TEMAT: Ogródek AGNESS

Odp: Ogródek AGNESS 04 Wrz 2012 12:12 #66677

• AGP-ON
  • AGP-ON's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Grześ
  • Otrzymane dziękuję: 249
U nas tez pająków co nie miara. Chyba się jakieś ptaszyska wyniosły i nie trzebią robali.
U nas cały przekrój. Od przędziorków do prawdziwych gigantów.

Hortensje na prawdę piękne, w "stadach" robią piorunujące wrażenie.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Ogródek AGNESS 04 Wrz 2012 12:50 #66684

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Pięknie wyglądają przebarwiające się hortensje :woohoo: . Ja sobie właśnie dokupiłam Grandiflorę, to już moja siódma :dance: . Widzę, że u Ciebie większość ma słoneczko, a która według Ciebie ( oprócz Limelight ) znosi dobrze słońce?

Odp: Ogródek AGNESS 04 Wrz 2012 16:09 #66726

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Agnieszko, u Ciebie nadal letnio, kwiatowo i kolorowo :flower2:
Masz rację, hortensje bukietowe robią duże wrażenie jak są posadzone w większej liczbie egzemplarzy :)
A ja pająków się nie boję ;) Dzisiaj nawet przyuważyłam ślicznego tygrzyka, ale jak przypomniało mi się i chciałam zrobić fotkę, to już go nie było :(
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Odp: Ogródek AGNESS 05 Wrz 2012 06:13 #66879

• lucy09
  • lucy09's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 445
aga, u ciebie nadal wszystko w rozkwicie w ogóle nie czuje się jesieni. Byle jak najdłużej.

Odp: Ogródek AGNESS 05 Wrz 2012 09:20 #66903

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Jolu najgorsze, że pająki już zaczynają się pchać do domu....mam nadzieje, e nie wróży to szybkiego zimna :blink:

Grzesiu, to identycznie jak u mnie.....najgorsze to przędziorki, w tym roku jest ich zatrzęsienie, a wcześniej nigdy u mnie nie było......w ogóle ten sezon jest w moim ogrodzie pod znakiem robactwa....pojawiły się takie paskudy, jakich nigdy wcześniej nawet nie widziałam :dry:

Martuś moim zdaniem prawie wszystkie hortensje najlepiej czują się na słońcu, najpiękniej rosną i są najbardziej okazałe. W półcieniu mam jednie Vanille Fraise, bo ona na ostrym słońcu troszkę się męczy.
Grandiflora jest piękna, ja niestety już nie mam na nią miejsca..... więcej nie zmieści się żadna....a szkoda, bo jeszcze widzę kilka zakątków w których pięknie wyglądałyby te krzewy...

Dalu zawsze podziwiam Twój hortensjowy szpaler....nie ma sobie równych....
U mnie w większości krzaczki posadzone są pojedynczo, wkomponowane w różne zakątki, bo miejsca brak na większe skupiska, jedynie na rabacie pod tarasem 3 rosną obok siebie...
Tygrzyków u mnie w tym roku roje .....nawet i po 3 na roślince :blink:

Lucynko wrzesień zaczął się przepięknie, mam nadzieję, że jeszcze długo tak będzie...jest słonecznie i bardzo, bardzo letnio, mimo pierwszych zwiastunów jesieni :P

Odp: Ogródek AGNESS 05 Wrz 2012 09:40 #66910

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Agnieszko u mnie i wrzosy i wrzośce słabo rosną , pewnie to przez moją ziemię .
Pięknie wybarwiają Ci się hortensje .

Odp: Ogródek AGNESS 05 Wrz 2012 10:12 #66926

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Zauważyłam u mnie, że hortensje najbardziej umęczone upałami są.
Masz rację ostre słońce je wysusza. Kiedy wracam z pracy muszę brać się za podlewanie, żeby dźwignęły listeczki :jeez:

Odp: Ogródek AGNESS 05 Wrz 2012 21:54 #67103

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Niestety u mnie wszystko woła wody sucho jak na Saharze .Pięknie patrzy się na soczystą zieleń iglaków i trawy .Hortensje górą .Dostałam w prezencie od moich psiapsiółek Pinky Winky .Rośnie sobie teraz przy altance na wpół słonecznym miejscu
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Odp: Ogródek AGNESS 05 Wrz 2012 21:57 #67108

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Hortensje to jedne z niewielu krzewów, które niemal tak samo ładnie przekwitają jak kwitną...Nawet przy takiej suszy... Która to jak widać służy pająkom....No cóż mogę powiedzieć wobec takiej inwazji? Może to, że za to komarów nie ma? :rotfl1:

Odp: Ogródek AGNESS 06 Wrz 2012 11:39 #67240

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu u mnie jakoś ładnie sobie radziły z upałami. Jedynie nowo posadzona Limelight szybko mdlała od upału, ale to chyba wina miejsca. Niby po południu troszkę ocieniona, ale rosnąca w pobliżu duża wiśnia wypija mnóstwo wody i hortensja cierpi na chroniczny niedobór :unsure:

Jagódko u mnie wreszcie po upalnym i suchym okresie dziś przywędrował deszcz :P Mam nadzieję, że nie tylko poprószy, ale i dobrze podleje, bo ziemia jak popiół...
Pinky Winky na pewno Cię zachwyci, to piękna odmiana :P

Martuś to prawda.....w tym roku jedyne owady, których nie ma w nadmiarze to komary ( całe szczęście :happy: ) pozostałe to plagi :think:

Słoneczniczek szorstki....roślinka popularna i często spotykana, jednak naprawdę wdzięczna. Bardzo długo zdobi ogród dużą plamą słonecznego koloru :P

Floksy nie zawodzą, dzięki nim jest kolorowo i wesoło już naprawdę długo :P

Rudbekia- kolejny długodystansowiec. Lubię mieć ją w różnych częściach ogrodu, kwitnie bardzo długo i pięknie wygląda wśród zieleni :P

Ostatnio zmieniany: 06 Wrz 2012 11:39 przez AGNESS.

Odp: Ogródek AGNESS 06 Wrz 2012 13:09 #67260

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Agnieszko, u Ciebie jeszcze zieleń taka soczysta, jakby codziennie padał deszczyk :)
U mnie, niestety, widać już wyraźnie pierwsze oznaki jesieni - sporo suchych listków leży na trawniku, a i zieleń jest już "zmęczona". Floksy też już prawie przekwitły, teraz cała nadzieja w astrach i chryzantemach, ale tych nie mam zbyt wiele...
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Odp: Ogródek AGNESS 07 Wrz 2012 19:43 #67529

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Daluś sucho było okropnie, dziś na szczęście wieczorkiem ładnie zaczęło padać, bo wczorajszy poranny deszczyk nawet pod drzewka nie dotarł...
U mnie niektóre floksy jeszcze ładnie kwitną, ale jak będzie tak zimno jak dziś to pewnie już niedługo... Chryzantemek też nie mam zbyt dużo, zimą kilka przemarzło, astrów też niezbyt wiele....ale coś tam jest i zakwitnie :P

Odp: Ogródek AGNESS 07 Wrz 2012 21:45 #67555

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
Agnieszko..pięknie połączone wrzosy z żurawkami...co tak krwiście czerwono kwitnie na przedostatnim zdjęciu...hortensje śliczne..a ja floksy zaraz po kwitnieniu urwałam sam kwiat i teraz zaczynają kwitnienie drugi raz..Rubdekii też mam kilka kępek porozrzucanych po działce...

Odp: Ogródek AGNESS 14 Wrz 2012 11:26 #69210

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Alinko ten czerwony delikatny kwiatuszek to jednoroczna szałwia, ślicznie wygląda na tle zieleni, mam nadzieję, że wysieje mi się ....i że nie wyplewię :blink: :happy:
Ja też zawsze przekwitnięte floksy obłamuję i kwitną i kwitną....nawet nie mają zamiaru przestać :P

Odp: Ogródek AGNESS 14 Wrz 2012 11:30 #69212

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Aguś a ja z pytankiem z innej beczki :happy4: są grzybki w okolicznych lasach :lol:

Odp: Ogródek AGNESS 14 Wrz 2012 11:40 #69218

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Joluś z tego co wiem to mimo suszy trochę jest, u mnie właśnie się suszą , pachnie cały dom B) :P Dziś zaczęło w końcu troszkę kropić, mam nadzieję, że się porządnie rozpada i wtedy powinny grzybki pięknie się wysypać :P

Kolorowe rózności...
Dzielżan

Jeżówka

Nachyłek

Szałwia

Czosnek

Wejgela

Bodziszek

Sorbonne

Chippendale

Liliowce

Odp: Ogródek AGNESS 14 Wrz 2012 11:43 #69221

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
To super perspektywa :dance:
Ale pięknisty ten dzielżan :bravo:

Odp: Ogródek AGNESS 14 Wrz 2012 11:53 #69223

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu dzielżany uwielbiam, chyba ze względu na paletę moich ukochanych barw :P Boleje nad tym, że nie mam miejsca, żeby je posadzić, ale będę bardzo usilnie myślała, żeby jednak gdzieś je wcisnąć :rotfl1: Wiosną dostałam maleńką sadzoneczkę , jednobadylkowa, sięgająca kolan kruszynka a kwitnie jak szalona....sama nie wiem jakim cudem tworzy tyle kwiatów :P

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.677 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum