kilka odmian :cool3:

Martuś oj tak....lilie to cudne kwiaty, a odmian bez liku i wszystkie niesamowicie piękne....tylko największy ból, ze juz nie mam miejsca....a liliowych marzeń cała masa :cry3:

Odp: Ogródek AGNESS 28 Lip 2012 00:03 #57795

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
Moje dopiero rozpoczęły kwitnienie a latam kolo nich jak :silly: Z tymi łuskami to niezły pomysł,poeksperymentuję jesienią :idea2: Na szczęście miejsca mam dość,tylko pieniędzy niech mi nie zabraknie :rotfl1:
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D

Odp: Ogródek AGNESS 28 Lip 2012 07:46 #57823

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Witaj Hiacynto :bye:
Dziękuję za miłe słowa :P Żurawki bardzo lubię w kompozycjach z hostami, małymi trawkami i miodunkami :P Również z brunerkami, ale tych jeszcze się nie dorobiłam ;) :happy:

Marzenko aż zazdroszczę Ci, że będziesz jeszcze długo cieszyła się widokiem lilii, u mnie już końcówka kwitnienia , strasznie szybko poszło to w tym roku...
Marzenko to rozmnażanie lilii z łusek to fajny pomysł na powiększenie liliowej kolekcji, tylko trzeba cierpliwości. Bo na kwiaty czeka się 2-3 lata ....ale myślę, ze warto :P
Ostatnio zmieniany: 28 Lip 2012 07:46 przez AGNESS.

Odp: Ogródek AGNESS 28 Lip 2012 08:52 #57830

• tengel27
  • tengel27's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 37
Lilie są przepiękne. Wpadł mi w oko Muscadet i muszę sobie zapisać tą odmianę na listę zakupową :)
Pozdrawiam,

Dawid

Mój wiejski ogródek

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.701 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum