TEMAT: Ogródek AGNESS

Odp: Ogródek AGNESS 26 Sie 2012 00:02 #64231

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Martuś ja oprócz sadzenia żurawek w większych grupach z różnymi trawkami i hostami, wtykam je gdzie tylko mam skraweczek wolnego miejsca, uwielbiam jak wyglądają z różnych zakamarków B) :lol:

Romciudziękuję :kiss3: Tak , wrzosy mam przeważnie posadzone pomiędzy iglaczkami. Niestety nie mam miejsca na prawdziwe duże wrzosowisko, więc krzewinki sadzę w różnych miejscach do towarzystwa iglakom. Jałowce już za mocno się rozrosły, wiosną będę musiała je troszkę przytemperowac, a z czasem to i wykopac i posadzic na ich miejsce mniejsze egzemplarze... Cyknęłam zdjęcia w większej perspektywie i już wklejam :P

Wrzosy w roli głównej

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Ogródek AGNESS 26 Sie 2012 00:22 #64237

• waldek727
  • waldek727's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 864
Cześć Agnieszko.

Zdziwiłem się czytając Twój post u Dali, że jesteś taka samokrytyczna. Gdzie Ty widzisz w swoim ogrodzie pstrokaciznę to ja nie wiem, a zapewniam Cię, że mam wyczulone oko do barw i architektury ogrodowej. Pragnę Cię uspokoić, bo cały Twój ogród stanowi piękną harmonię barw. Jestem wręcz zachwycony doborem roślinności i zestawień kolorystycznych. Nie lubię nikomu słodzić ale w dużej mierze Twoje poczucie piękna i dobrego stylu ogrodu może być przykładem dla innych.
Nie będę gołosłowny.
Ślicznie wkomponowane różowe floksy w tło granatowych clematisów. Oczy same się śmieją na ten widok.
Następne co mnie urzekło, to towarzystwo wajgeli i roślin iglastych.
Piękne?
Mnie się bardzo podoba.
Dopełnieniem całości jest rzadko spotykany w ogrodach, a tak przeze mnie lubiany zielony kobierzec utkany z trawy wijący się i nadający piękne tło wszystkim kłaniającym się mu bylinom, krzewom i kwiatom.
Twój ogród nie przypomina mi szkółki z roślinami iglastymi ani trawnik boiska.
Jeszcze raz muszę użyć nieczęsto używanego przeze mnie słowa.
Pięknie!

Pozdrawiam. Waldek.
,,OGRÓD KTÓRY ŻYJE W ZGODZIE Z NATURĄ, ŻYJE PEŁNIĄ ŻYCIA."
mój wątek-OGRÓD W HARMONII Z NATURĄ

"www.twojapogoda.pl/polska/mazowieckie/warszawa

Odp: Ogródek AGNESS 26 Sie 2012 02:08 #64245

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Cześc Waldku :bye:
Bardzo się cieszę, że zajrzałeś i dziękuję za takie miłe słowa , naprawdę to radośc przeczytac taką opinię o swoim ogródku :P Wiesz....ja taka sroka jestem, podoba mi się mnóstwo roślin i najgorsze, że nie bardzo umiem się oprzec ściąganiu następnych i sadzeniu ich, mimo, ze ogródek niewielki i ciasnota okrutna panuje :happy: U mnie są chyba wszystkie kolory tęczy, w takim barwnym otoczeniu czuję się najlepiej :P Ale wszystkie te barwy toną w wielkiej ilości zieleni iglaków i krzewów liściastych :P Jako dodatek do roślin bardzo lubię kamień i drzewo i tego też mam sporo. Bardzo lubię kombinowac z zestawami kolorystycznymi i różnymi kształtami roślin , komponowac je ze sobą , łączyc :P Twoje słowa sprawiły mi wielką radośc, bo miło jest widziec, że to co się kocha znajduje uznanie u innych osób :P
Ja również pozdrawiam Cię serdecznie i zapraszam :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): waldek727

Odp: Ogródek AGNESS 26 Sie 2012 02:54 #64247

• dawidbanan
  • dawidbanan's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 388
Aguś, ziemię pod wrzosami zakwaszałaś?
Ja nie lubię ich, bo co posadzę to mi wszystkie wymarzają - o przepraszam, dwa mi przezimowały :lol:

Odp: Ogródek AGNESS 26 Sie 2012 09:29 #64265

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Aga, to zestawienie iglaków, wrzosów, żurawek i innych roślinek jest genialne :woohoo: . Fantastycznie to wygląda :bravo: . Jeśli to nazywasz pstrokacizną - to ja taką pstrokaciznę bardzo lubię :hearts: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: Ogródek AGNESS 26 Sie 2012 12:14 #64299

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Dawidku sadząc wrzosy wymieniam ziemię na kwaśną. W dołek sypię dużo torfu a po posadzeniu obsypuję korą. Wrzosy rosną przepięknie i nie przemarzają. Tej zimy myślałam, ze większość straciłam, bo były całe brązowe, ale wszystkie przetrwały i są pięknymi dużymi krzaczkami :P Wypadły mi tylko sadzone w zeszłym roku marne sadzonki....
Wrzosy muszą rosnąc na słoneczku w kwaśnej ziemi, nie lubią za dużo wody i powinny czuć się jak w raju B) :P

Dorotko dzięki za miłe słowa :kiss3: cieszę się, że podoba Ci się :P Jeszcze na tej rabatce miejscami jest zbyt dużo widocznej ziemi , ale mam nadzieję, ze w przyszłym sezonie żurawki ładnie się rozrosną i zasłonią placki kory :happy:

Odp: Ogródek AGNESS 26 Sie 2012 22:30 #64512

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
A mi się najbardziej podobają zestawienia wrzosów z żurawkami! To zupełnie różne rośliny i może dlatego im tak ładnie razem! Wrzosy skromniutkie, oszczędne w urodzie ;) i rozpasane żurawki! Jak wrzosów nie lubię, to w takim zestawieniu mi się podobają!
Aga, a dlaczego Ci wrzosy nie przemarzają, jak wszystkim przemarzają? ;) :rotfl1:

Odp: Ogródek AGNESS 26 Sie 2012 23:39 #64528

• Roma
  • Roma's Avatar
Te fotki dopiero pokazują cały urok tych rabatek :thanks: Zastanawia mnie tylko jedno, skoro wrzosy lubią słońce i suszę to jak pogodzić to z żurawkami?

Odp: Ogródek AGNESS 27 Sie 2012 09:34 #64571

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś wrzosy faktycznie ładnie rosną i nie przemarzają , nie mam z nimi najmniejszego problemu, ale za to wrzośce się u mnie nie trzymają, co posadzę to wypadną i już więcej ich nie będę sadziła :dry:

Romciu rabata z wrzosami jest bardzo nasłoneczniona i sadzę tam tylko te żurawki, które kochają słoneczko :P A jest takich naprawdę bardzo dużo :P a przy podlewaniu....ja leję zawsze w podstawę rośliny, nigdy prysznicem, więc wrzosów po prostu nie podlewam :happy:
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Odp: Ogródek AGNESS 27 Sie 2012 10:01 #64578

• markussch01
  • markussch01's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1262
:) Aga,sprobuj posadzic wrzosiec w miejscu bardzo zacisznym,musi byc osloniety ze wszystkich stron tzn.wyzsze rosliny wokol.
Oczywiscie male przeswity na promyki slonca sa potrzebne,najwazniejsze aby wiatr zima i wiosna nie dmuchal bezposrednio na niego.

Pozdrawiam Markus

Odp: Ogródek AGNESS 31 Sie 2012 23:52 #65870

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Pięknie wygladają rabatki z wrzosami .Na mojej też mam jałowiec płożący .Kurcze nie wiem coś mi zaczyna zasychać Pieris variegatkowy .Rośnie już tam 3 sezon i nigdy jeszcze tak nie opadały mu listki .Może ma za sucho, :huh: bo nie podlewam zbytnio tej rabatki wrzosowej
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Odp: Ogródek AGNESS 01 Wrz 2012 19:59 #66016

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Agnieszko, przyłączam się do zachwytów nad Twoimi późno letnimi rabatami!
Waldek ma 100% racji pisząc o wyjątkowej urodzie Twojego ogrodu :)
Ja również miałam ochotę połączyć wrzosy z żurawkami, ale zawsze się bałam tego, że mają one różne wymagania. U Ciebie widać, że można sobie z tym poradzić, trzeba tylko dobrać odpowiednie odmiany żurawek...
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Odp: Ogródek AGNESS 01 Wrz 2012 20:02 #66017

• Roma
  • Roma's Avatar
W tym roku zaryzykuję i podosadzam żurawki na wrzosowisko, tym bardziej, że mam jeszcze sporo wolnego miejsca które trzeba zapełnić.Już zamówiłam 20szt. :dance:

Odp: Ogródek AGNESS 02 Wrz 2012 11:16 #66163

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Kochani dziękuję że do mnie zaglądacie mimo mojej nieobecności. Ale jakoś ostatnio nie nadążam ze wszystkim, jakoś doba zbyt krótka i nie ma czasu kompa odpalić :dry:

Markus dzięki za rady co do wrzośców, na razie nie mam już miejsca, ale kiedyś jak będę chciała posadzić to zrobię tak jak radzisz :P
Ja Ciebie również serdecznie pozdrawiam :bye:

Jagódko co do pierisa to Ci nie podpowiem, bo nigdy go nie miałam, ale pewnie faktycznie potrzebuje więcej wody niż wrzosy, którym to wystarczy poranna rosa do życia :P
Moje jałowce muszę przesadzić, bo już za bardzo rozpychają się na wrzosy, ale na ich miejsce posadzę też iglaczki, tylko maluszki :P

Daluś dziękuję Ci bardzo za takie cieplutkie słowa :kiss3:
Daluś u mnie wrzosy i żurawki w duecie czują się naprawdę znakomicie. Wcale nie odczuwa się różnic w wymaganiach. Pod wrzosy w dołki sypię dużo torfu, a później nie podlewam. Żurawki sadzę w rodzimą glebę i w czasie suszy podlewam. Jedne i drugie kochają słoneczko i jest jak najbardziej ok :P

Romciu na pewno żurawki wspaniale dadzą sobie radę :P Tylko nie sadź jaśniutkich seledynowych, czy żółtych, które są najdelikatniejsze i lubią zacienione miejsca. Większość w ognistych barwach wspaniale się czuje na słońcu. Mam je posadzone w różnych miejscach i w bardziej cienistych i na ,,patelni.. i naprawdę najpiękniejsze , najbardziej kolorowe i dorodne są właśnie na słońcu :P

Odp: Ogródek AGNESS 02 Wrz 2012 18:22 #66232

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Agnieszko :comp: :coffe: piękne te Twoje rabaty , widzę już kwitnące wrzosy , u mnie prawie wszystkie wymarzły .

Odp: Ogródek AGNESS 04 Wrz 2012 09:51 #66645

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Aga u Ciebie o każdej porze roku jest tyle do oglądania :) Jak Ty to robisz :think:
Wrzosy kwitną :whistle: u mnie także i wcale mnie to nie cieszy .... idzie jesień znaczy :oops:

Odp: Ogródek AGNESS 04 Wrz 2012 11:58 #66670

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Geniuu mnie na szczęście wrzosy ładnie przezimowały, wiosną bałam się, ze już po nich, bo były całkowicie zbrązowiałe, ale pięknie ruszyły :P Gorzej z wrzoścami, wypadły mi wszystkie....

Jolu to bardzo miłe co piszesz, dziękuję :P Jakoś tak się udaje, że zawsze coś kwitnie. Późnym latem tych kolorów nie jest dużo, przeważa zieleń, ale lubię ten czas wyciszenia kolorystycznego po barwnej wiośnie i lecie a przed kolorową jesienią :P Ciekawa jestem jaką będziemy mieli jesień, oby piękna i długą....chociaż i deszczu potrzeba sporo, żeby nie powtórzyła się zeszłoroczna jesienna susza ... Mam nadzieję, że będziemy mogli cieszyc się ogrodami jeszcze długo....na razie mnie z rabatek przeganiają pająki.....prawdziwe oblężenie :dazed: :happy:

Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277

Odp: Ogródek AGNESS 04 Wrz 2012 12:01 #66671

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Oooo teraz znowu hortensje pięknie wybarwiające się :lol:
Także mam nadzieję na piękną jesień i podobnie :dry: nie znoszę pająków :sick:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.741 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum